Moederdochtertrip naar Leiden, de streek van verrassingen, wat is hier te doen?

Hoe is het mogelijk dat ik nog nooit als ‘toerist’ in Leiden ben geweest? Een prachtige oude stad in Zuid-Holland op nog geen half uur rijden van mijn woonplaats in het Groene Hart. Wij werden uitgenodigd om deze Stad van Ontdekkingen en Streek van Verrassingen te beleven, want Leiden en omgeving heeft voor ieder wat wils: vlakbij het strand en de duinen, in het juiste seizoen prachtige bollenvelden maar ook een authentiek stadshart met enorm veel prachtige musea, bruggetjes, leuke geveltjes, heel veel winkels en terrasjes. Ideaal dus voor een moederdochtertrip!

dagje leiden bezienswaardigheden

Het team van de Streek Van Verrassingen had een mooi programma voor ons samengesteld met ruimte voor onze eigen ontdekkingen, maar er is uiteraard nog veel meer te beleven. In dit artikel allerlei tips voor jouw eigen citytrip naar Leiden met je kind. Het enige dat je niet zelf kunt doen, is overnachten in het Pop Up Streekhuisje dat deze week in plantenmuseum de Hortus Botanicus stond.

 

 

Lammermarkt: de diepste parkeergarage van Nederland

Peugeot had ons vervoer geregeld, we kregen een stoere stadswaardige e208 GT mee. Een ware blikvanger op de weg in de kleur Bleu Vertigo die heerlijk rijdt. We mochten namelijk 24 uur lang parkeren in de Lammermarktgarage, de diepste parkeergarage van Nederland! Deze cilindrische parkeergarage is 22 meter diep en heeft met zijn ontwerp ook 2 prijzen gewonnen: de Betonprijs en de publieksprijs van het Rijnlands Architectuur Platform. Er zijn vlak na het inrijden 8 elektrische laadplaatsen, dus wij hoefden gelukkig niet ver te rijden. Auto aan de lader, bagage op de rug en op naar de VVV. De garage kun je eenvoudig terugvinden vanwege de fotogenieke molen die er pal naast staat. Fotomomentje!

Adres: Lammermarkt 9

Rembrandtroute

De VVV is niet ver lopen van de parkeergarage. Hier stond een tasje voor ons klaar stond met achtergrondinformatie, Trakteerkaarten van TrakteerjezelfopLeiden, museumkaarten en onder meer de Rembrandtroute. Je kunt hier ook allerlei leuke souvenirs kopen. Leiden is de geboortestad van schilder Rembrandt van Rijn en mijn dochter heeft op school wel over hem gehoord. Deze stadswandeling staat vol met allerlei weetjes over de in 1606 geboren Rembrandt van Rijn duurt 1 uur en 50 minuten en komt langs meerdere hoogtepunten uit de Gouden Eeuw. Je kunt desgewenst ook op verschillende plekken Augmented Reality gebruiken langs deze route, hiervoor heb je de gratis Leidse AR Rembrandt-route app nodig. Bij de Latijnse School kun je jezelf digitaal door Rembrandt laten schetsen. Leiden staat werkelijk vol met prachtige oude gebouwen, bijzondere gevelsteentjes of muurschilderingen. Er valt ontzettend veel te zien!

Adres VVV: Stationsweg 26

 

Bloemen fotograferen in de Hortus Botanicus

Is jouw tiener ook zo gek op fotograferen met de smartphone? Dan zit je goed in de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland die verscholen ligt achter het gebouw van de Universiteit Leiden. Het is één rustige groene oase vol met zeldzame exotische planten, bloemen en kronkelpaadjes en bestaat sinds het jaar 1590. Met je museumjaarkaart heb je gratis toegang.

Ons bezoek aan de hortus was extra bijzonder omdat we mochten overnachten in het Streekhuisje dat deze week in dit plantenmuseum stond. Een lief klein pipo huisje met een bed, stoel en een klein aanrechtje waar in de koelkast wat drankjes voor ons klaar stonden en we koffie en thee konden maken. Verlost van de zware rugzakken proostten we op ons ‘terrasje’ met een colaatje. Ondertussen hadden we best wat aanspraak van mensen die langs liepen en zich afvroegen wat wij bij dit schattige huisje met het groene plantendak aan het doen waren.

