6 Tips voor de organisatie van het tofste jeugdkamp ever!

Al jaren ga ik als leiding mee op kamp met LCKV Jeugdvakanties uit Leiden. Deze vereniging bestaat al bijna 100 jaar en organiseert in de 6 weken schoolvakantie circa 40 verschillende jeugdkampen in diverse leeftijdscategorieën. Dit gebeurt met alleen maar vrijwilligers, zonder winstoogmerk, zodat de kampen voor alle kinderen toegankelijk zijn. Er is zelfs een kortingsfonds, waar je onder bepaalde voorwaarden een beroep op kunt doen, zodat ook echt álle kinderen zich op kunnen geven voor de tofste week van het jaar!

Gastblog door Ferry Bisschop

lckv kamp opposuits

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe verder weg de kampen gaan. Zo ben ik in Nederland onder andere op Terschelling en in Chaam geweest. Met de buitenlandse kampen (tieners) ben ik in België, Luxemburg, Frankrijk en Tsjechië geweest. Stuk voor stuk hebben deze kampen me geweldige herinneringen gegeven. Man, wat jammer dat ik de LCKV-kampen niet kende toen ik zelf nog kind was. Wat is dit gaaf!

lckv kamp opposuits

Organisatie van een kamp

De kampen van LCKV zijn vrij strak georganiseerd. Elk staflid (leiding) heeft een eigen functie en rol op kamp. 2 Hoofdleiders voor de eindverantwoording, 2 Koks, 2 Adjudanten (boodschappen halen, administratie en snoepkantines voor de kinderen), 2 Sport & Spellers, soms 1 Joker (deze rol is vrij in te vullen om bij te springen waar nodig). Dit is de ‘losse’ staf. Daarnaast zijn er 6 Tentchefs met ‘hun eigen tentje’. In elk slaaptentje slapen 7 kinderen en 1 Tentchef. Zo zijn er 3 jongens tenten en 3 meiden tenten. Totaal 42 kinderen dus. Met elkaar hebben we duidelijke regels (geen drugs, niet gemengd slapen, een bescheiden drankje voor de staf mag, maar dagelijks zijn 2 stafleden volgens een vast rooster de BOB, etc.). Binnen de regels hebben we alle vrijheid om van ons kamp toch echt hét beste kamp ever te maken!

Wil jij nou ook een kamp organiseren voor kinderen/pubers, dan geef ik je hierbij mijn 6 beste tips om er een top kamp van te maken! Of stuur je kinderen gewoon mee met LCKV, dat mag natuurlijk ook ;-).

Tip 1: Smeed één stafteam

lckv kamp opposuits

Zorg voor voldoende stafleden. Ik ben fan om de stafleden een functie met duidelijk taken te geven. Dat zorgt voor heldere verwachtingen over en weer. En dat voorkomt spanningen en frustraties tijdens het kamp. Want in de kampweek moet je er als één team staan.

Zorg voor diversiteit binnen je staf in leeftijd, interesses en talenten en houd balans in de verhouding man/vrouw (je zit niet te wachten op een hengstenbal). De stafleden hoeven elkaar vooraf niet te kennen. Het geheim zit in goede teambuilding vooraf. Een eerste kennismakingsactiviteit en stafvergadering, en later een 2 nachtjes weg als teambuilding is genoeg om elkaar te leren kennen en de basis van je stafteam neer te leggen. Het doel is om een gelijke mindset en gelijke verwachtingen te creëren.

Extra tip: Zorg ervoor dat als je met z’n tweeën dezelfde functie hebt, je ook echt maatjes met elkaar bent en elkaar goed aanvult. Omdat je continu met z’n tweeën optrekt, en de week best veel energie vreet, is een frustratie zo ontstaan. En dat wil je niet.

Mijn sport & spel maatje is Bas. En Bas is mijn superheld! Hij is sterk in planning, overzicht bewaren, heeft een geweldige babbel met de deelnemers en enorm veel humor! Ik vul hem weer aan met de nodige creativiteit, het voor de groep staan bij speluitleg, spontane initiatieven en non-spelletjes. En natuurlijk een berg humor. We versterken elkaar in alles. Samen weten we een hoop onzin als waarheid te verkopen en lachen we ons achteraf kapot! We hebben aan een half woord genoeg, weten met één blik direct wat de ander denkt en weten wat we aan elkaar hebben. En dat moet je hebben! Bas, ik kan het niet genoeg zeggen: “Je bent de beste kampmaat die ik me kan voorstellen! Bedankt voor weer zo’n geweldige week!”

