Offline met je puber in Thermae 2000

Doen! Een nachtje genieten van de wellness in het hotel van Thermae 2000 is echt een aanrader met je puber. Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom in de sauna en het zwembad van dit Limburgse ontspanningsoord, waar telefoons verboden zijn. Mijn puber en ik waren uitgenodigd om onze band te versterken met een nachtje in dit wellnesshotel, inclusief moeder-dochter-beautybehandeling en fine dining. Een snelle review van de superior hotelkamer en de badkledingdagen: ik wil terug!

review thermae 2000
De piramidevormen en bouwrichting van het hotel en de wellness schijnen ook een heilzame werking te hebben. Trolley is van Osprey trouwens.

Je hebt vast weleens gehoord van Thermae 2000 in Valkenburg? Dit was in 1989 één van de eerste wellnessresorts in Nederland. Anno 2023 is wellness een belangrijke trend, ook mijn puberdochter en ik wilde dus graag even ontsnappen aan het altijd online zijn en ons onderdompelen in het thermale water uit eigen bron, de kracht van de energetische piramides voelen en genieten van een uitzicht alsof je in het buitenland op vakantie bent.

review thermae 2000
Net ingecheckt, even genieten van het uitzicht over het glooiende Limburgse heuvellandschap.

“Offline, nou mama dat zou voor jou zeker wel eens goed zijn!” aldus mijn 12-jarige. Ze heeft helemaal gelijk, ik ben doodmoe van het altijd ‘aan’ staan en bezig zijn met mijn werk. De puber met hormonenbuien en een druk schoolprogramma kan aan de start van de zomervakantie zelf ook wel een break gebruiken.

thermae2000
Het trappenhuis in de piramide van het hotel, de schuine lift is ook al een belevenis!

In deze review veel foto’s door Thermae 2000 zelf, omdat fotograferen in de wellness niet is toegstaan. 

thermae2000
Thermae 2000 opende in 1989 haar deuren, prachtig die hotelkamers verstopt in de heuvel.

Kan dat wel met een puber in de sauna?

Op maandag is het badpakkendag in het zwembad van Thermae 2000 en op dinsdag zijn zowel in het zwembad als de sauna badkleding verplicht. Bij Thermae spreken ze over mixdagen wanneer voor sauna en zwembad een ander voorschrift is, overigens zijn er voor de liefhebber ook dagen waarop je alles in je naturistenkostuum kunt bezoeken. Kijk voor de exacte details op de website van het resort.

In het enorme zwembad van Thermae 2000 – 1627 kubieke meter water om precies te zijn, verdeeld over verschillende binnen- en buitenbaden – samen genieten van 1-op-1 tijd zónder chloor en zónder krijsende kinderen, was de perfecte gelegenheid om onze band te versterken. Want een puber en haar moeder? Tja, die begrijpen elkaar niet altijd. 

thermae2000
Een opgieting in het Infinitum.

Wij reserveerden daarom een hotelkamer op specifiek deze dagen. Ik was erg benieuwd naar het thermaal water, dat Thermae haalt uit eigen bronnen die op 381 meter diepte in de Cauberg liggen. Eens ervaren hoe we een ‘Mens Sana in Corpore Sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam, de basisfilosofie van dit kuuroord) kunnen krijgen. Ik houd luxe wellnessfaciliteiten en water zonder chloor zou voor mij als lensdrager heel fijn zijn, maar hoe zou mijn dochter dit vinden?

thermae2000
Het enorme zwembad met veel groen en diverse horeca punten.

Superior Relax Room

Dochterlief reageerde enthousiast, ook al wist ze vooraf niet precies wat ze kon verwachten. Met maar 1 nachtje weg konden we met gemak een rolkoffer delen, 2 bikini’s per persoon neemt weinig plek in en verder hadden we niet veel nodig voor deze break. Bij Thermae 2000 werden we hartelijk ontvangen en kregen we een handige doorkijktas met onze badlakens, badjassen en badslippers mee.

review thermae 2000
Zin in! Wat een prachtige hotelkamer <3

We ontmoetten Monique van de marketing die voor ons een informatiemap had samengesteld, we kregen informatie over het fotografiebeleid (geen foto’s in de wellness) en de leuke mededeling dat we een kamerupgrade hadden gekregen: een Superior Relax Room!

