Europa-Park: ook genoeg leuke attracties als je niet van achtbanen houdt

In de meivakantie waren wij uitgenodigd in het grootste pretpark van Europa: Europa-Park in Duitsland. Met meer dan 100 attracties op een terrein dat 150 voetbalvelden groot is, kun je hier werkelijk van alles beleven. Het park is ooit begonnen als showroom voor de nieuwste achtbanen ontwikkeld door de familie Mack. Dat is het nog steeds. Je hebt er dus erg veel toffe achtbanen, maar ook als je niet zo’n daredevil bent heb je aan 3 dagen eigenlijk te kort om alles te beleven…

europapark ervaring

Slechts 48% van de Nederlanders heeft weleens van Europa-Park in Duitsland gehoord. Aangezien ze nogal trots zijn (terecht) op de titel ‘Beste pretpark ter Wereld’, het grootste park in Europa zijn en ook de meeste attracties van alle parken in Europa hebben… was ik met een aantal andere bloggers uitgenodigd om de naamsbekendheid te vergroten. Tijdens ons bezoek kreeg dit pretpark bovendien een ANWB-award voor het ‘Leukste uitje over de Grens’ uitgereikt. 

Wat behelst dit pretpark?

We hebben ontzettend veel indrukken opgedaan. Een bezoek aan Europa-Park is echt iets om niet meer te vergeten en ik doe een poging om het met jullie te delen. Dat begon al met de heenreis: het is zo’n 6 uur rijden, dus onderweg hebben we in Mainz (vlakbij Frankfurt) een hotelovernachting gedaan. Als je bij Europa-Park aankomt, rijd je eerst langs Rulantica (het waterpark dat nu nog in aanbouw is).

sfeerbeeld rulantica
Dit wordt waterpark Rulantica.

Het pretpark is opgedeeld in 15 Europese themagebieden, waarbij de architectuur, het eten en drinken, de shows en de kleding van de medewerkers op dat thema zijn afgestemd. Er zijn meer dan 100 attracties, waarvan ruim 90% ontwikkeld door moederbedrijf Mack Rides. Verder zijn er 6 grote liveshows van topniveau (op ijs, met paarden, acrobatiek, musical…) en nog 11 andere voorstellingen die je kunt bekijken. Zorg dat je tijdens je bezoek minimaal 1 show meepakt, want WAUW!

paddington ijs show

Wij verbleven in een blokhut op het Camp Resort, naast de camping waar je met je eigen tent of camper kunt staan. Verder gaat eind mei het 6e themahotel dat bij het park hoort open. De hotels zaten altijd vrijwel vol, dus als je luxe wilt overnachten zorg echt dat je vooraf een kamer boekt!

europapark ervaring
in de vuurtoren zit een 2-sterren restaurant.

Ga je voor extra, extra luxe? Dan betaal je bovenop de vaste kamerprijs nog even 900 euro extra per nacht en slaap je in één van de geweldige suites in de vuurtoren waarin zich ook het restaurant Ammolite met 2 Michelinsterren bevindt. Staat op mijn wishlist, inclusief diner! Overigens is 80 euro voor een 3-gangen menu in een sterrenrestaurant heel betaalbaar.

Interieur van restaurant Ammolite dat 2 Michelin sterren heeft.

Verder is Europa-Park een medialocatie waar verschillende tv-programma’s worden gemaakt, hebben ze veel eigen events, organiseren ze dinner shows en is er rond Halloween het super enge Traumatica waarin acteurs het met live action roleplay nog even een tandje of 3 spannender maken tijdens je bezoek.

Oh: en Europa-Park is een “sustainable tourist destination”.

