Handig tuingereedschap in de herfst

Ligt jouw tuin ook vol bladeren? Als het stopt met regenen, moet ik in actie komen. Stoep, terras en looppad hou je het liefste schoon om vervelende glijpartijen te voorkomen. Bladeren kunnen naar de buren waaien en dat vinden ze niet fijn. Om te voorkomen dat het gazon verstikt, haal je daar het blad ook weg. In de nazomer heb ik het woekerende onkruid tussen de tegels al aangepakt. Ook mos dat weelderig groeit kan glad zijn. Tuinspecialist GARDENA heeft verschillende handige gereedschappen om in de herfst te gebruiken waaronder de voegenkrabber, een Multihark en bladblazer.

handig tuingereedschap

Tuintips in de herfst

  • Doe het verzamelde herfstblad in de groene containter of gooi het op een composthoop. Op sommige plekken in jouw gemeente staan ook grote bladkorven om bladeren van bomen uit de buurt in te doen zodat je er als omwonende geen last van hebt.
  • Of… bewaar gevallen herfstblad in een mand. Je kunt er tijdens de winter heel goed planten mee afdekken tegen de vorst.
  • Maak een egelhotel. Zoek een rustig plekje achter in de tuin en maak van blad en takken een overwinteringsplaats voor egels. Mijn dochters riepen onlangs tijdens een herfstwandeling zwaar verdrietig uit: “Nu zie ik eindelijk voor het eerst een echte egel, is ie platgereden door een auto!” Geef ze daarom een veilig plekje in jouw tuin.
  • Zet tuinfakkels neer of hang gezellige verlichting op zodat inbrekers worden afgeschrikt en je zelf in het donker je afvalcontainers nog kunt vinden.
  • Plaats een vogelvoederhuisje of hang pinda’s en vetbolletjes op als je graag naar vogels in je tuin kijkt.

voegenkrabber gardena
Maar eens even zelf ervaren hoe het tuingereedschap van GARDENA werkt. Dit is de before foto.

Lees ook: Hoe maak je een rotstuin?

Robuuste multi-hark

Ik kreeg van GARDENA hun combi-systeem met een losse steel en enkele gereedschappen om daarop te zetten. Je draait ze snel los of vast met een draaiknop en het neemt niet zoveel plek in je schuur in beslag. Eén van deze tools is de nieuwe Multihark met lange, robuuste tanden van hoogwaardig kunststof. Je kunt deze Multihark onder meer gebruiken om bladeren en maairesten bij elkaar te harken en daarna met deze hark op te scheppen en in de groene container te gooien.

Hij is veel sterker dan een traditionele hark. Tijdens canal cleanups op de Blogboot konden we grote stukken vuil uit de grachten naar ons toe harken en daarna met een schepnet in een afvalzak doen. De Multihark heeft een verkoopadviesprijs van € 25,99 (incl. 25 jaar garantie).

gardena multihark
Foto: GARDENA

Lees ook: Tuintrends 2022: van e-tuinieren tot grotere regenton

Sneeuwschep en bezem

Behalve de hark, kreeg ik ook een sneeuwschep voor op de losse steel en een bezem om mijn straat schoon te vegen van sneeuw of blad en glijpartijen te voorkomen.

sneeuw slee

Heb jij een sneeuwschep in de schuur staan? Ik had er geen – na de scheiding ging ie naar mijn ex, je kent ’t wel – en dat was nooit een probleem tot er ineens 30 centimeter sneeuw in je tuin ligt… Nu ik dit schrijf, bedenk ik me ook direct dat ik dit hulpstuk uit mijn schuur ga halen en op zolder wil opbergen! Dan kan ik er met droge voeten bij wanneer ik na een sneeuwbui naar buiten wil.

Gardena tuintools

Dat het opzetstuk met de bezem handig is, hoef ik niemand te vertellen, denk ik?

Lees ook: De beste Tuintips gehoord op de Blogboot

3-in-1 voegenkrabber

Waar ik echter het meest fan van ben – de vaste volger heeft dit vast al gelezen – is de 3-in-1 voegenkrabber. Wat een topding! Voorheen zat ik op mijn knietjes onkruid te pulken met een klein krabbertje, iets wat zeer veel inspanning vraagt én slecht is voor je knieën. Met de 3-in-1 voegenkrabber op de steel is dat verleden tijd.

Gardena tuintools

Ik kan blijven staan tijdens het krabben van onkruid en daardoor houd ik het langer vol. De metalen driehoek voor grove voegen gebruik ik eigenlijk niet, mijn straatjes bestaan uit klinkertjes die vrij dicht op elkaar zitten. Het ‘mesje’ is daarvoor ideaal, die past tussen alle kleine stukjes waar paardenbloemen, mos, grassen en ander groen de kop opsteken.

Daarna borstel ik het met de staalborstel nog even los. Of ik gebruik deze staalborstel om hardnekkige lastige stukken goed te verwijderen. Naderhand even je straatje aanvegen en alles opscheppen met stoffer en blik, in de container en klaar. Een onmogelijke, dramatische veel te inspannende klus is daarmee ineens een stuk haalbaarder geworden. Bovendien geeft GARDENA ook hier 25 jaar garantie op.

Gardena tuintools
Bladblazer

Als je nu echt een grote tuin hebt, dan kan een bladblazer handig zijn. De nieuwe PowerJet Li-18 accublazer van GARDENA is extra krachtig omdat de ventilator horizontaal is geïnstalleerd. Wel grappig om even te vertellen dus. De luchtstroom gaat hierdoor rechtstreeks, zonder weerstand, door het apparaat van achter naar voor. De blaassnelheid kun je instellen: extra blaaskracht bij vochtig blad. Dankzij het lichte gewicht, het uitgebalanceerde ontwerp en de ergonomische handgreep ligt de PowerJet Li-18 comfortabel in de hand en belast het je pols niet zo. Te gebruiken voor gazon, border, terras en grindpad. De krachtige 18V-accu is uitwisselbaar met andere gereedschappen van GARDENA en andere merken die zijn aan gesloten bij het platform Power For All. Met een volle accu kun je ongeveer 20 minuten blazen. De PowerJet Li-18 heeft een verkoopadviesprijs van € 89,99 (zonder accu) en 159,99 (met accu).

Ook interessant: je gazon winterklaar maken

Tuinruimer

Een ander handigheidje voor de grote tuin is de GARDENA Tuinruimer, een milieuvriendelijk hulpmiddel dat werkt zonder motor of accu. Je duwt de Tuinruimer gemakkelijk voort en een speciaal gevormde borstel veegt bladeren, maar ook gemaaid gras of verticuteerresten, in een grote opvangzak. Dit stille gereedschap kun je gebruiken op je gazon, terras, tuinpad en oprit. De Tuinruimer heeft een verkoopadviesprijs van € 129,99 (incl. 5 jaar garantie).

Verkrijgbaar via tuincentra, dhz-markten en webshops. Kijk voor meer info op www.gardena.com.

Lees ook: Een tuinfeestje organiseren doe je zo

Ligt jouw tuin vol met herfstbladeren of valt het mee?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G. T. zegt:

    Wij wonen naast een monumentale eikenboom, dus een (sneeuw)schep, hark of zoiets is echt te klein voor de klus. Lang leve de bladblazer (én de gemeente die de bult bladeren met een vrachtwagen op komt halen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.