Samen maakten we de bedden op, waarna we met onze smartphones de tuinen hebben verkend om prachtige plaatjes te schieten en te genieten van het groen. Alle ingrediënten om prachtige bloemenfoto’s te maken zijn hier aanwezig tenslotte. Ondertussen kun je nog iets leren over de vele verschillende soorten planten. De tropische tuinen waren het meest bijzonder ook vanwege de vlinders die daar in de kas leven.

Adres: Rapenburg 73

Streekbox

’s Ochtends werd er een picknickmand bezorgd met ontbijt van Rechtstreex. Heerlijke verse broodjes, gekookte eitjes en lekkere biologische appelsap. De vrijwilligers in de tuinen van de Hortus konden er wel om lachen en wensten ons een goede morgen. Wanneer je in de regio Den Haag, Rotterdam, Leiden, Gouda woont of verblijft kun je bij Rechtstreex verse boodschappen van de boer online bestellen en afhalen of laten bezorgen. Tegen voedselverspilling, rechtstreeks van de makers en de boeren heb je zo vers en gezond voedsel dat met aandacht is gekweekt of geproduceerd.

Winkeltips

Leiden heeft een ontzettend fotogeniek centrum én je kunt er leuk shoppen. Dochterlief kreeg prachtige oorbelletjes die we vonden bij Swan, tegenover het stadhuis. Een superleuk winkeltje met geweldige cadeautjes. Bij de H&M kochten we een matchend jurkje en ook andere bekende winkelketens die geweldig zijn als je winkelt met je dochter vind je hier terug zoals ICI Paris, Claires en snoepwinkel Jamin. Bij die laatste keek mijn dochter haar ogen uit, wat een snoepjeswalhalla! Ze mocht een zakje vullen en we kochten een verrassingszak om later te unboxen met haar zusje. Bij een boekenzaakje kochten we alvast wat cadeautjes voor 5 december. Winkeltips die we verder mee kregen zijn De Kleine Planeet (Botermarkt 26), De Winkel (Pieterskerk-Choorsteeg 19), Noir Home (Nieuwe Rijn 44), Leuke Zaak (Nieuwe Rijn 17) en Vintage Island (Nieuwe Rijn 22). Tijdens het wandelen kom je genoeg leuke zaakjes tegen!

dagje leiden bezienswaardigheden

Hapje & Drankje

  • We mochten tijdens onze citytrip een ijsje halen bij IJs van Mathijs. Deze must taste ijsjes kun je op 2 plekken halen, aan de Haarlemmerstraat 64 en aan de Steenstraat 11. Ze maken hier alles zelf en dat proef je! Ik koos voor het zalige caramel zeezout en dochterlief ging voor Oreo koekjes. Mmm…
  • Wil je iets bijzonders? Met de Trakteerkaart van Leiden kun je onder meer terecht bij vegan restaurant Aloha. Heel leuk bij de fontein naast de rondvaartboten, je herkent dit leuke plekje aan de kleurrijke roze tafeltjes en gezellige tafelkleedjes buiten. Wij bestelden een vegan borrelplankje, een gintonic voor mij en een virgin cocktail voor de kleine dame.
  • Je moederdochtertrip wordt echt bijzonder wanneer je gaat eten bij Bel Air Diner. Deze hidden gem met bijzondere binnentuin kwamen we per toeval tegen aan het Noordeinde 49. Alles ingericht in 50s stijl als een authentieke Amerikaanse diner. Echt supertof en die muziek is heerlijk, love it! We zagen Elvis, James Dean en Marilyn Monroe. We schoven meteen op een knalrood leren bankje en bestelden voor dochterlief een originele milkshake en natuurlijk wat lekkers erbij. Zij nam friet met een maïskolf, ik ging uiteraard voor de Bel Air Burger. Elpees als onderzetter, een (spitfire?) vliegtuig aan het plafond, alles was in stijl. Genoten van alles wat hier te zien was en natuurlijk van de muziek, ik kon alle liedjes meezingen. Zoek je een origineel eetadresje met heerlijke hamburgers, dan moet je hier zijn.
  • Kopje koffie tijdens het shoppen? Authentieke zelf gebrande Arabische of Ethiopische koffie kun je bestellen bij Abiga Coffee aan de Haarlemmerstraat 65. Supersterk, maar lekker! Wij hadden er een appeltaartje bij (en dochterlief chocomel). Je kunt hier overigens ook koffiebonen en allerlei thee soorten kopen.

