We love wine! Wist je dat Nederlanders jaarlijks zo’n 480 miljoen flessen wijn kopen? Ik hoorde dit tijdens een wijncursus van Harold Hamersma, de auteur van onder andere wijnboek ‘De lekkerste Rosé’. Dat komt dus neer op 15 liter wijn per persoon per jaar. En 90% van deze wijn wordt in de supermarkt gekocht, bijvoorbeeld bij Albert Heijn waar je het merk Wild Pig Wines vast wel in de schappen hebt zien staan.
Net als wijn is ook wijntoerisme hot en happening. Ik was in maart dit jaar uitgenodigd bij Wild Pig Wines voor een 4×4 excursie op de wijngaarden, een proeverij en heel veel uitleg over Wild Pig Wines en haar smaken. Lees je mee?
In Nederland heeft wijn in al zijn facetten de afgelopen 25 jaar een enorme opmars gemaakt. Dronken we vroeger vooral Merlot, Port en Sherry tegenwoordig gaan we voor lichtere soorten, biologische wijnen en kiezen we zelfs alcoholvrije wijnen. Wild Pig Wijn bestaat sinds 1997 en specialiseert zich in de frisse fruitige wijnen die tegenwoordig zou gewild zijn. Het zijn toegankelijke smaken van hoge kwaliteit die je snel moet drinken: niet te lang bewaren, maar gewoon consumeren dus. Dan zijn ze het lekkerst!
Het verhaal van Greta het wilde varken
Op het etiket van Wild Pig prijkt varkentje Greta. Aan dit wilde varken dankt het merk de naam. Oh, en Greta is dus kort voor Marguerite. Dan weet je meteen waarom ik fan ben. Toen we naar ons hotel in Avignon voor de trip naar Gigondas toereden – vanuit Argelès sur Mer met een tussenstop bij de prachtige Pont de Gard – kwamen we bovendien door een plaatsje met de naam Marguerittes! Hoe tof is dat!
In Gigondas ontmoette ik onder andere Anthony Taylor van moederbedrijf Maison Gabriel Meffre (een heel groot en bekend wijnhuis in Frankrijk, opgericht in 1936) en Véronique Torcolacci, de neus en smaakpapil achter Wild Pig Wines. Véronique probeerde op haar wijngaarden in de Languedoc keer op keer hetzelfde wilde varken te verjagen.
Zodra de wilde varkens de druiven van de ranken proberen te eten, weet je dat ze rijp zijn. Die varkens hebben een goed ontwikkeld reukorgaan. Maar Véronique had de druiven natuurlijk zelf nodig voor haar wijn! Op een dag vond ze dit varken echt gewond tussen de wijnranken…
Ze had medelijden met het dier en besloot haar te verzorgen. Langzaam heelden de wonden en werd het wilde varken weer gezond. Op 16 november 1997 – de dag dat de Fransen Sainte Marguerite vieren – wat het varken gezond genoeg om weer vrij gelaten te worden in het wild. Daarom gaf Véronique haar de naam Greta. En als aandenken lanceerde ze het label Wild Pig Wines. Ik vind dit zo’n mooi verhaal!
Wijn uit de Languedoc, op de berg tussen de fossielen
De regio Languedoc waar Wild Pig vandaan komt is overigens de oudste wijn producerende regio in Frankrijk. Het Meditterane klimaat is ideaal voor wijnranken en de wijnboeren hier hebben er een hele studie van gemaakt. Met gastheer Anthony ging ik op pad in een 4×4 terreinwagen naar de wijngaarden op de berg aan de voet van de Alpen in Gigondas.
Over smalle bergweggetjes vol droge keien loodste hij ons in de jeep door het dichtbegroeide berglandschap waar her en der wijngaarden verstopt lagen. Onderweg hoorden we over de wilde varkens en andere natuur. De regio is populair onder hikers. We zagen de prachtigste uitzichten en stopten uiteindelijk op een bijzonder punt: de allerhoogst gelegen wijngaard van Maison Gabriel Meffre.
Anthony vertelde van alles over de verschillende wijnsoorten, het winnen van de druiven en het bedenken van smaken. Maar ook over het berglandschap, de flora en de fauna (“kijk daar een havik”) wist hij veel met dus oog voor de omgeving. Wild Pig is dan ook een zeer duurzaam merk, dat onlangs haar wijnflessen dunner heeft gemaakt zodat ze minder belastend zijn voor het milieu.
De Alpen zijn niet ontstaan door vulkaanuitbarstingen, vertelde hij ons, maar door het tegen elkaar schuiven van tectonische platen. Wat nu bergtoppen zijn, was ooit de bodem van de oceaan. Door regen, zon en wind slijten de bergtoppen af en rollen er regelmatig stenen naar beneden. Geen gewone stenen: fossielen! Deze allerhoogste wijngaard lag er vol mee. Nu heb ik vroeger ooit eens á la Indiana Jones archeoloog willen worden, dus ik pakte mijn kans en ging op fossielenjacht. Anthony liet al een paar grote zien, maar die zouden natuurlijk niet in mijn tas passen. Uiteindelijk vond ik enkele prachtige kleinere tasproof exemplaren om aan mijn kinderen te showen en sjouwde ik een intact groter exemplaar naar de zijkant van de wijngaard (waar al een verzameling lag). Zo mooi!
Kortom: een aanrader om een wijnexperience met 4×4 tocht te boeken in Gigondas! Na het bekijken van de wijngaarden, mocht ik bedenker van Wild Pig Wines ontmoeten…
Hoe bedenk je een wijnsmaak?
