Infraroodscreening: mijn ervaring met een medische thermografie

Vanaf ongeveer je 50e wordt je als vrouw opgeroepen om een mammografie te laten maken. Voor die tijd zit er nog teveel klierweefsel in je borst om een goede meting met dat apparaat te doen. Toch kun je de gezondheid van je borsten al voor die tijd monitoren en niet alleen door met de hand te controleren op eventuele knobbels. Ik was uitgenodigd bij Thermografie Amsterdam voor een preventieve infraroodscreening. Niet alleen van mijn borsten trouwens. 

thermografie rug
De temperatuur in je lichaam wordt gemeten met een infraroodcamera tijdens een thermografie. Deze foto’s worden nog door een arts bekeken, waarna ik via Thermografie Amsterdam een terugkoppeling krijg.

Vanaf je 30e kun je dit al regelmatig als algemene gezondheidscheckup doen, waarbij temperatuurafwijkingen in je lijf een signaal kunnen zijn dat er wellicht iets niet goed is en of extra onderzoek of een leefstijlveranderingen verstandig is. Thermografie maakt je bewust van wat er in je lichaam gebeurt: de temperatuur geeft informatie over processen in je lichaam. Voor mensen boven de 75 heeft een thermografie geen zin meer, de processen van fysiologische veranderingen die je hierop kunt zien, staan dan al vrijwel stil. Een thermografie is sowieso geen vervanging van de mammografie, sterker nog het is een compleet ander onderzoek! Maar wel juist toegankelijk voor dames onder de 50 én het doet geen pijn. 

Sterker nog: je voelt niets van een thermografie, maar je moet wel bepaalde dingen laten voor je er één kunt laten maken die betrouwbaar is. Niets mag namelijk je lichaamstemperatuur verstoren, zodat de meting goed zal zijn. Als niet-risicogroep vond ik de pijnloze screening zelf wel een fijn idee. Anders had ik überhaupt geen onderzoek naar mijn borsten en de rest van mijn lijf laten uitvoeren. Maar eerst even terug naar het begin, laat ik je alles vertellen over mijn ervaring bij Thermografie Amsterdam!

borst thermografie amsterdam
Wat weet Birgitte ontzettend veel van je lichaam en hoe dit op natuurlijke wijze te ondersteunen!

Intake thermografisch onderzoek

Het lichaam is een wonderbaarlijk iets, het is bloedirritant wanneer je lijf niet naar behoren werkt. Dat heb ik tijdens mijn longcovid-revalidatie wel gemerkt. De medische wetenschap kijkt vaak naar 1 specifiek stukje waarin ze zijn opgeleid. Terwijl ik met Birgitte Brouwer van Thermografie Amsterdam in gesprek was, merkte ik direct dat zij veel breder kijkt.

Ze is dan ook niet alleen Level II Clinical Thermograaf, maar heeft ook opleidingen gedaan op het gebied van Orthomoleculaire Therapie en spijkert haar kennis continu bij. Ze stelt jou allerlei vragen, omdat ze moet begrijpen wat jouw lichaam doet. “Via jouw persoonlijke klachten, vertelt je lichaam een verhaal”, zegt ze. Wanneer iemand zich bewust is van wat het lichaam doet of vraagt, weet je ook hoe je dit kunt ondersteunen. “Je lichaam vraagt om aandacht en liefde, alleeOn weten veel mensen niet meer hoe dit uit te lezen. Welke stoffen je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen.” 

Omdat ik hoop met dit artikel veel lezers te helpen én omdat Birgitte alle thermografische foto’s door artsen laat beoordelen, leek het me heel interessant om dit onderzoek te laten doen en jou hierover te informeren.

Voor je de foto laat maken

Voor ik naar haar praktijk in Amsterdam reed – overigens zeer goed aan te rijden omdat je de binnenstad niet in hoeft en je kunt er heel goed parkeren – had ik haar al uitgebreid telefonisch gesproken. En ik had een vragenlijst ontvangen waarop je bepaalde dingen kunt aangeven, waar tijdens het onderzoek rekening mee gehouden wordt. Zoals: komt er borstkanker voor in de familie? (Ja, aan mijn vaders kant.) Welke operaties zijn er bij je uitgevoerd? (Diverse operaties door de kaakchirurg en er is een spiraal operatief uit mijn buikholte verwijderd.) Ze gaat grondig te werk, dus belangrijk dat je hier echt even voor gaat zitten. Dan heb je er tenslotte het meest aan!

“Eerst wordt de weg aangelegd, daarna komt er pas een huis”, is haar mooie metafoor. Ze bedoelt hiermee dat er eerst bepaalde structuren in je lichaam veranderen, fysiologisch dus, voordat je daadwerkelijk ziek wordt. Thermografisch onderzoek maakt dit inzichtelijk en Birgitte geeft aan de hand daarvan de nodige tips om je leefstijl te veranderen. Dan voorkom je mogelijk het ‘huis’ oftewel het ziek worden. 

Welke dingen kunnen je lichaamstemperatuur beïnvloeden?

