Review: Freeks Wilde Wereld op dvd

[Lees dit met de stem en intonatie van bioloog Freek Vonk.] Hallo allemaal, welkom in  mijn Wilde Wereld! Ik ben Marguerita en ik ben gek op nieuwe dingen. Wanneer ik iets interessant spot in een persbericht, test ik dat het liefst meteen zelf uit. Dat doe ik samen met mijn dochters omdat die ook gek zijn op nieuwe dingen. Wij maken deze ontdekkingstocht meestal vanuit ons huis in een dorp midden in het Groene Hart van Nederland. En zo kwam het dat wij een spannend avontuur beleefden vanaf de veilige plek op de bank in de woonkamer…

freeks wilde wereld dvdToen het heel stil was in ons huisje, plofte er een envelop op de deurmat. De kinderen werden opgeschrikt en trokken een sprintje. Heel bijzonder renden zij richting het geluid en dus niet de andere kant op. Wanneer wij namelijk de brievenbus horen klepperen, weten zij dat er zomaar een spannende verrassing bezorgd kan zijn… Iets heel nieuws. Iets dat wij gaan uitproberen voor mama haar blog. Iets waar we een mening over moeten hebben. Dat laatste is een dingetje, want kinderen roepen eigenlijk bij elk nieuw ding standaard “wat leuk” en dat is niet hetzelfde als vertellen waaróm je iets leuk vindt.

Wat vinden wij van Freeks Wilde Wereld?

Goed. In de envelop zat dvd Deel 5 van VPRO serie Freeks Wilde Wereld. Een nieuw uitgebrachte dvd met 10 afleveringen opgenomen in Madagascar waarin de leukste bioloog van Nederland enthousiast vertelt over de inheemse diersoorten en de natuur. Op televisie en YouTube hebben wij Freek ontdekt na het sparen van de dinoplaatjes bij een bekende supermarkt. En wij vinden Freek leuk: zowel de dochters als papa en mama. Hij kan namelijk ontzettend bevlogen en enthousiast vertellen. Natuurlijk heeft hij leuke onderwerpen en stoere verhalen die kinderen aanspreken, maar het allermooiste is dat Freek uit Nederland komt en dus zijn verhaal doet in onze moedertaal. De Steve Irwin van vroeger die we zonder ondertiteling kunnen volgen.

En dat is belangrijk. Mijn dochters zijn erg leergierig en de natuur spreekt ze erg aan. De prachtige Planet Earth documentaires op Netflix zijn echter allemaal Engels gesproken. Mijn kleuter begrijpt daar weinig van en ook de derde groeper kan de ondertiteling echt nog niet goed genoeg volgen om mee te krijgen wat er verteld wordt. Zeker als je weet welke moeilijke begrippen en ingewikkelde termen er worden gebruikt.

Fragment Freeks Wilde Wereld

Voor wie Freek niet kent, hier een YouTube fragment (niet van dvd deel 5 overigens):

Je snapt dat mijn dochters van 4 en 6 er gebiologeerd naar kijken. Het is ontzettend leerzaam en laagdrempelig. Freek weet de juiste toon te gebruiken om een jonge doelgroep te boeien en tegelijk is het leuk en interessant voor papa en mama. Het lievelingsdier van onze kleuter is na het kijken van deze dvd geen olifant meer, maar een ringstaartmaki. In de dierentuin zocht ze daar ook bewust naar. De oudste wil nu graag dierenarts worden en probeert één te zijn met de natuur.

Dat lukt ook best, zoals je in dit filmpje kunt zien waarin ze vrienden is geworden met een vlinder:

Als je kindvriendelijk kijkmateriaal zoekt met enige educatieve waarde, zijn de dvd’s van Freeks Wilde Wereld zeker aan te raden. Zeker als je kind nog geen ondertitels kan lezen. Bij ons helpt het op regenachtige dagen om de leerhonger te stillen, of als we even geen zin hebben in tekenfilms. Als je grotere kinderen hebt, kun je ze als extra uitdaging nog zelf Freekje laten spelen met speelgoeddieren of slakken en wormen uit de tuin en dit filmen voor later. Laat ze maar een spannend verhaal vertellen! Of geef de beestjes een fantasienaam.

In deel 5 van Freeks Wilde Wereld vertelt hij over ringstaartmaki’s, kameleons, giftige schorpioenen en nog veel meer interessante diersoorten. Meer Marstyle kijktips? Hier het kijktips archief.

Zijn jouw kinderen gebiologeerd door Freek? Of houden ze niet zo van documentaires?

Comments

 1. Haha, leuk geschreven! 🙂

 2. Yvonne Koop says:

  I love Freek! Hij is een geweldige bioloog die niet alleen onze jongste zoon maar ook ons warm heeft gemaakt voor de natuur. Misschien een tip om hem eens live aan het werk te gaan zien in Naturalis in Leiden, vanuit het Groene Hart goed te doen 😉

 3. maddy says:

  Leuk geschreven! Ik ben alleen niet zo’n Freek fan sorry?

 4. Jamey says:

  Ziet er leuk uit! Misschien wat voor Mn nichtje!

 5. freek ken ik helemaal niet, maar lijkt we wel leuk om als cadeau te geven! mooie blog!

 6. Fleur says:

  Wij houden ook van Freek en kijken graag naar zijn shows en de DVD’s

 7. Mariska says:

  Ik ben dan niet de doelgroep maar ik vind die afleveringen al leuk 😛 mooie aanwinst voor plezier en vermaak, ook nog eens leerzaam 😀

 8. Judith says:

  Zo een respect hoe hij dat allemaal doet, echt bewondering

 9. Marlies says:

  Ik woon in België, dus ik kende deze reeks niet. Maar ziet er wel leuk uit voor de kinderen! 😀

 10. TypischKim says:

  Ik kende de dvd niet, maar heb wel al eens wat van Freek gezien!

 11. Wat leuk met dat filmpje van de vlinder. Mijn jongens vinden Freek niet zo interessant dus de winactie sla ik even over.

  1. Oeps.. het is echt bedtijd.. schrijf nu dingen die niet kloppen.. verhuizen en feestdagen zijn ook vermoeiend!

   1. Marguerita78 says:

    Haha ik dacht al Huh?

  2. Marguerita78 says:

   Uhm… Er is geen winactie

 12. Diana says:

  Leuk ik hoor veel over Freek van kinderen van vriendinnen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.