Kindvriendelijke vakantie uitstapjes in Zuid-Holland

Ga je met de kinderen op vakantie in Zuid-Holland? Er zijn verschillende leuke opties, van kleinschalig vakantiepark tot kindvriendelijk hotel. Of als je in de provincie Zuid-Holland woont: uitstapjes tijdens je staycation in eigen land. Een bijzondere vakantie plan je eenvoudig naar eigen smaak met een goede voorbereiding. Hopelijk heb je iets aan de vele tips in dit artikel!

kindvriendelijke vakantie zuid holland

Wij wonen in het Groene Hart van Zuid-Holland, een vlak poldergebied waar je zo kunt uitwijken naar prachtige plassen met natuur of de snelweg opduikt naar alle grote steden in de buurt. Deze provincie in Nederland is dan ook één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld… je zou het niet zeggen als je naar het dorpje kijkt waar ik woon, maar toch is het zo (bron Wikipedia). Het is dan ook een veelzijdige provincie om je vakantie door te brengen, ook – als je er net als ik woont – als staycation met allerlei leuke uitstapjes voor het gezin kun je alle kanten op. 

Wil je naar een stad? Zee en strand? De bollenvelden bewonderen? Recreëren op het water? Wandelen, fietsen of een tourrit maken door de polder met weilanden en koeien? Het kan allemaal in Zuid-Holland. Als blogger heb ik al de nodige uitstapjes in deze provincie beschreven, dus klik vooral lekker door wanneer iets je aanspreekt en je meer wilt weten. Hopelijk brengt het je op veel leuke ideeën!

Groene Hart

trekkertrek 2015

Het Groene Hart is de streek waar wij wonen, een landelijk poldergebied met veel weilanden en water omringd door grote steden. Mocht je in augustus in de regio zijn met je kinderen? Dan is de Trekkertrek Familiedag in Koudekerk aan de Rijn een evenement dat je zeker moet bezoeken! Voor kinderen is er werkelijk van alles te doen (complete kermis in het weiland, echt waar) en er zijn allerlei foodtruck, straattheater acts en muzikanten.

Alphen aan den Rijn

archeon
Cursusje speerwerpen in het Archeon.

Wij gaan geregeld naar Alphen aan de Rijn voor een bezoekje aan de H&M, C&A en andere fijne winkels om kinderkleding te shoppen. Lees zeker dit artikel over de leukste uitstapjes met kinderen in Alphen aan den Rijn. Hier vind je ook molens die je kunt bezoeken bijvoorbeeld. Vogelpark Avifauna heeft een geweldige speeltuin, onze ervaring met een bezoek aan Avifauna in de regen zegt genoeg over dit uitstapje als het minder mooi weer is. Met wat grotere kinderen is het Archeon heel leerzaam, in dit weekoverzicht kun je lezen wat wij ervan vonden. Woon je in Alphen aan den Rijn en heb je een huisdier? Bij Dierenkliniek Rijnoever zijn ze heel leuk met kinderen, mocht je kleine pluizebol iets mankeren bel even of je kinderen uitleg kunnen krijgen. Oh en lekker spelen op een regenachtige dag? Dan ga je naar Ballorig.

Bodegraven-Reeuwijk

avonturenroute wandelen reeuwijk

Verblijf je in Landal Reeuwijkse Plassen? Wandel dan zeker met je kinderen de Avonturenroute, niet lang en langs allerlei mooie speelobjecten. De route komt ook door het vakantiepark zelf. In onze regio werden (pre-corona) ook weleens speeldagen voor hoogbegaafde kinderen georganiseerd, leuk voor peer-contact als je hier woont: spelen met kinderen die zich net zo kunnen verliezen in denkspeelgoed als zij.

Gek op dieren? Voor de allerkleinsten heeft Kinderboerderij De Zustertuin regelmatig een knuffeluurtje onder begeleiding van vrijwilligers (vlakbij must-visit horeca gelegenheid De Molen met eigen brouwerij en bierwinkel). Mocht je een feestje willen organiseren tussen de koeien – of nou ja, op de boerderij – dan zijn er in het Groene Hart verschillende opties, wij gingen eens gezellig eten (en spelen) in Nieuwerbrug.

got bag gerecyclede tassen en kleding
Aan het strand bij de Reeuwijkse Plassen.