Kijk even mee naar de roomtour:

In de Superior Relax Room heb je veel meer ruimte, hier staat namelijk een infraroodstoel die zalig is voor verkrampte spieren. Als longcovidpatiënt heb ik daar heel lang last van gehad, zo’n warme stoel kan de pijn dan flink verlichten.

review thermae 2000
Als het kouder is dan zal deze fijne infraroodstoel je pijnlijke rugspieren ontspannen via de warmte. Inclusief leeslampje. Wij vonden het heerlijk om even onze mobieltjes te bekijken terwijl de ander in de douche stond.

Normaal gesproken staat er ook een flesje wijn voor je klaar, maar onder de 18 geen alcohol dus ze waren zo attent geweest om er cola en chips van te maken. Top!

review thermae 2000
In de Luxe Superior Kamer stond cola en chips voor ons klaar, bij een ‘grote mensen boeking’ is dat een flesje wijn. Veel ruimte, vind je niet?

We sliepen zoals je ziet op een heerlijk Auping bed, er is een bureau voor als je zou willen werken en in de koelkast stonden flesjes water koud. Je kunt zelf koffie of thee maken, er is een bad en omdat wij op een zeer warme dag kwamen stond ook de luchtkoeler aan. Die koeler maakt wel wat herrie, dus ’s nachts hebben we deze uitgezet. Het bed lag heel comfortabel, met z’n tweetjes ook beide genoeg ruimte om te ‘zeesterren’ en naast het bed plek om je oplader in te pluggen of je bril of boek neer te leggen.

review thermae 2000
Een ruim balkon met ligbed en stoelen dat uitkijkt op het landschap en het met wilde bloemen en grassen begroeide dak. Bikini van Protest(klik voor kortingscode) en de slippers kreeg ik van Thermae.

Vanuit je bed kun je streamen naar de televisie. Netflix kreeg ik helaas niet aan de praat, maar Disney+ en Prime kon ik wel streamen. Uiteraard kun je ook ‘gewoon’ televisie kijken. De douche heeft trouwens een prima straal en er staan flesjes shampoo die je ook als zeep kunt gebruiken. Wel een noot voor wie slecht ter been is: je doucht in het bad in deze superior kamer en moet je been dus kunnen optillen. Antislip is uiteraard aangebracht. Je kunt bij je boeking indien gewenst een speciale mindervalidenkamer boeken, die hebben ze als kuuroord namelijk ook en daar zit een inloopdouche in. De andere kamers worden stuk voor stuk gemoderniseerd, maar met dat project zijn ze nog volop bezig zodat de gasten er geen last van hebben.

review thermae 2000
Klaar om richting de wellness te gaan.

Op het balkon kun je heerlijk zitten op je eigen ligbed of in een stoel terwijl je uitkijkt over het mooie glooiende heuvelland van Limburg. Je mag overigens in je badjas ontbijten als je dat wil, dan kun je direct door naar de wellness.

review thermae 2000
Rustgevende uitstraling met de mintgroene accenten in het gordijn en de kussens.

Wat hebben we gedaan deze mini wellnessvakantie?

Na het installeren op onze hotelkamer, hebben we ons direct omgekleed en zijn we in badjas richting het terras van de loungebar naast het zwembad gelopen. Tijd voor een lekkere wrap en broodje. Wat een prachtig uitzicht! Betalen doen we via een polsbandje, dat ook toegang geeft tot onze hotelkamer. Heel handig.

