Vakantietip: Cultureel erfgoed in de Costa Daurada Spanje

Hola, qué tal? Wat is Spanje toch een ontzettend mooi land! Ik was uitgenodigd door de Costa Daurada (ook bekend als Costa Dorada) in Catalonië om het culturele erfgoed in deze omgeving te bekijken. In november was ik al in Barcelona (Costa Brava) om cultuur te snuiven, nu dus een stukje zuidelijker maar wel aan de Middellandse Zee in het Noordoosten van Spanje met Tarragona en Réus als belangrijkste steden. 

De ‘duivelsbrug’ bij Tarragona.

In deze regio (typisch Catalaans) begroeten ze je dus met “qué tal” in plaats van “como esta” (hoe is het) en met “bon día” in plaats van “buenos días” (goeiedag). Een mooie kans om mijn Spaans weer eens te oefenen, want de lessen op school zijn al weer even terug. Ook een belangrijk zinnetje: “donde esta el baño” (waar is de wc)?

Bezoek aan Tarragona

Genoot ik onlangs nog in Puy du Fou in Frankrijk (er komt een 2e park in Toledo, Spanje later dit jaar) van de gladiatoren in het colosseum, tijdens deze persreis kon ik een origineel, echt amphitheater bewonderen. Althans, de ruïnes daarvan.

Tarragona staat vol met overblijfselen uit het Romeinse Rijk, aangezien het destijds de hoofdstad van dit gebied was. Onze stadsgids wist mooie anekdotes te vertellen over dit UNESCO erfgoed, zoals de muurresten waar tot voor kort huizen omheen gebouwd waren en pas sinds kort weer zichtbaar voor het publiek. Je zit in de muren nog precies waar de waterleidingen gelopen hebben.

 • Tip: neem het toeristentreintje door de stad!

Restaurant en hotel tips

Bij een persreis nemen ze je mee naar de leukste restaurants en hotels. Warm eten met 3 gangen doen de Spanjaarden meestal rond een uur of 2, waarna de siësta ingaat. In de avond zijn veel restaurants pas na 9 uur open. Goed om rekening mee te houden als je met kinderen reist.

 • Wij lunchten bij de havens in restaurant El Pòsit. Een visrestaurant, maar gelukkig voor mij hadden ze er ook heerlijke lamsboutjes. Buiten heb je een prachtig uitzicht over de jachthavens met boten om van te kwijlen.
 • Eén van de beste restaurants in de stad is Restaurant AQ waar elk gerecht prachtig opgemaakt werd geserveerd. Ik ben nog steeds verliefd op de bloemetjes die mijn komkommer gazpacho sierden. Vanaf mijn plek kon ik zo de keuken in kijken, waar ook een big green egg stond. Als je van hip & happening houd, is dit the place to be.
 • Onze overnachting was bij het Marriott Hotel AC Tarragona. Mijn fijne badkamer was voorzien van een douche in bad en heerlijke bedden met superglad beddengoed. Ideaal om te zeesterren! Ik had uitzicht over het park met voetbalveldje erachter. Bij het uitgebreide ontbijtbuffet was ook een Nespresso koffie apparaat aanwezig.
  Hier de roomtour van de hotelkamer:
devils bridge

Aquaduct in Nationaal Park Pont del Diable

Trek stevige sportschoenen aan voor een mooie wandeling naar de ‘Duivelsbrug’. Niet geschikt met kinderwagens vanwege de rotsen die je beklimt maar wel heel leuk om met kinderen te doen. Bij Pont Del Diable kun je heel gave foto’s maken van het oude Romeinse aquaduct. Klim je een stukje omhoog, dan kun je er ook overheen lopen. Wij kregen van onze gids uitgelegd dat de slaven niet in de buurt van het aquaduct mochten werken, zodat ze de zwakke plekken niet te zien zouden krijgen. (Never show your enemies your weak spots.)

