Zo. Superpoweractivatie: ik heb in een ijsbad gezeten!

Soms heb je even iets heel heftigs nodig om in contact te komen met je gevoel. Ik heb een heftig jaar achter de rug, ik probeer mezelf te herpakken en ik had gewoon een absurde week vol intense emoties. Er was een uitlaatklep nodig. Een moment van echt zijn en in het moment. Echt contact. Met zowel mijzelf als met andere mensen. En toen kwam de try out van EQ Meetups op mijn pad: ’tijd om te groeien, upclose en personal’. Daar moest ik dus bij zijn!

eq meetup breathwork

Ik schreef een killer pitch (met dank aan alle tips van TIM’s AnneFleur laatst) om toe te lichten waarom ze mij erbij moesten hebben. Aangezien mijn blog door veel andere bloggers wordt gelezen én omdat deze pitch eigenlijk precies omvat waarom ik zo graag mee wilde doen, deel ik hem met jullie:

Het klinkt ontzettend interessant en gaaf wat je doet met EQ Travels. Op mijn blog Marstyle.nl met 10-15k unieke bezoekers per maand, schrijf ik regelmatig over mijn scheiding het afgelopen jaar en wat dit met mij doet. Voor veel lezers is het zoeken naar een nieuwe identiteit en bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling erg herkenbaar. Na een lange relatie ben je gewoon jezelf even kwijt en een deuk in je zelfvertrouwen rijker, hoe zeer je ook weet dat het goed is dat het voorbij is. Ook mijn lezers ervaren tegenslagen in hun leven en zoeken naar herkenbare handvatten om daarmee aan de slag te gaan en zichzelf en hun leven weer op de rit te krijgen en door te gaan.

Net als jullie trainers houd ik van het leven, probeer ik als ondernemer een inspiratie te zijn voor anderen en wil ik mezelf steeds uitdagen. Nu ik bijna 40 word is het dé tijd om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Mocht er zondag nog een plaatsje vrij zijn, lijkt het me interessant om deel te nemen en hierover een verslag te plaatsen op mijn blog. Kanttekening is wel dat mijn schouder nogal vast zit en ik bij de fysiotherapeut onder behandeling ben daarvoor, als je een jonge fitgirl zoekt dan ben ik dat dus niet. Mocht je de doelgroep (divorced) hot mommy’s willen aanspreken, die in de zoektocht naar hun nieuwe leven ook hun eigen rol daarin willen aanpakken (bijvoorbeeld voordat ze zich in een nieuwe relatie storten), dan zou ik daarvoor wel de juiste persoon zijn.

Wat sprak mij aan? Waarom wilde ik dit?

De quote van Ghandi op de site van EQ Travels says it all:

“Be the change you want to see in the world.”

En dat wil ik dus. Ik wil de ‘game changer’ zijn schreef ik al in mijn laatste zzp-update. Mijn mamalifestyleblog transformeert ook meer richting lifestyle omdat mijn kinderen niet de hele week meer bij mij zijn, mijn leven is anders. Hoe ik in het leven sta verandert. Door dingen die ik mee heb gemaakt de laatste jaren, is het idee om wat meer te leren op het gebied van coaching in mijn hoofd gekropen. Misschien moet ik zelf eens spreken op events in plaats van ze organiseren en alleen het welkomstpraatje te doen? Misschien kan ik door het opdoen van bepaalde ‘personal growth’ ervaringen juist jullie – mijn lezers – nog meer inspireren om jouw leukst mogelijke leven te leiden. Of dat nu is met leuke kleding voor je kinderen, ideeën op het gebied van uitstapjes of de manier waarop je naar jezelf en je eigen mogelijkheden kijkt.

Wat zijn de EQ Meetups?

