Op zeilkamp bij ’t Garijp in Friesland

Zomerkampen zijn in Nederland nog niet zo ingeburgerd als in bijvoorbeeld Amerika. Ook in Nederland is er genoeg keus om je kinderen een leuke kampweek te laten beleven. Ik had droomde in mijn jeugd van de zomerkampen waarover ik las in meisjesboeken, maar mijn kinderen kunnen het zeilkamp afstrepen van hun bucketlist. Ze mochten leren zeilen bij de Friese zeilschool ’t Garijp. Is zo’n zomerkamp al leuk voor kinderen van nét 6 en 7 jaar? Lees verder voor onze ervaring.

Je kinderen zes weken lang entertainen in de zomervakantie wordt door sommige als een hele opgave gezien. Zeker wanneer je een beperkt aantal vrije dagen hebt. Een onvergetelijk alternatief voor de BSO (waar ze in de vakanties ook altijd leuke uitstapjes maken) is een echte vakantieweek zonder ouders: het zomerkamp. Een heerlijke mini-vakantie vol leuke activiteiten en bijzondere ervaringen met andere kinderen beleven.

Waarom op zeilkamp?

Zeilen bij de Friese zeilschool ‘t Garijp is zo’n super vakantie voor kinderen. Deze zeilschool bestaat al 50 jaar en is een echte kenner als het op watersporten aankomt. Ze organiseren maxi en mini-vakantiekampen voor jongere en wat oudere kinderen tussen de 6 en 17 jaar en ook als volwassene kun je er zeilcursussen volgen. Zeilen, suppen, kiten, windsurfen, ‘waterratten’ beleven hier de tijd van hun leven en ze steken er nog wat van op ook.

zeilkamp friesland
7 jaar en stoer zelf in een ‘optimist’ varen!

Mijn oudste dochter werd uitgenodigd om dit met een vriendin te beleven. We hebben er een aantal benaderd, maar tot grote teleurstelling van mijn dochter vonden de ouders het toch te spannend voor hun kind. Daarom mocht haar zusje mee, die een week daarvoor 6 jaar was geworden. Dochterlief koos voor het minikamp van 2 dagen (1 nachtje weg). En ja, ik vond het ook spannend, maar tegelijkertijd weet je dat dit een onvergetelijk gave ervaring voor ze zal zijn. Als co-ouder offerde ik in ieder geval graag de dagen met mijn dochters op, voor een kamp dat ik als kind zelf heel graag had willen beleven (las er altijd over in meisjesboeken en advertenties in de Tina).

Welke jeugdkampen zijn er bij ’t Garijp?

De thuishaven van zeilschool ‘t Garijp is een ruim tweehonderd jaar oude en prachtig verbouwde boerderij in het dorpje Goingarijp in Friesland. Het ligt aan de Goingarijpster Poelen en het Sneekermeer, tussen Joure en Terherne. Die ligging is natuurlijk perfect voor de allerleukste outdoor vakantieweken. De zeilkampen zijn afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen en de zeilschool heeft 2 kamplocaties: Goingarijp en Langweer. Er kunnen zo’n 85 kinderen tegelijkertijd een geweldige tijd beleven, toen wij er waren was het rustig met 35 kinderen.

zeilkamp friesland
Check het een na laatste bootje: mijn kleine moppie van nèt 6 jaar is in slaap gevallen… (Hoorde het van de kampleiding, schattig om dat op de foto terug te zien.)

Schippers van de Kameleon (6-12 jaar)

Wie kent ze niet, de beroemde en beruchte tweeling van smid Klinkhamer uit het Friese dorpje Lenten? Op NPO 3 werd dit jaar de nieuwe Kameleon-serie uitgezonden naar de populaire kinderboekenreeks van Hotze de Roos. Maar niet alleen Sietze en Hielke beleven avonturen deze zomer. ‘t Garijp organiseert voor de allerjongsten een echt Schippers van de Kameleon vakantiekamp. Kinderen leren hier een week lang zeilen, touw slingeren, polsstokhoogspringen, raadsels en mysteries oplossen. Ook een eilandexpeditie, schat zoeken en een bezoek aan het Kameleondorp Terherne mag natuurlijk niet ontbreken. Volop spanning en sensatie, actie en avontuur. De kinderen varen op een kleine zeilboot in de categorie ‘Optimist’.

Board Camp (vanaf 12 – 17 jaar)

Windsurfen, zeilen, suppen, kitesurfen… Het Board Camp is de ultieme combinatie van gave en stoere watersporten die jouw kinderen onder de knie gaan krijgen. Echte waterliefhebbers tussen 12 en 18 jaar gaan het avontuur aan en leren in een week tijd alle ins en outs over deze verschillende watersporten. Durf jij de combi tussen goed vliegeren, powerkiten en op een board staan aan? Of leer jij de oorspronkelijk uit Hawaï afkomstige sport suppen (Stand Up Paddling) en kun je straks net zo goed windsurfen als Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberghe? Ook het zeilen maakt onderdeel uit van dit kamp.

