Tuintrends 2022: van e-tuinieren tot grotere regenton

Natuurlijke materialen, ronde vormen… na de pandemie willen we in eigen huis en tuin graag wat vriendelijkheid voelen. Die woontrend zie je dus zowel buiten als binnen. Daarnaast zijn er de nodige innovaties met zuinigere, stille tuingereedschappen en zien we merken die inspringen op klimaatverandering door bijvoorbeeld grotere regentonnen te introduceren. Lees je mee welke tuintrends voor 2022 mijn mailbox binnen stroomden?

tuin 2022 trend
Foto: Shutterstock

Vraag naar grotere regentonnen neemt toe

Regentonnen kunnen wateroverlast in de woonomgeving beperken, bovendien kun je bij droogte de inhoud gebruiken. De laatste 100 jaar is de regenval in Nederland met 25% toegenomen, blijkt uit metingen van het KNMI. Ondertussen wordt een steeds groter deel van Nederland bebouwd en verkiezen veel tuinbezitters tegels boven groen. De Nederlandse leverancier van Nature® regentonnen, Outside Living, merkt dat vooral de vraag naar grotere regentonnen de afgelopen 2 jaar flink is toegenomen.

grote platte regenton
Deze Nature regenton neemt weinig plek in. Foto: Outside Living

Bij 33% van de Nederlandse woningen met een tuin staat tegenwoordig al een regenton om water op te vangen en te hergebruiken. Waar eerst vooral regentonnen van 100 tot 200 liter populair waren, ziet de leverancier in Nederland het laatste jaar een verdubbeling in de verkoop van de regenton van 276 liter.

De reden voor de toenemende vraag naar grotere regentonnen is tweeledig. Enerzijds merken mensen met een regenton dat ze al snel door hun watervoorraad heen zijn; voor het eenmalig bewateren van de tuin is toch al snel 100 liter nodig. Anderzijds zijn de regenbuien heftiger en duren de periodes van droogte langer.

De grotere, rechthoekige muurtanks van 276 liter zijn zo ontworpen dat ze aan de muur bevestigd worden en niet te veel ruimte innemen. Aan de voorzijde zit een kraantje voor het vullen van een emmer of gieter, aan de rechterkant zit de vulindicator met daaronder een kraantje om de tank helemaal leeg te laten lopen. De regentank komt met een aansluitset om de tank aan de regenpijp te verbinden.  

Mensen die al een regenton hebben, hoeven niet per se een groter exemplaar te kopen maar kunnen met een koppelstuk ook meerdere tonnen aan elkaar verbinden. Dankzij het koppelstuk gaat de overstort van de eerste ton naar de tweede ton.

Lees ook Pasteltinten zijn één van de woontrends voor 2022: Safe Haven

vtwonen.nl

Groene aanslag milieuvriendelijk verwijderen

Haal voor de voorjaarsschoonmaak Tricel Zilver Soda in huis. Het is mild, milieuvriendelijk, voordelig en zuinig in gebruik: je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig voor een groots effect. Groene aanslag op tegels en terrashout verwijder je snel en grondig met soda. Ook tuinmeubels maak je in een handomdraai schoon.

tricel soda schoonmaak
Foto: Tricel

Groene aanslag is een verzamelnaam voor mossen en algen die zich gedurende de donkere en vochtige dagen ontwikkelen. Vooral plekken waar minder licht komt slaan groen uit waardoor je tuin snel een onverzorgde aanblik krijgt. Gelukkig kun je deze groene aanslag gemakkelijk verwijderen met behulp van Tricel Soda. 

Hoe verwijder je groene aanslag met soda?

Neem een emmer water en meng 10 gram soda van Tricel per liter water. Giet het mengsel over de aanslag en schrob de aanslag weg met een harde borstel. Vervolgens spoel je de stoep na met de tuinslang voor een stralend schoon resultaat. Als je erg veel groene aanslag hebt voeg je iets meer soda toe en laat je het wat langer inwerken. Je kunt het overigens ook prima gebruiken voor dagelijkse schoonmaakklussen zoals het reinigen van de keuken, vloeren, deuren en geglazuurde tegels. 