review thermae 2000

Daarna verkenden we het zwembad. Wat een heerlijk warm water! Zeker in het fysiotherapie bad (activity bad) en de bubbelbaden, die nog ietsje warmer zijn dan de zeer aangename 32 graden in de rest van het zwembad. Gevoelige spieren in je nek, rug en schouders kunnen hierdoor ook ontspannen. En wat een verademing dat er geen chloor in zit, dit is veel fijner voor mijn gevoelige longen. Geen enkele hoestbui gehad. Als lensdrager krijg ik in veel zwembaden bovendien last van mijn ogen, maar hier dus niet (geen chloor, ik zei het al). Heel fijn, want ik had net een antibiotica oogzalfkuur achter de rug. 

thermae2000
Het zwembad is aangenaam warm. Tijdens ons bezoek was het net zo stralend en zonnig als op deze foto. Wij vonden het fijn om rondjes te zwemmen: je kunt van binnen naar buiten en via een andere route weer terug naar binnen zonder het zwemwater te verlaten.

Zelf zou ik graag een boek lezen op een ligbedje in de zon, dat kan zowel naast het zwembad of op een groene ligweide. Met dochterlief kwam dit er niet van, zij wilde zwemmen en dingen doen! Met mij.

thermae2000
Eén van de bubbelbaden verscholen tussen het groen.

Vanuit het bubbelbad konden we mooi bekijken hoe de rolstoellift werd bediend, als rolstoeler of rollatorgebruiker kun je hier namelijk ook lekker zwemmen. Het is niet voor niets een kuuroord, dus wie slecht ter been is kan bij Thermae 2000 terecht voor het heilzame water en hydrotherapie (fysiotherapie in het water).

review thermae 2000
Er zijn 2 stoombaden aanwezig: Turks en Romeins. De hoge luchtvochtigheid is prettig voor je luchtwegen.

We genoten van de sauna, het stoombad en daarna natuurlijk heel snel in een koud zwembad plonzen. Naast het stoombad is gelukkig een koud bad met binnen en buiten deel waar je goed af kunt koelen van de hitte. 

thermae2000

Gezichtsbehandeling voor 2

Thermae bood ons een moeder-dochter beauty arrangement aan, we meldden ons netjes op tijd bij het informatiepunt en volgden een medewerkster via de trappen omhoog naar de top van de piramide. Daar is het beautycenter en kun je terecht voor een massage of behandeling. Wij kregen de gezichtsbehandeling voor 2, waarbij de mijne werd afgestemd op de rijpere huid en mijn dochter onder meer via een peeling van een nare plek in haar oor werd verlost. Puistjes horen bij het puberen, maar na deze behandeling waren de plekken een stuk rustiger. De massage van je hoofd en nek die bij de gezichtsbehandeling hoort, was voor dochterlief een aangename nieuwe ervaring. Ik weet wat ze volgend jaar voor haar verjaardag wil…

review thermae 2000

Klankschaalmeditatie

Via de informatiebalie schreven we ons in voor een klankschaalmeditatie in het Infinitum. Dat leek me wel rustgevend en iets bijzonders om samen te doen. Op de onderste verdieping van dit gebouw naast het buitenzwembad, werden we ontvangen in een ruimte met 1- en 2-persoonsmatrassen voorzien van dekentjes en afgeschermd met ‘gordijnen’ van houten kralen. Slippertjes naast het bed en lekker liggen. Luisteren naar de geluiden van de klankschalen. Ik vond het heel ontspannend, maar werd iets afgeleid doordat een dame naast ons lag te snurken. Dochterlief gaf aan dat ze eigenlijk de hele tijd naar mij heeft gekeken, haha. “Je vond het wel relaxt hè, mama?” Nou, inderdaad ik kwam goed tot rust.

