De mooiste plekjes van Avignon in 1 dag

Avignon bezoeken in 1 dag, dat is best krapjes voor deze prachtige Middeleeuwse stad. Toch is het prima te doen als citytrip, zo merkten wij tijdens de persreis afgelopen week. We verbleven midden in het centrum in hotel Mercure Pont d’Avignon, bezochten het beroemde Palais des Papes én kregen een snelle citytour langs de allermooiste plekjes in het centrum van Avignon van de Avignon Tourist Board. Kijk je mee naar de beste tips voor een bezoek aan deze Provençaalse pausenstad?

palais des papes avignon
De beroemde brug van Avignon gefotografeerd vanuit de tuin van het Palais des Papes.

Avignon ligt op zo’n 1,5 uur rijden van de luchthaven van Montpellier. Vanaf mijn woonplaats in Zuid-Holland zou het zo’n 11,5 uur rijden zijn, je kunt ook vliegen op bijvoorbeeld Marseille. Je kent de stad waarschijnlijk door de beroemde Pont ‘d Avignon, de brug die tegenwoordig een stuk korter is dan enkele eeuwen terug. Sinds 1309 was het de thuisbasis van maar liefst 9 pausen! En die hielden het koninklijk paleis aan de overkant van de Rhône goed in de gaten (je ziet het liggen op bovenstaande foto).

highlights van avignon in 1 dag

Hotel Mercure Pont d’Avignon

De ideale locatie om intra-muros (binnen de stadsmuren) de historische binnenstad te verkennen is Hotel Mercure Pont d’Avignon. Parkeren voor dit hotel doe je in de parkeergarage onder het Palais des Papes (waar de pausen woonden). Normaal is dit een budget hotelketen, maar in Avignon is het in particuliere handen en dus van betere kwaliteit. Op 100 meter van de Pont d’Avignon en 450 meter van het Palais des Papes.

Zie hier de roomtour van onze hotelkamer in Mercure Pont d’Avignon. (Er is overigens nog een ander Mercure hotel op een steenworp afstand.) 

Ook de locals reserveren hier voor het diner, wat erg goed was. Er staan 2 flessen Evian in de minibar en de shampoo en douchegel ruiken naar hoofdingrediënt honing. 

Tip voor het parkeren: zet eerst je auto tijdelijk even neer bij de ingang van het hotel, voor je de slagboom naar de parking door gaat. Je wilt niet je koffers van het steile trappetje afsjouwen! Zelfde geldt voor het terug inladen van de koffers. Laat je parkeerkaart scannen bij de receptie van het hotel, dan krijg je 20% korting op de parkeerkosten. De binnenstad is met de auto sowieso niet te doen, dus parkeer en ga wandelen.

voorgerecht mercure hotel avignon
Voorgerechtje in het restaurant van Mercure Pont d’Avignon.

Palais des Papes en Pont d’Avigon

Het enorme paleis van de pausen lijkt wel een vesting en is dan ook het grootste Gotische paleis ter wereld. Het is in zo’n 20 jaar gebouwd. Je kunt er om heen wonen om het imposante bouwwerk van meerdere kanten te bekijken en loopt dan ook de trappen op door de prachtige paleistuinen. Zeer de moeite waard en met uitzicht op de beroemde brug van Avignon.

palais des papes paleistuin

Wil je het Palais des Papes ook van binnen bekijken? Je kunt een combi ticket kopen met de interne paleistuin en toegang tot de Pont d’Avignon. Na de security check kun je een kluisje nemen voor je zware tas en haal je de Histopad op.

histopad palais des papes

Deze Histopad met koptelefoon neemt je mee terug naar hoe de verschillende ruimtes er in de 14e eeuw van binnen moet hebben uitgezien. Zet de taal op Engels en je hoort allerlei interessante wetenswaardigheden. In elke ruimte scan je hiervoor een speciaal logo met de Histopad.

palais des papes

Binnen het paleis zijn verschillende kamers met muur- en plafondschilderingen van de Italiaanse kunstenaar Matteo Giovannetti te bewonderen. Fotograferen is in die ruimtes verboden. Je komt onder meer door de schatkamer van het paleis, waarbij de Histopad je vertelt dat deze 2x is opengebroken door rovers en dat ook onder de vloer kostbaarheden werden bewaard. Wij hadden combi-tickets waarmee we ook door de kruidentuin konden lopen.

palais des papes avignon

Les Halles foodmarkt

Heb je trek? Loop dan naar de Place Pie en bezoek Les Halles. Deze grote overdekte markt barst van de heerlijke streekproducten en is uitzonderlijk schoon. Verse groenten, vlees, vis, kazen… je vind hier werkelijk van alles en het restaurant (tijdens ons bezoek nog gesloten) schijnt ook een enorme aanrader te zijn als je de locals mag geloven.

les halles avignon

Mijn persoonlijke favoriet was Serge Olives. Hier heb je allerlei lekkere tapenades (de aiolade tapenade moet je echt proeven!) en olijfolies.

les halles avignon

Iets bijzonders proeven? Ga naar Pain d’Epices.

les halles avignon
Deze bakker heeft onder andere brood gemaakt met wijn!

Mariabeelden spotten

De pausen konden wel wat vrouwelijke bescherming gebruiken. Hun pauselijke paleis bestond uit mannelijke inwoners tenslotte: bisschoppen, monniken etcetera. Daarom werden in de complete binnenstad rondom het Palais des Papes overal waar mogelijk beelden van de heilige Maria verwerkt in gebouwen. Tijdens je rondje binnen de stadsmuren is het erg leuk om ze te spotten! Bovendien kun je onverwachts om het hoekje van de  smalle straatjes zomaar een kerk tegenkomen.

avignon maria beeld

Tip: gemeentelijke musea die vallen onder het label ‘Avignon Musées’ zijn gratis te bezoeken. 

