De wereld verbeteren in de Bright Ideas Hub met Dylan Haegens

“Hey mensen!” Okee, even een testje. Wie van mijn lezers kent YouTube sensatie Dylan Haegens? Met jonge kinderen die nog niet zoveel filmpjes kijken, kende ik deze grappenmaker nog niet. Mijn nichtjes van 8 en 10 daarentegen hebben zelfs een poster van hem op hun kamer hangen! Het blijkt echt een fenomeen te zijn. Inmiddels heb ik natuurlijk samen met mijn dochters ook enkele van zijn sketches gekeken (hij is GEEN vlogger, alles is in scene gezet) en dat gaan we vaker doen. Kindvriendelijk én heel erg grappig, ook voor meekijkende mama’s. Samen met mijn dochters was ik uitgenodigd om met Dylan Haegens de wereld te verbeteren in de Bright Ideas Hub van Shell.

Erg leuk, ik houd van educatieve projecten! Maar in dit geval was een kindwissel met mijn schoonzus verstandig. Mijn nichtjes zijn tenslotte fan én de Bright Ideas Hub is gericht op groep 7 kinderen en daarom ook alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 7 jaar. Van hun moeder kregen ze die ochtend het nét nieuwe Dylan Haegens schriftje (dat nog maar kort bij de Intertoys ligt) voor de handtekeningen. Helemaal leuk en Dylan en zijn vriendin Marit waren onder de indruk, ook van de tekeningen die de meisjes voor ze hadden gemaakt.

Proefjes doen met Dylan Haegens

Maar goed, waar gaat het over? Wij waren te gast bij de opening van de Generation Discover bright ideas hub op het Marineterrein in Amsterdam. Een bijzondere plek op initiatief van Shell waar innovaties ontstaan en getest worden. Met de bright ideas challenge, waar deze bright ideas hub onderdeel van uitmaakt, wil het bedrijf groep 7 leerlingen enthousiast maken voor wetenschap en technologie. Op dit moment is er een tekort aan technisch opgeleiden, terwijl bedrijven als Shell deze mensen juist zo hard nodig hebben om samen de uitdagingen op het gebied van onder andere energie, steden, mobiliteit, voedsel en water aan te kunnen gaan. Ze lieten Dylan Haegens als opwarmertje al een leuke sketch maken met allerlei proefjes:


Heel grappig filmpje en je steekt er nog iets van op ook!

En dat is natuurlijk ook de bedoeling, dit soort proefjes triggert de jeugd. Jongeren zijn vaak niet bekend met de mogelijkheden van technologie en wetenschap en het belang ervan voor de toekomst. De generatie die nu opgroeit heet Generation Discover en zij zullen van alles gaan ontdekken. Daarom wil Shell de komende jaren 1 miljoen jongeren inspireren en laten zien wat wetenschap en technologie voor de toekomst kunnen betekenen, en welke rol zij hierin zélf kunnen spelen.

Generation Discover programma

Het Generation Discover programma staat in het teken van slimme ideeën op basis van de creativiteit van jonge scholieren. Na de begin dit jaar in Rotterdam, zijn de bright ideas hub en challenge doorgereisd naar Helmond en Enschede. Tot en met 9 juni staat de hub nu in Amsterdam waarna hij doorreist naar eindstation Emmen. Doordeweeks is de hub gereserveerd voor schoolklassen (groep 7), maar je kunt er als privépersoon in het weekend ook naartoe (je moet wel reserveren via de website). In het volgende schooljaar komt hij weer in andere steden te staan, misschien wel bij jou in de buurt? In ieder geval wordt in oktober voor de 2e keer het Generation Discover festival georganiseerd op het Malieveld. Daar worden de winnende ideeën van deelnemende scholieren door middel van virtual reality gepresenteerd en je kunt er allerlei leuke proefjes doen.

Mooi oud schip op het Marine terrein!