Tip 2:  Een goede voorbereiding…

Voor elk kamp is een goede voorbereiding essentieel. Als Sport & Spel bepalen we vooraf voor elke dag een thema waarbinnen alle spellen plaatsvinden en maken een schema met alle spellen die we willen spelen. Daarbij maken we ons spellen schema bewust iets te vol. Tijdens het kamp kun je beter spellen laten vallen, dan dat je er te kort komt. (Ken elkaars must-play-spellen en nice-to-play spellen, dat maakt keuzes op kamp makkelijker en voorkomt frustraties). Zorg ook voor een alternatief programma voor regenachtige dagen.

lckv kamp opposuits

In het spel schema zorgen we ervoor dat de 1e 3 dagen heel actief zijn, met een bomvol spelprogramma. Veel tochtjes lopen, veel van het kampterrein af. Dit heeft een dubbel doel: De kinderen een beetje afmatten, zodat ze wat tammer worden. Aan het begin stuiteren ze namelijk van de energie. Dat enthousiasme is heerlijk, maar fijn om enigszins te stroomlijnen. Ook leren ze de omgeving van het kamp een beetje kennen. En misschien nog wel het belangrijkste effect: de kinderen kennen elkaar vooraf niet allemaal. Door heel actief in verschillende groepjes de spellen te spelen leren ze elkaar snel kennen en smeed je er één groep van. En dat is wat je wilt: één horde aan het eind van de week (dus geen losse subgroepjes).

lckv kamp opposuits

Zo maak je voor elke dag een sport en spel programma, met veel diversiteit. Zorg ervoor dat elk spel tot in de puntjes is uitgewerkt, alles uitgeprint is en alle attributen beschikbaar zijn. Daardoor kunt je op kamp snel nieuwe spellen opstarten, om de vaart in het programma te houden en snel schakelen als de omstandigheden daar om vragen. Ook heel belangrijk: Zorg dat je de spelregels van ALLE spellen kent. Je moet deze op kamp immers goed kunnen uitleggen. Zowel aan de kinderen als aan de stafleden die meespelen en/of post zijn.

Deze goede voorbereiding geldt ook voor de hoofdleiding, koks en adjudanten! Pas waar dat kan het etensprogramma aan op het dagthema. Maak vooraf de bestellijsten met benodigde ingrediënten voor elke maaltijd. Zorg daarbinnen voor afwisseling, bedenk leuke kantines in een bijpassend thema, etc. Hoe meer eenheid in het totale dagprogramma, hoe indrukwekkender de dag is!

Tip 3: Start op kamp direct met sfeer maken!

Je kunt in de bus, op weg naar het kampterrein, al beginnen met spellen spelen om de sfeer erin te krijgen. Bijvoorbeeld een busbingo waarbij fantastische prijzen te winnen zijn (tegoedbonnen voor het oppompen van luchtbedden of bijvoorbeeld een extra toetje). Wij speelden ook het zelf-bedachte-onzin-spel ‘see no evil, speak no evil’. Het is nog nooit zo muisstil geweest in de bus. Kippenvel!

lckv kamp opposuits

Op kamp begin je na het openen van het kamp en het indelen van de tenten natuurlijk gelijk met een ludiek spel, waarbij direct duidelijk wordt dat verkleden erbij hoort en we onszelf niet zo serieus hoeven te nemen. Wij doen dat met ‘Pimp je Tentchef’, een renspel, waarbij de kinderen per 3 goede antwoorden een verkleedkledingstuk en/of make-up uit de pimp-je-tentchef-winkel mogen pakken, om hun chef te pimpen. De trend is gelijk gezet!

lckv kamp opposuits

Daarna volgen ludieke kennismakingsspelletjes. Het is namelijk belangrijk dat iedereen (staf & deelnemers) zo snel mogelijk alle namen kent. Een spel wat erg goed werkt is de Namenestafette (denk aan ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee’, maar dan met namen). Dit is een pittig spel, maar werkt als een tierelier! ’s Avonds een massa speeddate werkt ook erg goed!

Het sfeer maken doe je met gevarieerde toffe spellen, heel veel spontaniteit, een flinke dosis energie, enorm veel humor & zelfspot, passende outfits (verkleden!) en een goede aankleding van de spellen to the max! (Over die laatste twee dadelijk meer…)

Het doel is om alle deelnemers in de sfeer mee te trekken. Als staf zorg je ervoor dat iedereen verkleed gaat en in elk spel fanatiek het goede voorbeeld geeft. De energie die je er als staf in stopt, krijg je dubbel en dwars terug. Gegarandeerd! (De keerzijde is, dat als je dat dus niet doet, je de groep niet mee krijgt…). Hoe een spel gespeeld wordt, heb je zelf in de hand!

lckv kamp opposuits

Tip 4: Stilte voor duidelijke uitleg!

