Bezoek aan GaiaZoo, de dierentuin in Kerkrade

Naar de dierentuin in Zuid-Limburg? Dat kan in Kerkrade bij GaiaZOO. Afgelopen november werd er voor het eerst in 7 jaar een giraf geboren, wij mochten op kraambezoek komen tijdens een weekendje Limburg. Uiteraard hebben we ook de rest van deze leuke dierentuin verkend. Een toffe verrassing was de enorme overdekte DinoDome, een speeltuin in dinosaurus thema waar je naar hartenlust kunt klauteren. Wist je dat GaiaZOO de Zoo Award 2011 heeft gewonnen vanwege onder meer kindvriendelijkheid en mooie dierverblijven?

dierentuin gaia zoo kerkrade

Van diverse mensen hoorden we voor ons bezoek al hoe leuk GaiaZOO is en dat het een kleinschalige dierentuin zou zijn. Dat formaat valt wel mee hoor, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark in Rhenen waar je ook overdekt leuk kunt spelen bij slecht weer. De Dino Dome van GaiaZOO is met dinosaurusfans een aanrader, maar ook jonge kinderen kunnen er heel leuk spelen in het zand en met speeltoestellen.

gaiazoo dierentuin kerkrade
Bij de ingang kun je leuke foto’s maken, wij kozen uiteraard voor het bord met flamingo’s.

gaiazoo dierentuin kerkrade

gaiazoo dierentuin kerkrade

Het was prachtig weer tijdens ons bezoek begin februari en de dieren hadden er duidelijk ook zin in om weer buiten te zijn op één van deze eerste zonnige dagen na de sombere winter. We zijn ruim 4 uur zoet geweest in de dierentuin en hebben nog een klein stukje overgeslagen, omdat we toch best moe waren van deze leuke dag. Wat vooral opviel was hoe ontzettend groen het park is!

gaiazoo dierentuin kerkrade

Lees ook: Blogevent: Kung Fu Panda in de dierentuin

gaiazoo dierentuin kerkrade

Lees ook: Kinderboek over chimpansee expert Jane Goodall

gaiazoo dierentuin kerkrade

Over giraffenbevallingen en waarom de baby geen naam kreeg

De baby giraf is inmiddels – er zat een lockdown tussen – alweer een paar maanden oud en echt een schatje om te zien. Heel leuk om te bekijken. GaiaZOO gaf ons wat extra informatie over hoe dat nu gaat, zo’n baby met lange nek op de wereld zetten. “De geboorte van een giraffe is een hele bevalling”, vertelt hoefdierverzorger Myrthe van Braam. “Het is voor mij de eerste keer dat ik als dierenverzorger zo’n geboorte mee mag maken.”

gaiazoo dierentuin kerkrade

Giraffen bevallen staand en het jong valt bij de geboorte wel bijna twee meter naar beneden. Hoewel dit best heftig lijkt, is de val juist heel belangrijk om de ademhaling goed op gang te laten komen. Tijdens de val draait het jong, zodat hij niet op zijn kop valt. Jonge giraffen drinken gemiddeld ruim een jaar bij hun moeder, daarna kunnen ze zelfstandig voedsel zoeken.

gaiazoo dierentuin kerkrade
Kijk nou hoe schattig deze baby giraffe <3

Een veelgehoorde vraag in de dierentuin is: hoe gaat de giraffe heten? Omdat giraffen geen huisdieren zijn, is besloten het jonge dier geen naam te geven. In ieder geval niet voor de buitenwereld. Het gebruik van dierennamen is in de bedrijfsvoering van GaiaZOO uiteraard onmisbaar. Dierverzorgers gebruiken namen van dieren onderling om over de verschillende individuen van een groep te kunnen overleggen en bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Het gebruik van een naam heeft echter niet veel betekenis voor een bezoeker, omdat de meeste bezoekers individuele dieren niet (her)kennen.

gaiazoo dierentuin kerkrade

Lees ook: Graaien in de olifantenpoep tijdens de Viespeukenweek in Dierenrijk

gaiazoo dierentuin kerkrade
Overal bankjes met prachtige mozaïeken! Deze zijn kunstiger dan in Barcelona’s Park Guell, echt waar.

Hoewel de dieren in GaiaZOO gewend zijn aan mensen en diverse soorten op hun naam reageren als hun dierverzorger hen roept, beschouwt GaiaZOO hen als wilde dieren. Ze maken onderdeel uit van een grote, Europese groep met als doel een genetisch diverse populatie voor de lange termijn in stand te houden. Daarom worden er geen namen van individuele dieren gecommuniceerd door GaiaZOO.

gaiazoo dierentuin kerkrade
Selfie tijd! Janneke van de blog Jansstories was gezellig met ons mee.
gaiazoo dierentuin kerkrade
Gaaf gedaan bij het leeuwenverblijf: kinderen kunnen in de jeep zitten en de voorkant steekt een stukje het dierverblijf in.
gaiazoo dierentuin kerkrade
En zitten de leeuwen binnen? Ook daar kun je ze begluren door het glas.

