Jane Goodall en haar Boek van Hoop

Vaste lezers zullen het al regelmatig gezien hebben in mijn weekoverzicht: Jane Goodall en haar Boek van Hoop hielden mij bezig de afgelopen weken. Levenslessen voor een mooiere toekomst van de inspirerende Jane, opgetekend door Douglas Abrams. Jane Goodall is een fiefe tachtiger die wereldwijd bekend is geworden met haar onderzoek naar chimpansees. Uitgever HarperCollins, Ouwehands Dierenpark en de Jane Goodall Foundation nodigden mij uit om het in ontvangst te nemen en tegelijk een rondleiding langs de primaten te volgen met interessante weetjes over hun gedrag, ontdekt door Jane.

apen in ouwehands
Doen! De Expeditie Aap audiotour in Ouwehands Dierenpark.

Hoe blijven we hoopvol? De centrale vraag waar dit boek om draait. Soms is het leed in de wereld zo onmetelijk overweldigend, dat je gewoon niet weet waar te beginnen en of wat jij als kleine nietige ik ooit zou kunnen doen om dat te veranderen.

Jane laat in de voorbeelden uit het boek, maar vooral met alle anekdotes van het Roots & Shoots programma van de Jane Goodall Foundation zien dat je door hele kleine dingen te veranderen, juist enorme dingen teweeg kunt brengen. Haar manier van aanpak, haar karakter en doorzettingsvermogen, zijn de sleutel geweest naar positieve impact op de spirit van mensen, de leefgebieden van bedreigde diersoorten zoals de chimpansee en het herstel van de natuur op plekken waar dat vrij uitzichtloos was.

jane goodall roots n shoots
Jane Goodall plant een boom tijdens één van haar Roots & Shoots projecten. Foto: Shutterstock

Leerzaam en interessant

Tijdens de boekpresentatie ging actrice Miryanna van Reeden in gesprek met Jane Goodall. Door de coronamaatregelen is het reizen nu eenmaal wat lastiger dus Jane kon helaas niet naar Nederland komen. Het was een mooi interview waar ik vooral – naast de levendige ogen van Jane – uit meepikte hoe belangrijk het is om mensen de inspireren met mooie verhalen, een positieve boodschap en om ze hoop en inzichten te geven hoe ze zelf met kleine acties een verandering teweeg kunnen brengen. Blijf mooie verhalen vertellen, zei ze. Je kunt het interview hier bekijken:

Ouwehands Dierenpark maakte op basis van de bevindingen van Jane haar meer dan 60 jaar durende onderzoek naar het gedrag van chimpansees en andere primaten een speciale audiotour. Deze luister je in het dierenpark af door met je eigen telefoon QR codes te scannen, waarna je kunt luisteren en is ingesproken door Miryanna van Reeden. En uiteraard geïnspireerd op de verhalen Jane Goodall. Bij de Bonobo apen hoor je bijvoorbeeld dat ze elke avond een ander nest bouwen en aangezien we na sluitingstijd in het park waren, zagen we ze dit ook doen. Er werd druk gesleept met hooi om een fijn plekje te maken. En zo is er bij elke primatensoort een interessant weetje te leren. Zeer de moeite waard, wanneer je dit dierenpark bezoekt.

Wist je dat er rond kerst een lichtvoorstelling ‘Light Nights’ gepland staat in Ouwehands Dierenpark?

primaten ouwehands dierenpark

Het Boek van Hoop

Na afloop kregen we Het Boek van Hoop mee naar huis en ik ben er dus enthousiast in aan het lezen, deze review schrijf ik nu ik in het laatste hoofdstuk ben aanbeland. Wanneer je zelf iets zou willen doen aan het behoud van de natuur of zelfs aan het terugbrengen van de natuur op plekken waar deze verdwenen is, is het een aanrader. Ook wanneer je het gevoel van hoop wilt ervaren, want de vele voorbeelden in het boek zijn zeer hoopgevend. In allerlei delen van de wereld heeft Jane een sneeuwbaleffect in gang gezet. Eén kleine verandering, zoals een blinde man en een man zonder armen die samen een bos hebben aangelegd en wat dit teweegbracht: terugkeer van natuur, betere leefomstandigheden maar ook hoop voor mensen in een uitzichtloze situatie zoals de blinde en armloze man zelf die anderen laten zien dat ook zij impact kunnen hebben met een ogenschijnlijk kleine actie. Het samen planten van takjes. Waarbij in het begin slechts 2 van de 100 aangeplante takjes wortel schoten. Ze gaven niet op. En het resultaat is enorm…

primaten ouwehands dierenpark

Slechts één van de vele voorbeelden uit het boek van Jane. Inderdaad een boek vol hoop. We moeten actie ondernemen en wel nu, zegt Jane. De aarde kan gered worden. De aarde is enorm veerkrachtig en wanneer we haar een klein beetje helpen, kunnen we de vervuiling en vernietiging van de generaties voor ons stoppen en zelfs deels ongedaan maken.

Het boek geeft als 4 belangrijke redenen voor hoop:

  • Ons menselijke intellect dat oplossingen kan verzinnen
  • De veerkracht van de natuur
  • De kracht van jongeren die ook de mindset van hun ouders kunnen veranderen
  • Het doorzettingsvermogen, dat zij de onverwoestbare menselijke geest noemt

Er is altijd hoop. Zelfs in tijden van pandemie en crisis na crisis. Maar zelfs de grootste optimisten hebben af en toe een verhaal nodig om die hoop te kunnen zien en voelen. Een waanzinnig inspirerend boek! Ik heb het nog niet uit, maar ben zeer onder de indruk. Ik kende Jane alleen van wat documentaires waarin haar werk werd aangestipt, maar in dit boek laat ze zien wat ook iemand zo onbeduidend als ik zelf zou kunnen doen. In mijn geval: verhalen vertellen op mijn blog om anderen hoop te geven en te inspireren.

primaten ouwehands dierenpark

Als iemand als Jane het kan – met 2 overleden mannen, met een val van een rots in de middle of nowhere, met professoren die haar verboden haar inzichten te delen en nog veel meer anekdotes – en vooral als de mensen die in dit boek als voorbeeld worden aangekaart het kunnen, dan kun jij het ook!

Kun jij wel wat hoop gebruiken? Ken je iemand die een hoopvol zetje in de rug nodig heeft? Dit boek is een prachtig cadeau. Als mijn dochters iets ouder zijn, laat ik ze dit boek zeker lezen. Jane Goodall en haar werk, daar moet je van gehoord hebben. Wat een bijzonder en aangenaam mens. En wat een prachtig boek met een nog mooiere boodschap…

Meer weten over de Jane Goodall Foundation, op de site van het Jane Goodall Instituut lees je meer!

Ken jij nog zo’n boek dat impact maakt op ieder die het leest en hoop geeft aan de wereld?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.