Attracties die wij hebben gedaan in Europa-Park

Tijdens de perspresentatie is Tamara met mijn dochters op stap geweest, dus de kinderen van 6 en 8 jaar hebben meer attracties gedaan dan ikzelf. Verder zijn we ook even opgesplitst omdat mijn oudste dochter erg van achtbanen houdt en de jongste niet. (Ze baalde dat ze 10 centimeter te kort was voor de Silver Star, waar je 140 cm voor moet zijn.) We hebben best veel attracties kunnen doen, omdat de meeste attracties zeer korte wachtrijen hebben. Hier heeft het Duitse park qua efficiëntie dan ook een sport van gemaakt: allerlei systemen zorgen ervoor dat de rijen zo soepel mogelijk door gaan. Met speciale single riders ingangen bij de grote attracties, zijn er geen lege stoelen als een rit van start gaat.

Voletarium

Eén van de mooiste attracties die ik heb gedaan was het Voletarium. Een soort bioscoopfilm en achtbaan tegelijk: je neemt (met gordel) plaats in de stoel die vervolgens in het bioscoopdeel wordt geschoven en meebeweegt met de film, waardoor je echt de vlinders van een achtbaan ervaart tijdens jouw ‘vlucht boven Europa’. Fantastisch mooi en vlak naast de ingang! Echt doen! Is die 20 minuten wachtrij meer dan waard! In de wachtrij is overigens ook van alles te beleven. (Vanaf 4 jaar, 100 cm.)

Arthur en de Minimoys

arthur en de minimoys achtbaan

De enige ‘achtbaan‘ die ik heb gedaan is de darkride Arthur en de Minimoys. We hebben zelfs 2x de wachtrij van een half uur getrotseerd, omdat het zo mooi was. De meisjes hebben de films van Arthur gezien, vandaar dat we alle figuren ook herkenden in dit elfenrijk. (Vanaf 4 jaar, 100 cm.)

Eis show Paddington

In ‘Griekenland’ staat het ijstheater waar shows met schaatsers van Holiday on Ice niveau een topvoorstelling neerzetten. Wij hebben hier de nieuwe show Paddington bekeken. Echt WAUW! De schaatsers gaan de lucht in, de decors zijn prachtig, er zijn lifts, sprongen, mooie kostuums, heerlijke muziek en alles zit gewoon goed in elkaar. De ‘dubbele rietbergers’ vliegen je bij wijze van spreken om de oren, het is echt allemaal heel erg knap!

paddington ijs show

Voor de voorstelling was er een clown bezig om het publiek te vermaken. Wel even oppassen dus bij het binnenlopen, ik werd in mijn nek gespoten met water omdat ie vond dat we niet snel genoeg een plekje vonden.

Deze 3 waren mijn persoonlijke highlights. Wat we verder hebben gedaan per thema gebied:

Frankrijk

 • Euro Tower – vergelijkbaar met de pagode, gaat hoog de lucht in en draait rond zodat je het hele park kunt zien.
 • Eurosat CanCan Coaster – achtbaan in moulin rouge stijl, vanaf 6 jaar en 120 cm.
 • Madame Freudenreich Curiosotés – oud omaatje dat haar dinosaurussen verwend met taartjes en gebreide kleertjes, ook schattig voor de allerkleinsten.
 • 4D Magic Cinema – 4D bioscoop waar we een film zagen over Ed Euromaus, de mascotte van het park. Je hebt een 3D bril op en met oa wind gebeurt er het één en ander wat het 4D maakt. Films duren ongeveer een kwartiertje.

Duitsland

 • Voletarium – zie hierboven, vanaf 4 jaar een bioscoopachtbaan-ervaring. Eén van de topattracties van Europa-Park.
 • Vintage Cars – zelf sturen in een oud tuffertje.
 • Elf Ride – sprookjesachtig boottochtje, naast de entree staat ook de boom van het spenenfeetje. Gebruikt je kindje nog een fopspeen? Hier hang je deze in de boom voor het feetje om er afscheid van te nemen.
 • Puppet Boat Ride – leuk boottochtje langs paddenstoelen en sprookjes.
 • Rock Café – één van de vele restaurants. Wij hebben hier op de dag van aankomst geluncht, zit vlak na de hoofdingang.
 • Kasteeltuinen – genoeg van de drukte? Hier kun je even onthaasten en genieten van de mooi aangelegde tuinen en het waterorgel.

