Luchtwegaandoening? Hoe mijn moeder en ik halotherapie hebben ervaren

Halotherapie, had jij er ooit van gehoord? Ik niet. Mijn moeder ook niet trouwens. Maar als blogger komt je nog eens wat ter ore. Zo ontdekte ik dus de HaloClinic Nederland met heilzame zoutkamers waar je ontspannen sessies kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Ooit ontstaan in zoutmijnen in Rusland, waar de effecten via wetenschappelijk onderzoek en observaties werden vastgesteld: arbeiders die in de zoutmijnen werkten, werden bijna nooit ziek. Inmiddels vind je daar overal Sanatoria in de oude zoutmijnen en ook in veel andere landen is het een erkende behandelmethode voor huid- en luchtwegaandoeningen. Afijn, wij gingen naar Zaandam om het zelf te ervaren!

Vroeger werden zieke mensen vaak naar zee gestuurd om aan te sterken. Dat zout een positief effect heeft op de gezondheid, wist ik dus wel. Dat er ook speciale zoutkamers waren en welke klachten het kan verminderen, dat wist ik allemaal niet. Het leek mij in ieder geval iets dat je zelf moet ervaren. Toen ik op de website van de HaloClinic las waar halotherapie allemaal bij helpt, wist ik dat ik hoe dan ook mijn moeder met COPD moest meenemen!

Waar helpt halotherapie bij?

 • Astma
 • COPD
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Snurken
 • (Chronische) Bronchitis
 • Hooikoorts
 • Bijholteontsteking
 • Allergieën
 • Slaapproblemen
 • Infecties aan de luchtwegen

Waar hebben wij last van?

Afijn, mijn moeder heeft regelmatig een longontsteking, COPD, hooikoorts en ze slaapt slecht. Wat mij betreft de ideale kandidaat om mee te nemen naar deze zoutkamer. Zelf heb ik vaak last van bronchitis, bijholteontsteking en hooikoorts. Ook mijn dochters hebben elk jaar wel bronchitis en de oudste heeft op jonge leeftijd al een paar keer longontsteking gehad. Die moesten echter naar school op de dag van onze afspraak, maar we gaan nog terug voor meer sessies en om de speciale kinderkamer te ervaren. Deze is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Gezien de geschiedenis van hun gezondheid en mijn eigen ervaring, wil ik ze graag meenemen voor de herfst echt zijn intrede doet. Nu ging ik met mijn moeder, die eerst wilde afbellen omdat ze zich niet goed voelde. Zelf voelde ik de eerste bijholteontsteking van het seizoen opkomen vanmorgen. Hiervoor heb ik een medische neusspray die ik hoop zo min mogelijk te hoeven gebruiken.

Wordt halotherapie vergoed?

Oprichter Ran Derei vertelde ons uitgebreid over zijn HaloClinic. Hij komt uit Israël waar je heel veel van dit soort klinieken hebt. In het buitenland wordt dit overal vergoed door verzekeraars. In Nederland is het vrij onbekend, wij hadden er ook nog nooit van gehoord, en is er slechts 1 verzekeraar die halotherapie vergoed. Laat dat nu toevallig onze eigen

verzekeraar Zorg en Zekerheid
zijn! De HaloClinic bestaat ruim 10 jaar en raakt langzamerhand wat meer bekend bij longartsen, KNO artsen en huisartsen die hun patiënten doorverwijzen naar de vestigingen in Zaandam en Heemstede. We kregen verschillende ingelijste krantenknipsels te zien én het grote gastenboek waar mensen hun persoonlijke ervaringen in hebben opgeschreven na afloop van de therapie (dus niet al na 1 sessie). Mensen schreven over het vergroten van hun longcapaciteit, beter ademhalen en minder kortademig zijn. Wat mij opviel was het grote aantal mensen dat sprak over het verminderen of zelfs stopzetten van voorgeschreven medicatie omdat het niet meer nodig was door de halotherapie.

Hoe werkt de zoutkamer?

Daarna gingen we naar de kleedruimte waar we onze spullen in een kluisje konden doen. We kregen (net als in het zwembad) hoesjes over onze schoenen vanwege de hygiëne in de zoutkamer. Ook moesten we een haarnetje op. In de zoutkamer zelf lag een flinke lading zout overal op de vloer en het zat ook op de muren. Hiertussen stonden fijne stoelen met dekentjes klaar en een tafel met tijdschriften. Het licht was gedimt en er klonken ontspannende zeegeluiden, zodat je het geluid van de klimaatregeling niet hoort en lekker kunt wegdromen als je dat wilt. Veel mensen doen tijdens een sessie even de ogen dicht. Je gaat ontspannen zitten en blijft een uur in de zoutkamer. Verder hoef je niets te doen. Ik  heb zelf het dekentje lekker over me heen getrokken, even mijn ogen dichtgedaan en daarna nog een tijdschrift gelezen.In de zoutkamer is een speciaal microklimaat gemaakt om de optimale omstandigheden voor je luchtwegen te creëren. Je ademt hier zuivere zoutdeeltjes in die door een machine door de ruimte worden verspreid. De hoeveelheid zout die je inademd is niet schadelijk, zelfs niet voor mensen die zoutvrij eten of hier gevoelig voor zijn. De deeltjes zijn ontzettend klein, zodat ze tot diep in je longen kunnen komen. Zijn de deeltjes in een zoutkamer te groot, dan werkt de therapie niet. Later wordt dit via de slijmvliezen weer afgevoerd. Mijn moeder appte ’s avonds nog dat ze zout hoestte. Verder doe je dus niks. Je zit daar en je ademt. Dat is het! Helemaal natuurlijk! Je kunt dus prima halotherapie volgen als je medicijnen gebuikt, dit geeft geen nadelig effect. Sterker nog, in de ervaringen van andere mensen (ook op de HaloClinic website kun je die lezen) staat dat ze juist minder medicijnen nodig hebben na een behandeling van meerdere sessies. We gaan het meemaken.  🙂

Wat vonden wij ervan?

