Effect van een crashkuur halotherapie na corona

Halotherapie oftewel het inademen van een bepaalde zoutconcentratie in de lucht, is nog niet zo bekend. Het is een natuurlijke geneeswijze, waar wetenschappers moeilijk de vinger op kunnen leggen. Ik deed na corona met zware longontsteking een crashkuur van deze zouttherapie om snel van de pijn af te raken. Lees in dit artikel mijn ervaring in de zoutkamer van de Haloclinic in Zaandam.

halotherapie

Met deze zoutkamer had ik in 2017 al eens kennis gemaakt vanwege een samenwerking voor mijn blog. Toen was ik er met mijn moeder die onder andere COPD heeft en zag ik haar na ons bezoek ineens zeer energiek zijn. (Lees het stuk hier.)

halotherapie

Waar komt zouttherapie vandaan?

In Oost-Europa, Iran en vele andere gebieden is halotherapie een erkende geneeswijze die door verzekeraars wordt vergoed. In Nederland zit het tot nu toe alleen bij Zorg en Zekerheid in het pakket. Hoewel in de voorbije eeuwen ook Nederlandse artsen zwakke patiënten naar een kuuroord aan zee stuurden, om daar op te knappen van de zilte lucht. In Oost-Europa stuurden ze mensen naar speciale zoutgrotten, waar de mijnwerkers bijzonder gezond en fit bleven. Zout zuivert.

halotherapie

Waarvoor gebruik je halotherapie?

Halotherapie wordt ingezet voor allerlei luchtwegaandoeningen zoals longontsteking, COPD, bronchitis, hooikoorts, ontstekingen aan de holtes, astma… maar óók voor aandoeningen aan de huid. Mensen met eczeem en psoriasis schijnen er veel baat bij te hebben wanneer zij de aangetaste huid blootstellen aan de zoute lucht in een speciale zoutkamer. Mensen met luchtweg klachten merken dat er minder achteruitgang is door halotherapie. In het boek met ervaringen van klanten bij de Haloclinic las ik verschillende verhalen van mensen die door regelmatig bezoek aan de zoutkamer zelfs helemaal van hun medicijnen af waren!

Bijzonder weetje: een COPD-patiënt die voor corona wekelijks de Haloclinic bezocht, werd niet ziek ondanks dat hij met zijn COVID-19-geïnfecteerde vrouw in 1 bed sliep en tot een risicogroep behoort. Zou halotherapie preventief werken en je longen beschermen? Deze meneer denkt van wel. Tja, 1 geval bewijst niets maar aangezien ik zelf voor corona gezond was en nu al lange tijd niet meer, ben ik blij voor hem. Dat de ziekte ‘mild’ wordt genoemd als je niet in het ziekenhuis terecht komt, vind ik persoonlijk geen passende omschrijving.

Waarom wilde ik een crashkuur?

Nu ben ik zelf ineens longpatiënt. Corona had een heftiger effect op mijn lichaam dan ik zelf in de gaten had. Revalidatie voor ex-patiënten wordt langzaam opgezet, maar ik ben niet het type dat blijft afwachten. Zeker niet als pijn en vermoeidheid mijn functioneren belemmert. Ik heb een puffer gekregen en slik op advies van de huisarts paracetamols en ibuprofen. Voordat ik corona kreeg gebruikte ik al een Budesonide Apotex nevel vanwege gevoelige holtes (dit is een ontstekingsremmende neusspray). Verder heb ik hooikoorts en zijn grassen mijn grootste allergie.

Langdurig medicijnen slikken is niet goed voor je, dus ik wil liever genezen dan pijn bestrijden. Twee maanden na mijn 1e ziektedag zit mijn gezondheid me flink in de weg. Mijn longfoto (X-thorax) was schoon: geen ontstekingen of restontstekingen en geen fibrose. Mijn bloed was ook schoon: geen ontstekingen, geen schade aan lever of nieren, geen tekenen van trombose of longembolie (D-dimeren). De huisarts kan verder niets doen behalve pijnbestrijding en zeggen dat ik gezond moet eten en veel rust moet nemen. Bij de longarts kan ik einde van de maand pas terecht, voor allereerst een longfunctietest en intake. Op eigen initiatief heb ik fysiotherapie om iets van conditie op te bouwen, maar vooral om de pijn weg te laten masseren.

