Wijn en cultuur: mijn tips in Argelès-sur-Mer

Dat de Zuid-Franse badplaats Argelès-sur-Mer perfect is voor een zon, zee, strand vakantie, wist je ongetwijfeld al. Maar als je dit graag combineert met wijn en cultuur, heb ik in dit artikel fijne tips. Wij bezochten Argèles voor het toeristenseizoen in maart, toen er nog weinig sprake was van zon. Het was niet echt terrassenweer, dus we hadden alle tijd om de omgeving te verkennen! Zoals het gedenkmonument en de nieuwe fotoroute op het mooie strand, het sfeervolle historische centrum met een doolhof aan straatjes die het een Spaanse sfeer geven, een pittoreske haven, een majestueus bergachtig achterland en vooral heel veel wijngaarden en ‘heritage sites’ (monumentale plekken).

banyuls argeles sur mer
Deze wijngaard in Banyuls is eigendom van Domaine Saint Thomas. Op de achtergrond zie je de zee bij Argelès sur Mer.

Pyrénées-Orientales

Argelès-sur-Mer ligt aan de Franse zuidkust in het departement Pyrénées-Orientales, op 25 kilometer afstand van de stad Perpignan en een half uur rijden zuidwaarts ben je bij de Spaanse grens. Er is een luchthaven in Perpignan, maar wij vlogen op Montpellier omdat we een roadtrip maakten langs verschillende plekken.

Via de tolweg waren we in 1,5 uur met onze huurauto van Sunny Cars op de plaats van bestemming: een prachtig splinternieuw 4-persoons appartement bij Domaine Saint Thomas. Onderweg passeerden we een overvloed aan vakantieoorden: met een aanbod van 48 campings in de omgeving is Argelès sur Mer een favoriete bestemming van families met kinderen en ook voor liefhebbers van een actieve vakantie. Het strand heeft een lengte van 7 kilometer!

collioure

Geschiedenis in het landschap: iedereen was hier!

Onze reis naar Frankrijk stond in het teken van cultuur en wijn, beiden overduidelijk zichtbaar in het landschap aan de voet van de Pyreneeën. Iedereen was hier of wilde hier ooit zijn. Je ziet Franse gebouwen, de Spaanse bouwstijl, geschiedenis uit de Romeinse tijd maar ook monumenten in de Moorse stijl (bijvoorbeeld wanneer je naar het naastgelegen dorpje Collioure rijdt).

argeles sur mer

Sterker nog, als ik het goed begrepen heb brachten de oude Grieken hun wijnranken mee en zo ontstonden hier de wijngaarden waar de smakelijkste druiven groeien vanwege de bijzondere bodem tussen zee en bergen. Dit is dé regio voor onder meer de zoete, sterke Muscat wijnen.

banyuls argeles sur mer
Uitkijkpunt bij Banyuls in de mist.

Kortom: iedereen was hier in vervlogen tijden of men wilde hier graag zijn. Dé reden voor jou om ook naar deze Zuid-Franse regio te willen en zelf te ervaren waarom men hier toen en nu nog graag wil zijn. Wij hebben genoten van het landschap en de wijnen!

route de madeloc
Uitzicht vanaf de Route de Madeloc hoog op de berg.

8 plekken om te bezoeken ‘when in Argelès’

Elke woensdag en zaterdag is er markt in het oude centrum van Argelès-sur-Mer met tal van heerlijke streekproducten. Ga je zelf koken tijdens je vakantie? Dan moet je hier zeker even langs. (Type in Google Maps Rue and Place de la République in, dan kom je er vanzelf.)

streekmarkt argeles sur mer

1. Casa de l’Albera

argeles sur mer casa del'albera

Adres: 4 Place des Castellans in Argelès-sur-Mer
Een klein lokaal museum in het oude centrum is Casa de l’Albera, het laat een overzicht zien van alles waar deze regio beroemd om is in een gerenoveerd huis aan een schilderachtig dorpspleintje. Zo staat er een fiets, vanwege de vele (mountainbike) routes in de omgeving, ontdek je er de geschiedenis van wijn maken in het berglandschap en vind je er de historie van onder meer de visserij. Hoe rijk en veelzijdig de cultuur van deze regio is en waarom alles doordrenkt is van Spaanse invloeden, leer je in dit mini museum. Boven in de toren kijk je uit op onder meer de kathedraal en tal van monumentale plekken (veel Spaanse gevangenis torens) in de regio.