Klein stukje rijden en dan parkeren

Een parkeerkaart kost 7,50 euro en er zijn 10 oplaadpunten voor elektrische auto’s aanwezig. Vanuit ons vakantieverblijf in Roompot park Qurios Gulpen was het slechts 25 minuutjes rijden naar de dierentuin in Kerkrade. De navigatie wilde ons nog een stukje verder leiden, maar de oprit naar de zeer ruime parkeerplaats bleek al direct naast de rotonde – waarop heel groot GaiaZOO staat – te zijn. Vanwege de ligging waren er ook veel bezoekers uit Duitsland en België in het park. Vanaf Aken in Duitsland zit je hier in 25 minuten en vanuit bijvoorbeeld het Belgische Hasselt rijd je er in 45 minuten naartoe. In Zuid-Limburg is sowieso heel veel te doen tijdens je vakantie en dit was een heerlijk dagje weg.

gaiazoo dierentuin kerkrade
Deze dierentuin is mooi groen aangelegd, de dierverblijven vallen niet op als ‘hok’. Hoewel je hier op de foto een speeltuin voor mensenkinderen ziet uiteraard, haha.

gaiazoo dierentuin kerkrade

gaiazoo dierentuin kerkrade

gaiazoo dierentuin kerkrade

gaiazoo dierentuin kerkrade

gaiazoo dierentuin kerkrade
Interactieve educatieve speeltoestellen stimuleren je kind om iets te leren over de dieren.

gaiazoo dierentuin kerkrade

Onze ervaring in GaiaZoo

Deze dierentuin is heel groen opgezet met overal zorg dat kleine kinderen de dieren ook goed kunnen zien. Ze kunnen klimmen of vanuit een buggy door glazen wanden kijken. Erg leuk is ook de safari jeep bij het leeuwen verblijf: je kunt hier op klimmen en in zitten, maar de neus van de auto zit aan de andere kant van de glazen wand. De bordjes met bewegwijzering zijn duidelijk en er zijn genoeg speeltuintjes tussen de dierverblijven door. Met zoals ik al aangaf de Dino Dome als hoogtepunt!

gaiazoo dierentuin kerkrade
De DinoDome!

gaiazoo dierentuin kerkrade

gaiazoo dierentuin kerkrade Lekker klauteren, net als de slingeraapjes die we elders in de dierentuin zagen.

gaiazoo dierentuin kerkrade

We zagen in deze dierentuin naast zebra’s, leeuwen en giraffen ook veel andere dieren: bijzondere aapsoorten zoals de witgezicht saki, altijd beweeglijke stokstaartjes, de witte neushoorn, rode panda’s, de (lijkt op een alpaca dus heel trendy) vicuña, de grootoorvos en bijvoorbeeld de capibara.

gaiazoo dierentuin kerkrade

We liepen bovendien op precies het juiste moment langs de reuzenmiereneter. Deze werd op dat moment gekroeld door z’n verzorger en kreeg waarschijnlijk een checkup van de dierenarts want hij mocht mieren uit een potje eten. We konden zijn lange dunne tong goed zien en aan het aaien van de verzorgers te merken is het een echte lieverd. Uiteraard kon je bij elk dierverblijf een bordje vinden met de naam van het dier en een paar leuke weetjes voor leergierige kinderen (of mama’s).

gaiazoo dierentuin kerkrade
Op de plattegrond even zoeken welk dier we als graag willen zien!
gaiazoo dierentuin kerkrade
Als je nieuwsgierig bent, lees je het bordje met informatie. Ook in de DinoDome.

Duurzaam cadeau kindermenu

Wij lunchten lekker buiten naast de speeltuin en kozen voor de kinderen een kindermenu uit met patatjes, frikadel en pakje taksi. Pluspunt vond ik het duurzame cadeautje dat erbij zat: een mooie broodtrommel van gerecycled plastic. Dan heb je voor die 7,50 niet alleen een lekkere lunch maar ook een mooi en betaalbaar aandenken. Overigens zijn wij na ons bezoek nog even de giftshop ingelopen voor een souvenir. Tip: voor 50 cent per stuk kunnen je kinderen leuke diertjes uitzoeken. Als je weinig budget hebt, is dat toch een leuk cadeautje. Vanwege de mooie rapporten mochten mijn meisjes elk 3 diertjes uitzoeken. Voor 3 euro totaal had ik blije kinders.

gaiazoo dierentuin kerkrade
In het Limburg huis moest ik lachen om deze ‘lente vibe’.
gaiazoo dierentuin kerkrade
Wat voel je?

gaiazoo dierentuin kerkrade

Wat kost een toegangskaartje?

Tip: koop je toegangskaartje online! Je krijgt dan een paar euro korting op de ticketprijs. Voor iedereen vanaf 10 jaar betaal je zonder korting 20,50 euro (met is dat 17,50), tot en met 2 jaar is het gratis en kindertickets zijn 15,50 euro (online 13,50). Je kunt ze bestellen op de website van GaiaZoo.

gaiazoo dierentuin kerkrade

Lees hier bij Reis-Liefde een overzicht van de mooiste dierentuinen in Europa.

gaiazoo dierentuin kerkrade

Ben jij al eens naar GaiaZOO in Kerkrade geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.