Het duurt allemaal best lang. Ik ben niet zo’n geduldig type, ik wil mijn leven terug! Pijnvrij je ding doen, was altijd zo vanzelfsprekend. Daarom schreef ik de Haloclinic aan en zij nodigden me uit voor een crashkuur van 5 keer 2 uur halotherapie per week, zodat ik uit ervaring kan beschrijven welk effect het op mij heeft.

haloclinic zaandam

Hoe gaat het?

Bij de ingang kun je je handen reinigen. Er zijn kluisjes aanwezig voor je spullen, je tas mag niet mee de zoutkamer in. Je mobieltje of een boek wel. Je doet een haarnetje op voor de hygiëne. Er zijn overschoenen aanwezig, maar je kunt er ook voor kiezen om op blote voeten te gaan. Dat laatste vind ik zelf prettiger qua wellness-ervaring. Lekker met je tenen in het zout… In de kleedruimte ligt een borsteltje om je voeten schoon te vegen na afloop. Het is aan te raden na een bezoek aan een zoutkamer veel water te drinken en iets zoets te eten.

Week 1 (week 7 na mijn eerste ziektedag)

Rustgevende ervaring met mijn ogen dicht in een stoel zitten. Ik luister naar het geluid van de zee dat door de zoutkamer klinkt. Voel direct dat het iets met mijn longen doet. Na afloop ben ik heel erg moe. De volgende dag hoest ik wat slijm op.

Week 2 (week 8 na mijn eerste ziektedag)

Het hooikoorts seizoen is van start gegaan. Door niesbuien zijn mijn herstellende longen weer beschadigd. Ik heb heel erg veel pijn en ben slechts 3 uur op een dag in staat iets te doen. Dit keer heb ik mijn dochters van 7 en 9 jaar mee en zitten we in de kinderkamer, waar zij lekker kunnen spelen. Zout in de wonde is niet fijn, na een uur voel ik een brandende pijn aan de long bij het ademen. Na afloop ben ik heel moe, maar ook heel alert. Een soort cafeïne kick. Ik kan die nacht niet goed in slaap komen.

Week 3 (week 9 na mijn eerste ziektedag)

Deze week kwam ik alleen en kreeg ik een oximeter mee om mijn saturatie tijdens de behandeling te kunnen meten en fotograferen. Praten zorgt voor een zuurstofdip en hyperventilatie met hoge hartslag. Na een kort gesprekje met eigenaar Ran, nam ik plaats in een luie stoel in de zoutkamer en meette het apparaat een saturatie van 94% met hartslag 110. Na een uur was dit al 97% en vlak voor ik na 2 uur de zoutkamer weer uit zou gaan, was er op de oximeter een saturatie van 100% met hartslag 65 te meten. Die ochtend was ik om half 11 nog uitgeput weer op bed gaan liggen om even te rusten, had ik ibuprofen, pufjes en paracetamols genomen. Nu voelde ik me fit en alert. De longpijn was verminderd en ik heb die dag geen pijnstilling meer genomen.

Week 4 (week 10 na mijn eerste ziektedag)

Sinds vorige week slechts 2 dagen pijnstilling nodig gehad. Meestal lukt het nu met alleen een paar pufjes. Het gaat met de long dus weer de goede kant op. Wel nog altijd zeer vermoeid dus moet nog zeker 2x op een dag gaan liggen. Dit bezoek had ik mijn kinderen mee en zaten we weer in de kinderkamer. Voordat we de kamer ingingen, kreeg één van mijn dochters een pleister op haar knie. Iets te enthousiast geweest in de speeltuin voor de deur van de Haloclinic.