tarragona aquaduct

Momenteel maken ze zich vanwege de droogte veel zorgen over mogelijke bosbranden, daarom zijn verschillende preventieve maatregelen genomen om het gebied zo goed mogelijk te beschermen. Het is een prachtig natuurgebied, waar we zelfs een bruidspaar tegenkwamen omdat je er zo mooi kunt fotograferen. Heb je een rondje gelopen? Loop dan naar het gebouwtje met de mooie mozaïeksteentjes, dat is het restaurant. Voor 15 euro heb je hier een menu inclusief koffie en dessert, voor kinderen is de prijs 8 euro. Heel betaalbaar dus.

menselijke toren

Diada Castellera oftewel menselijke torens

De ‘nationale sport’ van Catalonië is het meedoen aan de menselijke torens. Een uit de hand gelopen hobby die niet geheel zonder risico’s is. Ze mogen dan ook alleen torens bouwen als er een ambulance aanwezig is. Het is een sociaal event waarbij het groepsgevoel de boventoon voert. De deelnemers aan de toren wikkelen een stevige ‘sjaal’ om hun middel om rugletsel te voorkomen. Soms zijn de menselijke torens wel 6 personen hoog! De kleine kindjes die er bovenop klimmen dragen dan ook een valhelm en een bitje in hun mond. Indrukwekkend om te zien. Bij ons bezoek ging het 2 torens goed, maar daarna stortte er een toren in en moest het ambulancepersoneel in actie komen. Dat vond ik wel even schrikken en ik heb mijn camera direct weggedraaid toen het gebeurde. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, ons werd verteld dat het bij ongeveer 3 op de 100 torens mis gaat. Van juni tot oktober zijn deze Diada Castellera regelmatig te zien.

wijn
Proeven na de Wine & Walk.

Wijn excursies in de Costa Daurada

Ik ben gek op Spaanse wijnen en in de Costa Daurada zijn ontzettend veel ‘cellers’ die je kunt bezoeken. Wij hebben er tijdens deze reis 3 bezocht, maar onderweg in de bus hebben we er nog veel meer gezien. Bij de meeste wijntelers komt ook heerlijke olijfolie van de boomgaard. Tijdens een wijnexcursie kun je deze mooi proeven en de lekkerste aanschaffen in de shop van de betreffende celler. De wijngaarden zijn goed voor een geweldig uitzicht tijdens bijvoorbeeld een ‘wine & walk’. Fijne bestemming dus voor een wijnreis!

Wist je dat het een Catalaans gebruik is om voor de druivenranken een rozenstruik te planten? Dat deden ze vroeger om ongedierte te weren en ziektes tijdig te kunnen ontdekken.

Wijncellers die wij hebben bezocht:

 • Mas Vicenç in Cabra del Camp: hier kun je een wonderschone Walk & Wine doen, langs de wijngaarden en olijfbomen. In het gebied waar je doorheen loopt zijn ook oeroude constructies te zien gemaakt met ‘dry stone walling’, dus bouwen zonder cement. Tijdens deze wandeling heb ik geweldige foto’s van wilde bloemen kunnen maken en je ziet hier ook overal wilde rozemarijn! Ook leuk: de Xocolate & Life proeverij van wijnen in combinatie met chocolade… mmm…
 • El Masroig in Masroig: staat midden in dit kleine dorpje, ze werken hier helaas door een plaag enkele jaren terug met gmo’s waarin de originele wijnplantjes wel veilig kunnen gedijen. Bij deze celler kun je excursies boeken met 4×4 tours over de wijngaarden, een rondleiding door de wijnkelders in combinatie met bijvoorbeeld een barbecue, kano tochten, vogels kijken of – als je niet van wijn houdt – een olijfolie toer in combinatie met een proeverij. Heerlijk!
 • Buil Giné in Grattalops: ben je op wijnreis met je liefde? Boek dan één van de 3 hotelkamers bij Buil Giné. Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht over de wijngaarden. Je kunt hier ook dineren in het restaurant. Naast een rondleiding door de celler kun je hier diverse leuke activiteiten boeken. Wat dacht je van schilderen in combinatie met het proeven van wijn? Ben je met kinderen? Dan moet je hier tijdens het oogsten even langs om bijvoorbeeld ook het stampen van de wijn zelf te ervaren, dat is in september. Ze bieden daarnaast teambuilding activiteiten aan. 

