Onvergetelijk: epische geschiedenisles in themapark Puy du Fou

Ga je op vakantie naar Frankrijk en verblijf je in de buurt van Nantes? In de Vendee, op ongeveer een uur rijden vanaf het vliegveld van Nantes bevindt zich themapark Puy du Fou. Een park dat bij Nederlanders nog vrij onbekend is, maar al een paar keer de award voor ‘Beste Themapark ter Wereld’ heeft gewonnen. Zeker als je into re-enactment of live action roleplay bent, of gewoon van geschiedenis en stunts houdt, verdient Puy du Fou een plek op je bucketlist.

Mijn dochters en ik waren hier onlangs uitgenodigd op persreis, om dit geweldige park wat meer bekendheid in Nederland te geven. Wát een ervaring was het! Onvergetelijk en moeilijk om in woorden te beschrijven, want dit park heeft geen ‘attracties’ alleen shows. Gebaseerd op de Europese geschiedenis.

treintje puy du fou
Je wandelt flinke afstanden in Puy du Fou, wij waren dan ook dankbaar voor het treintje.

Met 6 en 8 jaar hadden mijn dochters er een goede leeftijd voor. Met jongere kinderen zou ik het park niet aanbevelen. Sommige shows waren al iets te spannend voor mijn dames, je moet flinke afstanden lopen en er is slechts 1 speeltuintje.

Neem voldoende flesjes water mee! Tijdens de shows zit je vaak in de volle zon en wat vocht is dan wel zo prettig.

Alles in het Frans?

Dat alle shows in de Franse taal waren, hebben wij niet als een hindernis ervaren. Mijn middelbare school Frans was toch nog iets blijven hangen en je komt er vanzelf steeds meer in en kunt dan wat zinnetjes voor je kinderen vertalen. Bovendien zit er dusdanig veel spektakel en actie in de shows, dat je zoveel indrukken krijgt dat je niet eens door hebt dat je het gesproken verhaal verder niet volgt.

app in het nederlands
Met je oortjes in en de app op je smartphone aan, luister je in het Nederlands naar de show.

Overigens hadden wij wel de Puy du Fou app geïnstalleerd en koptelefoontjes meegekregen, als je deze aan zet tijdens een show dan krijg je de Nederlandse versie te horen. Dit hebben we 2 shows gedaan, maar eigenlijk vonden wij het oortje hinderlijk en de shows te mooi om door het verhaal afgeleid te worden… (Later meer over de app.)

prachtig groen park
De tuinen van Puy du Fou zijn erg mooi aangelegd. De hele dag door kom je overal tuinmannen in kostuum tegen. Very instagrammable allemaal.

De momenten waarop het wel onhandig is? Als je iets wilt bestellen of uitleggen in één van de restaurants. Vaak moest er een collega bijgehaald worden omdat de persoon in kwestie geen Engels sprak. Na een ‘parlez vous anglais’ gaat het overigens wel iets soepeler hebben we ook gemerkt. ‘Mes enfants’ zijn namelijk lastige eters en in Frankrijk bestaat ook de lunch uit 3 gangen met goed eten (dus geen patat of vette hap). En wijn. Voor mama. Yay.

De shows in Puy du Fou

Afijn. Puy du Fou is dus een park met alleen maar shows van zeer hoog niveau. Heb je de Raveleijn show in de Efteling weleens gezien? Daar heeft Puy du Fou aan meegewerkt. Wij waren vanaf vrijdagmiddag tot zondagochtend in het themapark en hebben bijna alle shows gezien. Dat is een kwestie van heel goed plannen met behulp van de app, zodat je precies weet hoe de shows van jouw keuze het beste aansluiten. Ga je maar 1 dag? Kies dan vooraf welke shows je echt wilt meepakken, want alles zien is dan onmogelijk.

