Met een Nederlandstalige stadsgids Valencia ontdekken

Een nieuwe stad ontdekken is altijd leuk, zeker als je naar Spanje gaat kun je je ogen uitkijken want het land barst van de prachtige architectuur. Onlangs was ik uitgenodigd voor de review van een geweldige B&B in Valencia en reisde ik in mijn uppie af naar deze mooie stad, weer wat zuidelijker dan Barcelona en Tarragona waar ik al eerder was geweest. Vanwege de overload aan streetart en het kleinschalige stadshart kun je je hier prima vermaken in je eentje, maar op de Vakantiebeurs besloot ik dat een Nederlandstalige stadsgids mijn tripje nog toffer zou maken!

steppen in valencia
Steppen met Fleur van Fit in Valencia. Als je sport mag het mondkapje ook af, maar ophouden is aanbevolen.

Op de Vakantiebeurs sprak ik met de mensen van Wereldstadsgidsen, die in alle grote steden een Nederlandstalige gids beschikbaar hebben. Ook sprak ik Lex van Lex and the City die dit soort rondleidingen (in Nederlands, Frans of Engels) in Amsterdam verzorgd. Het leek me een mooie, gezellige en veilige manier om leuke plekjes van een stad te leren kennen. En wanneer je toch alleen reist is het fijn om op deze manier wat aanspraak te hebben in je moedertaal.

Culinair Valencia

Oorspronkelijk zou ik dan ook met Wereldstadsgids Suzie kennismaken met culinair Valencia. Zij zou me laten zien waar je haute cuisine met instagrammable food kunt eten, rondleiden langs de leukste koffietentjes en natuurlijk met mij de foodmarket bezoeken. Suzie is namelijk een rasechte foodie en kent als Valenciaan de fijnste plekjes voor fijnproevers. Door corona werd mijn trip verplaatst van maart naar augustus en gooide corona op het kinderdagverblijf van Suzies kinderen nog een keer roet in het eten. De regels in Spanje zijn heel streng, dus ondanks negatieve testen moest Suzie met haar kleintjes in thuisquarantaine. Ze stuurde mij nog wel even een e-book toe met haar allerbeste tips op foodgebied.

valencia citytrip mercado central
Hotspot voor foodies: Mercado Central. Ze hebben hier ook heerlijke verse smoothies!
 • Als ontbijt hotspot tipte ze de Mercado Central, waar ik doorheen ben gelopen. Heel leuk om van binnen te zien ook qua architectuur en natuurlijk alle kraampjes met verse ingrediënten en smoothies. (Mijn dagelijkste ontbijt bij de Valencia Mindfulness Retreat was al zeer uitgebreid met vers bananenbrood, brownies, eitje, croissants, allerlei soorten fruit en nog veel, veel meer. Dus niet nodig gehad, maar de Mercado’s in de stad zijn wel heel leuk om te bezoeken!)
 • Voor de brunch tipte ze La Mas Bonita aan het strand, deze strandtent ligt iets verder van het centrum af maar ook mijn gastheren van de B&B zijn groot fan. Er is ook een La Mas Bonita in de hippe wijk Ruzafa.
 • Voor het Menu del Día is onder meer Casella één van haar tips. Dit restaurant heeft een Meditteraanse keuken en serveert het middagmenu (3-gangen) voor zo’n 12 euro.
 • Qua diner tipt Suzie voor de vegans het restaurant Tavernaire. Ze hebben hier onder meer veganistische patatas bravas waarbij de saus zonder ei wordt gemaakt.

