Tips voor een vakantie met tieners naar de Franse badplaats Argelès-sur-Mer

Zin in zon, zee, strand, bergen, historische gebouwen én natuur? Ik vertrek half maart naar de Franse badplaats Argelès-sur-Mer, mijn ervaringen in het pre-toeristenseizoen (dat start pas in april) lees je later, maar hier alvast de beste tips voor Argelès als je er met kinderen of tieners heen gaat. Er zijn zo’n 50 campings in deze Zuid-Franse regio te vinden en heel veel wandel- en fietspaden. Het plaatsje ligt in het departement Pyrénées-Orientales, op 25 kilometer afstand van de stad Perpignan en op een half uur rijden van de Spaanse grens.

toerisme in argeles sur mer frankrijk
Foto: Stephane Ferrer Yulianti

Zeker voor gezinnen met tieners is Argelès-sur-Mer een fijne bestemming voor je vakantie in Frankrijk vanwege de mooie stranden (7km lang!), een sfeervol historisch centrum met een doolhof aan straatjes die het plaatsje een Spaanse sfeer geven, een pittoreske haven en een majestueus bergachtig achterland met het wandel- en mountainbike paradijs Les Albères en het avonturenpark Paradise Aventure. Zowel via ANWB als Roompot kun je er diverse vakantiebestemmingen boeken.

toerisme in argeles sur mer frankrijk

Avonturenpark Paradise Aventure

De hele familie met kinderen vanaf 2 jaar kan zich vermaken in Avonturenpark Paradise Aventure. Er zijnhier zes verschillende attracties. Wil je een dagje klimmen, springen, klauteren en zippen van boomtop naar boomtop, het avonturenpark Argeles Aventure biedt kinderen vanaf 2 jaar tot 16 jaar gave uitdagingen. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er routes uitgestippeld met verschillende moeilijkheidsgraden. Of ga naar het Canyoning park waar je onder begeleiding van instructeurs langs rotswanden klimt en van rotspunten in waterbassins springt. Acrocabane is bedoeld voor kinderen van 5 tot 11 jaar waar zij heerlijk kunnen ravotten in een parcours van houten hutten en durfals van 12 jaar en ouder gaan naar La Tour de L’extreme waar je onder meer van een hoogte van 8, 11 of 28 meter op een airbagzak kunt springen.

toerisme in argeles sur mer frankrijk

Wandelen 

De omgeving leent zich uitstekend om er met de fiets of wandelend op uit te gaan. Vraag voor wandelroutes bij de VVV van Argelès-sur-Mer naar de brochure ‘Balades & Randonnées pédestres’ met 10 korte en langere wandelingen. Per route zijn door middel van icoontjes de lengte, tijdsduur, hoogteverschillen en moeilijkheidsgraad aangegeven. De routes worden tevens door middel van een kaart weergegeven. Veel wandelingen starten vanaf de parkeerplaats van de plaats Valmy.

toerisme in argeles sur mer frankrijk
Kersen plukken doe je in april tijdens de vakantie naar Argelès-sur-Mer.

Fiets – en mountainbiketochten

De streek is een geweldig mountainbike gebied, kies voor mooie parcours op vlak terrein of leef je uit met zwaardere tochten in het achterliggende berggebied. Je kunt hier een mountainbike folder downloaden waarin 10 tochten zijn opgenomen variërend van 11 tot 26km. Eén van de zware tochten is ‘La boucle des Mas’ door het Albères Massief , een tocht van 24km met een klim van 627 meter. Een leuke 12km lange fietstocht voor het hele gezin is Circuit nummer 1, een tocht langs de kust en rondom Sommige fietsroutes passeren olijfboomgaarden, perzikboomkwekerijen, nectarine- en abrikozenfruitbomen, terwijl je voor andere een mountainbike nodig zal hebben – waaronder de Chemin de liège die door wijngaarden en langs kurkeiken loopt met een zware afdaling. 

toerisme in argeles sur mer frankrijk

Streekproductenmarkt

Aangeraden wordt om tijdens je vakantie zeker een plaatselijke markt te bezoeken want het wemelt van de streekproducten hier: de lekkerste en ambachtelijk gemaakte eetwaren en dranken wijn, kaas, bier, olijfolie, jam, vijgen en fruit. Eten uit de streek betekent dat het aanbod gekoppeld is aan het seizoen en dus varieert.

boek je vakantie bij de ANWB

Campings vanaf april open

Verschillende campings openen vanaf april of mei hun deuren voor vakantiegangers, met flexibele boekings- en annuleringsvoorwaarden. Zo heeft 4-sterren camping Taxo Les Pins met een indrukwekkende waterpark fijn geprijsde stacaravans. Bij Camping Sardane – op zo’n 200 meter van het strand – kun je een “Coco Savannah” glampingtent reserveren tussen de bomen en het zwembad van deze camping is verwarmd. Vijfsterren camping Criques met 248 kampeerplaatsen heeft onder meer de ‘cabane etoile’ voor 4 personen met zeezicht of houten ecolodges voor 6 personen. Via Roompot boek je er bijvoorbeeld La Sirene, L’Hippocampe of La Chapelle (bij het strand).