Relaxbioscoop

Tijdens de eerste dag waren de relaxbioscoop steeds alle stoelen bezet, maar wij hadden tegoed op onze bandjes gekregen om ze uit te proberen. Een goede manier om mij dus na de fine dining over te halen voor nog een avondbezoek aan de wellness, aldus mijn puber. Na het avondeten was het superrustig in het zwembad en was de relaxbioscoop inderdaad leeg. We namen plaats in de grote massagestoelen, koptelefoon op, polsbandje langs de paal en relaxen maar. Terwijl je van een shiatsu massage geniet in deze stoelen, kijk je een prachtige natuurdocumentaire van National Geographic. De stem van David Attenborough vind ik altijd zo rustgevend. De volgende ochtend na het ontbijt, hebben we dit bezoekje nog even herhaald, hoewel de stoel af en toe heel hard in je kuiten knijpt is de massage in combi met de film erg fijn. 

thermae2000
Sluit zeker een keer aan bij Aquafit, op de informatieborden kun je zien hoe laat deze lessen zijn en het is elke keer weer anders.

Aquafit

In de activity pool kun je (zonder inschrijving) aansluiten bij Aquafit lessen. Een training voor de spieren in het water, die er op afgestemd is dat iedereen mee kan doen. Erg leuk en zo kreeg ik – naast het vele zwemmen – het gevoel dat ik actief bezig was om mijn lijf wat strakker te trainen. Maar wel op een ontspannen manier. Later was ik mijn dochter even ‘kwijt’ en vond ik haar hier, ze had nog even een paar lessen meegedaan – elke les is anders – en was heel enthousiast over Aquafit.  

thermae2000
Voor het floaten moet je met z’n tweeën zijn: de één drijft, de ander leidt.

Floaten

Een leuke ontspannen les voor 2 in de activity pool is Floaten. Het licht wordt gedimt, de gordijnen om dit bad gaan dicht en de sterretjes op het plafond gaan schijnen. Je krijgt 2 drijvers en om de beurt heb je die onder je nek en knieën, terwijl je partner jou beweegt. Heel erg relaxt en perfect om je band te versterken, want je moet erop vertrouwen dat je geen andere mensen of de rand van het zwembad zult raken terwijl je drijft. Als moeder moest ik dus de controle overlaten aan mijn dochter en als je dat niet kunt dan plons je van de drijvers af, yikes. Les geleerd dus, heel fijn en ontspannen om mee te maken.

fine dining restaurant pure
De eerste keer fine dining voor mijn dochter.

Fine dining met uitzicht bij Restaurant Pure

Bij een nachtje wellness, ontspannen en luxe hoort natuurlijk ook fine dining. Ik kan daar erg van genieten, maar met een moeilijke eter als mijn dochter was het toch even spannend. De haute cuisine hebben we overigens ook letterlijk ervaren: vanaf het dakterras van Restaurant Pure geniet je van het prachtige groene uitzicht. We probeerden vogels te spotten en te raden welke soort het was. 

Ondertussen werden er prachtig opgemaakte amuses en gerechten opgediend in deze buiten oase van rust. Het heerlijke versgebakken broodje met olijfolie en zout was zo snel op, dat ik er geen foto van heb gemaakt. De puber heeft netjes alles geproeft en was verrukt over hoe mooi de borden waren opgemaakt. Ter plaatse werden er sausjes of bouillons over uit gegoten (zie mijn tiktokje). Ik was trots op haar al moest ik veel van haar bordjes leeg eten. Geen straf zo kon ik extra dingen proeven.

fine dining restaurant pure
Ze kreeg van de bediening een extra toetje, speciaal voor haar gemaakt. Zo attent!

Fine dining is genieten van mooi eten dat vaak voor een smaakexplosie in je mond zorgt en jou als fijnproever verrast. Ik heb dit ook zeker gedaan, maar de attente bediening had wel door dat mijn 12-jarige haar smaakpapillen nog in ontwikkeling zijn. Na het dessert werd er daarom speciaal voor haar nog een extra toetje gemaakt met haar favoriete mango-ijs en chocolade ijs. Dit cadeautje viel meer dan in de smaak. Ze glom!

Kort na ons bezoek is de fine dining verplaatst naar Restaurant Senses, zodat ook daggasten in hun badjas kunnen genieten van de verfijnde maaltijden van het keukenteam dat ons diner heeft verzorgd.

