Werken aan jezelf op Mindfulness Retreat in Valencia

Wie van jullie doet aan mindfulness? Het betekent eigenlijk dat je je volledig bewust bent van het nu. Van je huidige ervaring. Geen stress, niet piekeren, maar rust en luisteren naar je lichaam en je omgeving. Mindfulness en het oefenen van geluk (wat je oefent, daar wordt je steeds beter in) is waar ik me na mijn covid-besmetting in april behoorlijk op gefocust heb en wat mij door de donkere dagen heeft heen gesleept. Eigenlijk zou ik in maart al op Mindfulness Retreat gaan in Valencia, Spanje maar als cadeautje kreeg ik wat extra maanden om me op deze reis – samen met mijzelf – te verheugen. Nieuwsgierig hoe het was?

valencia turia park

Dolblij was ik dat mijn Nederlandse gastheren Thijs en Dany mijn blog hadden uitgekozen om hun Valencia Mindfulness Retreat te ervaren in 2020. Ze runnen deze Bed and Breakfast in de prachtige Spaanse stad al zo’n 12 jaar. Het leuke is dat je deze niet zomaar kunt boeken, je moet eerst door de selectie heen zodat men zeker weet dat je een positieve levensinstelling hebt. Alleen dan komt de mindfulness optimaal tot zijn recht ten slotte.

valencia retreat mindfulness bnB
Net aangekomen bij de BnB en een uitgebreid ontbijt stond al op me te wachten.

Geheim prachtplekje

Ik vertel je dus niet waar exact je deze bij Tripadvisor hoog aangeschreven B&B kunt vinden, maar het is in het hart van de historische binnenstad met zijn prachtige gebouwen. In de ciudad vella dus, heel dicht bij het fantastische plein Plaza de la Virgen met mooie fontein, kathedraal en tal van terrasjes vanwaar je in de avond het gratis entertainment kunt bekijken. Genieten van het nu, is tenslotte het uitgangspunt op Mindfulness Retreat!

Roomtour in de Valencia Minfulness Retreat

De allermooiste kamer met balkonnetje was voor mij in orde gemaakt. Normaal gesproken bruist het in de B&B van de gasten en wordt er ontbeten in shifts. Nu (in augustus 2020) had ik het complete huis voor mijzelf om in alle rust te ontspannen. Een barokke voordeur, marmeren entree en prachtig gedecoreerde hoge plafonds… Tijdens de Spaanse lockdown (veel strenger dan in Nederland) is de Valencia Mindfulness Retreat van binnen in de verf gezet. Zo komen de prachtige kunstwerken die overal aan de muren hangen en de met smaak bij elkaar gezochte meubels nog beter tot hun recht. Bekijk even dit filmpje waarin ik je met een roomtour meeneem tot aan mijn slaapkamer in de B&B en geniet:

Uitgebreid ontbijt vlak na aankomst

Voor mij als behoorlijk verlegen en introvert type (ja, dat zou je niet zeggen inderdaad maar ik heb flinke stappen gemaakt qua persoonlijke groei de afgelopen 40 jaar) was het ontzettend spannend om voor de allereerste keer helemaal alleen op reis te gaan. Het was echt een overwinning op mijzelf en dat durfde ik aan door het hartelijke contact met de Nederlandstalige Thijs en Dany vooraf. Omdat in maart alle landen in lockdown zaten, moest er wat heen en weer gemaild worden. Zeker toen ik zelf corona kreeg. Maar mijn boeking werd met liefde verzet naar augustus. Ik voelde me bijzonder welkom en nam als cadeautje de Volkskrant voor mijn gastheren mee, die ze in Valencia niet kunnen kopen.

Op whatsapp had ik instructies gekregen voor de taxi: in het Spaans. Veel Spanjaarden spreken weinig tot geen Engels. Valencia is nog niet zo lang bekend als toeristische bestemming. Bij aankomst stond er echt een mega uitgebreid ontbijt voor mij klaar in de B&B! Vers fruit, een eitje onder schattige gebreid kippenmutsje, allerlei soorten brood (het door Dany versgebakken bananenbrood moet je een keer geprobeerd hebben!), verschillende jams, koffie, jus d’orange en nog veel meer. Wát een warm welkom! Ik voelde me echt een prinsesje hoor, dit was allemaal voor mij!

Valencia is een veilige stad

Mijn gastheren deden er alles aan om ervoor te zorgen dat ik me welkom voelde. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor. De periode van thuisisolatie en eenzaamheid heeft er bij mij best ingehakt en hier voelde ik me verschrikkelijk gewenst en welkom. Dat had ik nu echt even nodig! Voor de sleutels werd een vaste plek aangewezen, zo konden ze checken of ik er was en mocht het te laat worden en ik afwezig bleek… in de stad naar mij op zoek gaan, zodat ze zeker weten dat alles goed met mij is. Heb ik eigenlijk niet eens tegen mijn moeder gezegd, hahaha die had dit vast prettige info gevonden. Overigens is Valencia sowieso een heel veilige stad met weinig criminaliteit. Al moet je uiteraard niet je mobiel op je tafeltje laten liggen. Door de wegblijvende toeristen groeit helaas wel het aantal bedelaars en daklozen en sluiten er winkels. Erg verdrietig, maar daardoor voel je je als toerist extra prettig in de stad: iedereen is blij dat je er bent om de economie op gang te houden. De mensen waren ontzettend vriendelijk en hartelijk, ook als ze je erop wezen dat je mondmasker niet hoog genoeg op je neus zat.