Mark van der Wiel, de organisator van de EQ Meetups had zo’n zelfde gevoel. Dat we in een hoog tempo leven en zoveel in ons hoofd zitten dat ‘echt contact’ er vaak bij inschiet. Waar is de echte connectie? Zo vraagt hij zich af. En daarop zijn de EQ Travels en nu sinds kort ook de EQ Meetups gebaseerd. Hier wil hij samen met gepassioneerde sprekers, coaches en trainers een ervaring bieden, waarbij je even kunt ontsnappen uit je dagelijkse sleur. Een moment voor jezelf, waar je even op pauze drukt en stil staat bij de dingen die voor jou belangrijk zijn. Dit doet hij door groepen mensen met verrassende activiteiten letterlijk in beweging te brengen. Dat kan individueel zijn, maar je kunt een EQ Meetup ook als bedrijfsuitje boeken bijvoorbeeld of met een groep. De eerste try out waar ik dus bij mocht zijn, stond in het teken van het ijsbad en breathwork, maar ook tantra, boksen, aikido, meditatie en nog veel meer gave ervaringen zullen de revue passeren.

Wat is er gebeurd?

Ik ben veel alleen thuis, maar heb wel behoefte aan ‘contact’ terwijl dit tegelijk vaak ook veel energie kost. Op een bloggerevent moet je er gewoon ‘helemaal’ bij zijn en het in al je enthousiasme beleven om er goed over te kunnen schrijven. Daarbij gaat mijn leven heel snel. Van de ene beleving naar de andere en vaak moet er van alles tegelijk. Ik probeer waar mogelijk op de rem te trappen en gas terug te nemen om op te laden voor de volgende boost of dip, maar sommige dingen kunnen nu eenmaal niet worden afgeremd. Dan moet je door. En afgelopen week is er op verschillende fronten heel veel bijzonders gebeurd, van euforie naar angst, naar kippenvel, pijn, verwondering, spanning en nog veel meer. Alles in 1 week. Dat bouwt behoorlijk wat op in je lichaam en alles moest er uit, voor mij was deze EQ Meetup daarom een hele goede ontlading. Als jouw leven ook even heftig is op welk front dan ook, zou ik het je ook zeker willen aanraden.

eq meetup breathwork

Wat gingen we doen?

De EQ Meetup begon in sportschool The Crunch in Amsterdam. We maakten even kort kennis en gingen daarna allemaal op een matje liggen. Daar deden we een soort ‘bodyscan’ met stretches en het bewust worden van je lijf en wat je voelt. Ook of je met je ‘presence’ de ruimte kon vullen, nou zo voelde het voor mij wel. Ik had er zo’n zin in om even iets supertofs te doen! Vervolgens deed Gitte van Awerenest een oefening met ons waarbij we allemaal echt contact met elkaar moesten maken en vertellen wat je voelde en hoe je er in zat. Voordat je dit deed moest je bewust de aandacht vragen en iedereen even diep in de ogen aankijken. Heel mooi om te doen! Het voelt vaak als een inbreuk op iemands privacy om te lang in de ogen te kijken, maar nu was het dus juist te bedoeling dus ik ging ervoor en pakte ook even mijn moment.  😎 Echt even connectie maken en daarna iets heel persoonlijks delen. Je start dus al met een overwinning op jezelf.

Daarna was het tijd voor de heren van de Wim Hof Academy. Wim Hof kennen jullie misschien wel als de ijsman? Hij kan met zijn ‘mind over matter’ methode zijn lichaam aansturen. Wij kregen hier uitleg over en deden eerst speciale oefeningen om je middenrif los genoeg te maken voor de benodigde ademhalingstechnieken. Om ruimte te maken in je lijf.

Daarna was het tijd voor de echte breathwork oefeningen. Waarbij we de waarschuwing kregen om dit altijd alleen op een veilige plek te doen: dus thuis op bed of op de bank. Je kunt namelijk jezelf ‘knock out’ ademen met deze techniek. Op een bepaalde manier heel diep inademen en vervolgens met een stoot uitblazen maar niet alle lucht loslaten. Dit deden we een bepaalde periode, waarna de retentie volgde: een minuut lang niet ademen. Daarna weer op een bepaalde manier in en uit ademen.