Grimm’s Enchanted Forest

 • Sprookjesbos – dit spreekt voor zich toch? Kijken naar de sprookjes van Grimm, zoals Doornroosje.
 • Dwarf City – je kleintje (tot 130 cm) rijdt in een mijnkarretje over een schattig parcours door de wereld van de dwergen.

Adventure Land

 • Jungle Rafts – je vaart in een bootje langs een jungle landschap.
bootje europapark
Tamara appte me allemaal leuke foto’s door, zoals deze waar ze lekker relaxen in een bootje.

Engeland

 • Crazy Taxi – grappige taxi’s die in een razend tempo door elkaar heen draaien.
 • Laser Parcours – je rent als een malle á la Tom Cruise de laserstralen ontwijkend door dit parcours heen.
 • British Carousel – een klassieke draaimolen.
 • Paddington winkeltje – een winkel vol met Paddington spulletjes.

Italië

 • Ghost Castle – het spookhuis! Ga hier niet met kleine kinderen in, het is best spannend waar je met je karretje allemaal langs rijdt. Even lekker griezelen!

IJsland

 • Whale Adventures Northern Lights – tijdens de walvisavonturen draai je continu aan je waterpistool om doelwitten te raken. En af en toe je medebezoekers, want anders spuiten zij jou nat met hun waterpistolen vanaf de kant. Leuke waterattractie voor jonge kinderen.

Scandinavië

Dit deel is in 2018 afgebrand en nu weer bijna helemaal heropend. Je ziet er niets van! Jammer genoeg was de nieuwe darkride Scandinavian Raft Tunnel nog niet open (opent eind mei), maar die lijkt me ook erg gaaf.

 • Fjord Rafting – de wildwaterbaan. Erg handig: voor een paar euro koop je in de wachtrij een regenponcho. Fijn om je camera en tas te beschermen, want als je aan de verkeerde kant van de boot zit… kun je heel erg nat worden!

Spanje

 • Adventure Playground – lekker even buiten spelen en in de ballenbak!
 • Kolumbusjolle – bootjes die in het donker heel hard in de rondte gaan en omhoog en omlaag. Mijn dochters mochten hier niet zonder begeleiding van een volwassene in (Vanaf 100 cm.)
 • Feria Swing – draaimolen waar je vlinders van in je buik krijgt, gaat heel hard op en neer in de rondte. Mijn dochters mochten hier niet zonder begeleiding van een volwassene in (Vanaf 100 cm.)
 • Monorail – we zijn een aantal keer met de monorail van de ingang naar het Spaanse themagebied aan de andere kant en weer terug gereden. Zo kun je mooi het park zien onderweg ook! Ik moest voor de perspresentatie de uitgang bij de hotels hebben die zich aan deze kant van het park bevindt.
ijsje eten
De kleine bofferds kregen van ’tante’ Tamara ook nog een ijsje van Ed Euromaus, de mascotte van Europa-Park.

Oostenrijk

 • Vienna Wave Swing – de zweefmolen.
hotel bell rock
De perspresentatie was in Hotel Bell Rock.

Griekenland

 • Atlantis Adventure – boottochtje waarbij je ondertussen met laserpistolen op targets moet schieten.
 • Cassandra’s Curse – een vervloekt huis (net als de bokkenrijders) dat in de rondte draait. (Vanaf 110 cm.)
 • Eisshow theater – zie boven, wij bekeken hier de kunstschaats show over beertje Paddington.

europapark

Nederland

 • Red Baron – Vliegtuigjes die in de rondte vliegen terwijl je zelf met je stuurknuppel bepaalt of ze omhoog of omlaag gaan. (Tot 140 cm.)
 • Flying Dutchman – Draaimolen van snelle bootjes. Mijn dochters mochten hier niet zonder begeleiding van een volwassene in. (Vanaf 100 cm.)
 • Mini scooters – de botsautootjes! Als volwassene zit je lekker even op een bankje, terwijl de kinderen losgaan in deze kermisattractie. (Tot 130 cm.)
 • Koffiekopjes – Delfts blauwe kop en schotels die als een malle in de rondte gaan (á la Monsieur Canibale) terwijl je Amsterdamse volksmuziek hoort. “Leef, alsof het je laatste dag is…”

europapark ervaring koffiekopje

Zwitserland

 • Swiss Bob Run – de bobslee baan.
 • Matterhorn Blitz – achtbaan (vanaf 120 cm).
europapark
In de draaimolen.

