Ademwerk oftewel Breathwork, hoe gaat dat?

Er zijn verschillende methoden van ademhaling om je in een andere staat van ‘zijn’ te brengen. Door deze ademtechniek toe te passen, reguleer je als het ware de hoeveelheid zuurstof in je lijf en dat kan bijzondere effecten hebben. Zo loodste trainer Mark van der Wiel mij vorig jaar via de Wim Hoff methode naar een staat van zijn waarin ik in een ijsbad kon plaatsnemen. Dit jaar deed ik een ander soort sessie die meer op transformatie is gericht. Wat een verschil en wat is dit toch een bijzondere techniek!

De ontmoetingsplaats was Seats2Meet in Amersfoort, op het Centraal Station. Hier hebben ze enkele vergaderruimtes die compleet ‘zen’ zijn ingericht. Je kunt hier als ondernemer afspreken voor een 1-op-1 sessie met een klant, of gebruik maken van de yoga-matjes in de grotere ruimte ernaast. Hier was ook de workshop Breathwork die ik mee mocht doen met het team van Seats2Meet. De ruimte was sfeervol aangekleed met urban jungle poefjes, kleedjes, kaarsen en mooie muziek.

seats2meet

Tantra trainer Gitte Brifa deed met ons de opening. Even echt contact maken met elkaar. Weten dat het veilig is. Vertellen wat je voelt. Vind je het spannend? Wat voel je in je lichaam? Welk verlangen heb je voor de avond? Je kreeg allemaal 1 minuut om dit te delen en daarbij moest je alle andere aanwezigen even kort diep in de ogen aankijken.

Hoe voelde ik me ‘before’?

Ik voelde mijzelf op het moment van de workshop tegen overspannen aanzitten. De dag was zeer stressvol en chaotisch geweest. Er borrelde een gevoel van verdriet. Mijn lijf stond stijf van de stress. Hoofdpijn stond op het punt aan de oppervlakte te komen, maar nog net niet. Je kent dat zeurende gevoel vast wel? Hoe dan ook, voor aanvang van de workshop stond ik op het punt van omvallen. Soms. Is alles. Gewoon. Teveel. Bij de aanvangsoefening voelde ik al wat tranen over mijn wangen stromen…

De uitleg

Daarna kregen we uitleg van trainer Mark over het Ademwerk. We hoorden wat we konden verwachten: fysieke sensaties, iets in je psyche of misschien zelfs een spirituele ervaring. Elke sessie is anders. Elke ervaring is anders. Je weet vooraf niet wat er precies gaat gebeuren. Ademwerk is krachtiger wanneer je vooraf voor jezelf een intentie opschrijft. Onze eerste opdracht was om dit te doen en het zo op te schrijven alsof je het nu al op deze manier ervaart. Mijn intentie was onder meer “ik voel me ontspannen, ik heb rust in mijn hoofd, ik krijg een nieuw inzicht”. Dit briefje plaatste je naast je hoofdkussen, nadat we naar elkaar onze intenties hadden uitgesproken.

ademwerk workshop amersfoort

Verder kregen we instructie over de manier waarop we moesten ademen. Bij de Wim Hoff methode was er veel sprake geweest van ‘retentie’ – even helemaal niet ademen en dat volhouden. Deze Ademwerk sessie was juist gericht op ‘hoog ademen’ via de mond. Lang in, snel uit. En op welke manier we af en toe even ‘alles los moesten laten’ en bewust ons lijf heen en weer schudden. Of een kreet uitslaken. Hoe raar dat voor jezelf ook zou voelen. Hoe heftiger de beweging, hoe meer er los komt en hoe intenser de ervaring. Alles was goed, niets is raar.

Daarna startte onze reis pas echt. We gingen liggen, kregen een dekentje over onze benen en muziek loodste ons langs verschillende emoties. Ondertussen zorgden Mark en Gitte voor de nodige begeleiding bij het ademen, bij drukpunten of het loslaten van een emotie. In mijn hoofd gebeurde er wel iets, maar mijn ademwerk-ervaring was dit keer vooral lichamelijk. Ik voelde spanningen loskomen. Kreeg het diverse keren loeiheet op verschillende plekken in mijn lijf. Trillen. Verkrampingen. Heel bizar. Heel heftige fysieke sensaties. Tot ik het nummer ‘Hallelujah’ hoorde en vanuit het diepst van mijn longen keihard het hele nummer meezong. Ik hou van dat lied <3.

De tranen die ik had verwacht, kwamen niet. De tijd was voorbij gevlogen. Na afloop voelde ik me zo ontzettend kalm, rustig en ontspannen. Alsof er een deken van prikkeldraad van me af was gepeuterd en alleen mijn ‘echte ik’ was overgebleven. Heerlijk! Nu is het zaak om niet weer zo gestresst te raken en dat gevoel van ontspannen zijn vast te houden. Ik kan er in ieder geval dankzij deze Ademwerk workshop weer even tegen!

Heb jij ervaring met ademwerk op deze manier?

Lees ook:

Human Design, wat kun je daar mee?

Ervaringen met een spijkermat, wat zijn de voordelen?

Mijn ervaring met soundhealing en reiki: de helende kracht van geluid

Offline met je puber in Thermae 2000

Ik deed een workshop Channelen

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.