Ook schreef ik een uitgebreid artikel met de leukste uitstapjes met kinderen in de omgeving van Bodegraven-Reeuwijk ik probeer dit zo nu en dan te updaten. Houd je van cultuur? Dan kun je op de site van cultureel centrum het Evertshuis een culturele speurtocht downloaden die je door het historische centrum van Bodegraven langs allerlei bijzondere plekjes stuurt. Is het erg warm? De (naar mijn mening) beste ijssalon van heel Nederland (ze hebben met hun ijs al enkele prijzen gewonnen en je kunt het ook bij de lokale supermarkten kopen) is De Zoete Inval in het centrum van Bodegraven. Tijdens een staycation schreef ik dit artikel over enkele goedkope uitstapjes met peuters.

schotse hooglanders bodegraven
Zo mooi dit! Ik liep er graag even voor om. Schotse Hooglanders langs de rondweg in Bodegraven.

Oh, voor Valentijnsdag is de Valentijnsroute een leuke tip! Deze wandelroute in de vorm van een hartje is 6 kilometer lang en loopt om de surfplas in Reeuwijk. Je kunt hem wandelen, fietsen of skaten. Deze route loopt dit jaar door Reeuwijk-Brug en Reeuwijkse Hout en wordt middels bordjes in de vorm van hartjes aangegeven (van 10 tot 17 februari 2022, geen idee of de bordjes daarna blijven staan). Je kunt de route hier eventueel downloaden, hij is bedacht door de buurtsportcoaches.

Gouda

De stad van de stroopwafels is Gouda en als je van terrassen houdt is het stadsplein met het vroegere stadhuis – nu vooral trouwlocatie – in het midden een gezellige aanblik. Een fijne stad om te winkelen. Je kunt natuurlijk naar de Sint Janskerk, maar veel leuker voor kinderen is een bezoek aan Museum Gouda. Wij bezoeken Gouda vooral vanwege het ziekenhuis, de orthodontist en… veel leuker: de bioscoop Cinema Gouda of de schouwburg waar regelmatig mooie kindervoorstellingen zijn. Verder kun je hier Jurassic Golf vinden om in dinosaurus sferen te midgetgolfen, er is een JumpSquare trampoline park, een MonkeyTown en Ballorig binnenspeeltuin. 

coldcase tentoonstelling
Coldcase tentoonstelling in Museum Gouda.

Bollenstreek

In de bollenstreek zit je dichtbij het strand en kun je in het voorjaar volop mooie bollenvelden bewonderen. De bloemenpracht kun je bewonderen in De Keukenhof, een prachtige attractie om doorheen te wandelen, maar slechts enkele maanden van het jaar geopend. Er zijn enkele speeltuintjes aanwezig. Wist je dat er ook een kasteel bij Landgoed de Keukenhof hoort? Dit staat los van het bloemenpark, wij zijn er met Castlefest – een walhalla van sprookjesfiguren – eens geweest.

duincampus wassenaar dunea meijendel
Dunea Duincampus Wassenaar: Meijendel.

Leiden

Richting Leiden vind je overigens de superleuke kinderboerderij ’t Geertje, met geiten, pony’s en pannenkoeken als je dat wil. Het oude centrum van Leiden is ontzettend leuk om te winkelen en deze stad heeft de hoogste museumdichtheid van Nederland. Genoeg te doen dus! Misschien wil je wel kennismaken met Trix, de T-Rex in Naturalis? De Streek van Verrassingen nodigde ons uit voor een bijzondere moeder-dochtertrip waarbij we in de Hortus Botanicus konden overnachten. Naast heerlijk IJs van Mathijs, het Sieboldmuseum, gezellig shoppen en natuurlijk samen prachtige bloemenfoto’s maken in de Hortus, lees je in dat artikel ook over het zeer kindvriendelijke uitstapje naar Wassenaar dat ons werd aangeraden. Je hebt daar een klimbos, pannenkoekenhuis en een prachtige kinderwandelroute door het duingebied Meijendel. Echt een aanrader!