Oh en als je dan toch lekker bezig bent met de wijn… Vergeet ook de Vermouth niet, een traditioneel drankje in deze streek. Ze drinken het vlak voor de lunch met een kleine ‘bite’ erbij zoals chips en verse olijven. Lekker!

Montblanc: grotschilderingen, draken en kasteelmuren

De legende van Joris en de Draak speelt een grote rol in het plaatsje Montblanc. Overal zie je draken souvenirs en in de zomer zijn er festivals gepland. Highlight #montblancmedieval vindt plaats in oktober, waarbij ook het Playmobil festival Clickània wordt gehouden. Overal kun je dan gave Playmobil taferelen zien.

 • Leuk voor kinderen: het kerststalletjes museum en het Lego festival (in juni).

montblanc

Vanuit Montblanc kun je excursies boeken naar grotschilderingen uit de oertijd. Niet kinderwagenproof uiteraard, maar er zijn er een paar wel te bewandelen. Wij hebben het Rock Art Visitor Centre bezocht om meer te leren over de grotschilderingen in de Prades bergen, die tot het UNESCO werelderfgoed behoren. Super interessant en leerzaam. Er zijn schilderingen uit verschillende periodes te zien en er werd verteld over de gebruikte schildermethodes. Helaas is de rondleiding niet in het Engels beschikbaar.

Een andere mooie ‘sight to see’ in Montblanc zijn de historische kasteelmuren. Geen Joris en de Draak re-enactment tijdens ons bezoek, maar toch indrukwekkend. We beklommen één van de torens waar onze gids ons geschiedkundige verhalen vertelde. Vanaf hier konden we de prachtige Santa Maria kerk fotograferen. Daarna liepen we over de kasteelmuren waarbij we van boven uitkeken over de schilderachtige smalle straatjes.

 • Wij lunchten met uitzicht op de kasteelmuur bij Restaurant Sant Francesc. Mijn favoriet hier waren de tapas met koude gegrilde paprika en aubergine.

Klooster van Poblet

Één van de grootste abdijen in Spanje is het cisterciënzers klooster van Poblet. Sinds 1991 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zeker een bezoekje waard. Er leven nog altijd zo’n 25 monniken in dit klooster, al slapen ze nu niet meer op de vloer van de slaapzaal die in het verleden wel 100 monniken herbergde.

Het klooster staat al sinds de 13e eeuw bekend om haar bibliotheek en de 12e eeuwse kerk in het hart oogt ontzagwekkend. Ook omdat zich hier de graftombes van diverse koningen en koninginnen bevinden.

 • De guided tour door het klooster is een aanrader.
 • Je kunt in het bezoekerscentrum ook de wijnen, olijfolies en andere streekproducten gemaakt door het klooster aanschaffen.

Falset

Wijnregio Priorat was onze volgende bestemming. Het plaatsje Falset vormt het hart van dit gebied. Als je met je liefde op wijnreis bent, zou ik zeker onze pittoreske overnachtingsplaats willen aanbevelen: Hotel Hostal Sport. Mijn luxe kamer (een junior suite) was zalig met badjassen en een grote inloop regendouche. Op het terras in de typisch Spaanse binnentuin genoten we die avond van een heerlijke barbecue en het ontbijtbuffet was eveneens meer dan prima. 

 • Mooie uitvalsbasis voor fietstochten, paardrijden of tochten met de motor.
 • Restaurant tip: wij gebruikten de lunch in Clos Figueras Restaurant in Grattallops. Sfeervolle tuin in de buurt van diverse wijngaarden
siurana

Siurana, wat een uitzicht!

