Europa-Park: één van de beste attractieparken ter wereld?

Op uitnodiging naar één van de beste attractieparken ter wereld? Voor Marstyle én mijn eigen blog mocht ik van 2-4 mei naar attractiepark Europa-Park in Duitsland. Daar rij ik graag ruim zeshonderd kilometer voor naar het zuiden. Wat is er allemaal te beleven in dit pretpark?

Gastblog door Merel van Berkel van Lotus Writings

Ontvangst op het park en presentatie

Afgelopen woensdag was het zover. We kwamen na acht uur rijden, ondanks wat verkeerde afslagen, net op tijd aan bij het park in het Duitse Rust: een indrukwekkend complex met hotels die dankzij hun schitterend uitgewerkte details niet zouden misstaan aan de Spaanse costa. Henk Groenen, vertegenwoordiger van Europa-Park in de Benelux, heette ons van harte welkom en nam ons mee naar een ruimte verderop:  waar we onder toeziend oog van alle pausen van alles te horen kregen over geschiedenis én de toekomstplannen van Europa-Park – waarover later meer.

ANWB Award

We waren hier verder met nóg een speciale reden: ruim 100.000 leden van de ANWB mochten stemmen en verkozen Europa-Park tot ‘Leukste uitje over de grens’. Dat werd natuurlijk gevierd! Onder het genot van poffertjes en patatje Joppiesaus keken we toe hoe vier mooie dames de feestelijkheden openden met een volksdans in klederdracht, waarna de heer Jürgen Mack de award in ontvangst mocht nemen.

Reizen naar Europa-Park

Auto

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud/de Elzas en ligt dichtbij zowel de Franse als Zwitserse grens. Vanuit Nederland kun je kiezen voor de meer toeristische route door België, Luxemburg en Frankrijk, maar ook door Duitsland via de A61 of A3 en dan A5 naar Basel.

Houd er rekening mee dat de eerste route weliswaar mooier is (en misschien sneller aanvoelt, doordat je door meerdere landen reist), maar ook een aantal tolwegen heeft. Neem dus voldoende geld mee of een creditcard (of geniet achter tractoren op de landelijke, soms wat avontuurlijke heuvelroute buiten de tolwegen om).

Vliegtuig

In de buurt van Europa-Park zijn drie vliegvelden:

 • Basel/Mulhouse/Freiburg
 • Stuttgart
 • Straatsburg

Hier vandaan kan je verder reizen met een huurauto, openbaar vervoer (trein/bus) of shuttles die je vooraf kunt reserveren.

Trein

Je kan met de internationale trein naar één van de grotere stations in de buurt (Straatsburg, Offenburg of Freiburg) en dan verder reizen met een regionale trein of bus.

Favoriet attractiepark

Het is het meest favoriete pretpark van Europa én al vier jaar op rij verkozen tot winnaar van het Golden Ticket Award in de categorie ‘Beste attractiepark ter wereld’. En nu dus ook volgens de leden van ANWB het leukste uitje over de grens.

De spectaculairste showroom van Europa

Geschiedenis

De familie Mack begon eind achttiende eeuw in Waldkirch met het maken van waterbronnen en waterpompen. Later kwamen daar ook postkoetsen, circuswagens en vervolgens draaimolens bij. En uiteindelijk maakte Mack Rides in 1921 de eerste houten achtbaan. Dit betekende een heel nieuwe impuls voor het bedrijf: anno 2018 is de familie Mack nog steeds één van de grootste leveranciers van achtbanen ter wereld.

Europa-Park werd officieel geopend op 12 juli 1975 en fungeerde eigenlijk als showroom van wat het bedrijf allemaal kan maken. Inmiddels is het natuurlijk veel meer dan dat: het is met 5,6 miljoen bezoekers (2017) het enige familiebedrijf in de top 25 van best bezochte attractieparken ter wereld. Uit eigen onderzoek bleek bovendien dat maar liefst 82% van alle bezoekers binnen drie jaar terugkeert naar Europa-Park. En nu ik er geweest ben, weet ik bijna zeker dat dit voor mij ook geldt. Onze ritjes in topachtbanen als de duizelingwekkend hoge Silver Star en verrassende Blue Fire smaken naar meer.