Dylan Haegens is als jurylid verbonden aan Generation Discover bright ideas challenge
en daarom was hij ook aanwezig bij de opening van de hub in Amsterdam, waar ik dus bij aanwezig was. De bright ideas challenge daagt jongeren uit om na te denken over oplossingen voor onze wereld op het gebied van energie, water en voedsel. Want als we zo doorgaan als nu… Goed in ieder geval dat een maatschappij als Shell zelf ook graag van fossiele brandstoffen af wil en bijdraagt aan de zoektocht naar milieuvriendelijke alternatieven.

Dylan over dit initiatief: “Ik vind het super leuk om te zien hoe de kids worden geïnspireerd om hun dromen na te jagen. Zelf heb ik het geluk om als YouTuber mijn brood te verdienen met datgene wat ik leuk vind, en dat wens ik iedereen toe. Ik ben heel benieuwd naar alle coole ideeën die de kinderen gaan bedenken. Schoenen waar je mee kan vliegen zonder de lucht te vervuilen? Een mobieltje dat werkt op zonne-energie en waarmee je ook kan tandenpoetsen? We gaan het meemaken!”

Op het Marineterrein

Mijn nichtjes vonden het wel een beetje spannend, hun eerste blogevent waarbij ze ook nog een bekende Youtuber zouden ontmoeten. Maar het was echt ontzettend leuk, met dank aan hun papa die onze chauffeur was. Wij werden voor het Marineterrein afgezet en gingen op zoek naar de Science Hub, terwijl de auto voor ons werd geparkeerd. Best indrukwekkend ook om eens op het Marineterrein rond te lopen: we zagen een park, een brouwerij en een heel oud schip! De knalgele Science Hub was van een afstandje ook goed herkenbaar.

Eenmaal aangekomen stond er een tafel vol lekkers klaar en kregen de meisjes allebei een bouwproject. Een auto die rijdt op zout water! Ook een leuk proefje om te doen. We moesten eerst de onderdelen losmaken, daarna stukken glad vijlen met een nagelvijl en dan pas kon ie in elkaar. Ik werd als hulptroep ingeschakeld, maar we waren iets te vlot met bouwen geweest. Ook de wielen moet je namelijk goed afvijlen anders kunnen ze niet ronddraaien. Gelukkig hadden we dit snel opgelost. Verder kwamen we echter niet, want toen begonnen de toespraken van de MVO manager van Shell en Dylan Haegens. Daarna mochten alle bloggers en kinderen van 7 jaar en ouder door naar de Hub!

Eerst even naar de huisregels luisteren.

Wat hebben wij ontdekt in de hub?

Voordat we naar binnen mochten, werden ons de huisregels verteld. Toen startte het aftellen en klapte op futuristische wijze het luik van de ingang open. Er stonden 3 grote tafels waar we steeds een kwartier bezig waren met ontdekken: Create, Amaze en Inspire. Een groot robotscherm centraal in de Hub vertelde ons wat er ging gebeuren het komende uur…

Create: een 3D stad

Wij begonnen aan de Create tafel. Hier stond een soort futuristische 3D stad met lampjes op en overal lagen tablets. We vulden elk onze naam in en toen was het zaak een zo duurzaam mogelijke stad te bouwen. Je kon kiezen uit 6 verschillende bouwwerken zoals windturbines en energieopwekkende flatgebouwen. Die gaf je dan een kleur of duurzame afwerking en dit leverde je een bepaald aantal punten op. Hoe duurzamer, hoe meer punten. Na het bouwen moest je een vlaggetje uitkiezen en dan je tablet boven de stad houden. Nu kon je alle bouwwerken van jezelf en de anderen op het scherm bekijken (met vlaggetjes met de namen). Heel erg leuk gedaan. De meisjes vonden het erg leuk om zo bezig te zijn en ondertussen kwam held Dylan Haegens ook nog even met ze kletsen en een selfie maken voor zijn eigen instagram account. (Jullie snappen natuurlijk dat alle klasgenootjes diezelfde avond werden ingeseind om dat even te bekijken  😎 .) Hij maakte echt tijd voor een praatje en stelde de kinderen op hun gemak met zijn grapjes en vragen. Halverwege kwam er nog een dame langs met virtual reality brillen waarmee we onze zelfgebouwde stad op die manier konden bekijken. Supergaaf natuurlijk om je inspanningen op al die verschillende interactieve manieren te bekijken.

