Kleuterproject: bouw je eigen dierentuin

Kinderen zijn ontzettend creatief. En ze houden vaak van de natuur. Mijn kleuter en haar speeldate verzonnen zelf een geweldige activiteit in de achtertuin: ze bouwden hun eigen dierentuin! Hartstikke leerzaam natuurlijk en ze waren er de hele middag ontzettend zoet mee samen. Wat heb je voor deze activiteit nodig?

Zelfs in mijn bijna helemaal bestraatte tuin was het te vinden: een klein stukje natuur. Ze duwden wat stenen aan de kant en vonden daarmee direct al een flinke voorraad pissebedden. Je kunt deze activiteit ook prima op vakantie of tijdens een bezoek aan een stukje natuur (zoals een picknick op een grasveldje) doen. Kost niks.

 • Bakje, in ons geval een frisbee.
 • Stenen met pissebedden eronder.
 • Wat gras, mos, takjes, steentjes of aarde.
 • Meer wriemelende diertjes.

In ons geval hebben de kinderen zelf samen deze activiteit verzonnen, maar vervelen je kinderen zich kun je het bouwen van hun eigen dierentuin natuurlijk prima opperen als activiteit. Daarna gaan ze er zelf mee aan de haal.

Eerst moeten ze de dierentuin zo mooi mogelijk maken. Daarna kunnen ze diertjes zoeken en er in zetten. Supersimpel, super creatief én ontzettend leerzaam.

Hier de presentatie van de kleuters over hun eigengemaakte dierentuin:

Extra biologieles

Je kunt de kinderen nog meer bij hun eigen spel betrekken, door ze feitjes te leren over de dieren in hun dierentuin.

 • Wist je dat de Engelse naam voor pissebed ‘woodlouse’ is?
 • Wist je dat er in Nederland 44 verschillende soorten duizendpoten leven? Op de hele wereld zijn er ongeveer 3000 soorten!
 • En dat duizendposten graag naaktslakken en pissebedden eten?
 • Weet je wat slakken eten? Blaadjes en dode plantjes.
 • Wist je dat pissebedden oorspronkelijk in de zee leefden?

Met wat rondzoeken op Wikipedia kom je interessante feitjes tegen die het voor de kleuters extra spannend maken. Ongemerkt steken ze er zo veel van op. Als ze een Kidizoom hebben (of een ouder met de camera paraat) kun je ze daarna eventueel een kleine ‘documentaire’ laten opnemen waarin ze deze feitjes á la Freek Vonk delen met hun kijkers (opa en oma op de whatsapp?). Zo zijn ze toch weer een middagje zoet!

Hebben ze echt de smaak te pakken? Koop er dan speelgoed bij waarmee ze de natuur nog verder kunnen ontdekken. HABA Terra Kids heeft hiervoor mooie sets, bij de Intertoys zag ik mierenboerderijen van verschillende merken liggen, een vergrootglas… dat soort dingen kunnen er een extra impuls aan geven.

Heb jij thuis ook een kleine bioloog in de dop die graag in de aarde wroet?

Lees ook: het biologie parcours van Cas de Ranger of TipToi Boerderij review

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Roelina zegt:

  Wat een super gaaf idee! Dat zal mijn kleuter ook wel leuk vinden om te doen.

 2. Lisa zegt:

  Wat een leuk idee. Ik ben wat ideeën aan het verzamelen om in de vakantie met mijn dochter te doen en deze past daar prima bij. Ze zitten sowieso altijd in de (weinige) aarde te graven die wij in onze bestrate tuin met kunstgras hebben. Goede tip ook om er wat wikipedia feitjes bij op te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.