Wat heb je nodig om te zeilen?

Met je inschrijving voor een zeilkamp ben je er nog niet. Watersporten vraagt om bepaalde spullen die je bij je moet hebben. Gelukkig voor ons kregen we vooraf een complete lijst toegestuurd met wat er in ieder geval ingepakt moest worden. Tijdens het zeilen en de andere activiteiten kun je namelijk nat worden en heb je droge kleren nodig. Dus ja: ook voor maar 1 nachtje kwamen wij aan een volle weekendtas per kind. Ze adviseren hierbij om alle spullen te voorzien van een naamlabel, zodat er niets kwijtraakt tijdens het kamp. Naast je paklijst ontvang je een brief met do’s en don’ts en andere praktische informatie. Verder is het belangrijk dat de leiding over het mobiele nummer van de ouders beschikt.

Dit moest allemaal mee:

 • waterdicht zeil- of regenpak
 • lange broeken (minimaal 2)
 • korte broeken
 • extra ondergoed
 • windjack
 • t-shirts
 • extra sokken
 • warme truien
 • zwemkleding
 • slaapzak en kussensloop
 • pyjama
 • surfschoentjes of waterschoenen
 • slippers
 • gymschoenen
 • toiletspullen
 • petje
 • zonnebril
 • eventueel muggenzalf
 • meerdere handdoeken

Het meeste hadden we natuurlijk wel in huis, maar speciaal voor dit zeilkamp kocht ik bij Kruidvat slaapzakken, bij Scapino surfschoentjes en een windjack (oude was te klein/bij papa) en kregen we van Stoerekindjes 2x een regenpak voor kinderen opgestuurd in maat 128 want zoals je op deze foto’s ziet vallen ze heel erg ruim. Eigenlijk heb je ook nog een klein plastic zakje of tasje nodig voor de spullen die je op de boot nodig hebt, wij kregen gelukkig van de kampleiding plastic vuilniszakken om de spullen op de boot droog te houden.

Regenpakken voor kinderen

De regenpakken van Stoerekindjes kosten 39,99 euro en bestaan uit een regenjas en een broek met bretels. Onder de voeten zitten bandjes. Het pak is wind- en waterdicht en dus heel fijn op het water. In zo’n zeilbootje komt er regelmatig spatwater op de benen, en door de wind kan het flink afkoelen. Dankzij de regenbroek blijven de benen warm en droog. Deze regenkleding voor je kind heeft reflectoren, kinbescherming en een afneembare capuchon. De onderkant van de jas is elastisch. Valt zoals gezegd ruim en mijn dochters hadden er veel plezier van op de boot.

Hoe hebben de meisjes het kamp ervaren?

Vooraf waren ze best een beetje zenuwachtig, maar ze hadden er tegelijkertijd veel zin in. Watersporten hadden ze nog nooit gedaan, de oudste heeft wel met mama in een roeibootje gevaren in het Zuiderzeemuseum, maar dat was het ook. We stapten om stipt 7 uur in de auto voor de rit naar Friesland, waar we om 9 uur werden verwacht. Hier maakten we kennis met de kampstaf, de andere kindjes en mochten we de spullen in de ‘drakenkamer‘ zetten. Kat in het bakkie voor de jongste, groot fan van draken.  🙂

zeilkamp friesland
Gekke foto’s maken tijdens de dropping.

De kampleiding maakte snel lunchpakketjes in orde en we kregen plastic vuilniszakjes om de spullen in te doen die mee moesten op de boot:

 • regenpak
 • pet
 • zonnebril
 • lunchpakket
 • droge kleren
 • surfschoentjes

Ondertussen werd gecheckt of alle kinderen zich hadden ingesmeerd met zonnebrand. De meisjes trokken hun windjack aan en kregen daar overheen een zwemvest van de zeilschool. Ondanks het zonnige weer, waait het flink op het water en doet het felle zonnetje ook net wat harder z’n best. Vandaar al deze voorbereidingen. De kinderen zijn van half 10 tot 5 uur ’s middags op het water en de kampstaf heeft voldoende limonade mee.

Ik vroeg naderhand nog even hoe dat ging als ze moesten plassen? Hihi, giechel, giechel… dan moest dat over de rand van het bootje, vertelden mijn dochters lachend.

zeilkamp friesland
Survivallen in het avonturenpark bij het dorp van de Schippers van de Kameleon.

