Tuintrend van 2023: wellbeing verlengstuk

Anno 2023 hebben we steeds meer aandacht voor de natuur. Tuinieren is dé groene hobby dichtbij huis waar mensen als wellbeing verlengstuk enthousiast mee bezig zijn. Het klimaat met groene planten en bomen temperen bij hitte en zorgen dat bij heftige regen het water ook weg kan of opgeslagen wordt, is hartstikke hip. Daarbij is de aandacht voor biodiversiteit een grote trend, kweken we zelf groenten en willen we ons overprikkelde brein offline rust geven en bosbaden. Hoe doen we dat?

tuintrends 2023

Gemeentes stimuleren massaal de aanleg van geveltuintjes. Zelf kreeg ik er ook eentje cadeau: tegels er uit en meer groen voor betere afwatering bij hevige regenval én tegelijk een gezelligere aanblik. In de achtertuin zijn houten vlonderplanken populair onder bijvoorbeeld een overkapping, hebt deze trouwens ook van bamboe al blijft bankirai een populair materiaal.

Tuinieren in het voorjaar of najaar?

greenspin vergeten tuinseizoen
Tuinieren in het vergeten tuinseizoen: de herfst. Foto: Greenspin

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar, als het zonnetje schijnt en de bloemetjes al staan te pronken in het tuincentrum. Er zijn genoeg tuinklusjes in maart tenslotte. Tot zo’n 30 jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen, veel logischer zo las ik in een persbericht van Greenspin. Om groter te groeien boven de grond moeten wortels ook groter groeien onder de grond. Planten die in september, oktober of november de grond in gaan, komen meestal terecht in een bodem die nog warm en vochtig is. Door de warmte en het vocht kunnen de wortels al goed de grond ingroeien en een verbinding aangaan met hun nieuwe plek. Die planten hebben dus een voorsprong op de types die pas in april of mei in hun nieuwe stek in koude grond worden gezet.

Pergola’s en overkappingen

Trendhout homingxl overkapping
Wellbeing met uitzicht over de mooiste hoekjes van de eigen tuin: de overkapping is een trend. Foto: HomingXL

Pergola’s en overkappingen zijn erg in trek. Onder een overkapping kun je de buitenkeuken kwijt en veel mensen maken er een meer dan sfeervolle zitplek van waar ze gasten kunnen ontvangen. Ook als het buiten regent zit je dan comfortabel en kun je buiten eten of lezen. Onze tuin is met een prettige verblijfsplek pas écht een verlengstuk van onze persoonlijke wellbeing. De pergola is populair vanwege de natuurlijke look die klimplanten direct aan je tuin geven. Met de aandacht voor bloeiende planten en biodiversiteit, willen mensen graag soorten de passiflora of blauwe regen vanwege de onmiddellijke sfeer die ze brengen. Een klimplantenrekje volstaat niet wanneer je groots wilt uitpakken in combinatie met hanging baskets en een ‘natuurlijk schaduwdoek’ van bloeiend groen.

Dieren aantrekken in je tuin

karwei kleine diertjes
Kleine diertjes aantrekken kan met waterbakjes, insectenhotels en vogelhuisjes. Foto: Karwei

De bedreigde bij, vogels, egeltjes… we willen ze graag helpen met ‘ons groen’. Kleine dieren voelen zich prima thuis in een gezellige tuin. Het enige wat jij hoeft te doen is ze een huis geven, zodat ze vaker terugkeren om te schuilen of te eten. Denk aan het ophangen van een insectenhotel of een vogelhuisje, en vergeet de egel niet. Met een simpel egelhuisje zorg je ervoor dat ook deze dieren veilig en comfortabel kunnen schuilen en slapen in jouw tuin. Gereedschapsmerk Parkside stuurde mij onlangs een insectenhotel om zelf in elkaar te zetten met de kinderen, Wolf Garten stuurde me zaadbommen om bijen te redden, ontzettend leuk en nog nuttig ook.

Van smart home naar smart garden

signify slimme buitenverlichting
Op je houten tuinvlonder genieten van je eigen lichtshow. Foto: Signify

Nu de smart home oplossingen ingeburgerd zijn, verplaatst dit zich meer naar de tuin. De robotgrasmaaier en het programmeerbare sproeisysteem kennen we al even. Het merk WiZ heeft allerlei slimme opties in het buitenassortiment voor sfeervolle programmeerbare verlichting onder je overkapping en in je tuin. Zoals bijvoorbeeld hun ELPAS tuinpaal, lichtsnoer, grondspots en wandlampen. Je hoeft ze alleen aan te sluiten en dan kun je spelen met miljoenen kleuren en talloze (dynamische) lichtscènes.