dagje leiden bezienswaardigheden
Leiden

Den Haag en Scheveningen

Fan van wandelen en de kinderboerderij? Dan is het Balij Bos in Zoetermeer een aanrader. Wij hebben hier zelfs eens een kinderfeestje gevierd (de kinderwandelroute doen en daarna nog even spelen).

kinderfeestje
Kinderboerderij De Balij

In Den Haag en omgeving zijn genoeg leuke dingen om te beleven, ik heb er 2 jaar gestudeerd in de ambassadebuurt. Wist je dat daar ook het kindvriendelijke museum COMM zit? En daar niet ver vandaan kun je heerlijk lunchen bij Anne & Max. Een leuke combi is een bezoek aan 3D bioscoop het Omniversum, waar altijd wel een prachtige natuurdocumentaire draait, met het naast gelegen doe-museum het Museon dat steeds leuke interactieve tentoonstellingen heeft, afgestemd op de beleefwereld van kinderen. Fan van auto’s? Dan kun je naar het Louwman Museum.

Madurodam met jonge kinderen
Foto: Esther Noordergraaf

Rijd je een stukje verder dan is Madurodam een oer-Hollandse attractie waar je eens geweest moet zijn. Ben je niet goed ter been? Je kunt hier gratis rolstoelen lenen. Fijn om rustig te zitten terwijl je kinderen ravotten in speeltuin of ontdekspelletjes in het miniatuurpark doen. In dit artikel lees je over de Woeste Waterwolf in het park.

legoland discovery centre scheveningen

Leuk om daarna door te rijden naar Scheveningen? Wij sloten al diverse dagjes Den Haag af met een bezoek aan de boulevard. Fijn slenteren langs de winkeltjes of over het strand, combineer je met een bezoek aan bijvoorbeeld de indoor speeltuin op de pier. Wist je dat je daar ook (zonder je kids) heerlijk kunt floaten? Verder kun je hier vanaf een terrasje kijken naar bungeejumpers en het prachtige reuzenrad Skyview De Pier, ook leuk om eens in te gaan (wel prijzig). Aan de boulevard vind je verder Legoland Discovery Center mèt een legowinkel die je ook in kunt zonder de attractie te bezoeken. Nog een stukje verder kun je de vissen bewonderen in Sea Life. Beide attracties zijn niet heel groot en daarom prima met elkaar te combineren. Oh en wil je zelf een verwenmoment? Ga dan naar de Spa in het Kürhaus.

Peter en de Wolf kinderconcert
Peter en de Wolf in het Zuiderstrandtheater.

Wil je de kinderen kennis laten maken met klassieke muziek? Speciaal voor de kleinsten heeft het Zuiderstrandtheater prachtige voorstellingen waarbij ze na afloop hun orkestdiploma kunnen halen. Wij bezochten klassieker Peter en de Wolf en de kids vonden het machtig mooi om daarna echte instrumenten te kunnen proberen. Wetenschap en techniek ontdekken deden we op het Malieveld tijdens het Generation Discover Festival in Den Haag.

westfield mall leidschendam e208
De Westfield Mall in Leidschendam.

Efficiënt overdekt shoppen kun je overigens prima in Leidschendam bij de Westfield Mall. Daar zit ook een bioscoop in, een game hall en natuurlijk het Youseum waar je geweldig grappige selfies en tiktoks kunt opnemen.

In Rijswijk zijn regelmatig leuke kindertheatervoorstellingen zoals die van Ernst & Bobbie. Overigens reden we ook eens helemaal naar Gorinchem voor het Telekids Familiefeest, hopelijk wordt dit na coronatijd nog eens georganiseerd want het was een ontzettend leuk dagje uit!

duinrell
Duinrell

Liever vlinders in de buik door spannende attracties? Je kunt in pretpark Duinrell prima de achtbaan in. Rondom 5 december is het SiSa Sinterklaasfeest en Landgoed van Sinterklaas in Duinrell een aanrader.

