Verslag: ga jij ook naar het gratis Generation Discover festival?

Het Generation Discover festival vindt deze week plaats in Den Haag op het Malieveld. Vijf dagen lang (nog tot en met zondag) kunnen kinderen hier van alles leren over wetenschap en technologie. Het festival wordt georganiseerd door Shell en 20 partners, waaronder NEMO, Geofort en Quest Junior, en trok vorig jaar ruim 30.000 bezoekers. Wij waren uitgenodigd om er woensdag op de dag van de opening bij te zijn. Zo hebben we samen met Buddy Vedder auto’s die rijden op zout water in elkaar gezet en mochten we op het skateboard van de bekende skateboarder SkateKeet staan!

Op het Generation Discover festival worden jonge uitvinders in de dop geïnspireerd en er is werkelijk van alles te beleven. Wij bezochten het festival van half 3 tot sluitingstijd (6 uur) en hadden toen nog lang niet alles gezien! Er waren gewoonweg te veel ontzettend gave dingen om te doen en beleven. Vele malen groter dan de Bright Ideas Hub die ik met mijn nichtjes bezocht. De ideale leeftijd voor bezoekers van dit festival is van 7 tot en met 14 jaar, maar mijn kleine wetenschapper in de dop van 6 jaar heeft alles mee gedaan en enorm genoten.

generation discover festival 2018

Altijd vragen blijven stellen

“Waarom stuiteren stuiterballen eigenlijk?” vroeg ze mij op de terugweg in de auto. Vandaag leerden we van Marie Curie (of althans een actrice die haar speelde) in het Theater dat je als wetenschapper altijd vragen moet blijven stellen. Ze vertelde over de proefjes van vroeger en liet kinderen haar helpen, terwijl ze uitlegde hoe het allemaal werkte. Zo weten de meisjes nu ook wat een vacuüm is en wat daarvan het nut kan zijn. Het verschil tussen hoge luchtdruk en lage luchtdruk en hoe die twee effect op elkaar hebben werd heel mooi uitgelegd met weer andere proefjes. Ze legde alles uit op een hele herkenbare en kindvriendelijke manier, waarbij ze steeds ook vragen stelde aan de aanwezige kinderen.

In de Chemie Dome maakten de meisjes zelf een stuiterbal van rubber, vandaar de vraag van mijn dochter. Ik kon me gelukkig nog herinneren dat het stuiteren te maken had met de elasticiteit van de bal, de valversnelling afhankelijk van de valhoogte en hoe hard het oppervlak is waarop het bal de grond raakt. Veel verder kwam ik zo op de snelweg even niet, daarom gaf ik aan dat ze dit op de middelbare school verder zou leren en dat we er best een keer een filmpje over kunnen kijken… Het festival heeft in ieder geval zijn doel bereikt. Heb jij leergierige kinderen? Of zijn ze net als de mijne hoogbegaafd? Dan zou ik deze week of dit weekend naar Den Haag gaan gaan en een bezoekje brengen aan dit festival, zodat zij op een speelse wijze geprikkeld worden met alles wat met wetenschap en technologie te maken heeft. Zo worden ze voorzien van de antwoorden op vragen over hoe dingen werken. Hoe gaaf is dat?!

Wat is er op Generation Discover te beleven?

In totaal sloegen zo’n 20 organisaties uit het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen op initiatief van Shell de handen ineen om een jonge doelgroep op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met wetenschap en technologie. Je kunt hier innovatieve workshops en interactieve theatershows bijwonen, racen met een zoutwaterauto, dansen op een kinetische dansvloer om energie op te wekken, vliegen met drones, in een reuzenrad, chemische proefjes doen, leren over het opwekken van energie, steden bouwen, op een klimmuur klimmen, zelf een robot bouwen en besturen… en nog veel meer toffe dingen doen.

Wat hebben wij geleerd en beleefd?