Bij Suzie kun je terecht voor:

 • Culinaire Tours
 • Markt Tours
 • Tapas Tours

Mijn eigen food tips in de oude binnenstad van Valencia:

 • Café Infanta – Plaza del Tossal 3 – éénpersoons paëlla op z’n Valenciaans met konijnenvlees in het Menu del Día, vooraf heerlijke vijgensalade en ijs met koffie toe (14,95)
 • Hosteleria Chinesa Mindou – Pelayo 31 (China Town) – zaten ook veel Chinese mensen in dit restaurant en met 2 personen waren we voor het diner met drankjes in totaal 21 euro kwijt: groene asperges en kip-limoen.
 • Petit Virgen – Caballeros 3 – leuk terras aan dit mooie plein met fontein en gratis entertainment en uitzicht op de mooi verlichte kathedraal. Ik had de Agua de Valencia cocktail (8 euro, maar je moet het geproefd hebben), de Cesar Salade die heel goed vult en daarna had ik eigenlijk weinig plek meer voor de wel heel lekkere Classic Hamburger.
 • Tarin – Caballeros 4 – hier zit je iets lager dan de straat, waardoor je hondjes op ooghoogte langs ziet wandelen. Hier nam ik de Solomillo Iberico voor 16 euro, lekker, maar een beetje veel als je niet gewend bent om zo laat op de avond nog te eten. Glas sangria erbij want dat wilde ik niet overslaan nu ik in Spanje was voor 5 euro, kreeg ook deze niet op. Mega groot glas.
 • (Ik weet even de naam niet meer) – zit naast Petit Virgen en je kunt er vooral pizza’s en pasta’s bestellen. Ik besloot hier als avondeten gewoon alleen een lekker toetje te nemen: pannenkoek met chocopasta en ijs! En ondertussen lekker naar de vuurshow en de bellenblaas kijken op het plein.
 • Maria Mandiles – Plaza Manises 2 – leuk plekje met uitzicht op het gemeentehuis, heerlijk Menu del Día voor nog geen tientje per persoon!
 • Saona – Gran Via Marques Del Turia 46 – reservering noodzakelijk! Dit restaurant staat hoog aangeschrevenin Tripadvisor en zit dus altijd vol. Voor het Menu día betaalde ik 11,90 euro en het was heerlijk. Je kon kiezen uit verschillende gerechten. Ik nam vooraf de hummus met in honing gefrituurde aubergine, daarna kip in een soort ketjapsaus en toe kreeg ik chocolade ijs en koffie. Uitzicht op de Plaza Virgen is erg leuk.
 • La Terrazza – San Vicente 26 – ik nam hier in plaats van het Menu Día liever iets van de kaart: de entrecôte om precies te zijn ‘Tagliata Al Balsamico’ voor 19,50 euro. Goed stukje vlees. Groot terras met muziek (via speakers).
 • Le Marquis – Marques de dos Aguas – leuk om hier een drankje te doen want dit terras zit pal naast het keramiekmusuem dat er werkelijk prachtig uitziet ook aan de buitenkant. Mocht dit gebouw je een overdadig Kardashian-gevoel geven, loop je de straat uit naar de winkel van Louis Vuitton. Voor mijn sprite betaalde ik gewoon 2,50 euro dus normale prijzen verder hoor, haha.

De meeste restaurants en terrassen in Valencia werken met QR-codes. Deze staan op de tafel geprint, scan je met je telefoon en dan krijg je op je eigen telefoon corona-proof de menukaart te zien. Scheelt weer desinfecteren. Sommige restaurants hebben de menukaart online ook in het Engels beschikbaar.

 

valencia turia park

Fit in Valencia: steppen door het Turia park met stadsgids Fleur

Suzie gaf mij de contactgegevens van haar collega Fleur, die als actieve stadsgids weer hele andere rondleidingen geeft en gelukkig wel tijd had om de afspraak over te nemen en samen met mij op stap te gaan (in ruil voor dit artikel op mijn blog). De meeste Nederlanders stappen met haar op de fiets! Valencia is vanwege de afstanden een ideale stad om vanaf de fiets te verkennen. Fleur doet dit met groepen van 1 tot 14 personen. Voor 27,50 euro per persoon ben je dan zo’n 3 uur op stap en zie je niet alleen een mooi stuk Valencia, Fleur weet ook van alles te vertellen over de historie van gebouwen en stadsdelen.

steppen in valencia

Ik ben zelf nogal onhandig als een fiets geen terugtraprem heeft, maar daar was een geweldige oplossing voor: je kunt overal in Valencia een elektrische step huren. Voor mijn privé tour door het prachtige Turia park regelde Fleur dit hippe stadse vervoermiddel. Leek mij wel grappig om te steppen en dat was het ook! We huurden deze bij een bike rental vlakbij het keramiekmuseum en mochten daar na afloop iets op de muur schrijven. Superleuk! Stonden echt heel veel Nederlandse namen en teksten op de muur daar.