Lees ook De tuintrends van 2021

We ontdekken ‘Het Groene Geluk’

Ontspannen in de tuin, de kracht van de natuur om je gezondheid te boosten oftewel het ‘groene geluk’ wordt steeds meer omarmt. Binnenkort verschijnt de nieuwste uitgave van Uitgever Snor met tal van tips en tricks op dit gebied, van vogelmeditatie tot tuintherapie. Een boek vol prachtige illustraties en fijne tips dat ook op de koffietafel hoge ogen zal scoren.

het groene geluk snor
Foto: Uitgever Snor

Groen is goed voor ons welzijn. Hoe je lichaam en geest reageren op natuur, legt auteur Eline Van Lancker uit in het nieuwe Snorboek ‘Het groene geluk’. Gestoeld op wetenschappelijke feiten en met een stevige dosis zelfrelativering, vertelt ze onder andere hoe ontspannen – en vaak zelfs gelukkig – je wordt van outdooractiviteiten als wildplukken, vogelspotten, tuinieren en bosbaden. Ieder hoofdstuk bevat bovendien een praktische gids om zelf aan de slag te gaan. 

Belang van Vitamine G

Volgens een groeiend aantal evolutie- en omgevingspsychologen heeft elke mens een aangeboren oerdrang naar groen, en worden we instinctief gelukkig van aarde onder de nagels en boslucht in de longen. Ergens diep in de krochten van ons brein zitten immers nog de genen van onze voorouders op de Afrikaanse savanne. Dus of je jezelf nu als natuurmens beschouwt of niet, een stevige dosis vitamine G is al bijna even noodzakelijk voor onze mentale en fysieke gezondheid als voldoende lichaamsbeweging of een evenwichtig eetpatroon.

“Bij deze dan ook mijn missie met dit boek: je ervan overtuigen dat de natuur een blijvend plekje in je aandacht en agenda verdient. Vanuit mijn eigen ervaringen help ik je op pad, met heel wat praktische tips en opvallende inzichten uit de wetenschap. Zodat iedereen zich realiseert hoe kostbaar de lapjes tuin, park, bos, veld of vijver zijn”, aldus de auteur.

Lees ook 7 tips om jezelf te boosten

Slow Toerisme

slow toerisme vendée suppen
Foto: Vendée Tourisme

Het groene geluk zie je ook terug in Slow Toerisme, waarbij mensen er bewust op uit trekken om de natuur te bewonderen. Suppen is een hype, in België noemen ze dit peddelsurfen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld naar Frankrijk gaan om in het hartje van het moerasgebied van de Vendée te suppen. Waag je met je peddel door het moeras in het zuiden van de Vendée of op het eiland Olonne, en ontdek de streek in alle vrijheid vanop het water. Ze hebben allerlei routes uitgestippeld. Al kun je deze sportieve activiteit ook prima in Nederland doen, bijvoorbeeld bij Landal Reeuwijkse Plassen of op de Noorderplassen in Almere.

klimbos funforest
Foto: FunForest

Een groene beleving vind je ook in één van de vele klimbossen. Klimbossen zijn echt een trend, je ziet ze op steeds meer plekken. Klimbosorganisatie Fun Forest en buitenwinkel Bever bundelden hun krachten voor een avontuurlijke samenwerking. Beide partijen zijn specialist in het buitenleven en streven veel van dezelfde waarden na. Ze zijn samen een recycling programma gestart, waarbij Fun Forest gebruik zal gaan maken van gekeurde en gerepareerde schoenen van Bever. Ook bieden ze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om door te groeien van Fun Forest naar de volgende stap op de werkvloer van Bever.