Terwijl de meisjes elkaars voeten begroeven onder het zout, pleegde ik een belangrijk zakelijk telefoontje dat niet kon wachten. Zo in de zoutkamer merkte ik dat ik iets meer lucht had voor het gesprek. Maar goed dat we in de aparte kinderkamer zaten, want in de gezamenlijke grote zoutkamer is het uiteraard niet de bedoeling dat je gaat bellen. Verder merkte ik op dat ik afgelopen week (toen het best benauwd was) weliswaar een paar keer heb geniesd, maar geen last had van een kriebelneus of jeukerige ogen door de hooikoorts. Mijn neus is ook snotvrij gebleven. Uiteraard kwam ik niet voor de hooikoorts, maar het is wel prettig dat die klachten afnemen. Inmiddels heb ik een intake gehad bij een gespecialiseerde longfysiotherapeut en ademhalingsoefeningen gekregen. Verder moet ik me aan de BORG-schaal houden en alles wat vermoeidheid of kortademigheid veroorzaakt direct stoppen wanneer ik 4 op de schaal van 10 bereik.

halotherapie zoutkamer

Week 5 (week 11 na mijn eerste ziektedag)

Het viel de eigenaar direct bij binnenkomst op dat ik energieker ben. Dat klopt. Ik heb minder pijn, maar voel de long nog wel. Qua corona naklachten had ik deze dag alleen last van dichtgeknepen keel / brok in de keel, naast de longpijn. Mijn lichaam geeft halverwege de dag of na inspanning (zoals boodschappen doen, fysio of douchen) aan dat ik moet rusten, maar het scherpe randje is er vanaf. Begin weer een beetje mezelf te worden! De hooikoorts bleef beperkt tot hier en daar wat niezen. Geen last van mijn holtes (Budesonide nevel dus niet gebruikt), geen kriebelneus, geen prikkende traanogen. Ik had mijn kinderen bij me, dus echt ontspannen ging niet (puberbuien, je kent het wel). Toch was het fijn om de weldadige lucht in te ademen. In de zoutkamer deed ik ook mijn oefeningen van de longfysiotherapeut. Na afloop van de 2 uur voelde ik me fit en brandde mijn long een beetje. Een dag later was ik wederom energieker, al moet ik nog wel rusten.

Conclusie

Deze crashkuur heeft me zeker goed gedaan en ik ga dus nog een keer volgende week, omdat ik merk dat dit het meest impactvolle is wat ik voor mijn gezondheid kan doen op dit moment. De long geneest en de vermoeidheid neemt af. Volgende week ben ik ook aan de beurt bij de longarts voor de longfunctietest en ik wacht op de uitslag van mijn anti-stoffentest. Ik ben er nog niet, maar voel me nu wel goed op weg richting herstel.

voeten borstelen

Voor ouders goed om te weten: de Haloclinic heeft een uitstekende EHBO-kit met pleisters. Steeds als ik er met mijn kinderen was hadden ze er wel eentje nodig (er is een speeltuin voor de deur) en ze werden dan geduldig verpleegd.

Op de website van de Haloclinic kun je allerlei ervaringen lezen van bezoekers met verschillende klachten. Ik hoor van mensen in de corona-patiëntengroep dat andere zoutkamers met een lagere zoutconcentratie werken en daardoor minder effectief zijn. Dat zul je echter zelf moeten ervaren. Je eerste bezoek aan de Haloclinic in Heemstede of Zaandam is altijd gratis. Ouders betalen alleen voor hun kind en mogen als begeleider kosteloos mee.

Voor de huid kun je overigens ook floaten in zout water, ook een wellness tip!

Welke zoutkamer bezoek jij? Wat zijn jouw ervaringen? Hoeveel sessies had je na corona nodig om er bovenop te komen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Ik ben door o.a. jouw blog vorige week 2x in de week een uur begonnen. Ging jij nu 5x per week 2 uur?

    Nanette

    1. Marguerita zegt:

      Hai, nee ik ging 2 uur per week gedurende 5 weken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.