Op vakantie naar het Landgoed van Ulvend, onze ervaring bij de Molen van Medael

Een heerlijk begin van de zomervakantie, we verbleven een midweek op het Landgoed van Ulvend in België. Ons luxe vakantieverblijf was het 12-persoons Melkhuisje bij de Molen van Medael, oorspronkelijk ergens in 1200 gebouwd. Recent helemaal opgeknapt en ik ben verliefd geworden op de lemen wand in de ouderslaapkamers. In België moet de zomervakantie nog beginnen, dus we genoten enorm van de rust, de ruimte en het groen. In de omgeving en op het terrein zelf is van alles te doen, ik vertel je vandaag onze ervaring!

Zoek je een fijne bestemming voor een familieweekend, vriendenweekend of met een sportclub? Dan zijn de groepsaccomodaties op het Landgoed van Ulvend ideaal. Ze bieden wat wils voor ieder familielid. Mijn broers konden helaas nog geen vrij krijgen deze week, daarom verbleven wij met z’n vijven in dit familiehuis in plaats van met z’n twaalven omdat ik hiervoor was uitgenodigd. De Molen van Medael is één van de bestemmingen die onderdeel van het Landgoed van Ulvend zijn en is gevestigd in Hombourg, België, een paar kilometer onder Nederland en dus vlakbij het Drielandenpunt in Vaals. Van hieruit kun je heel goed Zuid-Limburg verkennen, genieten van alles wat de Belgische Voerstreek te bieden heeft of uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Aken in Duitsland.

Over de Molen van Medael

Het Landgoed van Ulvend is een familiebedrijf dat wordt gerund door 5 zussen en hun ouders: de familie Schreurs. De Molen van Medael is hiervan onderdeel en werd vorig jaar overgenomen door Jocelyne en haar man Roy, die al hun passie in het opknappen van de accommodatie hebben gestopt en daarnaast met Hombourgeois outdooractiviteiten voor groepen op het terrein organiseren, catering verzorgen én hun eigen stroopfabriek en vlaaioven op het terrein hebben. De gebouwen rondom de oude watermolen van Medael zijn ergens in de jaren 1200 gebouwd, al die tijd zijn ze zo origineel mogelijk gehouden van de buitenkant.

De binnenzijde voldoet uiteraard aan de eisen van deze tijd. Sterker nog, het Melkhuisje waarin wij verbleven is begin 2018 helemaal opgeknapt en ook de andere groepsverblijven worden verbouwd of zijn recent opgeknapt. Je hebt er gratis wifi en dat is fijn. Want het is er zo mooi! Daar wil je foto’s van blijven maken en doorsturen op de whatsapp of instagram. Groepen van 4 tot 120 personen kunnen een heerlijke tijd beleven in dit vakantieoord. Eigenlijk hoef je het terrein niet af, maar ook in de buurt is van alles te beleven. Over het terrein van de Molen van Medael en het naastgelegen Ten Hof (ook onderdeel van het Landgoed van Ulvend) loopt een klein stroompje water: het begin van rivier de Gulp. (Bekend van het Gulpener Bier.)

Onze ervaring op het Landgoed van Ulvend

Het leuke echtpaar Jocelyne en Roy heeft ons zeer gastvrij ontvangen. Ze liepen bij het inchecken mee naar ons huisje om de deur te openen. We kregen op verzoek een rondleiding in de Stroopstokerij die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat met uitleg hoe het proces van traditioneel stroop stoken in koperen ketels in z’n werk gaat. Hier bevindt zich bovendien de vlaaioven, die men gebruikt voor workshops vlaaien maken aan grote groepen én voor workshops pizza bakken. De afzuiging zit heel vernuftig in elkaar en de oven wordt warm gestookt met takkenbossen die op het eigen terrein worden verzameld.

Op dit moment worden de pruimen geoogst en maakten zij voor ons een verse pruimenvlaai, die we in de tuin van de Franse Salon met een lekker kopje koffie hebben opgepeuzeld. Voor de kinderen serveerden ze zelfgemaakte appelsap, een bijproduct van de appelstroop uit de stroopstokerij. Heerlijk! In deze Franse Salon worden grote groepen ontvangen die op het landgoed een sportdag hebben of deelnemen aan de outdoor activiteiten van Hombourgeois. Je kunt hier overigens ook eigengemaakte kersenwijn kopen.

