Studiedag! Lang weekend naar Parc La Clusure in de Ardennen :-)

Soms komen studiedagen erg goed uit. Zo hadden mijn dochters maandag een studiedag die precies aansloot op ons weekendje weg. Deze mama heeft hard staan juichen toen ze de datum hoorde, dat snappen jullie. We konden hierdoor extra lang genieten op Parc La Clusure in de Belgische Ardennen. Een 5-sterren ANWB camping van Nederlandse eigenaren, die dit jaar 25 jaar bestaat! En wat is het er mooi…

camping parc la clusureParc La Clusure ligt op zo’n 3 uur rijden vanaf onze woonplaats, onderin België vlakbij Luxemburg. Vanwege het 25-jarig bestaan van deze geheel Nederlandstalige camping (midden in het Franstalige deel van België) mochten wij een weekendje langskomen om Parc La Clusure te bekijken. Opa en oma gingen gezellig met mij en de meisjes mee, dat is het voordeel van met pensioen zijn!

Stacaravan Jardenne

We verbleven in de ‘superluxe stacaravan type Jardenne’, een 6-persoons chalet waarvan er sinds 2017 3 op deze camping staan. Helemaal nieuw dus! Klein maar fijn is een goede omschrijving van deze accommodatie, ik filmde voor jullie een roomtour om je een indruk te geven. Vanwege de koude nachten in september was het heel fijn dat er radiatoren in deze stacaravan zitten. En je hebt natuurlijk je eigen toilet en douche. De Jardenne staat op een veldje waar verder ook caravans stonden. Hij grenst aan het trapje naar het wandelpad langs een heel mooi riviertje. Vlak ernaast raast zo af en toe een trein langs, maar dat vonden wij niet storend.

Hier de roomtour van ons chalet, type Jardenne:

Restaurant Le Val Joli

Na een lange autorit waren we aardig moe op vrijdag. Ik filmde de roomtour terwijl mijn moeder de unboxing deed van het schoonmaakpakket dat klaarstond. Lekker de bedden opgemaakt met de lakens die al op het bed lagen. Alle bagage kreeg een plekje en de auto mocht op het veld blijven staan. We besloten om in het restaurant op het park te gaan eten. Dit heet Le Val Joli (het mooie hertje) en overal waar je kijkt hangen kunstige hertenkoppen. Terwijl wij er zaten brandde ook het haardvuur, waardoor het erg gezellig was. Voor de meisjes bestelden we het kindermenu. Let er wel op dat je vraagt om frites zonder paprikapoeder! Mijn meisjes zijn helaas nogal kieskeurig en als ze moe zijn eten ze nog slechter… De bediening bracht overigens heel snel frites zonder poeder, erg netjes. Verder ging de eigenaar van de camping alle tafeltjes langs om een praatje te maken, dat vond ik ook erg netjes. Wij hadden zelf de specialiteit van het huis gekozen: een menu met tomatensoep en Vlaamse stoofpot. Heerlijk! De stoelen zaten goed en omdat wij op de verhoging zaten, hadden we nog een extra plekje voor de meisjes om even naar buiten te kijken en met oma te kroelen. Voor 5 personen was ik inclusief fooi 100 euro kwijt (3x 3-gangenmenu, 2x kindermenu en drankjes), goed betaalbaar.

Knutselen bij de Doegie club

Op het animatieprogramma stond zowel zaterdag als zondag om 10 uur de knutselclub. Daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt, want de meisjes zijn gek op knutselen. Ondanks het naseizoen waren er nog wel andere kinderen op de camping aanwezig, maar die kwamen niet knutselen. Mijn dochters hadden de ‘juffen’ dan ook voor zich alleen en dat vonden ze super! In de knutseltent stond een kachel om de boel te verwarmen. Zaterdag knutselden ze van rietjes een stoere raket en zondag werden er deurhangers gemaakt. Beide keren werden de meisjes thuisgebracht omdat het zo rustig was, zondag zelfs in een golfkarretje: wat een belevenis! Net als alle andere campingmedewerkers waren de knutseljuffen Nederlands.

Herfstmandala maken op de camping

We hadden ook nog skelters kunnen huren ter vermaak van de kinderen, maar daar heb ik eigenlijk niet aan gedacht. De meisjes vermaakten zich prima. In de stacaravan werd geknutseld, gekleurd en we deden spelletjes. Maar aangezien het mooier weer was dan in Nederland, vermaakten ze zich buiten ook prima. Op het veldje werd er gevoetbald, maar de dames waren vooral druk om spulletjes te verzamelen voor een mooie herfstmandala op ons terras. Eikeltjes, dennenappels, bolsters, afgebroken bloempjes… overal lagen de herfstschatten voor het oprapen. Zowel op het veldje als tijdens de wandelingen die we maakten over en rond de camping.

