Ik bezocht de Floraliën en nu wil ik mijn tuin gezellig!

Bloemententoonstelling de Floraliën Gent. Als de koning en koningin van België er naartoe gaan, dan moet het wel bijzonder zijn toch? Helaas heeft onze groep Nederlandse journalisten het koninklijk gezelschap nèt gemist. Dat was maar goed ook want zo konden wij ons volledig onderdompelen in de mooie bloemstukken en plantenexpositie die door de organisatie de ‘mooiste wandeling van het jaar’ wordt genoemd. Het thema van deze expositie door topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars was schilderij ‘Het Lam Gods’ van Jan van Eyck. 

floraliën gent 2022

Normaliter is de Floraliën eens in de 4 jaar, dat zou 2020 geweest zijn ware het niet dat er toen een pandemie rondraasde… In 2022 was het dan eindelijk zover, in aangepaste vorm met het thema dat al enkele jaren terug werd bepaald “Mijn paradijs, mijn wereldse tuin” met als uitgangspunt voor zo’n tuin schilderij het Lam Gods van schilder Van Eyck waarop een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek te zien is.

Wist je trouwens dat de allereerste editie van de Floraliën in 1772 plaatsvond?

floraliën gent 2022
Wat een sfeervol hoekje!
floraliën gent 2022
Een leuk grapje, dit werk met tuinkabouters.

floraliën gent 2022

Er waren zoveel mooie bloemstukken en showtuinen te zien, dat ik helemaal geïnspireerd ben om mijn eigen tuin gezellig te maken met bloemen, planten en fleurige hoekjes! Heb speciaal voor jou ter inspiratie heel veel mooie foto’s gemaakt. Kijk je mee?

floraliën gent 2022
Overal azalea’s!
floraliën gent 2022
Sprookjesachtig mooi…
floraliën gent 2022
Het thema kwam op allerlei manieren terug.

Lees ook: In de kas met kids bij Dr. Green Aloë Vera

Azalea’s de nationale Belgische bloem

Ik was op persreis met Toerisme Vlaanderen in het prachtige Gent en wij kregen toegang op de previewdag, zodat we rustig konden fotograferen. Paradijselijk was het zeker! Al hoorde ik dat het niet te vergelijken was met eerdere edities, ik vond het alsnog een prachtige wandeling want voor mij was het nieuw. Zo hoorde ik dat wat voor ons Nederlanders de tulp is, de azalea (of azaléa sommige Belgen spreken het net even anders uit) is voor de Belg.

@marstyle78 #bloemen #visitflanders #gent #floralien ♬ Laat ons een bloem – #LikeMe Cast

De Gentse azalea is dé trots van de Vlaamse sierteelt. Zo’n 90% van de Europese azalea’s komt van Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven. Jaarlijks worden er in Vlaanderen 25 miljoen azalea’s gekweekt. In 2010 kreeg de Gentse azalea, als enige Europese sierteeltproduct, de erkenning als BGA: Beschermde Geografische Aanduiding. De Floraliën stond er dan ook vol mee, een prachtig gezicht!

Lees ook: 6 tips voor de zomerse boho tuin

station Gent
Station Gent heeft prachtige muurschilderingen, het bloemenevent werd er op passende wijze aangekondigd.
floraliën gent 2022
Het mysterie van godsdienst gevangen in een bloemstuk.

floraliën gent 2022

Bloemwerken en tuintafereeltjes

Direct na de entree begon de tentoonstelling met het werk van Belgische floristen. Deze bloembinders hebben de prachtigste kunststukken gemaakt in de vorm van bloemencreaties. Precisie, details en mysterie speelden de hoofdrol.

@marstyle78 #floralien #gent #visitflanders #bloemen #presstrip ♬ Een Bosje Bloemen Voor Je Moeder – Lindsay

floraliën gent 2022
Verticaal tuinieren is een must tegen klimaatverandering, maar met bloemschikken kan het blijkbaar ook. Dit ziet er vrolijk uit!
floraliën gent 2022
Inspiratie voor je kamerplanten in stadsjungle stijl.