Op de deur van deze vestiging van Maison Gabriel Meffre in Gigondas, prijkte een aanplakbiljet met onze namen. Ik maakte eerst kennis met de marketingdames en daarna verplaatsten we naar het wijnlokaal waar ik dé neus, de smaakpapil, de bedenkster van het merk Wild Pig Wines herself mocht ontmoeten: Véronique Torcolacci. Wat een lieve en bescheiden vrouw! Ze gaf aan niet zo goed Engels te spreken, maar we konden haar meer dan prima volgen. En natuurlijk al onze vragen stellen.
Hoe bedenkt ze al die wijnsmaken?
Hoe krijgt ze het voor elkaar dat de Wild Pig smaken jaar in jaar uit dezelfde smaak hebben?
Hoe komt zo’n wijn tot stand?
Wild Pig Wines haalt de druiven van allerlei wijngaarden uit de hele Languedoc regio. De kwaliteit wordt nauwkeurig bewaakt. Wanneer je met slechts 1 wijngaard zou werken, is de smaak veel fragieler omdat de smaak van een druif zo door de bodem wordt beïnvloedt, de weersomstandigheden (zeker met de klimaatverandering) zijn al net zo bepalend. Véronique vertelde ons – tussen het proeven van haar wijnen door – inspirerend over het hele proces.
Haar wijnen starten met een visie. Ze is zo ontzettend geoefend in het proeven van wijn, druiven en het proces dat ze de geur en smaak van de te ontwikkelen wijn in haar hoofd ‘ziet, proeft en ruikt’ en dan aan de slag gaat met de juiste druiven en het uitdokteren van het beste rijpingsproces. Ondertussen werkt Wild Pig ook nog aan het verduurzamen van de wijnproductie, zo hebben ze onlangs al hun wijnflessen dunner gemaakt om de impact op het milieu te verminderen.
Tussendoor, in dat ingewikkelde proces van wijn maken, ontstaat zo heel af en toe een bijzondere wijnoogst in kleine oplage waar een zeer speciale wijn van kan worden gemaakt. Dit wordt een ‘special edition’ en wij hadden het geluk dat er toevallig een selectie uit 2018 heel goed gelukt was, de Premium Wild Pig Oak Series. De druiven zijn speciaal geselecteerd op hun aromatische smaakprofiel, deze wijnen – een Chardonnay en een Merlot-Malbec zijn rond en elegant van smaak. We kregen hiervan enkele flessen cadeau voor een speciale gelegenheid en ze werden door Véronique Torcolacci hoogstpersoonlijk gesigneerd met een mooie wens.
De 8 populaire wijnsmaken van Wild Pig en hoe je ze combineert
Wat je wel in de Nederlandse winkels vindt zijn de 8 populaire Wild Pig smaken! Je drinkt ze het beste zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 2 jaar na aankoop. Nu is het 2022 dus je drinkt nu – hoe verser hoe lekkerder – bij voorkeur de Wild Pig Wijnen uit 2021 die nu net in de schappen komen. Wild Pig is een fris merk met lichtere wijnen en een schroefdop. Wijnen met schroefdop kun je niet te lang bewaren!
Nieuw dit jaar: de Malbec – deze is perfect bij de barbecue! – en de 1,5 liter ‘on the go’ Wild Pig wijnzakken met Chardonnay of Merlot. Heb jij ze al gespot bij Albert Heijn?
Nog even kort een toelichting op de Wild Pig wijnen en hoe je deze het beste ‘paired’. Oftewel: je hebt een wijn, wat serveer je daarbij of andersom. En: hoe lang kun je deze wijn eigenlijk bewaren?
- Cabernet Sauvignon – combineer met kip, gegrild vlees of kaas.
Briljantrood, iets kruidig. Drink deze wijn binnen 3 á 4 jaar. - Merlot – lekker op een gezellige avond, combineer met gegrild vlees, varkensvlees en kaas.
Donkerrood, vol van smaak. Drink deze wijn binnen 3 á 4 jaar. - Shiraz – lekker bij koude gerechten, kip, barbecues en kaas.
Blauwrood van kleur, ruikt naar bessen en rood fruit. Drink deze wijn binnen 3 á 4 jaar. - Syrah Rosé – drink op een terrasje, combineer met koude voorgerechtjes, zomerse gerechten en salades.
Lichtroze van kleur, ruikt naar frambozen en smaakt fris. Drink deze wijn binnen 2 á 3 jaar. - Viognier – aperitief wijntje, combineer met wit vlees of salades.
Vaalgoud met wat groen, elegante abrikoos achtige smaak. Drink deze wijn binnen 2 á 3 jaar. - Chardonnay – lekker op een zonnig terras, combineer met vis, wit vlees en salades.
Bleekgoud en bloemig. Drink deze wijn binnen 2 á 3 jaar. - Sauvignon Blanc – combineert goed met gegrilde vis, schelpdieren, zomerse salades.
Lichtgoud en fris. Drink deze wijn binnen 2 jaar.
Oh en uiteraard serveer je rosé en witte wijnen (dus 4 tot en met 8 uit dit lijstje) koud!
Ga je naar Frankrijk op vakantie en wil je een wijnexcursie doen in de Languedoc? Kijk dan hier op de website van Maison Gabriel Meffre.
Alle ins en outs over Wild Pig Wines lees je op hun website. Wij hebben in ieder geval een geweldige wijnbelevenis achter de rug en ontzettend veel geleerd over de smaken en het maken van wijn. Dankjewel Wild Pig voor de onvergetelijke ervaring en de heerlijke (gesigneerde) wijnen.
Lees ook: Zo organiseer jij thuis zelf een leuke wijnproeverij met Wild Pig Wines
Welke wijnsmaak van Wild Pig is jouw favoriet?