Vervolgens kregen we een klein dagboekje om voor onszelf op te schrijven:

 • I am grateful for…
 • What would make today great?
 • Amazing things that happened today… (om later thuis op te schrijven)

Ik schreef zelf onder andere op:

Grateful for… de kansen in mijn leven en de positieve vibe

What would make today great? Intensiteit, echt contact met andere mensen, een diepe verandering in mijzelf en een stoer verhaal.

eq meetup ijsbad

Na een korte evaluatie liepen we vervolgens naar De Ceuvel, een heel hip café aan het water. Hier stond een ijsbad voor ons klaar waar we om de beurt 90 seconden in gingen. Waar nodig hielpen de Wim Hof coaches ons er doorheen met de juiste ademtechniek, dat was bij mij wel nodig. Toch ben ik aan het eind nog even kopje onder gegaan. Ik was er nu tenslotte toch en dat voegt wel weer iets toe aan het stoere verhaal dat ik nu kan vertellen. We hadden best wat bekijks van de terrasbezoekers, want het was heerlijk weer. Zodra ik uit het ijsbad kwam, had ik het dan ook direct warm. En ik voelde me onoverwinnelijk! Wat een krachtig gevoel was dat, wat een empowerment!

Dus nu durf ik wel in bikini op mijn blog.

Hoe was deze Meetup voor mij?

Ik vond het een heel bijzondere ervaring. Zodra ik ervan hoorde leek het me ontzettend stoer om eens mee te maken en dat was het ook. Je gaat er natuurlijk heel open in, met geen idee wat je kunt verwachten. Allemaal mensen die je niet kent en dan samen iets heel spannends doen. Toen ik de meisjes vlak daarvoor bij mijn ex bracht, liet ik tussen neus en lippen door nog even vallen dat ik graag Oceaan van Racoon op mijn crematie wilde, mocht het misgaan. Gewoon dat iemand het even wist. Naast de “oh wat tof dat je dit gaat doen” opmerkingen, waren er ook de nodige mensen die heel opbeurend waarschuwden voor hartstilstanden enzo, dus vandaar. Had ik dit vast afgetikt.

De kennismaking was meteen al heel positief. Allemaal mensen die er ook zin in hadden, heel benieuwd waren en het spannend vonden. En die ook in heel andere vakgebieden dan ikzelf werkzaam zijn en dat vind ik altijd heel verfrissend. We konden in de sportschool gebruik maken van de kleedruimtes om je badkleding aan te doen.

Ik vond de opening met echt persoonlijk contact heel bijzonder. In tegenstelling tot normaal was ik nu eens niet haantje de voorste en deelde ik mijn gevoel van dat moment pas halverwege toen er al wat mensen geweest waren. Er was iemand die niet wilde delen en normaal gesproken zou dit een gigantische weerstand in mij naar boven brengen, maar dat gevoel bleef nu uit. Niet dat ik er dan ineens begrip voor had, maar dat de weerstand uitbleef was al bijzonder en dat kwam door de aanpak van Awarenest. Ik had zelf in ieder geval zin om er helemaal voor te gaan vandaag!

De breathwork oefeningen vond ik heel erg spannend. Ik wist al dat je jezelf knock out kunt ademen en dat werd vooraf nog eens benoemd. Is overigens niet gebeurd. Zelf had ik gedacht dat het me misschien niet zou lukken, maar ondanks dat ik de retentie (niet ademen) net niet volledig volhield bracht het me iets heel bijzonders. Ik werd een aantal keer ineens bijna doof en voelde daarna gewoon helemaal niets. Zen. In het moment. Geen enkele gedachte. Voor iemand met een heel druk hoofd die altijd van alles denkt een bizarre gewaarwording. Rust. The power of the mind is echt ongelooflijk. Na de retentieperiode herhaalde ik de retentie nog een aantal keren doordat ik me in deze bijzondere staat van zijn bevond. Gewoon even niet ademen en het was niet erg. Alles was goed. Heel bizar en echt een spirituele ervaring, vond ik zelf. Bovendien schijn je hierdoor het helende deel van je hersens te activeren en de zeurende pijn in mijn schouder was daarna inderdaad verdwenen.