Insider city tips

Van mijn gastheren kreeg ik na het ontbijt een stadsplattegrond en uitgebreide uitleg met bijzondere insider city tips. Wat is leuk om te shoppen? Waar kun je leuk winkelen? Welke musea moet je gezien hebben? En doe dat op zondag, dan zijn alle musea gratis toegankelijk! Wat zijn goede en goedkope restaurantjes? Hoe kom je bij het strand? Voor het zien van overdadig mooie barokke kerken volg je het witte bloemenpad door de stad. Alles werd afgestemd op mijn persoonlijke wensen: ik hield 2x per dag siësta vanwege mijn opkrabbelende gezondheid en bleef dus het liefst in de (overigens prachtige) historische binnenstad.

Ze hielpen mij meteen om een reservering voor het ‘Menu del Día’ te maken bij de op Tripadvisor geprezen hotspot: restaurant Saona. Zit altijd vol, dus reservering ook in deze tijd noodzakelijk. Ik moet zeggen, de hummus met in honing gefrituurde aubergine en de kip in ketjap met sesamzaadjes waren inderdaad top.

valencia retreat mindfulness smalste huis
Smalste huis van Valencia… Hoe dan?

En lunchen doe je dus overal vanaf een uurtje of 2 met het ‘Menu del Día’ dat tussen de 10 en 15 euro per persoon kost (inclusief toetje en koffie na). Ik uhm… ben inderdaad wel een kilo aangekomen ja… met dat uitgebreide ontbijt, 3-gangen lunch om 2 uur en dan ’s avonds na 8 uur nog een warm diner in één van de vele leuke restaurantjes in de stad. Het eten in Spanje is gewoon zalig! Mijn persoonlijke tip: bestel ook zeker eens Agua de Valencia, een heerlijke cocktail met gin, sinaasappelsap, suiker, wodka en cava. Lekkerder dan sangria, echt waar.

valencia citytrip
Agua de Valencia moet je zeker proberen als je van cocktails houdt.

Bovendien: als je op een terras zit, mag je mondmasker af. Tijdens wandeltochten ging ik vaak even op een bankje zitten voor een slok drinken (neem altijd water mee vanwege de warmte) zodat ik mijn zwetende gezicht even kon droogdeppen met datzelfde mondmasker.

Mindfulness, massage of yoga?

Met mijn ogen dicht relaxen in een warm bad in de B&B vond ik zelf een zeer plezierige mindfulness oefening, maar er is meer. Vroeg in de ochtend, voor het ontbijt dat Dany elke dag vers klaarmaakt, kun je met Thijs naar de yoga ruimte in de B&B om een mindfulness oefening of meditatie te doen. Hij geeft dan uitleg over het ontstaan van mindfulness en op welke manieren je dit rustmomentje voor jezelf zou kunnen inrichten. Ik gebruikte zelf mijn mantra ‘ik ben geliefd, gezond en gelukkig’ om stil te staan bij alles waar ik blij mee ben.

mindfulness retreat spanje

Via Thijs en Dany kun je ook een les yoga of pilates boeken in het bekende nabij gelegen Turia Park. Een heel bijzonder stukje natuur in deze drooggelegde rivier die dwars door de stad loopt. Het Turia Park is wel 10 kilometer lang! Dat park heb ik zelf samen met een Nederlandse stadsgids bezocht, daarover in een apart artikel meer.

valencia citytrip massage
Yay, een ontspanningsmassage geboekt.

Wat ik wel heb gedaan is mezelf getrakteerd op een massage. Dany en Thijs bieden daarvoor verschillende opties en ik heb gekozen voor een wandeling naar masseur Qiem. Al kun je ook in de B&B zelf een massage boeken. Deze wandeling bracht mij langs onder meer het smalste huis van de stad (slechts zo breed als 1 voordeur en 5 verdiepingen hoog, hoe dan?) en de bekende foodplaza Mercato Central die heel erg leuk was om even doorheen te lopen. Vooraf werd mijn temperatuur opgenomen, mocht ik een ontspannend geurtje uitkiezen (lavendel of rozemarijn) en alles verliep uiteraard corona-proof. Aangezien ik maandenlang mijn spieren nauwelijks heb gebruikt, voelde ik vooral mijn kuiten en voeten heel erg door het vele wandelen door de stad. Daarom koos ik voor een ontspanningsmassage halverwege mijn verblijf. Het was zalig, deze masseur doet alle diploma’s en certificaten die aan zijn muur hangen zeker recht.

