Een rondje door de mooie stad Woerden

De wekker ging en ik keek naar buiten: balen het regent! Vandaag stond een stad op het programma en zouden we veel buiten zijn. Samen met mijn moeder vertrok ik namelijk naar het Groene Hart van Nederland, Woerden. Zelf was ik hier nog nooit geweest, maar ik vind het altijd leuk om andere steden te ontdekken. Via Marguerita waren we uitgenodigd voor deze inspiratiedag van wat later zou blijken wel een hele leuke stad.

Gastblog door Xenia TheloosenDeze dag zou vooral staan in het teken van “kaas” (dan weten vaste lezers ook meteen waarom Marguerita er niet zelf naartoe ging  😆 ). Al vanaf vroeger brengen boerenfamilies hun eigen verse producten naar Woerden. Dit is vandaag de dag nog steeds zo. Een echte traditie die je nog steeds kan beleven in de historische kern van de stad.

woerden kaasrondleiding

Kaaspakhuis

We werden verwacht aan de Emmakade 6a. Hier is naast het VVV kantoor ook het nieuwe kaaspakhuis te vinden. Dit is een unieke plek in Nederland waar alles op het gebied van kaas samenkomt. Ik was heel benieuwd naar deze dag, de eerste indruk van de stad was al goed!

In het kaaspakhuis kregen we een rondleiding. Je werd meegenomen door de historie van kaas, je kon je verkleden als echt boerenmeisje en als je zou willen kon je een koe melken. Ook kon je zien hoe kaas gemaakt werd. Verder werden we middels een virtueel reality bril meegenomen in de wereld van kaas, dit vond ik erg bijzonder om te zien. Wat ik wel grappig vond, was de weegschaal die er stond. Normaal ben ik niet zo van de weegschalen, maar deze weegschaal vergeleek jouw gewicht met die van een kaas. Je kon dus zien hoeveel kazen je zwaar was. Een kaas is gemiddeld rond de 15 kilo. Ik zelf was nog geen 4 kazen zwaar.

Verschillende kaashandelaren konden hun kazen opslaan in het pakhuis, wij gingen een kijkje nemen bij alle kazen die het pakhuis rijk was. Hoewel ik kaas best lekker vind vond ik de geur tussen alle kazen niet heel erg lekker. Het was een hele sterke geur en heel veel kazen. Hoe langer een kaas bleef liggen hoe ouder de kaas. Ik vond al die kazen wel heel mooi om te zien liggen het gaf een mooi gezicht en een mooi plaatje. Na het bewonderen van al deze kazen kregen we een kaasplankje want er moest natuurlijk wel kaas geproefd worden.

Na deze leuke en interessante rondleiding werden we meegenomen naar de kaasmarkt. Hier verhandelen ze nog steeds kaas. Een leuk schouwspel dat je kunt bijwonen als toeschouwer. Ze nemen je mee in de verhandeling van kaas. Je ziet hoe er door middel van handje klap, kaas word verkocht. Ik vond dit zelf erg leuk en fascinerend om naar te kijken, leuk dat zo iets ook nog steeds in werkelijkheid bestaat. Ik had hier geen idee van, daar sta je normaal niet zo bij stil.

Op de zaterdagochtenden van 22 april tot 19 augustus 2017 kun je zelf meegenomen worden in de handel van kaas. Mocht je plannen hebben om Woerden te bezoeken dan is dit zeker een aanrader.
Het hele jaar door kun je op de zaterdag op de zaterdag de streekmarkt bezoeken met allemaal heerlijke streekproducten.

Molen de Windhond

Na de markt en het kaasavontuur maakte we een wandeling door de historische binnenstad. Een stad met een verhaal. Bij de molen maakten we een stop. Molen de Windhond is een korenmolen uit 1755. Een historische molen die nog steeds werkt en sinds kort is de jongste molenaar, Karel hierin gevestigd. Naast zijn werk in de molen is hij ook molenmaker. De molen ziet er nog heel authentiek uit en elke zaterdag tijdens de streekmarkt wordt er meel verkocht.

De molen is elke woensdagmiddag en zaterdag geopend voor publiek. Wij mochten de molen ook in en via een hele steile trap zag je de molenaar aan het werk. Nog een verdieping hoger zag je het meel in de zakken vallen, ik vond dit erg bijzonder om te zien. Het maakte heel veel lawaai. Hier kon je ook naar buiten en had je prachtig uitzicht over de stad Woerden. Als je wilde kon je nog een verdieping hoger en dat wilde ik wel! Via een steile kleine trap kwam je op de tweede verdieping en zag je hoe de graankorrels werden gemalen.
Ik vond het best spannend op de steile trappen maar heel bijzonder om dit zo te zien. Ik was weleens in een molen geweest maar nooit gezien hoe meel nu eigenlijk gemaakt werd. Weer een leuke ervaring rijker.