Bij de step waren we verplicht een helm te dragen. Lekker warm met nog een mondkapje eronder en buiten 36 graden, haha. De step heeft 2 snelheidsstanden en we kregen een korte uitleg over de werking. Het was echt ontzettend leuk! Nu heb ik momenteel de conditie van een koe die 5 maanden op stal heeft gestaan (ex-corona patiënt als je mijn blog niet volgt), maar daar hield deze stadsgids gelukkig rekening mee. We deden een wat kortere toer zodat het voor mij vol te houden zou zijn en hebben veel stops gemaakt waarbij ik even kon bijkomen. En een slokje drinken kon nemen.

Bij elke stop wist Fleur een interessant weetje te vertellen. Dat de vleermuis het symbool is van Valencia bijvoorbeeld en waarom (vandaar overal die Batmans!), iets met een overwinning van een belangrijke legercommandant. Dat het Turia park is gemaakt in een droge rivierbedding, hoe de besluiten hieromtrent werden genomen en verderop in het park vertelde ze me van alles over de geweldige architectuur en de strakblauwe zwembaden eromheen waarin niet gezwommen mag worden. Over de speeltuin in het thema van Gullivers Reizen. We zagen leuke familiefietsen die je kunt huren met het gezin, dikke tip voor Valencia met kinderen. Aan het eind van het park kun je skelters huren voor de kinderen om lekker te racen over het gladde asfalt. Of je kunt er romantisch in een bootje stappen met je lief en samen een rondje roeien. Halverwege zijn we samen op een fijn terrasje in de schaduw gaan zitten, omringd door groen met een koud glas fris. Oh, en er zijn ook midgetgolfbanen in het Turia park te vinden. Het allerleukste is misschien toch wel mijn blijvende aandenken: de instagrammable fotootjes die mijn stadsgids van me maakte bij de letters V A L E N C I A. Je bent een toerist of niet tenslotte!

valencia turia park

Andere manieren om Valencia te verkennen met Fleur

Fleur stapt niet alleen met toeristen op de fiets, je kunt ook andere leuke manieren boeken om Valencia met haar te ontdekken.

 • Urban Art Workshop – in het centrum schetsen en met waterverf een prachtig stukje stad maken, wat mee naar huis gaat als aandenken.
 • Tapas Tour – lekkere tapas proeven bij verschillende tapas barretjes.
 • Foto Fiets Tour – waarbij Fleur je langs de meest fotogenieke plekjes van de stad gidst.
 • Photoshoot – met je gezelschap samen op de foto, mooi wanneer je hier met de hele familie of op bedrijfsuitje bent.
 • Wine tasting – met uitleg door een Nederlandstalige vinoloog.

Tour boeken? Klik hier voor Fit in Valencia.

Conclusie

Kortom heel leuk om een dagje de stad op een andere manier te leren kennen. Een local kent natuurlijk alle ins en outs en of je nu sportief bent, een foodie of meer van cultuur houdt… er zijn allerlei leuke mogelijkheden om er een geweldige dag van te maken. Ik vond het ontzettend leuk om te steppen, Fleur is een gezellige Nederlandse die leuk kan vertellen en hield goed rekening met zowel mijn brakke gezondheid als mijn interesses. Ze haalde mij die ochtend op bij mijn B&B de Valencia Mindfulness Retreat, dus alles werd verzorgd. Als je zoals ik in je eentje op reis bent, is dit een fijne manier om wat aanspraak te hebben en na de steptocht ben ik lekker siësta gaan houden. Mooie nieuwe ervaring rijker op de step en vooral prachtige foto’s kunnen maken, iets over de stad geleerd en een heerlijke, gezellige ochtend gehad.

Welke stad heb jij weleens met een stadsgids verkend? Wat voor rondleiding had je geboekt?

*Steun mij door via deze link te shoppen bij Bol.com

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.