Het was een ontzettend leuk gezicht om de slieren met bootjes te zien vertrekken vanaf de zeilschool. Ze zitten met touwtjes aan een motorbootje vast, die ze richting het meer trekt waar die dag gevaren wordt. Mijn dochters leerden hoe ze de boot zeilklaar en nachtklaar moesten maken, de boot te water laten en verhalen en het hijsen en strijken van de zeilen. De kleinste durfde het niet aan met zeil, dus zij mocht ‘wrikken’. Grote zus durfde wel en vond het prachtig: in de ene hand het roer, in de andere hand het touw waarmee ze het zeil bediende.

Eenmaal aan wal was er tijd om even te spelen, theorieles, avondeten en daarna een dropping! (Om 9 uur ’s avonds nog, dan liggen ze normaal allang te tukken maar nu bleven ze dus verplicht op tot 11 uur! Hahahaha. Mama stond met haar oren te klapperen toen ze het hoorde.)

De volgende dag werd er een zware storm voorspeld einde van de dag. Met code oranje en niet autorijden enzo. Daarom heb ik de kinderen om 3 uur al opgepikt in plaats van om 5 uur. Zelf zat ik namelijk in een hotel in de buurt (Hotel Hajé in Joure, naast de McDonalds en met kinderspeelhoek in het restaurant en wifi dus als zzp-er kun je er prima werken) zodat ik de lange rit naar huis maar 1x hoefde te maken. Ik bekeek vlakbij Goingarijp nog even het geweldige aanzicht van de Sneekweek: overal zeilboten op het meer. Fantastisch mooi om te zien!

Aangekomen bij ’t Garijp kwamen nu de eerste druppels vielen de boten met de oudere kinderen binnengevaren. Ze houden aan wal de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en nemen geen enkel risico met de kinderen. Mijn eigen dochters waren deze dag het water niet op geweest. Zij bezochten het dorpje van de Schippers van de Kameleon in Terherne en het bijbehorende Avonturenbos. Hier werd geklimt, geklauterd en bommetjes gemaakt in het moeras. Lekker vies worden en lol maken! Toen ik de zeilschool binnenliep, was mijn jongste gezellig een spelletje aan het doen met andere kinderen en lag de oudste uit te puffen van vermoeidheid op haar bed. Terwijl de andere kinderen moesten aanschuiven voor de dagelijkse zeil theorieles, kregen mijn meisjes hun vorderingsstaat uitgereikt, een soort diploma van het Hiswa-watersportverbond CWO.

kameleonkamp zeilschool t garijp
Een beetje moe, maar mét diploma!

In de stromende regen renden we vervolgens naar de auto toe voor de lange rit naar huis. Heel lang bleef het stil… Toen klonk het: “Mama, mag ik volgend jaar weer op zeilkamp?” En de verhalen kwamen los. Ze hebben het ontzettend leuk gehad, niet zo gek ook met doorgewinterde leiding. De meisjes die ik sprak doen dit werk al 4 jaar. Iedereen was erg leuk met de kinderen en ze doen er natuurlijk allemaal leuke dingen die ze thuis niet doen. Zelf keek ik elke avond op de facebookpagina van Zeilschool ’t Garijp, want daar posten ze dan de foto’s van die dag. Op het water vaart dagelijks de promotieboot mee die ervoor zorgt dat jij als ouder mee kunt genieten. Mijn ex-wederhelft was helemaal gerustgesteld toen hij de foto’s met big smiles zag. Dat moet een leuk kamp zijn geweest! En dat was het ook, wat mijn meiden betreft is het voor herhaling vatbaar. Dus heel hartelijk bedankt ’t Garijp, voor een onvergetelijke ervaring! Heerlijk, zo’n zeilkamp.

Wat kost een zeilkamp?

Je kunt je kind nog opgeven voor een zeilweek in de herfstvakantie. Voor een minikamp ben je dan 280 euro kwijt, een hele week kost 425 euro. In 2019 begint het kampseizoen weer vanaf de meivakantie. Voor actuele prijzen kijk je op de website van Watersportcentrum ’t Garijp. Wanneer je kind niet op het terrein overnacht, liggen de prijzen iets lager.

Zoek je na het zeilkamp een luxe vakantieverblijf voor het hele gezin? Lees onze reviews van Dormio Maastricht, een familieweekend op het Landgoed van Ulvend, onthaasten in het Kürhaus of boek een gezinskamer in Hotel Aduard Groningen.

Zijn jouw kinderen al eens op zomerkamp geweest? Wat voor kamp heb je gekozen?

Fotocredits in dit artikel: deels van mijzelf, de leuke actiefoto’s tijdens het zeilkamp zijn genomen door het promotieteam van Zeilschool ’t Garijp en ik heb toestemming om deze te gebruiken in dit artikel.

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. MarjonS zegt:

  Wat fijn dat ze genoten hebben! Toch een hele ervaring. En natuurlijk best even spannend zo’n nachtje weg met “onbekenden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.