Shops in de winkelstraatjes

De winkelstraatjes zijn ontzettend leuk om doorheen te lopen. Hele leuke, originele boetiekjes én een lust voor het oog vanwege de prachtige gebouwen. Tegenover het Mercure zit bijvoorbeeld een zeep winkeltje.

avignon chocoladewinkel Aline Géhant
Chocoladewinkel Aline Géhant moet je echt even bezoeken, heerlijke handgemaakte chocolade (niet zoet of vet) in heel bijzondere smaken. Het chocolade katje dat ik als souvenir voor mijn dochters had gekocht viel erg in de smaak. In de winkel mochten we onder meer tijmbonbons proeven, zalig.

avignon chocoladewinkel Aline Géhant

Naast gebeeldhouwde details in de gevels kun je ook op allerlei plaatsen kunstwerken vinden van theaterartiesten. Dit heeft te maken met het jaarlijkse theaterfestival in juli waarbij allerlei grote theaterproducties in de theaters van stad worden uitgevoerd en je straattheater optredens op de verschillende leuke pleintjes kunt bekijken. Het plein tegenover Les Halles is één van de hotspots wat dit betreft.

bloemenwinkel Avignon

Pleintjes en Restaurants

De stad barst werkelijk van de schilderachtige pleintjes met leuke café’s en restaurants. De Fransen doen voor en na het werk graag even buiten koffie op het terras. Het is er ook heerlijk toeven in de zon. Overal uitzicht op een prachtige kerk of kapel en mooie bomen.

avignon

Als lunchadres kregen we Grand Café Baretta als aanrader. Gelegen aan misschien wel het leukste pleintje (aangelegd in 1784)  van Avignon werd erbij gezegd. Erg lekker gegeten en om 12 uur klonk er een prachtig klokkenspel uit de naastgelegen kerk.

barretta avignon

Andere tips:

  • La Cantine du Nid : koffietentje met gezonde lunch van verse lokale ingrediënten 
  • Le Carré du Palais : leuke bistro met menu geïnspireerd op de Rhône Vallei en de Provence. Het restaurant is gericht op vers eten en goede wijn.
  • Restaurant Arlequin : intiem, hip restaurant met traditionele Franse keuken en goede wijn.

Stadswandelingen tip

Bij Avignon Tourisme kun je een stadskaart vinden getiteld Avignon Leisure & Heritage. Deze kaart bevat 9 mooie wandelingen in Avignon en Villeneuve langs heritage sites, musea, kappelletjes, kerken, bijzondere straatjes en opvallende gebouwen. Handig als je er meerdere dagen verblijft en alle mooie plekken wilt bekijken.

avignon frankrijk tips

Excursies in de buurt van Avignon

Ben je iets langer in Avignon of omgeving? Bezoek dan de Pont du Gard en maak een Wijnexcursie naar Maison Gabriel Meffre in Gigondas.

Pont du Gard

Eén van de belangrijkste historische plekken in Frankrijk is de Pont du Gard, een enorm viaduct dat ongelooflijk genoeg in 5 jaar tijd is gebouwd! Ligt op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Avignon.

pont du gard

Wijnexcursie Maison Gabriel Meffre in Gigondas

Houd je van wijn? Rijdt dan naar de uitlopers van de Alpen in Gigondas, waar je bij Maison Gabriel Meffre een mooie wijn experience kunt beleven. Wij deden een proeverij in Domaine Longue Toque van dit wijnhuis en maakten een geweldige 4×4 jeep tour langs de wijngaarden op de berg. Hier wemelt het overigens van de fossielen, wat een uniek souvenir voor thuis maakt als aandenken. De sommeliers van Maison Meffre vertellen je alles over het maken en proeven van wijn en hoe je de juiste druiven kweekt. Je kent het merk wellicht van het merk Wild Pig Wines.

wild pig wines bij maison gabriel meffre in gigondas

Over de persreis

Deze reis is ons aangeboden door Wild Pig Wines, het Nederlandse wijnmerk (te koop bij Albert Heijn) van wijnhuis Maison Gabriel Meffre in Gigondas. Zij regelden vliegtickets, het hotel en het restaurant. De snelle citytour en toegangskaarten voor het Palais des Papes kregen we van het Avignon Tourist Board.

De huurauto boekten we zelf via Sunny Cars op Montpellier Airport, vanwege de all-in-huurprijs en Nederlandstalige supportafdeling. Je hebt hiervoor een creditcard nodig op naam van de boeker, anders krijg je de auto niet mee. Sunny heeft een speciale conciërge service die voor jou bijvoorbeeld restaurants kan boeken en nuttige vakantietips geeft.

wild pig wines bij maison gabriel meffre in gigondas

Zoals je leest is deze reis door mijzelf samengesteld met diverse partners. Het eerste deel van deze reis vond plaats in Argelès-sur-Mer met andere samenwerkingspartners. Zie ook mijn veelgelezen weekoverzichten over de aankomst en een kort verloop van de reis en roadtrip door Zuid-Frankrijk. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk te zien en beleven om jou hiermee te kunnen inspireren. Er volgen meerdere artikelen met de highlights. Wat vind jij de mooiste plekken in Frankrijk?

Lees ook:

Ben jij al eens in Avignon geweest? Wat zijn jouw persoonlijke aanraders?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.