@marstyle78 #thermae2000 #wellness #moedersvantiktok #hotel #relaxtime ♬ Energy Song – Xavier Rudd

Conclusie van deze review

Je leest het: het was heerlijk! Mijn puber heeft de leeftijd bereikt dat ze geniet van beautymomentjes, de rust van dit wellness zwembad, de ontspanningsmogelijkheden, de luxe hotelkamer en natuurlijk vooral de (offline) momenten waarbij ze haar mama voor zichzelf alleen heeft. Er werd veel geknuffeld, er werd niet gemopperd (knap voor een tiener). We hoefden niet veel tegen elkaar te zeggen, maar genoten van de mooie, groene, rustige omgeving, het lekkere eten en elkaars gezelschap. Zo zonder de afleiding van de prikkels van onze telefoons samen genieten was heerlijk!

thermae 2000 ontbijt
Bij het ontbijtbuffet genoot ik van een Limburgse vlaai, dat hoort er wel bij toch? Al namen we ook heerlijke broodjes, ei, vers fruit, koffie en nog veel meer. Ruime keuze. Alles vers, hygiënisch en goed verzorgd.

Heb ik nog aanbevelingen? Ik denk dat bijvoorbeeld een halotherapie ruimte een mooie aanvulling kan zijn op de bestaande faciliteiten van Thermae 2000, al las ik wel dat er ook een Suola-sauna is die dit effect op de luchtwegen heeft (mijn dochter wilde niet alle sauna’s in). Ze hebben al powernap pods en een solarium, in de sauna is scrubzout. Je kunt er ook een Wim Hoff ijsbad ervaring boeken of een privé wellness met bier- of wijnarrangement. Hier zou bijvoorbeeld een breathwork workshop een mooie aanvulling kunnen zijn, maar wellicht zit dat al bij de Wim Hoff ervaring in (die heb ik niet geprobeerd). Het is al een zeer compleet aanbod wat dit ontspanningsoord biedt.

Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar, het lijkt mij ook fijn om te doen in de koude, donkere herfst- of wintermaanden als ik veel last heb van mijn spieren en luchtwegen, wellicht is er een nieuwe moeder-dochter traditie geboren? 

Uitchecken en kluisjes

Na de overnachting moesten we om 11.30 uur de hotelkamer verlaten. Je hebt dan nog de hele dag toegang tot de wellness. Snel je spullen inpakken dus en vlakbij de entree naar de wellness heb je een speciale ruimte met grote kluisjes. Hier stel je zelf een cijfercode in en dat wijst zich vanzelf. Onze rolkoffer en andere bagage pasten er prima in.

Er zijn hier ook enkele kleedhokjes, een toilet en een douche. Ik adviseer je (omdat er slechts 1 douchehokje is) om je shampoo mee te nemen in je wellness tas en daar bij de douches naast de sauna je haren te wassen. Je hoeft hier dan alleen (na de files) om te kleden. 

Daarna lever je de badjassen, handdoeken, polsbandjes en tas in bij de receptie. Slippers kun je eventueel in de recyclebak stoppen, wij namen ze mee als souvenir. Je polsbandje wordt uitgelezen en de factuur opgemaakt, deze kunnen ze digitaal toezenden indien gewenst. Ook wordt de uitrijkaart geactiveerd wanneer je een auto had geparkeerd (dit kost 15 euro). Helemaal zen en ontspannen reden we ’s avonds weer richting Zuid-Holland.

Meer informatie over Thermae 2000

Adres: Cauberg 25-27, 6301 BT Valkenburg aan de Geul, Limburg, Nederland

Telefoonnummer: +31 (0)43 – 609 20 00

Een overnachting met 2 dagen toegang tot de wellness en ontbijt, kun je boeken vanaf 109,50 euro per persoon. Slippers, badjassen en handdoeken zitten erbij in. Op de website van Thermae 2000 kun je meer informatie vinden. Je kunt hier ook cadeaubonnen bestellen, tip!

Bezoek jij weleens een wellness met je (puber)dochter? En ben je al eens bij Thermae 2000 geweest?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.