2. Mémorial du Camp

argeles sur mer memorial du camp

Adres: 26 Avenue de la Libération in Argelès-sur-Mer
Klein museum in het centrum van het dorp gericht op alles over de vluchtelingen van de Spaanse oorlog die hier in grote getalen arriveerden. Tussen 1939 en 1942 hebben er zo’n 200.000 Spaanse vluchtelingen verbleven. In dit museum kunst gemaakt in het concentratiekamp, alles over Franco die zijn eigen inwoners verdreef recht in de armen van de Duitsers. Je ziet op de foto’s ook Moorse soldaten patrouilleren door het kamp.

3. Memories of the Argelès Camp – fotovoorstelling op het strand

argeles sur mer memorial du camp

Adres: 60 Boulevard de la Mer in Argelès-sur-Mer
Aan het eind van de Spaanse oorlog trokken tal van vluchtelingen richting Argelès. Op het strand werd een vluchtelingenkamp gerealiseerd. Naast de al langer bestaande ‘monolith’ (geplaatst in 1999), een gedenkteken, is sinds 2022 ook een fotovoorstelling op het strand geplaatst met foto’s uit dit concentratiekamp. Indrukwekkend…

Bezoek ook even het Spaanse kerkhof (aan de Avenue de la Retirada), waar naast de volwassenen een klein monument is voor de ruim 70 kinderen onder de 10 jaar die gestorven zijn in het concentratiekamp. Het is tegenover een camping. Als je zelf kinderen hebt, komt dat wel binnen.

argeles sur mer memorial du camp

4. Groente- en wijnwinkel Domaine Saint Thomas

domaine saint thomas winkel
De kersengaard van het Domaine in bloei.

Adres: Lieu dit, Chemin de la Salanque in Argelès-sur-Mer
Zin in vers fruit of lokale wijn? In het plukseizoen kun je hier met het hele gezin zelf kersenplukken. Elke zaterdag (in de zomer vaker) is het winkeltje van Domaine Saint Thomas geopend met streekproducten. Alle wijnen van het Domaine mag je proeven voor je ze koopt. Let wel, het is een kleine lokale wijnboer en dat proef je terug in een rijke smaakexplosie. Bovendien staat de regio Collioure bekend om de sterke aperatief Muscat wijnen vanwege de combinatie zeewind en kleirijke berggrond. Verwacht volle, romige, rijke, fruitige en aromatische wijnen. Mèt een kurk geoogst van de kurkbomen in deze regio.

domaine saint thomas uitzicht

Toen wij hier – in één van de heerlijke appartementen – verbleven was alleen de wijnwinkel open met producten als olijfolie, streekbieren, aïoli, abrikozensap tapenade en honing. In het fruitseizoen opent ook de groentewinkel met onder meer abrikozen, olijven en kersen (die je zelf van de kersenbomen mag plukken). Je kunt hier ook terecht voor een 4×4 excursie over de wijngaarden.

5. Privé hamam bij Hotel du Golfe

hotel du golf
’s Middags was er vanwege het slechte weer voor ons een privé hamam geboekt en een ayurvedische massage in Hotel du Golfe. Heerlijk! Je bubbelt met uitzicht op zee. Even opwarmen en tot rust komen.

Adres: 3638 Route de Collioure in Argelès-sur-Mer
Zin om even helemaal zen te worden? Boek een ayurvedische ontspanningsmassage bij Grand Hôtel du Golfe met aansluitend een uurtje in de privé hamam met jacuzzi en uitzicht over zee. Wij mochten hier relaxen en het was zalig! De massage perfect om zware benen van het wandelen te ontspannen. De spa werkt met producten van Gemology Cosmetics. De warme stoom in de hamam om de poriën te openen en heerlijk uitbubbelen in de jacuzzi met uitzicht op de Middellandse Zee. Koud glas water erbij en ontspannen maar na een dag culturele sightseeing.

De spa van Hôtel du Golfe heeft een aparte ingang en werkt alleen op afspraak. In het hotel zelf kun je onder meer terecht – naast een overnachting in een hotelkamer met uitzicht op de zee – voor wijnproeverijen met de lokale  Languedoc Roussillon wijnen. Er is een souvenirwinkel aanwezig, je kunt hier gratis parkeren en het ligt mooi op de route tussen Collioure en Argelès.