Goed, dat was dus al een dikke win en heel mooie ervaring en toen moest het ijsbad nog komen! Over het slootje heen stappen om op de juiste plek te komen, vond ik het spannendst van alles. In het ijsbad had ik nu nog meer zin. Ik stapte er als 3e van de groep in en wat een kick gaf het om dat gewoon te doen. Maar toen ik er eenmaal in zat, vond ik het toch even heel erg lastig om goed te blijven ademen. Gelukkig werd ik hierbij gecoacht, zodat ik kalm kon blijven. De rest van de groep maakte me ondertussen aan het lachen, superlief dat iedereen zo betrokken is op dat moment. Toen de 90 seconden voorbij waren, dacht ik ook “ik zit er nu toch in dus waarom ook niet?” Dus ging ik nog even kopje onder. Dat was optioneel. Vervolgens sta je op en voel je je echt ‘on top of the world’. Wat een empowerment! Zo sterk voelde ik me. Heel, heel, heel erg krachtig! De groep gaf iedereen ook applaus na afloop van de prestatie, wat een enorme kick dit.

eq meetup ijsbad

Na afloop had ik een enorme adrenalinerush. Met een klein groepje hebben we nog even warme chocomel na afloop gedaan en daarna gezellig napraten. We voelden ons allemaal oersterk. Ik dacht ook ontzettende honger te hebben met alleen een ontbijt achter de kiezen (je moest licht eten), maar ik kreeg mijn bestelde portie noodles maar voor de helft op en ik was niet de enige. De dag had dus best wat lichamelijke impact. Bij thuiskomst gebeurde hetzelfde als vlak voor mijn allereerste bevalling op stoelgang gebied, iets dat mijn lijf blijkbaar automatisch inzet wanneer er oerkrachten aan te pas komen. Normaal ga ik aan de Netflix, maar dat trok ik nu niet. Dus ik hield het bij appen en muziek luisteren en daarna vroeg naar bed.

Een dag later voelde ik me nog steeds erg sterk, maar tegen de avond sloeg de vibe om naar vermoeidheid en een beetje meer deprie. Compensatie voor de opgebouwde spanningen en positieve energie en powerboost. Lekker een romantische feelgood film gekeken dus en toen was het klaar. Emoties weer normaal en ik kijk terug op een hele toffe ervaring waarmee ik een superstoer verhaal rijker ben en in mijn kracht werd gezet.

Zou ik het nog eens doen?

Ja. Dit is niet iets voor elke week. De koude douches die de heren van de Wim Hof Academy adviseerden ga ik waarschijnlijk ook niet toepassen in mijn dagelijkse leven, maar de hele ervaring van de meetup qua setting, beleving en ervaringen waren zeer verrijkend. Ik voel me ontzettend lekker. Ben trots op mezelf. Voel me krachtiger dan daarvoor. Voel me bovendien verwonderd over wat de breathwork oefeningen met me deden. Door het bloggen doe ik tal van nieuwe ervaringen op en dat heb ik ook nodig in mijn leven, maar dit ging dieper dan dat omdat het een compleet fysieke beleving is en iets met je lijf doet in plaats van met je hoofd. Ik hoefde er bovendien geen fitgirl voor te zijn of lenig of wat dan ook. Alleen de drive om ervoor te gaan, was voldoende.

Wil jij ook naar een EQ Meetup?

Deze eerste meetup smaakt voor mij persoonlijk naar meer. Ik vond de passie van organisatoren Mark en Cedric en de manier waarop ze deze events willen organiseren heel mooi. De sfeer is gewoon heel positief en open. Bovendien wil ik meer van dit soort ervaringen opdoen om wat meer met mijn lijf in contact te komen en in mijn kracht te staan. Op de facebookpagina van EQ Meetups kun je in de gaten houden wanneer het volgende event zal plaats vinden, wat er daar wordt gedaan en waar.

Lees ook:

Zou jij het aandurven om in een ijsbad te stappen? 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Nathalie zegt:

  Wat ontzettend stoer dat je dit durfde! Echt zo’n belevenis om van je bucketlijst af te strepen.

 2. G.T. zegt:

  Wat tof dat je zo’n dag mocht doen! Dat doet vast goed.
  Fijn dat je het jezelf ook gunt.

 3. Brenda zegt:

  Leuk weer om te lezen! Klinkt als een hele gave dag met veel positieve ervaringen.. goed bezig ??

  Trouwens grappig dat ik bij Mark in de klas heb gezeten bij mijn hbo opleiding (Pedagogiek) ?!

  1. Marguerita zegt:

   Oh dat is heel grappig idd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.