Verslag: dinosaurussen in de T.Rex Express naar Naturalis

Woensdag 23 november verwachtte museum Naturalis de 110.000-ste bezoeker van de tentoonstelling T. Rex in Town. Speciaal daarvoor zette de NS daarvoor de T. Rex Express in. En wij mochten meereizen!
Gastblog door Esther Noordergraaf

utrecht centraalMet de trein vertrokken we vanuit ons dorp naar Utrecht Centraal, want daar zou de T. Rex Express vertrekken. Voor mijn zoontjes (2 en 4 jaar) was dit de eerste keer met de trein, wat een feest! Ze keken hun ogen uit. Al zwaaiend naar de mensen op het perron vertrokken we. Onderweg werd er vrolijk door gezwaaid naar de koeien en de schapen met de neuzen tegen het raam geplakt. Prachtig om te zien!

in de dino trein

Dino goodies

Op Utrecht Centraal aangekomen meldden we ons in de grote vertrekhal. Daar we werden opgewacht door twee T. Rexen, die veel bekijks trokken. De jongens kregen beide een heus T. Rex masker (ROARRRR) en een leuke dino goodiebag, gevuld met onder andere een dino boek, dino koekjes, stickers en een dino ei.

Lees ook: HELP! Mijn kind zit in de auto/dino fase!

Dino expert Mister Anne

In de T. Rex Express was er ook voldoende dino vermaak. Er werden posters uitgedeeld en we werden voorgelezen door TV presentator Bart Meijer (van o.a. Het klokhuis). Het verhaal ging over 2 Nederlanders (waaronder Mister Anne) die naar Montana af reisden om daar een T. Rex op te graven. Deze ‘Mister Anne’ was paleontoloog Anne Schulp, dé dinodeskundige van Nederland en de vinder van Trix, de T. Rex waar we naar op weg waren. Anne Schulp was ook aan boord van de trein en kwam vertellen over de ontdekking van Trix. Hij had zelfs een afgietsel van één van de tanden van de T. Rex bij zich. De kinderen mochten deze even aanraken en ze mochten vragen stellen. Erg leuk om het enthousiasme van deze onderzoeker te zien!

Pendeltrein naar het museum

Op Leiden Centraal werden we opnieuw ontvangen door een T. Rex, deze was echter nog groter en imposanter dan de T. Rexen in Utrecht. De 110.000-ste bezoeker van T. Rex in Town werd in het zonnetje gezet, en na een groepsfoto werden we in een paar minuten met de Hop on, Hop off T. Rex trein naar Naturalis gebracht. Het pendeltreintje rijdt de hele dag heen en weer tussen Station Leiden en Naturalis.

Waar is Trix?

En toen kon onze reis naar Trix dus echt beginnen! Op een grote poster bij de entree nodigt Anne Schulp je uit om met hem 67 miljoen jaar terug in de tijd te gaan.
In de ruimtes die volgen loop je langs levensechte dinosauriërs, waarbij tv-schermen staan waarop Anne je verteld welke dino’s je ziet en wat ze doen. Daarnaast staan er ook nog borden bij met dezelfde en wat extra info over de betreffende dino’s. In het begin zijn de dino’s nog wel ‘lief’ en wat kleiner, maar zodra de T. Rex in beeld komt vindt mijn kleuter het allemaal wel welletjes met die levensechte dino’s. Snel door dus naar het skelet van Trix, daar draait het tenslotte allemaal om!

Tandenfeetje?

De hal met daarin het zo goed als volledige skelet is erg imposant, wat is zo’n beest groot geweest zeg! En wat een kop met tanden! Brrrr Wel zo’n 50, zoals Anne vertelde tijdens de treinrit. T. Rexen wisselen hun hele leven door, dus ze hebben altijd een ‘fietsenrek’. Gemiddeld hebben ze continue 10 lege plekken. Best een leuk weetje toch?!
Je kunt volledig om Trix heenlopen, er hangt alleen een lint omheen. De jongens kijken hun ogen uit en vonden het prachtig, en totaal niet eng gelukkig.