De Molen van Medael ligt in het Belgische plaatsje Hombourg, waar je een mooi kerkje en heiligenschrijn kunt vinden. Houdt er rekening mee dat dit deel van België Franstalig is. Gelukkig spraken ze in de supermarkt en bij de bakker ook gewoon Nederlands, maar bijvoorbeeld bij friteskot Chez Melissa in Aubel was dat al lastiger… Restaurant Moeder de Gans (5 minuutjes met de auto) is zoals de naam doet vermoeden wel Nederlandstalig en pittoresk aangekleed, enige nadeel is dat je contant moet betalen (geen pinautomaat aanwezig) maar een aanrader om te eten: erg goed en zeer klantvriendelijk. Speciaal voor mijn dochters werd vers fruit als toetje bereid!

vakantie
Heerlijk gegeten bij Moeder de Gans.

Speleobox

We keken vol bewondering naar een groep Italiaanse tieners die door de bomen klommen over het 8 meter hoge hoogteparcours. Ze trotseerden daar met helmen en gezekerd aan een lijn allerlei uitdagingen om vervolgens aan het einde via de tokkelbaan naar beneden te zeilen. En dat ging hard! Je zag ze heen en weer zwiepen. Overigens loopt overal begeleiding wanneer je met een groep deze uitdaging aanneemt. Wij mochten ondertussen de Speleobox proberen. Die uitdaging namen opa en mijn 7-jarige graag aan. De jongste zag er toch vanaf, al vond ze het wel stoer om een mijnwerkerslampje op haar voorhoofd te hebben. De speleobox is een houten doolhof van zo’n 20 kubieke meter, waar je jezelf door allerlei smalle gangetjes wurmt en een uitweg moet zien te vinden. Het doolhof bestaat niet alleen uit gangen. Er zijn luiken in het donker verborgen: opzij, omhoog of juist omlaag… Op verschillende manieren kun je er weer uit komen, maar je bent best even zoet. Op het laatst – toen grote zus er uit was – mochten we opa nog even foppen door snel een hekje voor de uitgang te schuiven. Dat vonden de meisjes wel grappig, maar toch mocht opa er heel snel uit. Grote zus is een stoer verhaal rijker!

Speeltuin en sportfaciliteiten

Overigens hoef je niet persé een waaghals te zijn om je bij de Molen van Medael te vermaken. Ons vakantiehuis stond vlakbij de recent vernieuwde, grote speeltuin. Hier vind je houten speeltoestellen met glijbanen, zandspeeltuigen en een graafmachine. Er lagen ook 2 crossfietsjes die de meisjes elke dag mochten gebruiken. Achter de speeltuin liggen 3 jeu des boules banen, waar we met plezier gebruik van hebben gemaakt. Aan beide zijden van de vakantiehuizen liggen grote grasvelden, vanaf een van de grasvelden kun je naar een doorwaadbare plaats in de Gulp om pootje te baden of dammetjes te bouwen. Er werd ons verteld dat dit kleine beekje al eens flink buiten zijn oevers is getreden bij zware regenval. Voor nu was het lekker verkoelend.

Tussen de huisjes is een kleine zandbak waar de allerkleinsten zandkastelen kunnen bouwen. Op het andere grasveld vonden we schommels, een duikelrek, een tennisbaan, een beachvolleybalveld, voetbal doeltjes en heel veel ruimte op het gras om tikkertje of andere spelletjes te doen. Wij hebben hier badminton gespeeld. Ook loopt er een pad steil omhoog, dit hebben wij gevolgd en je komt dan uit bij de oude Ligne 38. Een oude spoorbaan met vervallen treintoestellen en een historie uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer je bij Hombourgeois de Tablet Speurtocht boekt, kom je hier meer over te weten. Bij de receptie zijn overigens ook diverse wandelroutes verkrijgbaar. Wij kregen een mooie, korte route mee. Mijn vader heeft deze alleen gelopen en ervan genoten. De meisjes wilden graag in de speeltuin en de Gulp spelen en omdat het zo warm was.