Alleen op reis maar niet eenzaam

Ik was dus alleen op reis, maar niet eenzaam. Mijn gastheren zorgden voor een fijn gesprek tijdens het ontbijt en we zijn samen ergens gaan lunchen de dag voor mijn vertrek. Bij de B&B verbleef (in een ander deel) een Amerikaanse juf Engels en met haar ben ik in China Town uit eten geweest. Ondertussen vertelde zij ook allerlei leuke weetjes over de stad en liet ze mij het prachtige stationsgebouw van Valencia zien, inclusief appeltjes van oranje. Op allerlei terrasjes raakte ik met andere Nederlanders in gesprek. Niet zo gek ook, als je tegelijkertijd appjes ontvangt dat het land ineens naar code oranje is geswitcht… terwijl iedereen daar met mondkapjes op loopt. In een winkel had ik daarover ook een gesprek met een Spaanse dame die er verdrietig om was dat de superstrenge maatregelen in het land blijkbaar niet voldoende waren geweest. Een Nederlandse moeder en dochter waren samen op citytrip en ik nam me voor om zelf ook eens terug te komen met mijn meiden voor een 1-op-1 reisje. Deze stad heeft zoveel te bieden! Wanneer ik op een terras aan de Plaza del Virgen zat voor het diner, was er op het plein van alles te zien. Een gitarist, een vuurshow, bellenblaas, een poppenspeler, een dame in klederdracht… ik had gewoon geen tijd om me alleen te voelen en genoot van alles wat er in de stad te zien was.

valencia citytrip

Natuurlijk had ik ook een boek mee in mindfulness thema (Think and Grow Rich) en mijn laptop, maar eigenlijk kwam ik er niet echt aan toe. Vond het gewoon heerlijk om verder niets te hoeven en alleen even na te denken over mijn eigen geluk. Ik leef nog en was gezond genoeg om deze reis te kunnen maken. Ik heb zoveel mooie dingen gezien. Ik heb heerlijk gegeten. Ik had de ruimte om alles rustig aan en in mijn eigen tempo te doen. Twee keer op een dag siësta kwam eigenlijk heel goed uit met het Spaanse leefritme. Ik heb al met al intens genoten op deze Valencia Mindfulness Retreat!

Als ik er terugkom hoop ik fit genoeg te zijn om naar zee te gaan of de stadstorens te beklimmen. Voor nu laat ik eerst deze geweldige ervaring maar eens rustig op me inwerken. Wat heb ik het toch eigenlijk verschrikkelijk goed. Wat een mooie reis zowel qua bestemming als innerlijk is het een verrijking geweest.

Ook toe aan een retreat?

Ben jij gescheiden? Iets heftigs doorgemaakt? Steun nodig bij een ‘coming out’? Aan het opkrabbelen na ziekte? Overweldigd door alle hectiek van de afgelopen maanden? Je kunt hier een verblijf aanvragen bij de Valencia Mindfulness Retreat. Hiervoor betaal je inclusief ontbijt en gastheerservices (ze doen ook je was, naast het maken van reserveringen etc) 50 euro per persoon per nacht. Geloof me, je komt er echt even tot jezelf. Zowel de B&B als de stad zijn kleinschalig en hartverwarmend. Ik gun je dit warme bad van harte!

Lees ook:

Heb jij Valencia al eens bezocht? Doe je aan mindfulness meditaties?

valencia mindfulness retreat

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. CJM de kok zegt:

  Yeah! Geboekt voor begin oktober, dank voor je leuke verslag en heel benieuwd naar zijn eigen ervaring, ga veel gebruik van je tips maken.

  1. Marguerita zegt:

   Heel veel plezier alvast! Ik mis de ontbijtjes van Dany ? dat wordt genieten voor jou ☺️

 2. Wauw, dit klinkt echt geweldig! Wat een fijne ervaring. 🙂

 3. Dany Thijs zegt:

  Hola Marguerita : Wat gebeurt er wanneer er een glitterkanon op bezoek komt bij een Bed and Breakfast in Valencia? Sprankeling op alle fronten! Wat een bijzonder plezier om je ge leren kennen. We vonden het heel gezellig dat je bij ons op bezoek was. Niet alleen omdat je zo bijzonder aardig, professioneel en positief ingesteld bent, maar vooral omdat je zo´n echt mens bent. Lekker nuchter en met een open blik, we zijn fan! Besos de Valencia, Dany & Thijs

  1. Marguerita zegt:

   Aw <3 wat superlief! Steek deze mooie woorden graag in mijn zak. Hopelijk is Valencia snel weer uit de code oranje, want het is een ontzettend veilige stad. Ik ga eens kijken of ik merken kan vinden die een Blogboot PR event aka Unicorn Experience in de mindfullness ruimte van een leuke B&B in Valencia zien zitten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.