Twee op de vijf heeft slaapproblemen

Woelen, nachtmerries of wakker liggen; twee op de vijf Nederlanders ervaart slaapproblemen. De afgelopen paar maanden waren voor veel mensen erg stressvol of angstig. En wie daadwerkelijk corona had, kon moeilijk slapen door onder meer kortademigheid en ‘adrenalinerushes’ (wel heel moe, maar een stofje in het lichaam houd je alert, je lijf voelt onrustig). Normaal gesproken is juist de koude decembermaand met alle feeststress dé maand waarin mensen slecht slapen. In dit artikel wat geinige weetjes én mijn ervaring met een Emma Matras.

emma matras ervaring
De doos van de matrastopper is ook een lekker plekje…

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders in opdracht van online matrassenleverancier Emma Matras door onderzoeksbureau Team Vier. Van de mensen met slaapproblemen geeft 18% aan dat hun problemen nog eens verergeren tijdens de feestdagen. Hoe staat het met jouw nachtrust?

Slaap werkt helend. Je lichaam regenereert, je hersenen reinigen zichzelf, je emoties worden verwerkt. Het is bewezen dat bij kinderen die te weinig slaap krijgen, de hersenen niet goed groeien. Elke volwassene die baby’s in huis heeft gehad kan beamen dat je van slaapgebrek een slecht functionerende, schreeuwende zombie wordt. Van goed slapen wordt je creatiever, lever je betere sportprestaties, je kunt makkelijker en beter leren én … je leeft er langer door. Lang slapen, wil echter niet zeggen dat je ook goed hebt geslapen. 

emma kussen ervaring

Hoe komt dat? Waarom slapen mensen slecht?

Opvallend genoeg spelen financiële zorgen tijdens de in de regel dure decembermaand met hogere uitgaven aan cadeaus en luxe boodschappen nauwelijks een rol bij het slecht slapen (1%). Mensen ervaren vooral meer slaapproblemen door verandering van het weer. Dat is met 34% de meest genoemde oorzaak van extra rondwoelen onder Nederlanders in de wintermaanden. De kou heeft duidelijk effect op mensen die samen slapen, want een vijfde van de respondenten geeft aan last te hebben van hun partner die de dekens afpakt. Naast het weer spelen drukte en deadlines een rol; stress op het werk staat op de tweede plek (15%), gevolgd door veranderende schema’s en meer familiaire stress (beide 11%).

Vooral jongeren ervaren meer slaapproblemen in de wintermaanden en rond de feestdagen. 33% van de 18- tot 35-jarigen geeft aan dat hun slaapproblemen verergeren, versus 8% onder de 65-plussers. Ook leiden slaapproblemen bij jongeren vaker tot problemen op het werk; 12% van de 18- tot en met 34-jarigen heeft hier mee te kampen. Het zou interessant zijn om het onderzoek nu te herhalen, gezien de toegenomen stress en een enorme groep mensen die nu niet meer gezond is. Uit onderzoek van het Longfonds blijkt dat een grote groep ex-corona patiënten slaapproblemen ervaart door onderbroken nachten, nachtmerries, pijn en traumatische ervaringen. Zo ben ik zelf diverse keren happend naar lucht wakker geworden, wat enorm beangstigend is. Nog steeds krijg ik het bij een verkeerde slaaphouding benauwd.

emma matras ervaring
Nieuwe kussens van Emma.

Tips van een slaapexpert

“Onze temperatuur fluctueert gedurende de dag van hoog in de namiddag tot lager ’s nachts en in de vroege ochtend. Van nature zoeken we warmte voordat we naar bed gaan. Dit is een normaal mechanisme waarbij de lichaamstemperatuur daalt terwijl de huid juist warmer aanvoelt. Dat is nodig om in slaap te vallen en draagt bij aan de kwaliteit van slaap,” zegt Dr. Verena Senn, slaapexpert bij Emma – The Sleep Company. “In de winter wordt dit mechanisme over het algemeen versterkt omdat het koude weer meer vraagt van ons lichaam om warm te blijven. Het helpt aanzienlijk om voor het slapen gaan, een warm bad te nemen of onder een kleedje op te warmen.”

emma matras ervaring

Wat doe ik om goed te slapen?