Een neutrale lichaamseigen temperatuur is heel belangrijk voor goede foto’s. Vooraf kreeg ik dan ook instructies als: een dag tevoren niet sporten, niet naar de sauna en geen massage ontvangen. Op de dag dat ik de afspraak had, werd het nog een stukje strenger. Geen warme dranken zoals koffie of thee. Niet de lymfeklieren beïnvloeden, dus geen deodorant. Ook geen crème op mijn gezicht, of bodylotion of whatever. Gewoon even niets. En onderweg – ik moest die ochtend een bevroren autoruit krabben – geen stoelverwarming aan (die ik niet heb, maar toch). Vanwege de full body foto’s moest ik ook een string meenemen, zodat ondergoed geen invloed zou hebben op mijn temperatuur. 

thermografie rug

Intakegesprek 

Na aankomst in Amsterdam, liet Birgitte me eerst even ‘landen’ met een intake gesprek. Ze vroeg wat nadere informatie naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst en vertelde allerlei interessante dingen, waar ik baat bij zou kunnen hebben. Zoals EFT om te ontspannen, EFT staat voor emotional freedom technique, iets dat ik al vaker als tip kreeg. Je tapt dan op bepaalde punten in je gezicht, bijvoorbeeld, met ontspanning als gevolg.

Ze vertelde me over hoe mindset de basis is voor alles rondom je gezondheid, wat ik zelf ook heb gemerkt. Over de balans van koper-gehalte. De juiste verhoudingen van Vitamine A en D in je lichaam en hoe die balans samenhangt. Wat de balans tussen kalium en magnesium in je lichaam voor effect heeft. Hoe je meer retinol binnenkrijgt en waarom je dat zou willen. En nog veeeeeel meer… Aan het eind van dit artikel zal ik de tips die ik kreeg met je delen. 

Achtergrond informatie thermische foto’s

Uiteraard ging Birgitte tijdens de intake ook even in op de achtergrond van medische thermografie. De techniek die Birgitte hier inzet, komt van Dr. Peter Leando, PhD., DSc., DAc, de oprichter van Meditherm, Inc. die al meer dan 40 jaar met thermografie werkt. 

Op thermische foto’s kun je bijvoorbeeld het proces zien dat bekend staat als angiogenese, de vorming van nieuwe bloedvaten die voedingsstoffen aan een tumor leveren. Deze asymmetrische toename van de bloedstroom veroorzaakt een temperatuurstijging, die weer kan worden opgepikt door medische thermische camera’s. Deze bloedtoevoer neemt vaak toe naarmate een tumor groeit en is een belangrijk onderdeel van basislijn onderzoeken (twee afspraken) en de mogelijkheid om een (ontwikkeling van een) tumor op een zo vroeg mogelijk moment te identificeren. Zo brengt thermografie een waardevol stukje van de puzzel om je borstgezondheid te kunnen optimaliseren. Maar zeker ook van de rest van je lichaam. Je krijgt inzichtelijk waar jouw lijf ‘om liefde vraagt’ en Birgitte geeft allerlei tips om die met kleine leefstijl aanpassingen aan je lichaam te geven.

Dit was dan ook mijn eerste afspraak. In maart kom ik terug om de resultaten van de eerste infraroodscans te bespreken en mijn ‘basislijn’ te bepalen, want 2 metingen zijn minder een momentopname en dus betrouwbaarder.

Onderzoekjes op de praktijk en tips

Ik koos ervoor om ook wat andere waarden te laten checken, nu ik er toch was. Zo kreeg ik – net als bij het plasma doneren – een vingerprikje om mijn Hb (ijzer) en CRP (ontstekingswaarde) te meten. Met een CRP van 0,5 zat ik heel erg netjes. Mijn Hb van 150 zou echter prachtig zijn voor een man, maar voor een vrouw wat aan de hoge kant (longziekten kunnen hier een oorzaak van zijn). Ik kreeg dan ook het advies om de volgende keer geen plasma maar bloed te doneren bij de bloedbank. Op de website van Sanquin, kun je lezen dat het bloed dan wat dikker en stroperiger is. Het risico is het dichtslibben van aderen.

borst thermografie amsterdam
De Age’s test, op de voorgrond een doorsnede van een borst met verschillende soorten tumoren.

Verder moest ik mijn arm op een Age’smeter leggen. Dit is een waardebepaling van de hoeveelheid plak in je bloed. Bij mij kwam deze iets uit boven de middellijn, dat betekent dat de bloedsuikerspiegel iets verstoord is en kan een voorbode zijn van op latere leeftijd diabetes of Alzheimer. En aangezien mijn oma Alzheimer had… Overigens scoorde ik wel netjes op de APG, wat betekent dat er genoeg urine naar de blaas kan stromen. Geen afwijking aan de nieren dus. Verder bleek mijn Vitamine D wat aan de lager kant.

