Hoe maak je een rotstuin?

Rotstuinen, ze hebben iets sprookjesachtigs vind je niet? Zeker in een Engelse tuin is een muurtje van rotsen met overhangende plantjes een musthave om het echte cottage sfeertje neer te zetten. Rotsen kun je echter ook gebruiken voor een meer Japanse look in de tuin met een klein watervalletje en varens, een vochtige rotstuin. Of ga je juist voor zonnig en droog dus de woestijnlook met vetplantjes tussen de keien?

rotstuin inspiratie
Het Engelse cottage gevoel met stenen muurtje. Foto: Shutterstock

Wil je een rotstuin maken, bepaal je eerst of je voor nat of droog gaat: komt jouw rotstuin op een schaduwrijke plek met water of vol in de zon? Dit is alles bepalend. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een border van rotsen of een verhoogde border met een stenen muurtje. Als je niet wilt metselen, kun je dat laatste ook nog doen met steenkorven en je rotstuin via grindmatten een pad geven, al dan niet in combinatie met stapstenen.

rotstuin inspiratie
Border gemaakt met steenkorven, grind en siergrassen. Foto: Shutterstock

Welke stenen kies je?

Toen ik opgroeide, in de jaren ’80 hadden mijn ouders een rotstuintje met lava stenen en vetplantjes er tussen. Lava stenen laten water door en zijn ideaal voor het maken van een rotstuin. Hier en daar wat grond er tussen laat ruimte voor vetplantjes en bodembedekkers. Tegenwoordig zie je in moderne tuinen veel donker basalt breuksteen. Wie echter de Japanse sfeer wil neerzetten zal eerder kiezen voor witte keien. Je kunt online bijvoorbeeld bij Amagard.com bekijken welke soorten keien en breukstenen er zoal zijn en het beste passen bij de sfeer die je zoekt. Wil je een gemetseld muurtje maken van verschillende maten stenen, of ga je juist voor een asynchrone stapel in een hoekje op de zon of bij een waterpartij?

rotstuin inspiratie
Japanse stijl met mossen en heideplantjes in een hoekje van de tuin. Foto: Shutterstock

Welke planten kies je?

Is het hoekje donker en wat vochtiger? Dan kunnen mossen en heideplantjes het heel goed doen in jouw rotstuintje. In de volle zon moet je meer kijken naar woestijnproof: dus vetplantjes die tegen de zon en droogte kunnen. Bij een schaduwrijke waterpartij kun je juist met bijvoorbeeld varens uit de voeten. Gebruik je de rotsmuur ‘onbegroeid’ en meer als border dan maakt het natuurlijk niet uit wat je in die verhoogde border plant, omdat deze planten in de grond worden gepoot.

rotstuin inspiratie
Varens vragen vaker schaduw, hier zijn ze bewust tussen de gestapelde stenen geplant voor een natuurlijke sfeer. Foto: Shutterstock

Inspiratie opdoen voor de tuin

  • Op internet kun je tal van mooie voorbeelden vinden van tuinen, zeker in de facebookgroep Tuinliefhebbers kun je prachtige foto’s vinden en veel tuiniertips van de leden.
  • Sommige dingen moet je in het echt zien, om er een gevoel bij te krijgen. Met wijlen mijn schoonmoeder ben ik ooit naar de Tuinen van Appeltern geweest, een enorm tuininspiratiepark in Brabant met alle tuinstijlen die je maar kunt verzinnen. Je kunt hier ideeën opdoen omtrent materialen of indeling van je tuin maar ook voor de beplanting. Neem een kladblokje mee! Meteen een heerlijk dagje uit.
  • In het Westen van het land is de Keukenhof waanzinnig leuk om rond te lopen, al is dit meer gericht op de tulp dan op zelf je tuin inrichten je kunt er wel goede ideeën opdoen. Geopend van maart tot en met mei, dus beperkt toegankelijk.
  • Gericht op duurzaam tuinieren is de Floriade die in april tot oktober opent in Almere met als thema ‘growing green cities’. Gericht op stadstuinen en duurzame voedselproductie binnen de stad. Je kunt hier allerlei soorten bomen bekijken, kwekers uit heel Nederland exposeren er hun waar. Er zijn allerlei kleine kavels ingericht door ondernemers, dus veel ideeën die toepasbaar zijn in het Nederlandse klimaat.
  • Vergeet je lokale tuincentrum niet en de leveranciers van grovere tuinmaterialen zoals stenen, stapstenen en klinkers. Ook zij hebben veelal kleine showtuinen aangelegd om de producten in een bepaalde setting te kunnen bewonderen.
  • Fiets langs een theetuin in de buurt voor een bakje thee met iets lekkers, vaak gaan zij voor de Engelse cottage sfeer. Kun je mooi zien hoe jouw rotsmuurtje er na enkele jaren uit zou kunnen zien.
rotstuin inspiratie
Foto: Joe Kuis / Shutterstock.com

Lees ook:

Ik vind het stapelstenen muurtje waar vetplantjes tussendoor groeien erg mooi. Hoe zou jij een rotsmuur toepassen in je tuin? 

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Oeh heel leuk! Wil wel direct naar spanje of zo, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.