Zelf gebruik ik tegen piekeren vaak slaapmeditaties. Een saaie stem die positieve boodschappen verkondigd met een rustig muziekje op de achtergrond, werkt voor mij het beste wanneer ik onrustig ben. Ik zet mijn telefoon dan op ‘niet storen’ en het autoplay schuifje in youtube op uit. Mijn favoriet zijn de meditaties van Dauchsy, maar ook Bob Baker vind ik prettig. Spreek je niet zo goed Engels? De Nederlandse slaapmeditaties van Jolanda Hoogkamer gebruik ik als mijn dochters naast me in bed kruipen.

Oh en mijn meest recente briljante ontdekking? De app Synctuition. Deze is nu gratis te downloaden en maakt gebruik van bijzondere 3D geluidservaringen om je hersenverbindingen te stimuleren en je intuïtie te activeren. Elke beleving duurt 25 minuten. Heel bijzonder.

Een intentie opschrijven in het notitieboekje dat in mijn nachtkastje ligt, doe ik ook weleens. Dat het mijn intentie is om uitgerust wakker te worden, bijvoorbeeld. Of dat het mijn intentie is om inzichten te krijgen in … mijn bedrijf of mijn liefdesleven. Dat ik de intentie heb om mijn lichaam te helen. Nou ja, net wat je graag wilt. Je kunt er ook meteen bijzetten waar je de afgelopen dag dankbaar voor was. Dan zet je een positieve vibe neer voor je gaat slapen.

Wat ook altijd helpt is vers beddengoed op je bed. Dat voelt schoon en fris en dan lig je lekkerder. En stop ook zo nu en dan je dekbed in de wasmachine.

En over schoon en fris gesproken: ik heb sinds een paar weken een nieuwe matrastopper! Deze kreeg ik van Emma Matras omdat ik de afgelopen weken enorm veel tijd op mijn bed heb gespendeerd. Perfect om deze uit te proberen dus. Emma Matras kwam in 2019 als beste uit de test bij de Consumentenbond. Een goed matras draagt bij aan de kwaliteit van je slaap. En aangezien ik momenteel lid ben van Club Siësta, lig ik graag comfortabel.

Verder heb ik nieuwe kussens gekregen, ook van Emma Matras om eens te ervaren wat een stevig kussen voor zijslapers voor effect heeft. Regelmatig de kussens vervangen en/of wassen is sowieso ook erg belangrijk. ’s Nachts verlies je veel vocht en dat komt natuurlijk in je beddengoed, kussens, dekbed en matras terecht. Regelmatig verschonen, wassen of vervangen houdt eventueel ongedierte zoals bedwantsen buiten de deur.

Hoe bevalt de Emma matrastopper?

Het is sowieso heel prettig om een nieuwe matrastopper te hebben. Mijn bed nam ik na de scheiding 2e hands over en van de aanschaf van een nieuwe topper was het nog niet gekomen. De oude topper was doorgezakt in het midden, had wat vlekken en voelde vaak zweterig aan. Ook met vers beddengoed er op.

Als ik het me goed herinner zou je een matrastopper eigenlijk elke 5 jaar moeten vervangen. Nu ik een nieuwe topper heb, lig ik veel comfortabeler al zijn uiteraard niet direct je slaapproblemen ermee verdwenen. Het voelt lekker fris, ook omdat de tijk van een Emma Matras ventileert. Vocht wordt afgevoerd zodat je koel en droog ligt. Verder voel ik dat mijn lichaam betere ondersteuning krijgt. Ik ben nogal beweeglijk en zo’n nieuwe matrastopper ligt in alle posities – van zeester tot foetushouding of zelfs met 2 kinderen naast je – comfortabel.