Speeltuinen

De 2 speeltuinen waren iets te ver weg om de meisjes zelf naartoe te laten gaan, maar precies geschikt voor de leeftijdscategorie 5 en 6 jaar. Voor peuters zijn er wat minder geschikte speeltoestellen. Opa was zo lief om bij ze te blijven terwijl de dames zich vermaakten op de klimrekken, schommels en de graafmachine. Volgens de kinderen is ie zelf ook stiekem van de glijbaan geweest  😳 . Het buitenzwembad van de camping was al gesloten vanwege de kou, maar heeft een leuk peuterdeel erbij. Ook bij het riviertje kun je verkoeling zoeken als het warm is.

Wandelen in de Ardennen

Alleen al op camping Parc La Clusure kun je heel leuk wandelen rondom het park. Als je jonge kinderen hebt is dat ver genoeg. Bij je verblijf krijg je echter ook een boekje met 2 mooie wandelroutes onder de 5 kilometer. Precies een leuk loopje! Ik heb zelf het eerste deel van één van de routes gelopen met mijn jongste dochter (maar had het boekje in het huisje laten liggen), heel erg mooi. En ook spannend want het pad gaat steil omhoog. Ze vond het geweldig even 1 op 1 aandacht. Het was heerlijk stil in het bos en we bekeken samen alle planten en mossoorten. Ze had haar schepnetje mee om schatten voor de herfstmandala te verzamelen. Halverwege zijn we omgedraaid omdat ik het routeboekje dus vergeten was en niet precies wist hoe verder te lopen 😆 .

Wat is er in de omgeving van Parc La Clusure te doen?

Bij de receptie kun je nog meer wandelroutes krijgen en natuurlijk informatie over de vele andere toeristische attracties in de buurt, zoals de beroemde Grot van Han en het Wildpark dat daarbij hoort of het Euro Space Center. Er zijn ook kastelen in de buurt en kasteeltuinen die je kunt bezichtigen. Maar voor geschikt vermaak hoef je niet persé ver weg te gaan. De camping heeft een animatieprogramma waar ook leuke activiteiten voor volwassenen tussen zitten. Kinderen van 8 tot 12 kunnen deelnemen aan het ‘Ardennen Rangers’ programma waar ze nog iets van opsteken ook. Bovendien kun je allerlei buitensport activiteiten boeken: van mountainbike tot kano, van quad tot abseilen, maar je kunt ook hiken of paintballen om maar een paar dingen te noemen.

Wat vonden we ervan?

We hebben van dit weekendje weg genoten! Eventjes eruit. Dat hadden we in de zomervakantie tenslotte niet gedaan. De omgeving is ontzettend mooi, de camping is schoon en netjes en er was goede wifi. Als blogger niet onbelangrijk  😉 mijn foto’s werden snel geupload en dat was prettig. Er waren voldoende Nederlandstalige televisiezenders en opa kon via een Duits kanaal de Grand Prix volgen. De douche was heerlijk en zoals ik al zei was de stacaravan klein maar fijn. Door het mooie weer konden we lekker naar buiten omgeven door het groen. De medewerkers op de camping waren allemaal erg vriendelijk en behulpzaam. Het allerbelangrijkste voor mij was dat mijn dochters zo genoten van deze vakantie. Daar doe je het als moeder allemaal voor en dan geniet je zelf ook!

Op naar de volgende 25 jaar Parc La Clusure!

Ben jij al eens in de Ardennen op vakantie geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Lisette zegt:

  Wow, wat ziet dat er ontzettend leuk uit zeg!!! En ik had net gezworen nooit meer te kamperen… twijfel twijfel.
  Daarbij is de tomatensoep natuurlijk ook wel echt een pre?. Ik ga het toch nog eens overwegen.

 2. Jaren geleden eens een keer op schoolkamp geweest maar daar kan ik mij helaas niet veel meer van herinneren. Zou er graag nog eens heen willen met ons gezin!

 3. marjonS zegt:

  Wat handig dat de studiedag precies goed gepland was (toeval is soms heel fijn!). De foto’s zien er mooi en gezellig uit. Jullie hebben echt genoten.
  Fijn dat ze de knutselactiviteiten ook gewoon doorlaten gaan ondanks er maar 2 kinderen kwamen.

  Wij gaan in de herfstvakantie een midweekje eropuit, nu alweer zin in 😉

 4. Wat fijn dat de studiedag zo gunstig viel! Het maakt zo’n weekendje weg net wat ruimer en meer de moeite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.