Le Signe du Triomphe

De tijd van de gladiatoren komt tot leven tijdens Le Signe du Triomphe. Het colosseum was tot de nok toe gevuld met toeschouwers, deze show wordt slechts 1x per dag opgevoerd en is het zeker waard om bij te zijn. Wát een spektakel! Wij zaten helemaal vooraan (dankzij onze Pass Emotion) in het vak van de Galliërs. De Romeinen hadden onze mensen gevangen en tijdens de show (waarbij er wat nepbloed in de rondte spatterde) werden deze door een tijger ‘opgevreten’. Een mooi liefdesverhaal werd afgewisseld met spektakel. We zagen Romeinse strijdwagen races (zie het bovenste filmpje) met 4 paarden ervoor gespannen, een tijger, een witte leeuw, man-tot-mangevechten en natuurlijk de bijbehorende optochten voor en na de show met uitheemse diersoorten zoals struisvogels en opgedirkte praalwagens.

Les Vikings

Special effects zie je volop tijdens de show waarin Vikings een Frans dorpje plunderen. Het begint allemaal rustig met een romantisch trouwfeest, totdat de slechteriken ten tonele komen. Een roofvogel en honden die een man aanvallen, een mega drakenschip, zwaardgevechten, mannen die onder water verdwijnen… Zullen de dorpelingen het winnen van de Vikingen? Wij mochten als speciale gasten na de show nog even achter de schermen kijken en op de foto met de stoere mannen in hun kostuums. 

Le Bal des Oiseaux Fantômes

De vogelshow vond ik zelf best een beetje spannend! In totaal zijn er 330 vogels getraind om hier aan mee te doen. Een verhaal in de sferen van Robin Hood. Zelfs hoog in de lucht is een speciale ballon waar vogels op bepaalde momenten uit komen vliegen. Adelaars, valken, gieren, havikken en uilen cirkelen door de lucht en vliegen laag over het publiek. Aan het eind van de show liep één van de ooievaars vlak achter ons langs met zijn scherpe snavel… Ik ben op zo’n moment best een schijterd en kneep hem behoorlijk. Ook hier zaten we namelijk weer vooraan. Opzwepende muziek en een prachtige choreografie in de groene omgeving, waar ook een ridder te paard vlak voor ons langs liep, maakten veel indruk.

Le Secret de la Lance

Het verhaal van Marguerite (alleen daarom al: loved it!) speelt zich af tijdens de 100-jarige oorlog. Zij ontdekt een lans met geheime krachten die zo sterk zijn, dat ze het kasteel kunnen beschermen tegen de invasie. De show begint met het steekspel met lansen en stunts te paard. Bijzonder is ook de 8 meter hoge kasteelmuur die ineens verdwijnt zodat je een geheel nieuw decor ziet. Inclusief vuur, paarden die over het vuur springen en ridders die lopend afdalen van een verticale kasteelmuur.

Mousquetaire de Richelieu

Eén van onze favorieten was de overdekte show over de 3 Musketiers dat zich afspeelt in de 17e eeuw. Duels met rapiers en zwaarden worden afgewisseld met spetterende flamenco dansen. Letterlijk. Want het gehele podium staat ineens onder water… Supergaaf om te zien, omdat de vele paarden in de show met hun hoeven het water hoog op doen spatten. Ook werken ze hier met blacklight effecten. Mocht niet fotograferen tijdens dit spektakel, maar geloof me: het was episch! Wauw!

dernier panache show

Le Dernier Panache

Dit verhaal gaat over de Franse marine officier Francois-Athanase Charettede la Contrie die streed tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Deze show is overdekt en de tribune waarop je zit draait rond. Steeds weer krijg je zo een ander stuk decor te zien in de 7500 vierkante meter grote zaal. Heel bijzondere gewaarwording en prachtig gemaakt. Indrukwekkend…
In 2017 won deze show de award voor Best Creation in the World.

La Renaissance du Château

De oorspronkelijke bewoners van het kasteel van Puy du Fou heten je welkom in hun huis. Deze doorlopende show voert je door de slaapkamer, bibliotheek, troonzaal en de kelders met schatkamer en graftombes van de kasteelbewoners. Bijzonder mooi is de dans van de koning en de koningin, terwijl boven hen aan het plafond dansende jurken met hen meedoen.