Kamerplanten voor een sfeervol interieur

Je kon hier ook leuke ideeën opdoen voor het gebruik van groen in je interieur met kamerplanten of bloemstukken. Wist je dat groene kamerplanten zoals de Lepelplant en de Scindapsus de lucht zuiveren? Dat is meteen fijn voor het binnenklimaat van je thuiskantoor. Kamerplanten hebben bovendien een ‘zen’ werking: groen in een ruimte ontstresst. Oh, en lees vooral ook dit leuke artikel over de ‘kinderplant‘ dat ik daar eerder eens over schreef. Bij studenten is tegenwoordig het complete ‘urban jungle’ stijltje hip en hot, dat je duurzaamheid en het milieu belangrijk vindt toon je tenslotte heel eenvoudig met het uitstallen van groen in je casa. 

floraliën gent 2022
Hier ging men de hoogte in met hangende plantenbakken omringt door bamboe riet, een bijzonder tafereeltje.

Lees ook: Creatief omgaan met een lege wand in je tuin

floraliën
Op de Floraliën werden kunst en groen mooi gecombineerd. Zie je op de achtergrond het houten tuinhuisje op palen? Heel leuk idee!
floraliën gent 2022
Roze! Hier moest ik dus even tussen de azalea’s zitten voor een foto, dat snap je. Lievelingskleur!

Lees ook: De tuintrends van 2021

Lees ook: DIY: maak rebelse bloemstukken met Chrysanten

Nocturne en klimaatbomen

Bomen zijn het antwoord op klimaatverandering. Ik schreef eerder al over Jane Goodall en haar Roots & Shoots programma, dat laat zien dat werkelijk iedereen hierin het verschil kan maken. Bomen zuiveren de lucht door de opname van koolstofdioxide én het filteren van fijnstof. Daarbij geven de bladeren schaduw, zorgen ze voor verkoeling en helpen ze tegen wateroverlast. De tip die ik op de Floraliën kreeg is om verschillende soorten bomen en struiken in diverse groottes te combineren in je tuin. Denk dan aan laanbomen, fruitbomen en bijvoorbeeld vormbomen zoals leibomen en meerstammige exemplaren (de levensboom vind ik echt prachtig, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben).

floraliën gent 2022

Op de Floraliën was een complete ‘nocturne’ met bomen en mist ingericht. Heel grappig, aan de zijkant is een wielerbaan maar dat zie je niet op de foto.

floraliën gent 2022
Ja ja, dahlia!

floraliën gent 2022

Lees ook: Stylen met bloemen: Japan

floraliën gent 2022

Over de Floraliën

De volgende editie van dit indoor tuinfestijn zal plaatsvinden in 2026. Deze editie kon je er meer dan 500.000 bloemen en planten bewonderen. Erg leuk, naderhand kon je ze goedkoop overkopen op een soort plantjesmarkt.

Adres: Inkom ICC Gent, Familie van Rysselberghedreef 2 in Gent

plantentuin Gent
Ook prachtig deze muurschildering die je zit vanuit de Plantentuin Gent.

Plantentuin Gent

Na ons bezoek aan de Floraliënhal bezochten we in het Citadelpark de Plantentuin Gent waar we nog meer toelichting kregen op de onderzoeken die men daar momenteel doet ten behoeve van klimaatverbetering. Over insectvriendelijke tuinen en verticaal tuinieren bijvoorbeeld. In deze permanente tentoonstelling kun je ook de laatste noviteiten van siertelers vinden. Heel interessant ook de kindvriendelijke spelletjes waarbij je ongemerkt interessante weetjes leert over planten en het milieu.

Wist je dat een groene buitenmuur in de zomer zo’n 15 graden koeler is dan kaal baksteen? In de stad dus een must om meer groene wanden te maken, want steden kunnen in de zomer loeiheet zijn vanwege het gebrek aan groen. Met de temperatuurstijgingen een must dus om meer te halen uit ons ecosysteem met groene daken en wanden. Stroom verbruik door airco’s valt daarmee flink te verminderen.

plantentuin Gent

Lees ook: Kindvriendelijke vakantie uitstapjes in Zuid-Holland

plantentuin Gent
Kunstwerk in Plantentuin Gent dat het belang van groen en gezond benadrukt.

Wist je trouwens dat de aardbei, framboos, peer, appel en pruim tot de rozenfamilie behoren?

plantentuin gent
Het hele jaar door een bezoekje waard: maak een mooie wandeling door de botanische tuin in Gent.
plantentuin gent
Prachtig doorkijkje in de museumtuin van Gent.

Lees ook: Review Roompot park Eksel in België

Wat was jouw laatste tuininspiratie uitstapje? Ben je al eens naar de Floraliën in Gent geweest?

floralien gent belgie

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.