Handig tuingereedschap in de herfst

Stille revolutie in tuingereedschappen: e-tuinieren

Tuingereedschap kost steeds minder kracht bij gebruik omdat het meer en meer elektrisch gaat zijn, zelfs de takkenschaar. Alles wordt stiller in gebruik, energiezuiniger en ergonomischer. En soms is het tuinonderhoud zelfs compleet geautomatiseerd, zoals met de robotmaaier. Dankzij de nieuwste technologieën zijn accu-gereedschappen net zo krachtig als de uitvoering met benzinemotor maar veel milieu- en onderhoudsvriendelijker. Vervuilende uitstoot wordt tot een minimum beperkt en de apparaten zijn bovendien 80% stiller dan vergelijkbare modellen met benzinemotoren. Een mooie tendens. De tuinmerken WOLF-Garten, Robomow en Cub Cadet kondigen dit voorjaar bijvoorbeeld deze noviteiten aan:

Het e-multi-star®-systeem van Wolf Garten

wolfgarten snoeischaar
Foto: Wolf Garten

WOLF-Garten lanceert de elektrische opvolger van het bekende multi-star® kliksysteem, waarbij één basissteel te combineren is met 70 opzetstukken. De basis van het e-multi-star®-systeem is de ergonomische, aluminium accu-steel, met een lengte van 140 cm en een geïntegreerde 18V accu. Deze is te combineren met vijf accu-aangedreven gereedschappen : een heggenschaar, kettingzaag, gazontrimmer, takkenschaar en een grasschaar. De muurbevestiging van de steel is tevens de oplader, zodat je gereedschap altijd tot je beschikking staat.  

Robomows robotmaaier wordt een dubbeldekker

robomow robomaaier
Foto: Robomow

Robomow introduceert de RK3000 PRO en RK4000 PRO met dubbel maaidek waarmee in korte tijd grote gazons vanaf 2.000m2 tot in de puntjes gemaaid worden. Dankzij het nieuwe Dual Deck wordt de maaibreedte verdubbeld naar 42cm. De robotmaaiers produceren weinig geluid, minder dan 64dB, door de borstelloze motor zodat ook de buren in alle rust van de tuin kunnen genieten. Waar je vroeger nog zelf de randen van het gazon moest bijwerken hoeft dat nu niet meer omdat deze robotmaaiers voorbij de wielbasis kunnen werken. Zelfs het schoonmaken van het maaidek en de wielen doen deze maaiers mooi zelf. De 360-graden sensor zorgt ervoor dat de robotmaaiers obstakels in alle richtingen detecteren en vakkundig ontwijken.  

Gazonexpert Cub Cadet heeft meer (zit)maaiers  

cub cadet grasmaaier
Foto: Cub Cadet

Het Amerikaanse tuinmerk Cub Cadet breidt haar 60V-accusysteem uit met de krachtige LM5 E51R grasmaaier met mulchfunctie en 60 liter opvangzak. De accu kun je combineren met de andere 60V accu-gereedschappen uit deze serie, zoals de heggenschaar en bladblazer. Praktisch: de snelheid van de accu-aangedreven maaier kan traploos worden geregeld via een regelaar – zodat de maaisnelheid kan worden aangepast aan het gewenste looptempo. De twee zitmaaiers van het merk, de E-Riders LR2 ES76 en XT2 ES107 kregen een facelift en verschillende updates zoals ultra heldere LED-koplampen, elektronische cruise control, RevtekTM-technologie, safe-return-functie en een variabele maaihoogte-instelling. De zitmaaiers hebben de kleinste draaicirkel op de markt met slechts 17 cm.  

Lees ook DIY-tips voor een goedkope, maar leuke en comfortabele tuin 

Growing Green Cities op de Floriade

floriade
Foto: Floriade

Duurzaamheid staat ook centraal op het trendevent waar het ‘groen’ betreft, de Floriade in Almere. Het motto van deze Floriade is “Growing Green Cities”, over de stad van morgen. Een moderner en actueler thema dan ooit: 33 landen presenteren hun concepten en innovaties voor een duurzame en groene toekomst. De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade is opgericht in 1960 en vindt slechts eens om de tien jaar plaats. Door een bezoek aan de Floriade reis je de wereld rond in één dag:  zo neemt India je mee op een spiritueel pad, heeft China een indrukwekkende Bamboo Garden en ontdek je in het paviljoen van Qatar, het ‘Desert Nest’, met de traditionele ‘pigeon towers’. En leuk om weten, ook België neemt deel! 

Lees ook 10x groene inspiratie voor de kinderkamer

Ben jij de afgelopen jaren je tuin of de groene buitenomgeving meer gaan waarderen?

Voordelen wlg + kindercategorie

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.