Ik moet nog even proberen hoe de achterkant ligt. Matrastoppers van Emma zijn keerbaar: de ene kant is harder en de andere zachter. Maar nu ik gewoon fijn lig, wil ik de huidige kant gewoon even blijven gebruiken. En dat adviseren ze ook: kies en fijne kant en blijf die gebruiken. Ik dacht altijd dat je het matras moest draaien elke keer dat je het bed verschoont. Maar bij Emma Matras is dat dus niet zo! Deze is opgebouwd in lagen waardoor er geen kuil in ontstaat en de topper lang veerkrachtig en ondersteunend blijft.

Hoe ligt het Emma foamkussen?

Naast de topper ontving ik twee foamkussens van Emma. Dat was voor mij even wennen. Ik lig graag op mijn zij en dan wordt je hoofd goed ondersteund met dit wat dikkere stevige kussen. Maar ik kijk in mijn bed ook televisie en dan lig ik op mijn rug, ik luister muziek in dezelfde positie én ik draai vanwege de pijnlijke long vaak op mijn buik. In deze houdingen is juist een wat zachter kussen prettig omdat je nek anders een rare bocht maakt.

Door de corona longontsteking heb ik nu maanden later nog steeds een groot deel van de dag en nacht het gevoel dat mijn keel wordt dichtgeknepen, dat beïnvloedt uiteraard je nachtrust en je slaaphouding. Voorheen sliep ik rustiger door.

Omdat ik single ben, heb ik de volgende oplossing gevonden: aan één kant mijn oude kussen, op de andere bedhelft het foamkussen. Zo kan ik ’s nachts makkelijk wisselen. Wil ik op de zij liggen? Dan schuif ik naar rechts waar het foamkussen ligt. Kruip ik op mijn buik of wil ik televisie kijken? Dan schuif ik naar links naar mijn oude, zachte kussen. 

Het Emma kussen is bij warm weer prettiger, omdat het foam vocht beter reguleert. Of in ieder geval de tijk om het kussen heen doet dit, zelfde ademende materiaal als de matrastopper. Op je zij ligt het erg prettig, niet zweterig zoals mijn oude kussen en het ruikt dus ook lekker fris. Wel is het kussen dus heel hard en stevig, wat bij buikslapen of rugslapen geen optie is omdat je nek dan een rare kronkel maakt.

De oplossing

Dit ‘probleem’ kaartte ik aan bij Emma Matras en ze kwamen diezelfde dag nog met een oplossing. Een oplossing die eigenlijk heel simpel is. Ik schaamde me er een beetje voor dat ik daar zelf niet aan had gedacht: je kunt het kussen open ritsen en er een laagje tussenuit halen. Zo bepaal je zelf de perfecte samenstelling. Kijk maar mee naar dit filmpje:

 

Afhankelijk van je slaappositie moet je dus kiezen wat je prettiger vindt. Ik heb besloten dat ik een paar extra kussenslopen wil aanschaffen, zodat ik op elke helft – heel luxe – gewoon 2 hoofdkussens kan plaatsen. Dat is makkelijker als er midden in de nacht een kind bij kruipt. Plus als er dan eens een man blijft slapen, dan geven extra hoofdkussens de indruk dat ik van luxe houd. Wat ook zo is. Dus dan weet ie dat ie zijn best voor me moet doen. 😉

In ieder geval wil ik je zeker nu het zomer is aanraden om – als het nodig is- een nieuwe topper of nieuwe hoofdkussens aan te schaffen. Kussens vervang je het beste ieder jaar, een matrastopper het beste om de 5 jaar. Het verhelpt problemen met inslapen niet, maar zorgt er wel voor dat je beter kunt doorslapen als je eenmaal vertrokken bent. Fijnere nachtrust dus!

Proefslapen

De Emma foamkussens zijn 69 euro per stuk. De prijs van een matrastopper hangt af van welke maat je nodig hebt en is verkrijgbaar vanaf 209 euro. Handig weetje: Emma Matras geeft op alle producten een 100 dagen gratis proefslapen garantie! Je kunt de producten dus op je gemak uitproberen en bevalt het onverhoopt toch niet? Dan kun je ze retourneren. Je leest daar alles over op de website van Emma Matras.

Slaap jij het liefst met een hard of zacht kussen? En qua matras? Moet het zacht zijn of juist lekker stevig?

ervaring emma matras

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.