Dan heb je ook nog de enorme speeltuin van Ierland, de spannende waterattractie Atlantica Super Splash in Portugal en de Space area van Rusland, waar wij niet geweest zijn. Ook stond eigenlijk het Foodloop Restaurant nog op mijn lijstje, waar je eten met een achtbaan aan je tafeltje wordt bezorgd. En natuurlijk de stoere achtbanen en rides zoals de Eurosat Coastiality (vanaf 130 cm) die je met een 3D helm op doet, de Silver Star (vanaf 140 cm), de Blue Fire Megacoaster (vanaf 130 cm), de Wodan Timburcoaster van hout (vanaf 120 cm), de Euro-Mir (tussen de 130 en 195 cm), Alpine Coaster Enzian Coastiality met olifanten VR experience (vanaf 100 cm), de Pegasus (vanaf 100 cm) en de Poseidon (vanaf 120 cm).

In de achtbaan met een 3D bril op: extra spannend!

En heel veel andere attracties en shows die wij nog niet beleefd hebben. Genoeg reden om een keer terug te gaan voor een korte vakantie in het Schwarzwald! Koop hier je ticket. Een toegangskaartje voor 1 dag kost op dit moment 52,50 euro, maar 1 dag is eigenlijk te kort.

Onze ervaring in dit pretpark

Zoals jullie zien hebben we ontzettend veel mooie dingen gedaan en beleefd in Europa-Park. Het is een flink eind rijden (op de terugweg hebben we – met een stukje door Frankrijk – er 6,5 uur over gereden), maar dan heb je ook wat. Met kinderen van 6 en 8 jaar is een korte vakantie naar dit pretpark, eventueel aangevuld met een verblijf in het Zwarte Woud van Duitsland of bijvoorbeeld de sprookjesroute bij Karlsruhe echt de moeite waard. Wat een heerlijk park, voor ieder wat wils, nergens lang wachten (nou ja, alleen bij de topattracties), altijd een toilet in de buurt en de attracties lekker dicht bij elkaar. De consumpties waren betaalbaar en overnachten op het Camp Resort was comfortabel. Het park is volop in ontwikkeling en nog dit jaar gaan er mooie nieuwe attracties open, opent het nieuwe hotel Kronasar en eind dit jaar het aparte waterpark Rulantica. De medewerkers zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam. Bij het informatiepunt zijn stekkers in alle maten aanwezig om je mobiel even snel op te laden als je geen powerbank bij je hebt. En ook zeer de moeite waard: de eindshows op de open podia wanneer het park bijna gaat sluiten… acrobatiek, muziek, overal figuren om mee op de foto te gaan… zelfs vertrekken uit Europa-Park is een belevenis. Wij komen er graag nog eens terug!

camp resort europapark
Op het Camp Resort.

Spreekbeurt doen over achtbanen of Europa-Park?

Vraag gratis het spreekbeurtenpakket aan van Europa-Park door een mailtje te sturen naar benelux@europapark.de. Op de website van Europa-Park vind je nog veel meer informatie en toffe foto’s. 

Lees hier hoe je Europa-Park het beste kunt aanreizen

Kende jij Europa-Park al? Ben je er al eens geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Fem zegt:

  Wow, jullie hebben echt veel gezien in het Europa-Park! Ik ben zeker ook geen achtbanenliefhebber (ik vond eerlijk gezegd de Minimoys-achtbaan al best een dingetje, en ja, ik zat naast een zesjarige die het allemaal fantastisch vond). Toch was ook ik voldoende afgeleid door alles dat er te zien en te eten was. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.