Les Chevaliers de la Table Ronde

Koning Arthur is present in de Ridders van de Ronde Tafel. Hij trekt het legendarische zwaard uit de steen, breekt het tijdens een speelgevecht met Lancelot en krijgt te maken met tovenaar Merlijn en heks Morgaine. Die laatste zwemt rond in een drakenoog vol water, erg mooi gemaakt. De ronde tafel bevindt zich in de dieptes en daar komt zelfs de heidense heerser te paard uit de dieptes van het water naar boven. Wederom een show bol van de special effects. En dan heb ik de zeemeermin nog niet eens benoemd…

Le Premier Royaume

Nieuw in 2019 is de doorloopshow Le Premier Royaume. Wij zijn hier niet in geweest, omdat hij spannend is voor kinderen en er lava in voorkomt. (Ik heb een kind dat wekelijks nachtmerries over lava heeft, dus je snapt het.) Het verhaal gaat over Clovis, koning van de Franken. Je loopt hier in 20 minuten door heen en het decor is 2200 vierkante meter groot met 14 verschillende scènes. Licht- en videoprojectie zorgen ervoor dat je je helemaal in het verhaal waant.

draaimolen

Les Automates Musiciens

Op het plein van Le Bourg 1900, waar we op vrijdag de lunch hebben gebruikt, spelen robots een muzikale voorstelling vanaf de balkons van de gebouwen. Deze show hebben wij niet gezien. Wel fijn geluncht en bij het kindermenu kregen we tickets voor een ritje in de draaimolen, wat de kinderen erg leuk vonden.

Le Grand Carillon

Zeer geschikt met jonge kinderen is de show van de klokkentoren in het dorpje dat stamt uit de periode van de 18e eeuw. Een grappige show waarbij het carillon bespeelt wordt terwijl er aan de zijkanten van de toren grappige capriolen worden uitgehaald. Voor of na deze show kun je de ambachten in de gebouwen van het dorpje bekijken, of de dieren in de stal.

Les Grandes Eaux (en in de avond Les Orgues de Feu)

Wij keken deze watershow overdag. In de avond komt er nog iets meer spektakel bij kijken. Het speelt duidelijk in de periode van de overdadige barok, dat zie je al aan de gouden waterspuiters in deze vijver. Op de klanken van onder meer Mozart dirigeert een acteur de fonteinen. Mijn dochters vonden de ‘piano’ in het Pass Emotion vak erg leuk, omdat je hiermee tijdens het wachten zelf ook het water een beetje kunt bedienen. We zaten vooraan en werden daarom wel een beetje nat. Haha.

ontbijt
Aan het ontbijt in hotel La Citadelle.

Le Ballet des Sapeurs

Kinderen die een brand blussen bij het plein van Bourg 1900, daar gaat deze show over. Wij hebben hem niet gezien, maar hij schijnt erg grappig te zijn en leuk voor kinderen.

restaurant le bourg
Live muziek bij restaurant Le Bourg 1900.

Le Monde Imaginaire de la Fontaine

Hier kun je doorheen lopen. Wij zijn er helaas niet aan toe gekomen. Het gaat over de fabels van Fontaine in zijn met vele planten gevulde tuin, vol pratende bomen en dierenstandbeelden.

speeltuin
In de verte het speeltuintje.

Le Labyrinthe des Animaux

Op het eind hebben we een klein stukje van het doolhof meegepakt. Om elke hoek kun je iets nieuws ontdekken. Niet heel spectaculair, maar voor de kinderen toch leuk en vlakbij het speeltuintje Le Repaire des Enfants.

persfoto
Het zinkende schip voelt heel echt, zeker als je onder deze watertunnel doorloopt…

Le Mystère de la Pérouse

Voor mijn jongste show bleek dit mysterie aan boord van het schip van een beroemde zeevaarder eigenlijk té spannend. Het lijkt dan ook echt alsof je zelf een ontdekkingsreiziger bent en over de zeven zeeën vaart. De muren deinen mee op het ritme van de golven. Je loopt hier doorheen en ik moest de kleine meid dicht bij me houden. Zeker daar waar het lijkt alsof je schip zinkt en aan alle kanten het water voorbij spuit… De oudste is meer een thrillseeker en vond het allemaal wel erg ‘cool’.
In 2018 kreeg deze doorloopshow de award voor Beste Europese Creatie.

treintje
Volgende show aan de andere kant van het park? Neem het treintje.