Inspire: een beter milieu

Na een kwartier draaiden we door naar de volgende tafel: Inspire. Een grote wereldbol / tv-scherm in het midden en per tweetal een groot touchscreen, hadden we hier. Iedereen had een koptelefoon die we op moesten zetten voor de uitleg. We leerden over grondverarming door mega akkers in Amerika en moesten via een spel zorgen dat er kleinere akkers met meer diversiteit kwamen. Geen 2 dezelfde gewassen mochten elkaar raken. Best moeilijk! We leerden over de plastic soep in Bangladesh en moesten afval uit de rivieren vissen en in de juiste koker storten. In China moesten we windmolens, waterradaren en zonnepanelen plaatsen om duurzame energie op te wekken. Zo deden we verschillende spellen om het milieu te verbeteren. Steeds voorafgegaan door een filmpje hierover. Na elk onderdeel kreeg je te zien hoe jouw team het had gedaan ten opzichte van de anderen aan de tafel. Hierover vertelden de meisjes na afloop enthousiaste verhalen in de auto, het was best lastig geweest maar ook heel leerzaam!

Amaze: uitvindingen beoordelen

Amaze was voor ons de laatste tafel. Ook hier kregen we een koptelefoon op en iedereen beschikte over 2 knoppen. Een robotscherm vertelde ons over allerlei uitvindingen die ook in grote oplichtende bollen op de ronddraaiende tafel te zien waren. Over elke uitvinding moesten we vervolgens met de knoppen 2 quizvragen beantwoorden en daarna gaven we de uitvinding een cijfer. Zo werd ons verteld over een 3D-pastaprinter die voedsel print naar de behoefte van jouw lichaam, een grote waterrugzak om drinkwater mee te kunnen sjouwen voor mensen in arme landen, een lamp die energie opwekt doordat hij met 1 mm per seconde zakt, auto’s op waterstof en wat te denken van een auquaponics dak (in Den Haag!) waarmee voedsel verbouwt wordt op de plek waar mensen wonen: in de stad. De lamp en de voedselprinter vonden mijn nichtjes de mooiste uitvindingen, zelf was ik onder de indruk van de aquaponics. Dat zou ik graag in het echt willen bekijken!

Hoe vonden we deze science belevenis?

Het sci-fi gehalte in de hub was hoog. Het was allemaal heel leuk opgezet. Ik heb het ervaren als een ontzettend leuke manier om nieuwe dingen te leren en ik vond alle high-tec zo bij elkaar echt indrukwekkend. Zeker inspirerend! Na afloop werd aan de kinderen nog gevraagd of zij op mooie ideeën waren gekomen voor uitvindingen van de toekomst. Die kunnen ze namelijk inzenden voor de ‘Bright Ideas Challenge’. Mijn nichtjes waren net zo geboeid en onder de indruk als ikzelf. Ze hebben overal enthousiast aan meegedaan en vertelden ook mooie verhalen na afloop over de spelletjes en wat ze geleerd hadden. Ik heb niet gevraagd of ze nu een carrière in de wetenschap ambiëren, maar ze hebben een geweldige middag gehad waar ze nog lang over zullen napraten en nadenken. Dat Shell met dit initiatief kinderen inspireert is in ieder geval zeker waar!

Gratis Generation Discover Festival

Heb jij leergierige kinderen die graag de wereld willen verbeteren en geïnteresseerd zijn in techniek en proefjes? Dan is een bezoek aan de Bright Ideas Hub zeker een aanrader. Je kunt via de site reserveren in de weekenden óf je moet het geluk hebben dat de school van jouw groep 7 kind zich heeft aangemeld  💡 . Ben jij juf van groep 7 en wil je er heen met je klas? Meldt je dan hier aan. Of je gaat in oktober naar het gratis festival Den Haag.

Hebben jouw kinderen weleens een leuke uitvinding om de wereld te verbeteren bedacht?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Ik kende deze jongeman ook helemaal niet. Dat is het fijne aan kinderen: die zorgen dat je up to date blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.