Kasteel Woerden

Tijdens de wandeling kon je niet om dit kasteel heen. Een prachtig monument omringd door water. Een prachtig plaatje, wat al meer dan 600 jaar een heerlijke plek is waar je kunt eten, drinken vergaderen en een feestje vieren. De locatie is prachtig en bij mooi weer is het hier heerlijk vertoeven ook heerlijk buiten te genieten.
Vroeger hebben hier koningen, hertogen, jonkvrouwen en andere strijdheren gedanst gefeest en vergaderd en geslapen. De gids nam ons mee naar de kelders van het kasteel en vertelde een stukje geschiedenis. Ook namen we een kijkje in een cel. Toch vreemd om daar te lopen en wetende dat hier iemand heel lang opgesloten heeft gezeten. Kan me er niks bij voorstellen gelukkig om zo lang zo afgesloten te zitten.

woerden kaasrondleiding

Reypenaer kaaspakhuis

Als afsluiting van deze inspiratie dag Woerden bezochten we ook het Reypenaer Kaaspakhuis. Het is een prachtig pand wat al meer dan 110 jaar oud is. Vanuit dit pakhuis zijn nog Reypenaer kazen te proeven en te zien. Reypenaer is een begrip wereldwijd en ook bijzonder omdat dit pakhuis moet zorgen voor de kazen. Ergens anders lukt niet om ook een speciale Reypenaer kaas te maken, alles heeft te maken met temperatuur en dat is op deze locatie uniek voor de Reypenaer kaas. Bij binnenkomst kwam de geur van kaas je tegemoet en net als bij het andere kaaspakhuis vond ik het hier ook niet lekker ruiken. We kregen een kleine rondleiding en konden aansluiten bij een kaasproeverij. Verschillende kazen proeven en beoordelen op smaak, geur en leeftijd.
Vanaf 10 personen is een rondleiding en proeverij te boeken. Ben je gek op de Reypenaer kaas of vind je kaas lekker dan is dit zeker een aanrader.

Overnachten in Woerden

Er zijn verschillende plekken waar je in Woerden kan overnachten. Toch wil ik er 2 even benoemen.

Boutique stadshotel Woerden

Alleen het buitenaanzicht is al prachtig om te zien! Het is een uniek hotel gevestigd midden in het centrum van Woerden. Bij binnenkomst voel en zie je gelijk een heerlijke sfeer. Het is prachtig ingericht en de open keuken is zeker een extra pluspunt. Elke kamer heeft zijn eigen karakter, wij mochten een kamer zien en deze zag er heel romantisch en stijlvol uit. Ik zou hier zeker graag een keer overnachten. Leuk om de weten is dit stadshotel in 2015 genomineerd is geweest voor “Entree hospitality en style award” in de categorie best hotel concept.

Best Western cityhotel Woerden

Dit hotel ligt in de straat bij het Reypenaer kaaspakhuis en heeft een centrale ligging ten opzichte van het centrum. Op 1 februari 2016 heeft Best Western zijn deuren weer geopend na een volledige renovatie. Dit gloednieuwe drie sterrenplus hotel heeft 64 kamers een aangename ontbijt of lounge ruimte.

Hoe hebben wij deze dag ervaren?

Ik en zeker ook mijn moeder hebben een heerlijke dag gehad. We hadden besloten om met de auto te gaan, omdat het vanaf ons best een reis is met de trein. Op advies hadden we de auto in parkeergarage Castellum gezet. Dit is een drive in museum en hier kun je allerlei kunstwerken uit een Romeins verleden ontdekken. Toch wel bijzonder om je auto te parkeren, met uitzicht op wat archeologische vondsten. Het fijne van deze parkeergarage is dat je als je de parkeergarage uitloopt je gelijk midden in de stad zit.

Ik was nog nooit in Woerden geweest maar wat een prachtige stad! Een mooi centrum met veel authentieke details. Een stad met een verleden. Het enige minpunt van de dag was dat het best fris was met hier en daar wat regendruppels. Zelf wil ik hier graag nog een keer terug om lekker te winkelen en te genieten van het moois dat deze stad te bieden heeft. Ik overnacht dan in het stadshotel want wat een prachtige plek is dit zeg.

De inspiratie dag vond ik zeker inspirerend. Zelf zou ik nooit zo nagedacht hebben om een kaaspakhuis te bezoeken, meer ook omdat niet iedereen in mijn gezin dol is op kaas en het vooral vinden stinken. Mijn moeder zag gelijk leuke personeelsuitjes voor zich naar het kaaspakhuis, er is van alles mogelijk. Ook met kinderen is het leuk om te doen, want er genoeg te zien en te doen ook voor kinderen.
Doordat we een gids bij ons hadden kwamen we veel te weten over de stad en kwam ik op plekken die ik waarschijnlijk zelf niet zo snel had gevonden. Ik vond het bezoek van de molen zelf super leuk, ook omdat ik graag weet hoe dingen worden gemaakt en leuk om dit nu zo in de praktijk te zien.
Ik vond het genieten om langs de mooie panden en plekjes te struinen en al deze dingen te ontdekken van deze stad.

De organisatie was goed en zij hebben ons zeker meegenomen in de wereld van deze kaasstad en daarnaast de dingen laten zien die Woerden aantrekkelijk maken. Ik ben in ieder geval enthousiast!
Na deze inspiratiedag hadden we het geluk dat we nog konden genieten van het straatfestival. Een festival dat niet weg te denken is uit het straatbeeld van Woerden. Allemaal verschillende artiesten die door de straten dwalen en kleine optredens verzorgen. Was super leuk om te zien en zoveel verschillende dingen. Van grote fietsen tot mensen “zonder” hoofd of mensen op grote stelten.

Ben je nog nooit in Woerden geweest, dan is dit zeker een stad om te onthouden!

Kijk hier voor leuke activiteiten in Woerden deze zomer, waaronder de bekende Woerdense Vakantieweek.

Dankjewel Xenia voor je verslag, ik kom voornamelijk in Woerden om het ziekenhuis te bezoeken en ze hebben er hele leuke restaurantjes, maar een keer winkelen is misschien wel een leuk idee. Kom jij vaak in Woerden?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Wat leuk, ik wist niet eens dat Woerden een ‘kaas stad’ was. Super interessant om hier wat meer over te weten. Wat vond je het leukst om te zien of te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.