Handig om te weten

Ik heb enorme hoogtevrees en ben toch altijd ergens bang dat er iets misgaat in zo’n achtbaan. En het zou mijn geluk weer zijn dat je vastloopt op het allerhoogste punt. Maar vanuit de wetenschap dat Mack Rides met dit park zijn visitekaartje aan de wereld afgeeft, kon ik me geen veiligere plek voorstellen om mezelf tot 73 meter hoogte te laten meenemen en dan een val te maken van 67 meter. Dat (en dat alleen) is de reden geweest dat ik mezelf opofferde voor June en meeging in de Silver Star, omdat ze dit dolgraag wilde meemaken, maar niet zonder haar moeder.

Themagebieden

Binnen Europa-Park reis je van Italië naar Duitsland in een paar voetstappen. Het park is namelijk onderverdeeld in themagebieden die samenhangen met een aantal landen in Europa.  Zo staat er een Hollandse molen, kan je lekkere poffertjes eten of zelfs naar de wok. Niet veel verder kan je een replica van de MIR bekijken en als je doorloopt waan je je in pittoreske, Griekse straatjes. Aan werkelijk alles is gedacht: typerende bloemen- of plantensoorten voor bepaalde landen, gebruik van kleuren en stenen, rotspartijen in IJsland en natuurlijk heerlijk eten, zoals tapas in Spanje en het bekende broodje gyros in Griekenland.

Tip!

Bezoek het park ook eens in verschillende seizoenen. Zo kan je zomers lekker genieten van alle waterattracties, vieren ze hier in de herfst uitgebreid Halloween met 180.000 pompoenen en een spannende (maar familievriendelijke!) parade. Wil je meer griezelen? Dan is er ’s avonds de Horrornight Traumatica voor iedereen met stalen zenuwen (16+). En in de winter gaat het park ook nog een aantal weken open. Niet om keihard naar beneden te razen van een achtbaan natuurlijk, maar met kerstmarkten, een reuzenrad en 2.500 kerstbomen. De moeite waard dus!

Eten in Europa-Park

Door het park heen vind je diverse restaurants, allemaal in thema. Ik noemde al eerder de poffertjes, tapas en broodjes gyros. Je kan altijd wel iets vinden naar je smaak en eigenlijk is alles ook gewoon aan te lopen. Want hoewel het park bijna 100 hectare groot is, zijn er ook de treintjes en monorail die regelmatig rijden en je snel van de ene naar de andere kant kunnen brengen. Toch handig als je in Spanje staat en plots trek krijgt in Duitse bratwurst!

Maar los van de ‘gewone’ plekken is er het Foodloop-restaurant: écht iets dat je met eigen ogen moet bekijken. Mini-achtbanen serveren hier je eten en drinken namelijk zo op tafel. Fantastisch toch? Verder kreeg restaurant ‘Ammolite Lighthouse’ twee Michelin-sterren (uiteraard op reservering). Een andere aanrader is Spices, waar je de wereldkeuken kunt proeven. En de hotels hebben tot slot ook allemaal hun eigen restaurant (met kaart of buffet).

Handig om te weten

Als je een voedselallergie hebt of vegetarisch bent, kan je dit in de restaurants aangeven zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Extra bijzonder: zelfs in het buffet is dit voorzien.

Wat is er te doen?

In een notendop:

 • Meer dan 100 verschillende attracties, waaronder natuurlijk uiteenlopende achtbanen
 • Elke dag andere shows, ook weer aangepast aan het gebied waarin deze plaats vinden
 • Entertainmentacts
 • De parade bekijken (route staat op je plattegrond)

Tip!

Als je meerdere dagen naar Europa-Park gaat, neem dan elke ochtend de plattegrond mee. Aan de kaart zelf verandert weliswaar niets, maar je kan hier dagelijks lezen welke shows waar en wanneer spelen.

Praktisch

Europapark App

Download de app en je staat nooit meer onverwachts in de rij. Je kan heel makkelijk vooraf bekijken welke attracties je nog graag wil bezoeken en natuurlijk waar je deze vindt. Zeker doen!

Geld

Een aantal attracties kosten geld. Denk bijvoorbeeld aan de achtbaan met VR-ervaring: je betaalt € 2,00 voor een kaartje en de leen van een VR-bril tijdens je rit. Of elders, waar je met basketballen een knuffel kan winnen. Door het park heen zie je, op een mooie manier, nog steeds de verwevenheid met de kermis- en circuswereld en ik hou daar wel van. Verder zijn er natuurlijk de diverse kraampjes en restaurants. Daarom zijn er op een aantal plekken in het park mogelijkheden om contant geld uit de muur te kunnen halen.

