In het Rijksmuseum van Oudheden op zoek naar Toetanchamon – gratis voor kids t/m 18 jaar

Piramides, mummies, hiërogliefen Het oude Egypte was een fascinerende wereld met hun farao’s, honderden goden en grafraadsels. In Leiden kun je dit soort duizenden jaren oude archeologische vondsten van dichtbij bekijken. Kinderen kunnen op avontuur met de nieuwe tentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’ in het Rijksmuseum van Oudheden aan de Rapenburg 28. Tot en met 18 jaar heb je sinds 1 juli gratis toegang en voor de volwassenen mag ik vrijkaarten verloten!

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden

Honderd jaar geleden is Toetanchamon gevonden

In november 1922 vond archeoloog Howard Carter het beroemde, verborgen graf van farao Toetanchamon in de woestijn van Egypte. Om dat te vieren staat het Rijksmuseum van Oudheden deze zomer in het teken van het oude Egypte én vooral Toetanchamon, waar de nieuwe kindertentoonstelling speciaal om draait.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden

Kinderen nemen zo een kijkje in het dodenrijk met mummies, Egyptische goden en magische toverboeken en -objecten. Ze kunnen in de huid van onderzoeker Carter kruipen en met röntgenfoto’s en DNA-onderzoek de farao bestuderen. Zo ontdekken ze dat er sprake was van inteelt en de farao’s dus niet heel gezond waren. Ze leren over grafbeeldjes en magische amuletten en hoe de mensen rijkdommen mee gaven aan de doden om ze in het leven daarna te helpen. Ook de hiërogliefen spreken natuurlijk tot de verbeelding. Deze tentoonstelling is speciaal bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
De Papyrus van Qenna is met 17 meter behoorlijk lang en nu voor het eerst in z’n geheel te zien na restauratie. Het is een toverboek voor het dodenrijk en met animaties op de muur krijg je er fragmenten uit te zien. Het beeldende hiërogliefenschrift spreekt sowieso tot de verbeelding.

Avontuur langs de Nijl

Behalve de 2000 jaar oude Tempel van Isis waarop dagelijks om 15.30 uur een kinderlichtshow wordt geprojecteerd, de lange papyrus van Qenna en de mysteries rondom farao Toetanchamon, kun je ook op avontuur langs de rivier de Nijl in het museum. Dit is een superleuk doe-avontuur langs eeuwenoude steden, woeste watervallen en woestijnen. Elke woensdagmiddag is er bovendien een Summerschool kindercollege (kun je desgewenst ook volgen via een livestream). Bekijk hier het zomerprogramma van het Rijksmuseum van Oudheden voor meer informatie.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Farao nagebouwd van Lego!
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Stempelen met hiërogliefen.

Doorkruiproutes en leuke workshops

Mijn kinderen vonden de doorkruiproutes erg leuk, net als de interactieve elementen in de tentoonstelling. Zo konden ze door een microscoop kijken, piramides bouwen met blokken, stempelen met hiërogliefen en nog veel meer. Het blijft bijzonder en fascinerend hoe de mensen 3000 jaar geleden op sommige punten zo ver ontwikkeld waren met hun schrift, uitvindingen en kunst.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden

Overigens waren ze ook zeer geboeid door de permanente tentoonstelling van Egyptische voorwerpen op de begane grond. Mijn jongste hield mijn arm heel stevig vast terwijl we langs de mummies liepen, dat was toch ietwat griezelig en spannend. Daarom ook geen foto’s, dat ging even niet. 

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
De verschillende maten kisten, allemaal mooi gedecoreerd.
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Kunstobjecten die mee het graf in gingen.
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Gebruiksvoorwerpen, landmarkeringen, kunst… een prachtig inkijkje in de wereld van vroeger met uitleg op de kaartjes die erbij staan. Zo krijg je een dyslectisch kind wel aan het lezen 😉
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
In de entree hal staat een echte tempel van Isis waar je doorheen kunt lopen! Op deze tempel wordt regelmatig een bijzondere kinderlichtshow geprojecteerd waarbij een verhaal wordt verteld.
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Verstop jezelf in de tempel!

Egyptische zomer in Leiden

Tijdens de VIP-opening van deze tentoonstelling waarvoor wij werden uitgenodigd, waren er wat leuke extra’s georganiseerd. Zo kwam schrijfster Lida Dijkstra voorlezen uit haar spannende boek Schaduw van Toet, kon je leren schrijven in hiërogliefen en deze zomer zijn er meer leuke kinderworkshops gepland in het museum.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
De dames van het museum kunnen prachtig schminken!

Zo werd dochterlief prachtig geschminkt met mooie edelstenen en al. We kregen in een masterclass uitleg over de kalender van de Egyptenaren, waarbij er 3 seizoenen waren en een week 10 dagen telde en mochten ook onze eigen sommetjes oefenen. 

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Masterclass tellen in hiërogliefschrift en uitleg over hoe de datumtelling ging.
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Kleur of teken een mooie pilaar.
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
De nijlpaard god Tawaret in mascotte vorm heette ons welkom.
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
“Deze muziek luistert papa ook!”

