Wijn die ik lekker vind

Wijn moet je echt leren drinken. Er zijn veel verschillende soorten en de ingrediënten en bereidingswijze hebben veel invloed op de smaak. Inmiddels heb ik diverse wijngaarden bezocht en daar meer geleerd over het proces van wijn maken en heb ik een wijncursus gedaan waarbij ik nog meer kennis opdeed en vooral ook het verschil kon proeven tussen de verschillende wijnsoorten. Er zijn nu steeds meer wijnen die ik lekker vind.

wijn leren drinken

Ik houd nog steeds niet van droge wijn. Wijn met veel tannines is ook niet aan mij besteed. Tannines maken de wijn wat wrang en bitter. Sowieso schijnen wijnen met veel tannines meer voor de gevorderde drinker te zijn. Zoete wijntjes, soepele volle wijnen. Wijnen met een ietwat fruitige smaak (bij witte wijn) of juist een vol kruidig mondgevoel (bij rode wijn), daar houd ik van.

wild pig wines
Tip: doe een wijnproeverij, bijvoorbeeld bij Maison Meffre in Gigondas. Je kunt hier ook met de 4×4 een excursie boeken langs de wijngaarden op de berg.

Leren over wijn drinken: van wijngaard tot cursus

De leukste manier om meer te leren over wijn drinken, is natuurlijk het bezoeken van een wijngaard. De eerste keer deed ik dat aan de Costa Dorada in Spanje. Er worden daar veel wijnen en de lekkerste olijfoliën gemaakt. Wanneer je een rondleiding over de wijngaard doet – te voet of met een 4×4 voertuig – krijg je uitleg over de invloed van de bodem op de smaak van de druiven. Bij het wijnhuis zelf kun je vervolgens verschillende soorten proeven en leggen ze het je nog eens goed uit, zodat je het onthoud én zodat je het verschil zelf ook proeft.

walk and wine
Walk and Wine: wandelroute langs de wijngaard van Mas Vicenç in Costa Dorada, Spanje.

De mooiste rondleiding over een wijngaard tot nu toe maakte ik bij Wild Pig Wijn in Frankrijk. Dat wijnmerk is onderdeel van het grote wijnhuis Maison Meffre en kreeg zijn naam van de wilde varkens die in de bergen leven en van de druiven proberen te snoepen zodra deze op hun lekkerst zijn. Daar sprak ik ook met de ‘neus’ van het merk, de dame die alle wijnen bedenkt en samenstelt… van wijnrank tot rijpingsproces. Een bijzonder vak en vooral een kunst op zich. 

wild pig wines bij maison gabriel meffre in gigondas
Met de 4×4 over rotserige bergweggetjes langs de verstopte wijngaarden van Maison Gabriel Meffres Domaine de Longue Toque.

Ook heel leuk was ons verblijf in een appartement bij een kleine wijnboer in Frankrijk, Domaine Saint Thomas. Deze wijnboer combineert de wijnen met fruitgaarden om niet te veel op 1 tak van sport te leunen. Waar de wijn die je uit de supermarkt kent heel verfijnd smaakt, heb je hier een rijke smaakexplosie. Een compleet andere wijnbeleving. 

wijn bottelen domaine saint thomas
Mobiele bottelinstallatie bij Domaine Saint Thomas. Deze gaat alle kleine wijnboeren om de beurt langs om hun wijnen te filteren en bottelen. Zie je die grote zak vol kurken?

In Nederland kon ik vlak daarna een meer theoretische cursus volgen, in mijn eigen taal wat wel zo prettig is bij Pitch PR. Een bureau dat de publiciteit van veel wijnmerken in Nederland verzorgd. Elke avond lag de focus op een ander soort wijn, waarbij we van een vakprofessional de ins en outs leerden.

pitch pr wijncursus
Vakidioten die met passie hun kennis deelden tijdens de wijncursus van Pitch PR, heel inspirerend!

Zo vertelde Karel Klosse ons alles over het bijzondere rijpingsproces van Sherry (en wanneer je iets sherry mag noemen). Nu had ik nog nooit eerder sherry gedronken, maar inmiddels weet ik dat er maar een paar soorten zijn die ik echt lekker vind. Sherry smaakt trouwens altijd hetzelfde omdat het een ‘blend’ betreft, terwijl je bij wijn grote verschillen proeft tussen bijvoorbeeld Chardonnay en Chardonnay omdat de ene echt de andere niet is.

Harold Hamersma, de auteur van wijnboek De Grote Hamersma en ‘De lekkerste Rosé’ zoomde in op verschillende soorten rosé. Ik dacht altijd dat ik niet van rosé hield, tot ik tijdens deze avond toch enkele echt lekkere rosé’s had geproefd. De avond over rode wijn heb ik helaas gemist (ik was in Frankrijk op een wijngaard).

sherry wijn oloroso
Sherry… dat is echt wel heel iets anders!

Erg inspirerend was winefluencer Esmée Langereis, die jarenlang chef is geweest van Elle Eten en Hamersma helpt bij het schrijven van zijn boeken. Naast alle ins en outs over witte wijn, vertelde Esmée Langereis ons over winefluencen op de socials. En vooral ook dat een mooi plaatje van een glas wijn compleet niks zegt over de smaak. Touché!

dome wijn chardonnay
Prachtig etiket, maar zegt natuurlijk niets over de smaak… Al was deze Dome Chardonnay best lekker.