Het Melkhuisje

We verbleven zoals gezegd in het Melkhuisje op de Molen van Medael. Drie huisjes naast elkaar waarvan wij in de middelste voor 12 personen verbleven. Recent zijn deze huisjes helemaal opgeknapt en gemoderniseerd en wat zijn ze prachtig geworden! Het laatste huisje daar werd nog druk aan gewerkt, maar moet volgende week klaar zijn.

Wat ik vooral heel erg gaaf vond zijn de bijzondere materialen die zijn gebruikt, ze hebben echt gekozen voor kwaliteit. Een aanrechtblad van (volgens mij) composiet, de wanden in de slaapkamers bekleed met leem, mooi houtsnijwerk achter de 2-persoonsbedden, koffers als nachtkastjes, overal luxe regendoouches, opbouwwaskommen, mozaïektegels op de vloeren en dan de gewelfde plafonds in de woonkamer en keuken nog… Werkelijk heel mooi! Ons huisje was dan ook zeer comfortabel, zoals je in de roomtour ziet is er een Senseo, 2 koelkasten, een oven, een magnetron, een vaatwasser… Overal wifi en natuurlijk genoeg Nederlandstalige zenders op tv. Aan comfort ontbreekt het je niet, de bedden slapen overigens ook erg goed. De enige aanbeveling die wij hebben is om buiten bijvoorbeeld ligstoelen neer te zetten, wanneer alle vakantiehuizen zijn opgeknapt.

Toeristische tips in de Voerstreek

Bij aankomst kregen wij verschillende folders mee met toeristische tips. Zowel vanuit Wallonië, de Belgische Voerstreek en Nederlands Zuid-Limburg. Je kunt natuurlijk zoals wij in Hombourg het kapelletje met Katholieke beelden en het kerkje bewonderen en de wandelroutes en genieten van de activiteiten die Hombourgeois biedt op het terrein van het Landgoed van Ulvend, zoals huifkartochten, boogschieten, een vlaaienworkshop of een verzorgde barbecue, maar er zijn ontzettend veel leuke activiteiten in de buurt waarbij iedereen die meegaat op jouw familieweekend of vriendenweekend iets van zijn gading zal vinden:

 • Drielandenpunt Vaals, met grote speeltuin (gratis) en doolhof
 • Rondleiding in de Gulpener Bierbrouwerij (lees hier mijn ervaring)
 • Rommelmarkten / brocante markten in Tongeren
 • Autoroute door de Eiffel dorpjes
 • Gratis uitstapje: Garden Decor Rouland, inspiratie tuinen
 • Kastelen, kapelletjes en indrukwekkende begraafpaatsen met Amerikaanse Tweede Wereldoorlog soldaten
 • Dierenparken zoals Forestia Parc (Theux, België), Parc Mondo Verde (Landgraaf, Nederland), Euregio Zoo (Aken, Duitsland), GaiaZoo (Kerkrade, Nederland), Monde Sauvage Safari Parc (Aywaille, België)
 • Plopsa Coo, Kinderstad Heerlen
 • Grotten van Remouchamps

En dat is slechts een kleine greep…

Wij hebben genoten van deze midweek België op de Molen van Medael, Landgoed van Ulvend heel hartelijk bedankt voor de uitnodiging! Zeker een aanrader voor een familieweekend in Limburg, wat ons betreft.

Lees ook onze ervaring met: Dormio Resort Maastricht, Parc La Clusure en Landal Hoog Vaals

Ben jij al eens op het Landgoed van Ulvend geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. anita kempenaers zegt:

  heb eens nagekeken, het dorpje ligt aan de duitse grens en waarschijnlijk zullen de kinderen daar naar school gaan en de zomer vakanties zijn zoals bij jullie gespreid en sommigen vakanties beginnen pas volgende week of pas in augustus maar dan is het tot een deel in september

 2. kempenaers anita zegt:

  wij hebben zomervakantie in België van 1 juli tem 31 augustus dus deze was al bijna een maand bezig

  1. Marguerita zegt:

   De kinderen van waar wij waren hadden nog geen vakantie zeiden ze… Misschien verschillen per regio?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.