Japanmuseum het Sieboldhuis

Leiden is de stad met de hoogste museumdichtheid van Nederland. De meeste musea zijn op loopafstand van elkaar gelegen. Met onze museumjaarkaart zitten we hier dus goed! We mochten tijdens onze persreis zelf uitkiezen welk museum we zouden willen bezoeken.

japanmuseum

Leuke musea voor kinderen zijn bijvoorbeeld:

  • Naturalis, met duizenden diersoorten en steensoorten (hier zijn we pas nog geweest, prachtig!)
  • Corpus, de reis door het menselijk lichaam
  • Rijksmuseum Boerhaave, het wetenschapsmuseum
  • Rijksmuseum van Oudheden, met echte Egyptische mummies

Dochterlief wilde graag naar het Japanmuseum, oftewel het Sieboldhuis. Hier kreeg ze een speurtocht mee en we bewonderden de bijzondere kunst en voorwerpen terwijl we van alles leerden over de bijzondere band tussen Japan en Nederland, waaraan meneer Siebold veel heeft bijgedragen. Philipp Franz Balthazar von Siebold verteld in het welkomstfilmpje uitgebreid over zijn ontdekkingsreizen naar Japan en hoe hij daar als arts bijzondere voorwerpen en opgezette dieren kreeg als geschenk. Van de Nederlandse overheid had hij de taak gekregen hierover te schrijven. Zo maakte hij bijvoorbeeld het boek Flora Japonica over de bloemen en planten in Japan. Na het inleveren van de speurtocht, mocht mijn dochter een mooie ansichtkaart uit de museumwinkel zoeken. Ze koos een gelukskatje voor haar zusje. Het is een museum waar je niet heel lang binnen bent, dus tijd genoeg om nog even de stad in te gaan of een extra museum mee te pikken (zoals de Hortus Botanicus bijvoorbeeld).

Dunea kinderspeurtocht in de duinen bij Meijendel, Wassenaar

Als afsluiter pikten we de auto op en reden we naar Wassenaar. De in 2021 vernieuwde Duincampus is met kinderen zeker een bezoekje waard. Ga naar Dunea bezoekerscentrum De Tapuit om van alles te leren over de natuur. Hier kun je voor kinderen een gratis speurtocht ophalen. Je kind kan kiezen uit de ree (dieren), de kikker (water) of het haasje (geschiedenis). En krijgt dan de speurtocht in zijn of haar leeftijdscategorie mee: 6-8 jaar, 8-10 jaar of 10-12 jaar. Wij namen de ree in de categorie 10-12 jaar mee en gingen op pad. Maar eerst een pannenkoekje in het pannenkoekenhuis van Meijendel! Als je geen zin hebt in een wandeling, kun je hier heerlijk zitten. Er is een waterspeeltoestel, even verderop een groot veld met speeltuin en iets bijzonders waarvoor we nog terug willen met kleine zus: het monkey bos waar je lekker kunt klimmen en klauteren.

De hertjesroute was gelukkig niet te lang en in het speurboekje en op de items langs de route stonden interessante weetjes, vragen en opdrachten. Tip: de opdracht waarin je een vosje bent is niet zo geschikt voor volwassenen, haha. Ik moest door een buis kruipen (op het plafond zat een konijntje), haha. Mijn kind lachten natuurlijk! Erg leerzaam, een erg mooi natuurgebied en ondanks onze zere benen was het een fijn momentje samen. 

Tijdens zo’n persreis doe je in 2 dagen veel meer dan je normaal op vakantie zou doen, maar wat was het leuk. Fijn om even 1 op 1 mooie herinneringen te maken met mijn oudste dochter. We hebben van elkaars gezelschap genoten en ze heeft niet 1x geklaagd, ondanks de lange volle dagen. Ik merkte aan alles hoe fijn ze het vond om mij even voor zichzelf alleen te hebben (en geen zorgen om kleine zus, die maakte met haar papa een boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug en kwam niets tekort).

>> Lees ook Met een Nederlandstalige stadsgids Valencia ontdekken

Ben jij wel eens in Leiden geweest? Of heb je gewandeld in Meijendel? En plan je ook elk jaar een 1 op 1 reisje met je kinderen?

citytrip naar leiden

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.