Zuinig met water

WOLF-Garten Tuinmonitor 2023
We letten meer op ons waterverbruik. Foto: WOLF-Garten

Bijna de helft van de Nederlandse tuinbezitters houdt rekening met de groeiende waterschaarste door hun waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dit blijkt uit het jaarlijkse online onderzoek van tuinmerk WOLF-Garten naar het tuiniersgedrag van Nederlanders. Een groot deel van de Nederlandse tuiniers omschrijft zichzelf als een duurzame tuinier (48%). Ze beperken hun watergebruik, plaatsen een regenton (56%) en maken van hun tuin een groen paradijs (73%) voor insecten en vogels. De meeste Nederlandse tuiniers zijn tevreden met de hoeveelheid beplanting (60%) in hun tuin. Een derde wil liever nog meer groen.

Tuinieren is goed voor je gezondheid

Dat tuinieren goed is voor lichaam en geest weten we misschien al wel, maar de Tuinmonitor van WOLF-Garten bevestigd dit nu ook. Volgens de meeste ondervraagde tuiniers (90%) levert het actief buiten zijn in de frisse lucht flinke gezondheidsvoordelen op, zo voelen ze zich fitter, meer ontspannen (78%) en merken dat hun humeur ervan opknapt (45%). Veel respondenten (80%) ervaren ook weleens lichamelijke klachten zoals rugpijn (56%). Ze letten dan ook zoveel mogelijk op een goede werkhouding (63%) en schaffen zo nodig ergonomisch tuingereedschap (68%) aan dat verstelbaar (63%) en licht van gewicht is (59%) of een goede grip heeft (50%).

Wat doen we graag in de tuin?

zaadballen wolfgarten
Bollen planten vinden we erg leuk om te doen. Foto: WOLF-Garten

De 780 ondervraagden nemen de tijd om te tuinieren: ruim de helft van de tuiniers werkt meer dan één of twee uur per week in de tuin. Favoriete werkzaamheden voor vrouwen zijn het kweken van fruit en groenten, gevolgd door het snoeien van planten en struiken en het planten van bollen. Bij mannen staat het maaien van gras bovenaan, op twee snoeien en drie het kweken van fruit of groenten. En net als in 2022 zijn de klusjes die we liever overslaan: het wieden van onkruid, het vegen en schoffelen van de tuin.

Wijntje in de tuin? gefikst met Code rosé hortensia

hortensia meilandjes
Foto: hydrangeaworld.com/VidiPhoto

Alcohol lijkt qua ‘woke’ steeds meer passé, hoewel veel tuinbezitters toch graag met een wijntje van hun tuin genieten. Zo ook de Meilandjes die hun eigen Hortensia doopten. De nieuwe tuinplant draagt de naam Hydrangea macrophylla ‘Code Rosé’ en is vernoemd naar het gelijknamige Boutique Pension van de familie Meiland in Noordwijk. Martien: “Ik ben gek op hortensia omdat deze zo veel en zo lang prachtige, grote bloemen geeft.” Erica: “Ik kan niet wachten om ze in de tuin van het pension te planten zodat de gasten ervan kunnen genieten.” De nieuwe, sterke tuinplant bloeit tijdens de zomermaanden en heeft een felroze bloemkleur met een unieke donkerroze rand. Het donkergroene blad zorgt voor een verrassend contrast. Code Rosé komt elke zomer opnieuw tot bloei en eenmaal volgroeid is deze tuinhortensia zo’n 120 cm hoog.

Op tuin uitje

Doorwerth-moestuin-zomer
Een gegidste tour door onder meer de moestuin van Kasteel Doorwerth kun je anno 2023 zelfs combineren met een boottochtje vanuit Wageningen, echt een dagje uit. Foto: Kasteel Doorwerth

Wie echt even wil ‘bosbaden’ gaat op tuin uitje anno 2023. Bleef dat vroeger bij de Tuinen van Appeltern, de Floriade en de Keukenhof, nu is er steeds meer aanbod zowel van locaties als bijvoorbeeld persoonlijke wandelcoaching in de natuur. Op stap met de boswachter? Dat kan via Staatsbosbeheer, maar kun je bijvoorbeeld ook boeken bij kastelen zoals Kasteel Hernen of Doorwerth. Op persreizen in België heb ik genoten van allerlei geweldige natuuruitjes op dit gebied, met uitleg over bijzondere soorten planten en bomen. Ik vond het fantastisch!

Wat heb jij dit jaar aan je tuin gedaan?
Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.