Tekenen met papier door Djenné Fila

We hadden al een leuke dag gehad in het museum, maar de afsluiter vonden mijn dochters misschien wel het mooist. Het inspireerde ze in ieder geval om thuis mee verder te gaan. De illustratrice Djenné Fila van het boek Schaduw van Toet gaf een workshop ’tekenen met papier’.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden

Ze kregen vellen met illustraties en aquarelachtergronden om naar eigen inzicht te knippen en plakken. Zo kun je van verschillende papier soorten één nieuwe, mooie eigen illustratie maken. Op deze manier werkt Djenné Fila zelf ook vaak. Ze maakt tekeningen op één vel, knipt die uit en schuift heen en weer totdat een nieuwe creatie is ontstaan die haar bevalt. Erg leuk om te doen!

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Met hun kunstwerk en Djenné Fila op de foto.

Overigens zijn er meer tentoonstellingen in het Rijksmuseum van Oudheden, al is die van Egypte natuurlijk het meest tot de verbeelding sprekend. Je kunt er ook beelden en andere voorwerpen bewonderen van bijvoorbeeld de oude Grieken en Romeinen. Er is een audiotour beschikbaar die je langs alle topstukken leidt. Momenteel is er ook een tijdelijke tentoonstelling met ‘Books that made History’ waar je 25 prachtige, belangrijke boeken kunt bewonderen die bepalend waren voor de geschiedenis. Denk aan boeken van Galileo Galilei en Albert Einstein.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden

Hoe kom je er?

Informatie over het museum: check hier de route, openingstijden en parkeren. Wij parkeerden in de Lammermarktgarage, omdat je dan een leuk loopje door het centrum hebt naar de Rapenburg 28 in Leiden. We liepen langs rondvaartboten en het Japanmuseum waar we eerder eens zijn geweest, het Rijksmuseum van Oudheden ligt ook vlakbij de Hortus Botanicus. Sowieso heeft de stad Leiden de hoogste museumdichtheid van Nederland. Ook leuk om bij de VVV de Rembrandtroute te halen en deze te wandelen in combi met je museumbezoek, Leiden is echt een prachtige stad! Je kunt overigens ook parkeren op parking Haaglanden en dan met een gratis pendelbus naar het centrum.

toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden

Win vrijkaarten voor het Rijksmuseum van Oudheden

Ben je ouder dan 18 en zou je graag dit museum bezoeken? Of mee willen met je kinderen als zij op zoek gaan naar Toetanchamon en de mysteries van het oude Egypte? Reageer dan hieronder en vertel me wat jou het meest fascineert aan de wereld van de farao’s, dan maak je kans. Dit artikel is namelijk een samenwerking om jou te inspireren. Ik heb in totaal 4 vrijkaarten ter waarde van 14 euro per stuk ontvangen, vertel er dus ook bij hoeveel kaarten je nodige hebt (dan weet ik of ik bijvoorbeeld 4 eenoudergezinnen blij kan maken of 2 grootouders of… iets er tussen in).

Gefeliciteerd Alyt en Erika! Jullie zijn de winnaars. Ik ga jullie mailen!

@marstyle78 #egypte #museum #leiden #gratis #uitgenodigd #rijksmuseumvanoudheden ♬ Madan (King) – Bakermat

Lees ook: Moederdochtertrip naar Leiden, de streek van verrassingen, wat is hier te doen?

Ben jij al eens in dit museum naar de Egyptische schatten gaan kijken?

disclaimer
toetanchamon rijksmuseum van oudheden leiden
Pin dit artikel!
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. judith zegt:

  och wat fascineert me niet aan egypte… de hieroglyfen, hoe het geweest moet zijn om die bouwwerken te maken, de verering van goden, het hiernamaals… ik zou graag met mn partner en zoontje van bijna 9 deze zomer op bezoek gaan, egypte staat zelf ook ‘voor later’ op de lijst want ik vond het zelf -pre-baby toen reizen zeer gemakkelijk was- geweldig, dus dit lijkt me dan een perfecte ’tussenstop’. nou ja, soort van dan 😉

 2. Nathalie zegt:

  Ik zou er heel graag heen willen.
  Als kind was ik al gefascineerd door het oude Egypte maar helaas nog geen mogelijkheid gehad om erheen te gaan. Dan zou dit uitstapje al prachtig zijn voor mij en mijn gezin ?

 3. Erika van koert zegt:

  O heel leuk! Dit laat helemaal in mijn zoon zijn straatje. Ik doe graag mee voor 2 vrijkaartjes

 4. Alyt van der Heide zegt:

  Oh leuk, leuk en fascinerend zeg! Doe graag mee voor 1 vrijkaartje. Kan ik met de meiden en vriendinnetjes er naar toe.

  Het meest fascinerend aan de farao’s vind ik de piramides met de geheime gangen. Daar wil je toch minimaal eens in je leven doorheen lopen!

  We waren dit weekend op Wieringen en daar is een heuse Vikingschat gevonden. Het toeval wil dat deze schat in het Rijksmuseum van Oudheden ligt. We wilden er sowieso al naar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.