Ik vond het heerlijk om zo even te onthaasten. Geen afleiding door schermpjes. Geen duizend gedachten over mijn werk. Vooraf had ik al een uur de tijd gehad in de auto om bij te praten met mijn moeder. Even stil zijn. Luisteren. Ademen. En toen toch maar een tijdschriftje lezen, omdat dit er verder ook nooit van komt en ik dat zo fijn vind om te doen, haha. Ik proefde zelf het zoutniveau niet zo, maar mijn moeder viel het direct op dat haar lippen zout waren. Ze likte zelfs nog even aan haar arm en merkte op dat ie naar patatjes smaakte.  😆  #lovemymom

Mams was fief

In principe zou de eerste kennismakingssessie weinig effect hebben, maar toch deed het iets met ons. Mijn moeder voelde zich al tijdens de behandeling fitter en sprong actief uit haar stoel om naar de wc te gaan, om foto’s te maken, om mij wat vragen te stellen… Die ochtend was ze vrij beroerd maar dit nare gevoel was ze ineens kwijt. En dat vond ze heerlijk. Ze werd er helemaal blij van en dat merkte ik aan alles, ik heb haar in tijden niet zo enthousiast gezien. Ze had meer lucht en kuchte minder. Wel heeft ze de rest van de dag nog zout opgehoest. Ran adviseerde haar om vanwege de COPD te starten met 2 sessies per week als dat lukt, om haar gezondheid een boost te geven. Helaas is Zaandam niet naast de deur, maar we gaan ons best doen! Ik hoop van harte dat ze deze herfst en winter minder pufjes en andere medicijnen nodig heeft, want die hebben vaak nare bijwerkingen.

Ik was zen

Zelf had ik vooral een heel diep gevoel van ontspannenheid. Ik voelde me heerlijk zen. Alsof ik net op vakantie was geweest. Ik ademde duidelijk dieper door mijn longen, langere teugen lucht. In de loop van de uren na de zoutkamersessie verdween het pijnlijke gevoel van een beginnende bijholteontsteking helemaal. Verder heb ik heel erg het gevoel gehad dat ik zo in een diepe slaap zou kunnen vallen. Dat ga ik straks ook eindelijk doen, maar mijn blog is nog niet af dus het wordt een latertje vandaag. Ik ben tenslotte de hele dag de hort op geweest, dus dan komt het op de avonduren aan. Het was wat mij betreft vooral een weldadige ervaring, misschien juist omdat ik normaal gesproken zo druk ben met mijn bedrijf, kinderen en huishouden? Mijn longen voelen schoon en dat voelt heel fijn.

Zoutkamer voor kinderen

Juist omdat je er verder niets hoeft te doen, is halotherapie ideaal voor kinderen. Gewoon in een ruimte zitten doet geen pijn, je hoeft geen vieze drankjes te drinken. Niks. Je hoeft alleen maar te ademen. Voor kinderen is in Zaandam daarom een special kinderkamer die ik met mijn dochters nog een keer ga proberen. Hier staat allemaal speelgoed en er liggen boekjes. Voor volwassenen zijn er 2 luie stoelen net als in de andere zoutkamer. Als ik zie hoe energiek oma werd, denk ik dat het erg leuk zal zijn voor haar om ondertussen iets gezelligs met haar kleindochters te doen. Je kunt zelf overigens ook een boek, een spelletje of een tablet meenemen in de zoutkamer.

Gratis halotherapie sessie

Wij mogen nog verschillende keren terugkomen om te ervaren wat voor effect een complete therapie heeft én om de kinderkamer te proberen. Daar zal ik dan nog over schrijven, in ieder geval in mijn weekoverzichten. Ik ben in ieder geval erg enthousiast na deze eerste sessie. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Heb je longklachten? Vaak last van ontstekingen? Werken gewone medicijnen niet goed? Je kunt bij de HaloClinic gratis een eerste sessie ervaren om te kijken wat het met jou doet. Ze zitten in Zaandam (met kinderkamer) en Heemstede. Als je verzekerd bent bij Zorg en Zekerheid zou ik dat in ieder geval aanraden, als het dan bevalt wordt je kuur nog voor 75% vergoed ook!

Wat een uurtje zoutkamer kost? Een halotherapie kuur van 5 sessies kost 150 euro wat neerkomt op 30 euro per keer, als je meer sessies afneemt zakt de prijs per sessie.

Lees ook:

Had jij al eens van halotherapie gehoord?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Xenia zegt:

  Wat toevallig om jouw blog te lezen. Wij hebben sinds kort in de plaats waar ik woon een zoutkamer gekregen. Ik was/ ben er erg nieuwsgierig naar. Nu ik je verhaal lees neem ik mijn schoonmoeder er zeker een keer mee naar toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.