Delft en het Westland

Een andere leuke stad om doorheen te slenteren is studentenstad Delft. Welke hotspots in Delft met kinderen een must zijn lees je hier, een taartje bij Bakker Suikerbuik en hun leuke kinderspeelhoek zou ik sowieso aanraden. Een historische fotoshoot is een bijzondere aandenken aan je citytrip naar Delft, maar je kunt ook het blauwe hart van Delft heel leuk op de foto zetten voor je instagram of de historische tuinen bezoeken. In de bibliotheek van Delft worden met grote regelmaat kindvriendelijke activiteiten en voorleesuurtjes georganiseerd, deze bieb is voorzien van een koffiecorner.

something strange delft
Verkleden voor een historische fotoshoot bij Something Strange in Delft.

Vlakbij Delft bevindt zich het domein van de kwekers, het Westland. Ook hier valt van alles te beleven, van kleinschalige camping tot survivalcircuit voor kinderfeestjes, familiedagen of gewone bezoekers die er bijvoorbeeld met een bootje aanmeren. Het Timmermuseum biedt leuke workshops aan, zoals een vogelhuisje timmeren, mooi aandenken.

de zweth kinderfeestje
Dit spannende parcours vind je bij De Zweth in het Westland.

Rotterdam

Ook in Rotterdam heb ik 2 jaar gestudeerd (en er ook gewerkt) en maakte ik kennis met bijvoorbeeld het geweldige fenomeen ‘de Koopgoot’ waar je, net als op de Lijnbaan heerlijk kunt winkelen. Vlakbij het Centraal Station en dit winkelwalhalla kun je eventueel overnachten in het Hilton, wij deden er een borrel in hipsterplekje Roots dat ook ouders met kinderen graag ontvangt. In het centrum zit ook de Pathe IMAX met extra aandacht voor groot filmbeeld en perfect geluid tijdens je bioscoop momentje. Even chill voor de beentjes en genieten maar.

villa zebra kindermuseum sea de zee
Kindermuseum Villa Zebra staat bekend om hun ‘klooimiddagen’ waar je heerlijk vrij kunt knutselen met allerlei materialen. Ze stimuleren graag de creativiteit van kinderen. Wat zouden we te zien krijgen in hun nieuwe tentoonstelling Sea de Zee?

Je hebt in deze havenstad – naast een geweldige skyline en leuke winkels – ook hele toffe musea en attracties om met je kinderen te bezoeken. Wat dacht je van het Maritiem Museum met de leuke klim- en klauter tentoonstelling van Professor Plons?

maritiem museum Rotterdam
Maritiem Museum

De Euromast is natuurlijk bijzonder om de stad eens vanuit de lucht te bekijken en daar vlakbij zit de Pannenkoekenboot. Een rondvaart over de Maas kun je overigens ook met Spido doen. De opstapplaats zit vlakbij de (zeker voor tieners ontzettend toffe) Remastered Experience vol beleefkunst. Als creatieveling met wat jongere kinderen moet je echt naar Villa Zebra, knutselen en ontdekken staat centraal hier op de Kop van Zuid. Wij zijn er diverse keren geweest en steeds is het weer anders, zo gingen we met jongens, ontdekten we het bos door de ogen van kunstenaars en hadden we oog voor plastic afval in beleeftentoonstelling Sea the Zee. Een plek waar regelmatig gave dingen worden georganiseerd zijn uiteraard de evenementhallen van de Ahoy, wij bezochten daar eens het Generation Discover Festival.

remastered experience rotterdam
Remastered Rotterdam

Op zoek naar een plek om te ravotten en te spelen? Rijdt naar het Beatrixpark, wij bezochten daar destijds een leuke dinosaurus tentoonstelling in de buitenlucht en hebben daarna onszelf een tijd lang vermaakt in de speeltuin.

speelnatuur tiengemeten
Speelnatuur Tiengemeten.

Kan het niet modderig genoeg zijn? Ben je gek op natuurspeeltuinen en is ook een tochtje met de veerpont een belevenis die je graag eens aftikt? Ga dan buitenspelen op het eiland Tiengemeten in de Speelnatuur en zorg dat je naast een picknickkleed en zonnebrand ook schone (droge) kleren bij je hebt. Dit bijzondere plekje vind je in Oud-Beijerland.

boek je vakantie bij de ANWB

Lees ook onze tips voor:

Welke kindvriendelijke tip in Zuid-Holland mist in dit artikel?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.