De tips die ik kreeg bij Thermografie Amsterdam zijn erop gericht om de bloedsuikerspiegel te verlagen, om Vitamine A&D in de juiste balans te krijgen en om ook de verhouding tussen Kalium en Magnesium te bevorderen. Zo is het voor mij persoonlijk verstandig om meer retinol binnen te krijgen. Dat kan door meer dierlijk vet van gezonde afkomst binnen te krijgen, bijvoorbeeld door kalfslever te eten, net als vroeger levertraan te slikken en veel eieren te eten, grasroomboter. En dit activeer je door voldoende lichtinval in je ogen.

thermografie amsterdam
Op een thermografie kun je alle subtiele temperatuurschommelingen zien. Dus ook dat ik die avond een beetje hoofdpijn en zeurende bijholtes zou hebben…

Afijn, na de uitgebreide intake was het tijd om de thermografische foto’s te laten maken. Dit gebeurt in een aparte ruimte, waar je je rustig kunt uitkleden achter een gordijn. Omdat ik lichaamsfoto’s wilde hebben – ook vanwege bepaalde bulten in mijn onderarmen – moest ik ook een string meenemen, die ik hier aan kon trekken.

Daarna was het even kippenvel… Er konden nog niet direct foto’s worden gemaakt, omdat je temperatuur eerst moet stabiliseren na het uitkleden. Ondertussen stelde Birgitte me op mijn gemak en bespraken we allerlei punten van mijn gezondheid en kreeg ik de nodige tips en achtergrondinformatie. Vervolgens werden in alle rust de foto’s gemaakt, waarbij ik soms moest staan, dan weer zitten of even draaien voor de zijkant of achterkant.

Speciaal voor dit artikel kreeg ik al enkele foto’s toegezonden. Op de echte uitslag moet ik nog even wachten. Maar zie je de foto van mijn hoofd met overal rode vlekken? Birgitte vroeg direct of ik soms hoofdpijn had. Dat was op het moment van vragen nog niet het geval, maar later die middag kwam het opzetten en had ik bovendien flink last van mijn bijholtes. Hoe bijzonder dat je dit op de foto al kon zien!

Van voetenbadje tot oil pulling

Ik kreeg direct de tip mee om op een teentje knoflook te kauwen om de sinusholtes schoon te maken. Knoflook is een natuurlijk antibioticum. Tijdens het koken die avond direct gedaan dus! Overigens kreeg ik ontzettend veel tips, maar… Ook het advies om rustig met 1 ding te beginnen en dan steeds iets erbij te pakken. Het is niet de bedoeling er stress van te hebben, alle beetjes helpen om je lichaam beter in balans te krijgen.

Stress… ja dat was sowieso een dingetje. Zie je de witte vlekken op mijn sleutelbenen en de knalrode ruggengraat? Ik had teveel spanning in mijn lijf. Ga floaten, dan kun je echt even alles loslaten, kreeg ik als tip. Floaten is een mooie manier om te ontspannen én meteen iets aan je magnesium niveau te doen. Ik heb ook een zak magnesiumvlokken aangeschaft om voetenbadjes mee te nemen.

Voetenbad recept

Het voetenbadrecept dat ik kreeg:

  • scheut magnesiumvlokken
  • scheut appelazijn
  • baking soda (oftewel natriumbicarbonaat)
  • scheutje olijfolie (zodat je voeten lekker zacht worden)

En regelmatig bijvullen met warm water zodat het niet te snel afkoelt. Als je dit doet voor het slapen gaan kun je heerlijk ontspannen. Kwam er trouwens ook achter dat ik nog een fijne magnesiumgel thuis had liggen die ik sindsdien regelmatig voor het slapen gaan op mijn kuiten smeer (gekocht bij de masseuse op vakantiepark Roompot Nieuwvliet Bad).

Oil pulling

Een andere tip die ik kreeg was om zo puur mogelijke biologische kokosolie aan te schaffen. Dat heb ik inmiddels in huis. Nu moet ik me nog even verdiepen in de term ‘oil pulling’, waarbij je de mond spoelt met kokosolie. Dat doe je zo’n 10 minuutjes per keer en zou ontgiftend werken. Oil pulling komt uit de ayurvedica en bevordert naast de frisse adem en mondgezondheid ook je algemene gezondheid. 

Je maagzuur checken

Om te checken of je wellicht te weinig maagzuur hebt, zou je – 3 dagen achter elkaar – ’s morgens op een nuchtere maag een glas water met kwart theelepeltje baking soda kunnen drinken en dan bijhouden hoe lang het duurt voor je een boer laat. Duurt het te lang (langer dan 4 minuten)? Dan heb je te weinig maagzuur en dat kan bepaalde klachten geven.

Afijn, je ziet het: ik ben een heleboel informatie wijzer! Terwijl ik dit schrijf, krijg ik een mail binnen met de medische beoordeling. Daar ga ik even rustig voor zitten, dus later meer.

Vond jij dit ook allemaal razend interessante informatie? Surf dan naar de website van Thermografie Amsterdam. Je kunt bij interesse niet alleen meer lezen, maar ook een afspraak voor medische thermografie plannen in Amsterdam, Zwolle, Joure, Boxtel of Barneveld.

Had jij al eens van de medische thermografie gehoord?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.