Lees ook: Brainstorm: Het tandenfeetje

Nadat je bij Trix bent geweest, kom je in het interactieve gedeelte van de tentoonstelling. Ondanks dat mijn jongens pas 2 en 4 jaar oud zijn, vermaken ze zich uitstekend. We hebben moeite ze mee te krijgen! We kleuren een dino in met virtuele graffiti, en we mailen het resultaat naar ons zelf. We zoeken fossielen tussen de stenen en we kijken hoe een dino ei uitkomt. We bekijken het medisch dossier van Trix, waarna we nog even terug gaan naar het skelet om de verwondingen die in het boek staan te zoeken. Er kan nog worden gedanst om een T. Rex te verleiden, een quiz worden gespeeld, en je kunt je rot fietsen om te kijken of je sneller kunt zijn dan de dino, maar dat is allemaal meer voor iets grotere kinderen.

Speeldino’s

Ook is er nog een bioscoop zaal, de film hebben wij echter over geslagen, want de jongens renden door. Ze zagen namelijk een hele grote tafel vol met dino’s staan. Ze konden daar hun eigen dino-wereld bouwen, inclusief rivieren, watervallen, grotten etc. Wat een feest! Beide jongens waren hier niet weg te slaan. Gaf ons wel even de tijd om een kijkje te nemen in het dinolab, dat zich in dezelfde ruimte bevindt. Hier worden botten van onlangs gevonden dinosaurussen geprepareerd. Een enorme puzzel, want de botten zijn volledig verpulverd. Wel enorm interessant om te bekijken hoe ze dat doen. En wat een werk is dat geweest om dat complete skelet van Trix in de huidige staat te brengen. Respect!

dino speeltafel
De dinotafel was een groot succes!

Fossielen opgraven in kinetic sand

Als allerlaatste onderdeel van de tentoonstelling kun je zelf nog fossielen opgraven in diverse kinetic sand zandbakken. Vervolgens kunnen de kinderen zelf onderzoeken wat voor fossiel ze hebben opgegraven aan de hand van een onderzoekskaart en met de hulp van medewerkers van Naturalis. Onze vondst was een stuk versteend hout 🙂
Moe maar voldaan verlieten we Naturalis, maar natuurlijk niet voordat we de souvenirshop nog even bekeken hebben. Je kunt hier echt alles kopen over Trix, T. Rexen en andere dino’s. Aangezien we al een goed gevulde dinotas hadden, hielden we het bij een magneet, voor aan onze herinneringswand!

Wandelen naar het station

Omdat het pendeltreintje net weg was, besloten we te gaan lopen naar het station. Met 6,5 minuut stonden wij, met buggy en kind op de nek, in het station. Prima te doen dus!
Ondanks dat de mannen erg moe waren, hebben ze ook nog genoten van het laatste stukje met de trein naar huis. De trein blijft iets magisch voor kleine kinderen!

trein naar huis

De tentoonstelling T. Rex in Town is nog tot en met 5 juni 2017 te zien in Naturalis.

Toegangsprijzen:
Volwassenen  13,50 euro
Jongere 4 t/m 17 10,00 euro
Kind (0 t/m 3) gratis

Lees ook:

Het klinkt als een ontzettend leuke tentoonstelling Esther, fijn dat je voor me kon invallen! Ik zet dit uitstapje op onze wensenlijst. Zijn jouw kinderen into dino’s?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Diana zegt:

    WoW dit is dus ook echt wat voor onze 3 mannetjes! Ik was in de veronderstelling dat alleen Trix er zou staan maar er is dus veel meer te doen. Leuk om te lezen en zien, dank je wel!

    1. Esther Noordergraaf zegt:

      Ja Diana, de jongens zullen het zeker geweldig vinden! Leuk dat je enthousiast bent geworden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.