Mocht je bij de anekdote over de stuiterbal gedacht hebben dat het misschien wat ingewikkeld was voor een kind van 6 jaar… Niet dus. Op het Generation Discover festival hadden we al zo ontzettend veel indrukken opgedaan en proefjes gedaan, dat de gedetailleerde uitleg een logisch vervolg was op de gestelde vraag. We begonnen ons bezoek door samen met Buddy Vedder autootjes in elkaar te zetten die rijden op zout water. De meisjes vinden zijn liedje ‘Los’ erg leuk, dus het was ontzettend tof dat hij ze wilde helpen. Daarna gingen we ermee racen in de Race Dome, waarbij Buddy er verslag van deed alsof het een Formule 1 race betrof.

Foto’s drone room: JufMaike.nl

Vervolgens mochten de meisjes in de ruimte staan waar je via een VR-bril kunt zien wat een drone op dat moment filmde. Zo zagen ze dus ook zichzelf. Supercool, omdat we uit de rij werden gepikt. Normaal mag je eigenlijk niet in deze ruimte staan. De dames zien we deze week terug op de Facebookpagina van Shell, heel gaaf! Drones zijn sowieso cool.

Door dit gelukje waren we mooi op tijd in het Theater om de demonstratie van SkateKeet te zien. SkateKeet is het jongste lid van het Olympisch skateboard team. Ze is nog hartstikke jong, maar demo was zo ontzettend stoer. Natuurlijk wilde ze wel even met de meisjes op de foto en mochten ze op haar skateboard staan.

Daarna hebben we in het Theater allerlei proefjes gedaan op het gebied van mobiliteit en energie. Zo kon je onder meer een kleurplaat van een auto kleuren en die 3D maken via een app, een koperdraad om een batterij laten ronddraaien, een bloem knutselen, een selfie maken in warmtebeeld, een proefje met een eigengemaakte thermometer doen, zelf ervaren hoe je een windmolen nu het best in elkaar kon zetten om hem goed te laten draaien… Het mooie vond ik ook dat niets goed of fout was bij de windmolen: je kind mag het zelf ontdekken en beide dames hadden een ander plan van aanpak (de één maakte na wat bij anderen werkte, de ander verzon zelf haar eigen methode).

generation discover festival 2018

We hadden helaas geen tijd meer voor de klimmuur in de dome van Defensie, de Cybercrime show en het bouwen van robots met Lego in het Mini-Lab wat de meisjes heel graag hadden willen doen. Maar wat hebben we een toffe dingen gedaan! We zijn wel in het reuzenrad geweest om het festivalterrein en de skyline van Den Haag te bewonderen. Ook luisterden de dames naar het verhaal over ‘Duurzame Doelen’ en gingen we de Chemie dome in.

In de Chemie dome maakten de meisjes zelf haargel met glitters en een lekker geurtje. Daarna mochten ze aan een andere tafel een eigen stuiterbal maken. Supertoffe dingen allemaal! Er stonden microscopen en je kon een megagrote zeepbel om jezelf heen maken met bellenblaas. Helaas hadden we niet genoeg tijd om zelf een lavalamp te maken, maar dat zag er ook stoer uit.

Daarna gingen we nog even met de mega schuifpuzzel aan de slag en beleefden we bij Quest Junior een bijzondere geluidsbelevenis in een bewegende stoel met een blinderende bril op. Toen was het sluitingstijd. De middag is werkelijk voorbijgevlogen en we hebben intens genoten van al die leuke weetjes, proefjes en belevenissen. Het festival heeft bij mijn kinderen in ieder geval zijn doel bereikt. Ze willen dolgraag meer leren over deze onderwerpen en niet wachten tot de middelbare school op uitleg over valversnellingen en elasticiteit. Ze vroegen zelfs of we er dit weekend nog eens naartoe gaan.

Gratis kaarten voor dit festival bestel je via de website van Generation Discover. Doen hoor, het is echt zo de moeite waard!

Ben jij al eens naar het Generation Discover Festival geweest?

#makethefuture #generationdiscover

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.