Les Amoureux de Verdun

De spannendste show van Puy du Fou is deze, die ik zonder de kinderen heb bekeken. Je loopt hier door de loopgraven van Verdun in de Eerste Wereldoorlog terwijl er schreeuwende soldaten langs je heen rennen in de smalle ruimte. Aan alle kanten wordt er geschoten en voel je de vallende granaten en bommen doordreunen op de trillende vloer. Het eindigt bij de staakt het vuren van Kerst 1916.
In 2016 kreeg deze doorloopshow de award voor Best Creation in the World.

la cinescenie
Mocht niet fotograferen, maar deze persfoto van een eerder jaar laat wel zien hoe fantastisch het vuurwerk was. Volgens mijn kinderen is het nu 2020, want het vuurwer k hebben we gehad haha.

La Cinéscénie

De grootste nachtshow ter wereld is La Cinéscénie. Als je ooit de kans krijgt om deze te bekijken moet je dat zeker doen! Voor het komende jaar zijn bij elke voorstelling de 13.000 zitplaatsen van deze productie al uitverkocht. Wij hadden het geluk dat we bij de geheime generale repetitie konden zijn, midden in de nacht. Fotograferen mocht niet, gelukkig is er persbeeldmateriaal. Deze show is adembenemend mooi, bijzonder en overweldigend. Episch beschrijft niet eens wat er allemaal gebeurt…

Het ’toneel’ is 23 hectare groot, er spelen 2500 acteurs mee, 130 paarden, 31 drones, 5000 vierkante meter aan filmprojectie met 3D mapping technieken en nog veel meer bijzonderheden. Je ziet in deze show alle Franse oorlogen vanaf de Middeleeuwen voorbij komen tot aan de Tweede Wereldoorlog. Eindigend met spectaculair vuurwerk. En dan bleek de show nog door te gaan. En was er weer spectaculair vuurwerk.

Wij hebben serieus nog nooit zulk mooi vuurwerk in het echt gezien, prachtig! Maar de muziek, het verhaal, de vele stunts, het enorme decor, de geweldige kostuums… Je weet werkelijk waar af en toe gewoon niet waar je kijken moet, omdat overal op die 23 hectare wel iets bijzonders gebeurd op hetzelfde moment. Deze show passen ze elk jaar iets aan en in 2019 is de Gotische kapel die uit het water verrijst nieuw. Prachtig, epic, meeslepend en mindblowing… Na het zien van deze show, ook al was het een generale repetitie, zijn we voor altijd verpest. Wauw!

Dorpjes met ambachtslieden

En dan nog verschillende authentieke dorpjes waar de ambachtslieden aan het werk zijn. Zo kun je zien hoe men vroeger manden vlocht, porselein schilderde, klompen maakte en nog veel meer.

hotel
Ook al het hotelpersoneel is in stijl gekleed.

Puy du Fou app

Een onmisbare tool is (zoals ik hierboven al een paar keer aangaf) de app van Puy du Fou. Zet deze zeker op je telefoon om het meeste uit je bezoek te halen. Deze app is gewoon in het Nederlands. ’s Ochtends zet je via het programma je eigen favorieten bij elkaar en weet je hoe laat welke show begint. Even puzzelen met de plattegrond erbij, ook qua afstanden. De shows en tijden verschillen per dag, vandaar dat deze app zo fijn is. De plattegrond van het park staat er ook in. Handig dat zowel in het park, op de plattegrond als in de app de shows met nummers werken. Voor de kinderen heel eenvoudig om op de borden te zien waar je naartoe moet: show nummer 4! Je app popt een waarschuwing op als de deuren van een show open gaan. Bij grote drukte is het (ook met je Pass Emotion) belangrijk om op tijd aanwezig te zijn, want vol = vol. Ook de restaurants staan met hun openingstijden in de app. Wil je de shows in het Nederlands beluisteren? Neem dan je koptelefoon mee en zet de app aan als je bij de show zit, je krijgt dan automatisch de optie om de show in je eigen taal te beluisteren. Zorg ook dat je een powerbank bij je hebt ;-). Met fotograferen, filmen en luisteren naar de shows trek je die mobiel in no time leeg qua batterij-power.

espace emotion
Zie hier het voordeel van de Pass Émotion: wij konden doorlopen, naast ons een drukte van jewelste…