Lees ook: Op vakantie in je eigen achtertuin met de mooiste wijnen

Je wijn smaak ontwikkelen

Een fles of glas kan er nog zo mooi uit zien, het gaat om wat je proeft. Dat heeft alles te maken met de leeftijd van de wijn en de wijze waarop deze is gemaakt. Zo heeft heel jonge rosé een beetje een winegum achtige touch en daar houd ik van. I love zoet! Overigens is supermarktwijn over het algemeen gemaakt om binnen 2 jaar op te drinken! Alle wijn met een schroefdop moet snel op. Gekurkte wijn kun je wat langer bewaren.

Sherry moet je trouwens ook binnen een paar weken of maanden opdrinken, afhankelijk van de soort. Net als vermouth en port drink je deze versterkte wijn volgens de etiquette uit een klein glaasje.

Wijnkenner Esmée Langereis was in ieder geval de persoon die zei, dat ik jou als lezer vooral moet vertellen waar mijn smaak ligt. Wat ik lekker vind. Als jij dat weet en je hebt ongeveer dezelfde voorkeuren, kun jij namelijk bepalen aan de hand van mijn recensies of je een bepaalde wijn ook lekker zult vinden. Of niet. Best ingewikkeld, maar in dit artikel waag ik een poging om jou te vertellen wat ik lekker vind.

Ik ben een liefhebber en geen echte connaisseur. Wel deel ik graag leuke wijnweetjes met je, waarbij jij ook weer goed beslagen ten ijs komt tijdens een gezellig borrel met vrienden of vriendinnen. Of je collega’s. We hoeven niet allemaal vrienden te hebben, ik heb er ook niet veel. Wijn drink ik wel het liefst samen met iemand anders, vanwege de beleving van de smaak. Wijn heeft voor mij een gezelligheidsaspect. Voor jou ook?

Lees ook: Zo organiseer jij thuis zelf een leuke wijnproeverij met Wild Pig Wines

pride perspakket gato negro wijn
Op een warme dag was de Pride editie van de Gato Negro Cabernet Sauvignon zaaaalig!

Over bubbels of tranen in je glas

Proeven van wijnen betekent ook kijken naar hoe deze er uit ziet. Je ‘walst een wijn’ door je glas. Soms zie je dan druppels lopen langs de kelk van je glas. Deze olieachtige druppels zijn een indicatie voor een hogere alcoholgraad of hoger suikergehalte oftewel glycerine. De oranjerode Cream Sherry – die heel goed smaakt in combinatie met een brownie – is superzoet en heeft dus duidelijke tranen. Deze vind ik overigens erg lekker, het is een zacht likeurtje dat ruikt naar appeltaart.

b-liv wijn
Deze rosé is niet mijn smaak. De Cabernet Sauvignon van BLiv Wine daarentegen: jummie jummie! Bliv is overigens een vegan wijnmerk met veel aandacht voor het milieu.

Lijstje lekkere wijnen

Wijn moet je eigenlijk altijd eerst proeven om te zien of je ‘m lekker vindt. Alle rosé en witte wijnen serveer je koud. In restaurants adviseren wijnkenners je altijd om een hele fles te bestellen en niet per glas. Het kan voorkomen dat een fles al langer open staat en daardoor de wijn zuur is geraakt. In een goed restaurant laten ze je eerst proeven voor ze de wijn inschenken en openen ze nieuwe flessen aan de tafel, zodat je het kunt zien.

goede wijn van domaine longue toque
Hier dronken we de witte variant, maar de rode wijn van Domaine Longue Toque uit 2017 is nóg lekkerder!

En nogmaals: de meeste wijnen niet te lang bewaren! Rosé is het lekkerst binnen 1 jaar na de oogst, dan is ie fris, vers en kwiek. Let op de datum dus! In 2022 wil je wijn van 2020 of nog beter 2021 hebben. Witte wijn drink je bij voorkeur ook binnen die periode op. Rode wijn uit de supermarkt kun je echt maximaal 4 jaar bewaren, daarna wordt het bocht en kun je het wegpleuren. Zonde. Loop je wijnkastje dus zeker even na.

Om mijn wijnglazen schoon te houden gebruik ik trouwens de Spot-Not, superhandig!

Sparkling wijnen zijn aan mij meestal niet besteed. Deze wijnen wel:

 • Chardonnay van Dôme – als je echt een beginner bent: drink Chardonnay, dat is een instapwijntje om het te leren waarderen.
 • Chardonnay van Terre del Noce
 • Sauvignon Blanc van Gato Negro
 • Sauvignon Blanc van Klein Constantia (abrikozig)
 • Cabernet Sauvignon van Bliv Wine
 • Muscat (een aperatiefwijn) uit de regio Collioure
 • Merlot, Shiraz en Syrah Rosé van Wild Pig Wines
 • Syrah Rosé van Les Cerises uit Côtes du Rhône (kersen)
 • Rosé van Ultimate Provence (perzik achtig met een kauwgomachtige nasmaak)
 • Temprenillo
 • Best wine ever: rode wijn van Domaine Longue Toque uit 2018 (Dit is een dure, premium op kurk, kreeg ‘m cadeau van Maison Meffre, echt een pareltje, hele rijke volle verfijnde smaak.)

Lees ook: Tips om online wijn te kopen en Lifehack voor wijnliefhebbers en andere keukengadgets

Heb jij een beetje dezelfde wijnsmaak als ik? Wat drink je graag?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.