Langer open

Heel gastvrij vind ik dat het park op drukkere dagen langer open blijft, zoals de woensdag dat we aankwamen. Je kon toen nog tot 19.00 uur genieten van alles dat Europa-Park te bieden heeft. En sta je in de rij? Dan mag je de attractie nog gewoon doen.

Mascottes

Gedurende de dag kan je op meerdere plekken op de foto met muizen Ed en Edda. En in de Silver Lake Saloon (naast het Camp Resort) komen ze zelfs al even langs tijdens het ontbijtbuffet voor de beste foto’s. Een leuk aandenken aan je verblijf, zeker voor kinderen.

Sanitaire stop

Heel positief: in elk themagebied vind je voldoende toiletten. Uiteindelijk weten alle ouders met net-zindelijke kinderen dat niks vervelender is dan kilometers moeten wandelen voor je peuter eindelijk kan plassen. Bovendien werken de waterattracties erg op je blaas haha, dus ook in die zin is het erg prettig.

Overnachten in Europa-Park?

In één dag het hele park ontdekken is eigenlijk onmogelijk. Zelfs als je nergens zou hoeven wachten. Met meer dan 100 verschillende attracties en meerdere shows valt er gewoon zoveel te zien en beleven; dat verdient je tijd en aandacht. Zeker wanneer je vanuit de Benelux reist, is het dan ook écht de moeite waard om een meerdagenkaart te bestellen. Denk ook bijvoorbeeld aan de mogelijkheden tijdens je reis richting Oostenrijk, Zwitserland of Italië: waarom dan niet een paar dagen overnachten in of naast dit verrassende en (terecht) meermaals bekroonde attractiepark? Of zelfs Frankrijk: het park ligt maar een paar kilometer over de grens. En als je alleen naar het attractiepark wil, kan je ook nog de reis per auto overslaan en vliegen of met de trein. Mogelijkheden genoeg!

Luxe hotels

De hotels in Europa-Park zijn allemaal in thema en bovendien bekroond met vier sterren superior. Je boekt hier familiekamers en kan gratis gebruik maken van allerlei extra’s als gratis ontbijt, vrij parkeren, het zwembad

Kamperen op het Camp Resort

Ben je meer van het kamperen? Ook dat kan bij Europa-Park. Op het Camp Resort staan diverse blokhutten, tipi’s en zelfs huifkarren opgesteld rond een prachtig meer dat ook ’s avonds de moeite waard is om te fotograferen. En kom je liever met eigen caravan? Ook dan kun je hier terecht op het naastgelegen veld (de Europa-Park camping).
Er zijn twee gezamenlijke sanitaire ruimten op het terrein en aangrenzend vind je de Silver Lake Saloon voor het ontbijtbuffet en heerlijk avondeten. Vanaf het Camp Resort en de Europa-Park camping is het maar een klein stukje lopen naar de ingang van het park.

Tip!

Ga ’s avonds gezellig rondom het kampvuur zitten aan de rand van het meer. Terwijl de kinderen lekker kaarten, kun jij bijkletsen met je gezelschap. En mocht het iets te gezellig worden dan vind je vlakbij de Silver Lake Saloon een automaat met paracetamol.

Wat kun je verwachten in 2018?

Kijk voor meer informatie op de website van Europa-Park. Kijk voor boekingen van vakantiehuisjes in de regio hier naar een overzicht van leuke accommodaties.

Bedankt voor je verslag Merel, ik hoop dat je het leuk gehad hebt. Ben erg benieuwd welke attractie je favoriet was. Wij moesten helaas afzeggen, maar op deze manier genieten we toch een beetje mee. Ben jij weleens in Europapark geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Oma Will zegt:

  Naar dit fantastische park gaan wij deze zomer een paar dagen.
  Gezellig op de Camping van Europapark in onze eigen caravan.
  BEn heel erg benieuwd.

 2. Lisette zegt:

  En anders zijn er op zo’n persreis medebloggers met een halve reisapotheek in de buurt. Meestal dezelfden die de wijn steeds bijschenken ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.