Om met de spellen sfeer te kunnen maken, is een duidelijke uitleg, door 1 persoon essentieel. Laat de kinderen in een nette kring zitten/staan, allemaal 1e rang. Een rommelige groep, geeft meer rumoer. Om het spel uit te leggen moet de groep deelnemers stil zijn. En dat zijn ze vaak niet. Wordt niet boos, de rumoer is geen onwil, maar enthousiasme dat even beteugeld moet worden.

lckv kamp opposuits

Hoe ik het doe: Ik leg de allereerste uitleg uit dat ik dit de hele week doe, en dat ik niet kan schreeuwen, omdat ik anders mijn stem kwijt raak. Als ik het stil wil krijgen spoor ik ze aan om stil te zijn, houdt daarna mijn mond en kijk zelfverzekerd de groep rond. De tentchefs kunnen mee helpen met stil krijgen, maar nog beter is om stil te blijven totdat de kinderen elkaar aansporen stil te zijn. Pas als het muisstil is, begin ik met praten. Als het tijdens de uitleg weer rumoerig wordt, houd ik gewoon mijn mond weer totdat ze stil zijn. Soms benoem ik het gedrag: “Ik snap dat jullie enthousiast worden van dit spel en daarom praten, maar…”. Bij mij werkt dit vrijwel altijd. En soms, als een enkeling nog rumoerig is, roep ik die bij me en laat de deelnemer het spel uitleggen (wat ze natuurlijk niet kunnen). Let er wel op, dat je de deelnemer bij dit laatste in zijn/haar waarde laat. Kamp moet een veilige omgeving zijn, voor iedereen!

Zorg voor een duidelijke structuur en opbouw in de uitleg van elk spel: Wat is het doel van het spel? Hoe kun je winnen? Hoe is het spelverloop? Wat zijn de overige regels? Wees niet bang om regels te vergeten. Ik val na mijn uitleg altijd terug op mijn maatje Bas: “Bas, ben ik nog wat vergeten?” Als ik het verkeerd uitleg, breekt hij subtiel in. Als blijkt dat ik een keer echt iets doms heb gezegd, dan lach ik het weg onder het mom van ‘Ik ben ook maar een mens’ en herstel de uitleg. Als het na de uitleg niet duidelijk is, komen er vanzelf vragen vanuit de deelnemers.

Tip 5: De aankleding is nooit te weinig!

En dan nu een van mijn favo onderdelen: de aankleding! Met een goede aankleding maak je je jouw toch-al-toffe-spellen legendarisch! Een goede aankleding werkt sfeer verhogend en zorgt voor nog meer spelinleving door de deelnemers. Bovendien ziet het er gewoon cool uit!

lckv kamp opposuits

De decoratie kan subtiel zijn of juist heel groots! Stem de aankleding af op het spel. Kleine spellen hebben weinig nodig en grotere/langere spellen meer. Hoe bijpassender de aankleding, hoe gaver de spelbeleving!

Voorbeeld 1: Veel met weinig

Wij hielden de eerste avond een speeddate in de grote tent aan één lange tafel. Dit maakte het intiem. Op tafel lag één lange baan zilverfolie met daarop waxinelichtjes. In de tent was het vrij donker, op de waxinelichtjes en enkele olielampen na. Voor de grap, gewoon omdat het kon, waren de eerste paar ronden ingericht als blind(speed)daten. De deelnemers werden geblinddoekt de tent in geleid. Dit maakte het gelijk spannend. Na een aantal ronden ging de blinddoek af en zagen ze de intieme aankleding. Je bereikt veel met weinig, maar hebt een top spel! Let wel ff op met de speeddate, want het geluidsniveau van al dat gekakel gaat gegarandeerd door de geluidsbarrière!  😀

lckv kamp opposuits

Voorbeeld 2: Zelfgemaakte posters

Een paar zelfgemaakte posters kunnen heel veel doen voor je aankleding. Wij gebruiken deze bij spellen die op het terrein plaats vinden. De posters zien er vrolijk uit en geven veel (simpelere) spellen net dat kleine beetje extra jeu! Bovendien geven ze je de kans om lekker jouw creativiteit te laten blijken!