6. Park van Valmy

argeles sur mer
Chateau de Valmy is een bijzonder gebouw waar je beslist langs wilt rijden tijdens je bezoek aan Argelès.

Adres: Chemin de Valmy in Argelès-sur-Mer
Dit is het startpunt van heel veel wandelroutes in de omgeving. Je kunt ook het park van Chateau Valmy zelf bezoeken of het restaurant (met eigen wijnen) dat er vlakbij ligt. Tijdens ons bezoek was het helaas nog gesloten, maar wel leuk om deze bijzondere bouwstijl (ontworpen door een Deen) even in het echt te bewonderen. Je wandelt hier langs wijngaarden, kurkeiken en kunt hier leuk picknicken. Op het bord van de parkeerplaats staan de verschillende wandelroutes en fietsroutes beschreven met lengte en moeilijkheidsgraad.

7. Collioure

collioure

Op een klein stukje rijden van Argelès, richting de Spaanse grens, licht het schilderachtige plaatsje Collioure. Zeker een bezoekje waard! Je kunt je hier vermaken met een dagje terrassen bijvoorbeeld om uit te puffen na bijvoorbeeld een bezoek aan de Tour de Madeloc op de berg of een bezoek aan Site de Paulilles, maar het dorpje zelf is al indrukwekkend genoeg. 

collioure

Wie wil kan door de kleine steegjes de schilderijen aan de muren zoeken, je vindt hier ook veel kunstgaleries. Leuk om te kijken of je voeten droog blijven wanneer je met hoogtij om het Château Royal heen wandelt, dit kasteel kun je overigens ook bezoeken. Kunst en bouwwerken in allerlei stijlen worden hier met elkaar gecombineerd tot één geheel, overal is iets te zien. Moors, Spaans en natuurlijk Frans. Neem een kijkje in de Église Notre-Dame des Anges en even verderop de Chapelle Saint Vincent op het schiereilandje. Winkel in de smalle steegjes waarbij de de kuitspieren traint door de vele trappen. En loop nog even verder naar bijvoorbeeld Fort Miradou of ga de Moulin de Collioure – nabij het klooster Couvent des Dominicains – van dichtbij bekijken. Wij liepen ook nog even langs de bijzondere begraafplaats.

8. Site de Paulilles

Site des Paulilles
De baai van Site des Paulilles.

Zak je nog verder naar de Spaanse grens richting Port Vendres, bezoek dan de baai van Paulilles. Dit beschermde natuurgebied tussen de wijngaarden op de bergen en de kurkbossen in het dal heeft alles: uitzicht op de bergen en de zee, mooie tuinen, een museum… kortom een geweldige plek om rond te wandelen!

site des paulilles
Naar de Site des Paulilles, een prachtige plek.

Langs de baai loopt een muur die gebouwd werd door de Duitsers om in 1943 te voorkomen dat de geallieerden  er aan land kwamen. Er staat een werkplaats waar veelkleurige Catalaanse boten worden gerestaureerd. Midden in de natuur staat een oude dynamiet fabriek (uit 1870, gebouwd door Alfred Nobel). Wij zagen ezeltjes wandelen, ontdekte prachtige tuinen, er doemde ineens een kerktoren op… kortom allerlei bijzondere prachtige verrassingen die je kunt spotten in dit natuurgebied. Naast de parkeerplaats is overigens een heel gaaf watertje om foto’s bij te schieten.

Tips met kinderen:

In Argelès zelf is ontzettend veel te doen voor kinderen, maar wil je net even iets anders en wat van de omgeving zien? 

  • Voor kinderen is wellicht leuk om de schildpadden in La Vallée des Tortues te bezoeken in Sorède.
  • La Ferme de Découverte Saint-Andre is een enorme kinderboerderij waar je kunt pony rijden, spelen, lammetjes knuffelen en meer.
  • Een pre-historisch uitje maak je naar Musée Tautavel Expériences in Tautavel met grotschilderingen en botten.

Lees ook: Tips voor een vakantie met tieners naar de Franse badplaats Argelès-sur-Mer

Deze persreis was in samenwerking met onder meer het Tourist Office van Argelès sur Mer.

Ben jij al eens in deze regio op vakantie geweest? Wat zijn jouw beste tips?

beste tips argeles sur mer frankrijk
Pin mij!
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.