toerisme in argeles sur mer frankrijk

Kayakken

Gelegen aan de kust is het een ideale plek om te kanoën en kajakken. Een mooie tocht langs de kust is van het strand van Argelès-sur-Mer langs  de ‘Côte Vermeille’ naar het plaatsje Collioure. Je kunt op eigen houtje gaan peddelen of een kano- of kayaktocht met een gids boeken; je hoort dan alles over Romeinse nederzettingen, de vissen die onder je kajak zwemmen, de flora en fauna. En ga je later in de middag dan kun je op de terugweg een geweldige zonsondergang zien. Er zijn verschillende verhuurlokaties, waaronder Club de Plage Watersport Aventure.

Duiken

Er valt genoeg te zien langs de kust van Argeles-sur-Mer. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de Posidoniavelden, de inheemse zeeplanten van de Middellandse Zee die het zeewater filterenTal van beschermde soorten zoals de rode koraal, de Scyllarides latus kreeft, de zeedadel, het langsnuitzeepaardje, zeebaars, octopussen of inktvissen… en zelfs dolfijnen. Er zijn verschillende duikcentra waaronder Centre de Plongee Aquatile Plongee, Archipel Diving, Argèles Plongee en La Sirene Plongee.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Sowieso slim om een opblaasbaar SUP board mee te nemen op je vakantie naar Zuid-Frankrijk, neemt weinig plek in en geeft veel plezier op plekken met water. Of dat nu de zee, een meertje of een rivier is.

Onderwaterscooter

Je bent niet bang om kopje onder te gaan en wilt je wat sneller voorstuwen onder water. Dan is een onderwaterscooter ideaal om bijvoorbeeld mee te snorkelen. Een onderwaterscooter – ook wel seascooter genoemd – helpt je door de stroming heen te navigeren, het apparaat trekt je als het water door het water heen. Het heeft vaak 2 of 3 snelheden. Leuk speeltje voor tieners en volwassenen.

Lees ook: Kindvriendelijke wintervakantie in Frankrijk

Bijzonder natuurfenomeen: Orgues de l’Ille-sur-Tet

Op klein uurtje rijden van Argèles-sur-Mer ligt een bijzonder natuurfenomeen – les Orgues d’Ille-sur-Tet. Het Franse woord orgues betekent ‘orgelpijpen’ – lange hoge rotsformaties van zandsteen met grillige vormen. Er zijn mooie wandelpaden en is ook zeer geschikt voor kinderen, zijn ze jonger dan 10 jaar dan is entree gratis.

Lees ook: Onvergetelijk: epische geschiedenisles in themapark Puy du Fou

Paardrijden

De omgeving van Argelès-sur-Mer leent zicht uitstekend voor recreatieve ruitertochten: galopperen over het strand, lopen over groene weides en rijden door de rivier Tech. Men kan kiezen uit verschillende niveaus en groepjes worden begeleid door professionele gidsen. Enkele maneges die paardrijtochten organiseren zijn Ranch de La SireneRanch les AmazonesKentucky Ranch en Les Chevauchees Catalanes.

toerisme in argeles sur mer frankrijk

Kustwandeling

Le Sentier du Littoral is een mooie  wandeling dat vertrekt vanaf Argeles en tien kilometer verder eindigt in Port-Vendres na het prachtige dorp Collioure te zijn gepasseerd. De drie uur durende wandeling komt onder meer langs het strand van Racou, het fort Saint-Elme, de windmolen van Collioure en je kunt een bezoek brengen aan het kasteel van Royal de Collioure.

Bereikbaarheid: hoe reis je naar Argelès-sur-Mer?

Argelès-sur-Mer ligt vlak onder Perpignan, het is een autovakantiebestemming maar ook met de trein te bereiken. Dichtstbijzijnde vliegvelden zijn die van Perpignan (25km) en Girona (90km). De afstand Utrecht – Argelès-sur-Mer is 1400km. Wij Vliegen vanaf Amsterdam op Montpellier en huren daar een auto bij Sunny Cars, die zitten overal in Frankrijk. Je kunt bijvoorbeeld ook een auto huren in Nice, Agde of op de luchthaven van Perpignan. Ze hebben 324 verhuurkantoren in Frankrijk en zitten dus werkelijk overal. Vooraf wist ik nog niet hoe we zouden vliegen en met Sunny Cars kun je ook je roadtrip langs de Zuidkust van Frankrijk op de ene luchthaven starten en dan de auto op een andere luchthaven de auto weer inleveren.

Lees ook: Viva la France!

Ben jij al eens in deze regio van Frankrijk geweest?

 

 

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.