Een dorpje waar de tijd sinds de middeleeuwen lijkt stil te hebben gestaan, is Siurana. Lange tijd was het uitgestorven, maar inmiddels wonen er zo’n 30 mensen en is er een klein hotel. Rozenstruiken sieren de klassieke gebouwen in de smalle straatjes waar auto’s niet kunnen komen. Je kunt hier in de omgeving mooie wandelingen maken, maar ook alleen even genieten van het oude kerkje en het adembenemende uitzicht vanaf de kliffen. Zeer instagrammable, oftewel absoluut een foto worthy plek! Wonderschoon én superstil. Zie jij jezelf al op een rotsblok zitten om gewoon eens rustig na te denken en verder niets?

Réus, geboorteplaats van Gaudí

De Costa Daurada was het leefgebied van veel beroemde kunstenaars, zoals Pablo Picasso (kubisme), Joan Miró (surrealisme) en Antoni Gaudí (art nouveau). Vandaar ook de geweldige mix in architectuur wanneer je door de straten loopt.

In Réus is een city tour met gids echt aan te raden, wij liepen langs het geboortehuis van Antoni Gaudí maar zagen ook een winkelgevel ontworpen door Joan Miró. De ene gevel is nog mooier dan de ander. Zelf ben ik vooral fan van de art nouveau stijl met prachtige mozaïeken en sierlijke vormen. De stad ademt modernisme en staat bekend als dé winkelstad van de regio vanwege de vele leuke boetiekjes en andere shops.

 • Wij bezochten hier het Gaudí museum waar je zijn vele bijzondere werken en technieken kunt bekijken. Alles in dit museum mag je aanraken. Er staat ook een miniatuur van de Sagrada Familia die ze graag in 2026 af willen hebben: 100 jaar nadat Gaudí aan de bouw begon. Deze wil ik ooit nog bezoeken, Park Guell in Barcelona vond ik prachtig! De miniaturen hiervan in het museum doen de schoonheid van het ‘echie’ toch geen recht, al geven ze wel een mooi beeld.
 • Het diner gebruikten we in La Glorieta del Castell Restaurant, op een steenworp afstand van ons hotel. Heerlijk gegeten met wederom goede Spaanse wijn.
 • Ons hotel midden in het stadscentrum is de ideale uitvalsbasis voor een shoptrip. Bekijk hier mijn roomtour van Hotel Centre Réus.

Salou en PortAventura World

Reis je met kinderen? Voor de Spanjaarden is Salou dé familiebestemming aan het strand bij uitstek. Wij kennen deze plaats vooral als bestemming voor jongerenreizen, maar de Spanjaarden bezoeken Salou massaal met hun gezin. Lekker aan het strand en genoeg leuke dingen om te doen.

 • Pilons is de plek vol magie in Salou: hier kun je de mooiste meerkleurige zonsondergangen bewonderen.
 • Autoliefhebber? Doe dan een dagje Ferrari Land! Ligt vlak naast shopstad Réus (en PortAventura), dus ideaal om met je liefde te doen: jij lekker shoppen, hij kwijlen bij de auto’s en samen nog een heerlijk wijntripje erbij. Ik zeg topvakantie.
 • Zin in een aquapark of dagje pretpark? Hét park van de Costa Daurada is PortAventura World, dat ook een aquapark heeft. Van achtbanen tot Sesamstraat.

siurana

Conclusie: España? Me gusto! En de Costa Dorada is een geweldig gebied met grote diversiteit aan interessante plekken om te bezoeken en uitstapjes om te doen. Ik wil hier zeker nog eens terug gaan om in alle rust te onthaasten en te genieten van de wijnen, het mooie landschap, de architectuur en het heerlijke eten. 

Lees ook: Werken aan jezelf op Mindfulness Retreat in Valencia

Heb jij dit deel van Catalonië al eens bezocht? Wat zijn jouw vakantietips voor Spanje?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.