Pass Émotion

Ga je naar Puy du Fou en wil je echt alles uit je dag halen? Schaf dan voor 15 euro extra de Pass Émotion aan. Met deze kaart mag je via speciale wachtrijen bij de grootste attracties naar binnen. Niet alleen skip je zo de grootste drukte, je krijgt ook nog eens betere zitplaatsen dan ‘het gepeupel zonder pas’ (om even in aristocratische termen te praten). Zeker met de kinderen vond ik het erg fijn om de langste wachtrijen te omzeilen. Zo konden we echt een paar extra voorstellingen meepakken. Bovendien hadden we nog hele goede plekken ook en zaten we regelmatig vooraan (of juist in het midden) waar je alles extra goed kon zien.

la citadelle
Ons kasteel hotel.

Hotel La Citadelle

Tijdens deze persreis verbleven wij in kasteelhotel La Citadelle, geheel in de stijl van een oud fort opgebouwd. Ik moest ontzettend lachen bij het ontdekken van de kakdoos in onze kamer en hoe bijzonder was ook het gordijn van maliënkolder als interieuraccessoire… De bedden slapen meer dan prima en de douche is heerlijk. Het was alleen even puzzelen hoe we de televisie nu echt uit konden krijgen, maar ook dat is uiteindelijk gelukt. Al het hotelpersoneel loopt overigens in Middeleeuwse kledij, supertof. En tijdens het ontbijtbuffet kun je van alles kiezen en smulden wij uiteraard van de Franse croissants. Je verblijft al in één van de hotels bij Puy du Fou vanaf 61 euro per persoon per nacht, zeer betaalbaar. 

Hier de roomtour van onze hotelkamer:

Puy du Fou Spanje

Op 30 augustus 2019 opent nabij Toledo Puy du Fou Spanje met als spectaculaire show El Sueño de Toledo. Hierin kun je 185 paarden verwachten op een decor van 5 hectare tijdens een show van 70 minuten. Het is de bedoeling dat er vrij vlot na het eerste park soortgelijke themaparken in andere landen openen. Genoeg plannen voor uitbreiding en na wat ik in Frankrijk gezien heb, zeer de moeite waard om naar uit te kijken!

bed la citadelle
Het heerlijke bed in hotel La Citadelle.

Dit pretpark of meer themapark in Bretagne verdient zeker meer naamsbekendheid en faam. Ik ben heel benieuwd welke prijzen ze nog in de wacht zullen slepen. Maar in 2012 dus al de Thea Classic Award for the World’s Best Park, in 2013 European Park of the Year, in 2014 de Applause Award for the World’s Best Park, de genoemde awards voor diverse attracties en in 2018 de Trip Advisor Travellers Choice (nummer 1 in Frankrijk, nummer 3 van de hele wereld). Na wat ik heb gezien: meer dan verdient. Wauw, wat een mustsee!

Single parent ervaring

Single parents kan ik Puy du Fou meer dan aanraden. We hadden een speciale drie-persoonskamer in het hotel, wat al erg fijn was. Daarnaast zit je bij elke show op een tribune en kun je dus altijd met je kinderen bij elkaar zitten. Geen attracties waar er maar 2 op een rij kunnen of elk kind door een volwassene moet worden begeleid. Hier deden we gewoon alles met z’n drietjes en zelfs in het treintje was genoeg ruimte om lekker naast elkaar neer te ploffen. Tassen, camera en al. Je hebt niet in de gaten dat je geen partner bij je hebt en dat alleen al is heerlijk. Nu had ik uiteraard voldoende aanspraak van de andere mensen die mee waren met deze persreis, maar we zijn ook veel met ons ‘gezinnetje’ op pad geweest. Bereid je kinderen wel goed voor dat het echt alleen maar shows zijn en laat ze tussendoor even uitrazen en spelen.

Tickets

Een ticket voor Puy du Fou in de voorverkoop kost 36 euro voor 1 dag park en 26 euro voor kinderen. Er zijn ook arrangementen voor 2 of 3 dagen verkrijgbaar en in combinatie met bijvoorbeeld een hotelovernachting of camperplaats.

Lees ook ons verslag van:

Had jij al van Puy du Fou gehoord?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.