Minder stress met een kinderplant

Wat een verschil in huis! Kinderen hebben het zwaar tijdens dit sociale isolement. Dat merk ik vooral aan mijn gevoelige dochter. Ze kreeg een steeds korter lontje. Zojuist liep ik naar beneden voor een bakje koffie en zag ik haar met haar eigen plant naast de laptop. Ze aaide liefdevol over de blaadjes. Bekertje water en doekje tegen het knoeien ernaast. “Ik zorg heel goed voor hem, mama. Nu mag hij samen met mij leren!”

kinderplant

De Kinderplant heeft een wonderlijk effect! Het is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl en om het bekend te maken mochten mijn beide dochters een eigen verzorgplant uitzoeken. De jongste ging voor een Aloë Vera en glunderde toen ik haar vertelde over de helende eigenschappen van deze plant. De oudste koos een Bromelia met mooie rode bloem. Gisteren werden ze bezorgd en videobelde ik de meisjes om het lintje van de doos te openen. ’s Avonds waren ze weer bij mij thuis en konden ze hun eigen plant bekijken.

Luchtzuiverende biologieles

Planten zuiveren de lucht. Het is algemeen bekend dat medewerkers productiever en vrolijker zijn wanneer er planten in een kantoor staan. Dat geldt natuurlijk ook voor thuis, waar je kinderen tegenwoordig ook dagelijks achter hun chromebook te vinden zijn voor het volgen van de les. Een eigen plant bij de werkplek (en daarna weer in de vensterbank) is dus helpend. Je kind kan samen met de plant groeien en bloeien. Verzorgen is direct een educatief momentje. Jong geleerd is oud gedaan en een fijn contactmoment met de natuur nu eropuit gaan door quarantaine niet altijd kan. Hoewel mijn 8-jarige zelf zo initiatiefrijk was om met een theelepeltje haar plantje water te ‘voeren’ en hem steeds op een andere plek te zetten. Schattig om te zien, maar vooral fijn dat ze er zo van opfleurt: een eigen plant!

kinderplant aloe vera

Planten verlichten stress. Vandaag zie ik geen boze buien bij mijn kind. Ze aait de blaadjes van haar plant. Ze praat liefdevol tegen hem. Ze geeft hem theelepeltjes water. En mij vertelt ze honderduit over hoe goed ze voor hem zorgt. Dat school nu een jungle is. Ik was verbaasd toen ik de plant naast haar laptop zag staan, maar ik ben blij dat het haar helpt positief te blijven. Ze voelt zich trots dat ze zelf verantwoordelijk is voor haar Aloë Vera. Na schooltijd gaan we samen googlen naar de beste verzorgingstips, zodat ze die zelf kan lezen (mooie oefening!). Ik wilde zelf graag meer groen in huis. Afgezien van af en toe helpen met de gieter zag ik het als mijn taak om planten uit te zoeken, maar zo’n kinderplant is toch wel echt heel leuk en nuttig. En voor mij een stuk makkelijker dan een huisdier, haha.

De meester van groep 5 bracht afgelopen week een bolletje langs als cadeau. Dit was een mooie gelegenheid om haar ook buiten een ‘eigen plantje’ te geven. Ze mocht in de pauze haar bolletje poten.

kinderplant bromelia

Welke plant is geschikt voor de kinderkamer?

Mooiwatplantendoen.nl tipt de volgende planten als Kinderplant:

 • Aloë Vera
  Bikkel van een plant met helende krachten in zijn bladeren en een zeer lange levensduur.
 • Bromelia
  Een vrolijke tropische plant die makkelijk in de verzorging is. Op de slaapkamer zorgt hij ’s nachts voor extra zuurstof. De Bromelia staat symbool voor ‘bescherming’.
 • Calathea
  Als het donker wordt sluit deze plant haar bladeren: bedtijd dus! Zodra het ochtend wordt, gaan de blaadjes weer open.

kinderplant bromelia aloe vera

Tips om je goed te voelen door jouw plant

 • Raak je plant aan
 • Praat er tegen
 • Zet de plant centraal (geen probleem als je kind de plant steeds op een andere plek zet)

kinderplant bromelia aloe vera

Verzorgtips voor de Aloë Vera

 • Weinig water nodig, zeker in de herfst en winter, bij teveel water verkleuren de bladeren
 • Veel licht nodig (halfschaduw tot volle zon), anders gaat hij rotten
 • Geef hem zo nu en dan een grotere pot, zodat hij kan groeien (elke 2 jaar)

 

Lees ook: 

Lijkt een kinderplant jou ook leuk en opvoedkundig waardevol? Heeft jouw kind al een eigen plantje?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. JustMama zegt:

  Goh wat een goed idee, je leert kinderen omgaan met planten en het is gezond! Win win.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.