Voorbeeld 3: De juiste locatie

Kies de juiste locatie voor elk spel. Wij hadden het geluk dat er dicht bij het kampterrein een ruïne was. Daar hebben we ’s avonds een spookverhaal verteld, voorafgaand aan een bosspel. De ruïne hebben we uitgelicht met zaklampen. Het verhaal was al spannend, maar het omliggende bos, het donker en de uitgelichte ruïne maakten het af. Plus natuurlijk de fantastische geluidseffecten van mijn maatje Bas, de gratis galm uit het dal na een gigantische doodsschreeuw in het verhaal en de geweldige acteer skills van een niet nader te noemen talentvolle verhalenverteller.

lckv kamp opposuits

Voorbeeld 4: Leef je in, in je rol

Wij hebben een legerspel, dat we het liefst in het bos spelen. We bouwen van een paar tafels een ‘bunker’ en leggen er een camouflagenet overheen. De staf gaat in legerkleren (deelnemers mag ook). De deelnemers geven we allemaal een paar likken groene verf als camouflage. Het bos doet de rest. We maken de sfeer af, door als spelleiding te commanderen en de deelnemers te laten salueren. En als ze dat niet (goed genoeg) doen… Laat je ze gewoon 10x opdrukken. Let op mijn woorden: Binnen 15 minuten weten ze wat discipline is! 😉 En ze vinden het nog leuk ook!

lckv kamp opposuits

Voorbeeld 5: De juiste verkleedkleren

Kleed je altijd in het thema van het spel. Als er geen duidelijk thema is, trek je gewoon een raar pak aan. Het gaat erom dat je sfeer maakt. Op kamp draag ik altijd meer verkleedkleren dan normale outfits… Dat kan heel basic. Het hele jaar tover ik overal spullen vandaan. Maar soms pakken we uit!

Dit jaar was er een thema feest op de bonte avond. Het thema was een festival met de naam ‘Into the magic forest’. Mijn maatje en ik hadden geen idee wat we aan moesten trekken. En als je het niet weet… zoek je op internet. We kwamen na een tip al snel op de site van Opposuits waar we voor voor deze blog een pak mochten uitzoeken. Dit bedrijf maakt de meest (te) gekke pakken. Het zijn normale pakken, maar met een bijzonder motief. De prijs valt enorm mee. Tussen de € 40,- en € 75,- heb je al een geweldig pak waar je echt de show mee steelt.

lckv kamp opposuits

Opposuits heeft behoorlijk veel verschillende motieven, dus kiezen viel niet mee. Gelukkig hebben we dezelfde smaak, dus na al snel hadden we hét zomerpak voor dit thema gevonden: de Tropicool, een pak met een vrolijke motief, met korte mouwen en korte broek. In één woord: Fantastisch! Op de site staat goed uitgelegd hoe je de maat moet nemen. Ik was iets te eigenwijs / optimistisch, dus ben aan de lage kant gaan zitten. Het pak wordt in een zeer chique doos geleverd. Dát ziet er goed uit! Tip: kies voorzichtig en 1 maatje groter dan precies opgemeten. Gelukkig heeft mijn lieve moeder de broek iets uitgenomen (Heel eenvoudig als je een beetje kunt naaien. De pakken zijn er ook op ontworpen dat ze makkelijk te vermaken zijn).

Op kamp hebben we ons pak de hele week verzwegen, tot het moment suprême. En toen… Toen was dat natuurlijk tha bomb! De Opposuits zijn wel synthetisch, dus behoorlijk warm, maar dat mocht onze pret niet drukken.  😀

We waren zo happy met onze Opposuits, dat we deze op de terugweg ook aangehad hebben. Bij de grensovergang Hazeldonk werden we als een soort van beroemdheden aangekeken en volslagen vreemden wilden met ons op de foto! Succes verzekerd dus!

Tip 6: Wees flexibel, spring in op omstandigheden!

Als laatste tip: wees flexibel, spring in op de omstandigheden en pas waar nodig je programma aan. Als je goed voorbereid bent, merk je dat schuiven vrij simpel is. Als het snikheet is, zoek het water op of doe waterspelletjes. Bij regen pas je wat regenspellen in de tenten toe. Of niet… Want van een druppeltje regen ga je heus niet dood.

lckv kamp opposuits

Tot slot

En tot slot… Zet je voor 200% in, geef alle energie die je hebt (maar verdeel die goed over de week). Hoe meer je geeft, hoe meer je terug krijgt. Gebruik je humor, maak lol, wees geduldig, voed het enthousiasme van de groep, speld de deelnemers de meest ongeloofwaardige verhalen op de mouw… Met de bovenstaande tips, en hulp van de hele staf, maak je er een onvergetelijke week van! Beloofd!

lckv kamp opposuits

N.B.: Om privacy redenen zijn deelnemers op de foto’s onherkenbaar (gemaakt).

Ben jij al eens als kampleider meegeweest met een jeugdkamp? Welke spellen waren het grootste succes?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Emma zegt:

    Beste Marguerita, bedankt voor je leuke tips over het organiseren van een jeugdkamp. Het ‘pimp je tentchef’ spel ziet er fantastisch uit, dat gaan wij ook proberen. Komende zomer ga ik voor het eerst mee als leiding op een jeugdkamp, dus ik ben vast inspiratie aan het opdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.