DIY: maak rebelse bloemstukken met Chrysanten

Mensen houden van bloemen, ik in ieder geval wel. De kans om een bloemschikworkshop met Chrysanten te doen greep ik dan ook met beide handen aan. Altijd al eens willen doen! Afgelopen dinsdag reed ik op uitnodiging van de Nederlandse Chrysanten kwekers naar het Boerma Instituut in Aalsmeer, waar opleidingen worden gegeven aan bloemstylisten. Hier kreeg ik met andere bloggers les van de inspirerende toparrangeur Geert Maas. Van alleen de bloemen werd ik al vrolijk, maar die Geert weet het wel te brengen zeg! Wat een energie en enthousiasme en ja, dat werkte zeer aanstekelijk.

bloemstuk maken met chrystantenIk liep dus op een fleurig wolkje tijdens dit blogevent. Geert Maas had de workshopruimte aangekleed met allemaal prachtige bloemstukken in de interieurstijl ‘rebels’ die ochtend. Hij was er in totaal 5 uur mee bezig geweest en ik was zeer onder de indruk. Veel meer mijn smaak dan de truttige standaard boeketjes die je bijvoorbeeld in de supermarkt ziet. Hier werd ik dus vrolijk van. En dan was er ook nog een echte cocktailbar… Alle cocktails werden met verse ingrediënten bereid en waren speciaal voor dit event samengesteld. Ik heb de alcoholvrije cocktails geproefd en die waren heerlijk (één met bieten en gember en een andere met ginger ale die een stuk zoeter was). Verwennerij alom dus.

Lees ook: Stylen met bloemen: Japan

‘Bloemen lokken reacties uit’

“Bloemen doen wat met mensen!” zei Geert enthousiast, “ze lokken reacties uit.” Dat is zo. Ik houd bovendien wel van creatief bezig zijn én heb dit altijd al eens willen doen: bloemschikken. Tijdens de workshop constateerde mijn blogvriendinnetje Linda lachend: “Je gaat helemaal los he?” Uhm… ja! Ik vond het geweldig en vanwege de stijl rebels kon je het ook niet fout doen. Hoewel Geert wel corrigeerde en tips gaf hoor  😆 . Maar in die korte tijd maakte ik zelf 3 boeketjes en 2 tafelstukken. Ik leerde dat je bloemen het beste recht in de Oase kunt steken en dat het handig is om de hoekjes van het steekschuim schuin af te snijden zodat je ze makkelijker wegwerkt.

Lees ook: Stylen met bloemen: Mexico

Chrysant: stylen met een knipoog

We leerden van alles over dé opvallende bloementrend van dit moment: #Rebel. Blijf weg van gebaande bloempaden maar kom in opstand en doe eens gek. Dat was de boodschap. De rebelse trend toont geen brave ton-sur-ton boeketten, maar juist bontgekleurde in opvallende vazen. Het zorgt voor een vrolijk kleuraccent met een vette knipoog. Een bloem die zich hier perfect voor leent, is de chrysant. De bloem is verkrijgbaar in veel bijzondere vormen en kleuren. Bijkomend voordeel: van chrysanten geniet je wekenlang!

bloemstuk maken met chrystanten
Geert Maas inspireerde ons met zijn vrolijke creaties en grappige presentatie om lekker zelf aan de slag te gaan!

Hoe style je dan rebels?

De bloementrend ‘Rebel’ zorgt voor een vette knipoog in huis. Je neemt niet alles serieus maar benadert zaken juist met humor. Hierbij gelden geen regels. Geert Maas adviseerde ons deze leuke DIY:

  • Pak een borrelglaasje en vul dit met wat water.
  • Pak een ballon en snijd hier een stuk af (laat het tuutje zitten).
  • Doe de ballon over je vaasje of borrelglas heen.
  • Steek een Chrysant door het tuutje.
bloemstuk maken met chrystanten
Grappige DIY met een colaglas, ballon en chrysant.

Als je er een paar bij elkaar zet, bijvoorbeeld in verschillende kleuren, heb je direct een toffe compositie en hip gestyled hoekje in huis. Een ‘gewone’ vaas gebruiken? Passé! Als je trendy wilt zijn koop je oud servies of oude theepotten bij de kringloop, die lijm je op elkaar en je zet er steekschuim in om originele creaties met bloemen te maken. De tijd dat de stelen allemaal even lang moeten zijn, is ook voorbij: snij de ene bloem korter af dan de andere. Binnen de Rebeltrend is het zelfs gepast om echte bloemen te combineren met kunstbloemen. Eigenlijk is niets te gek… dus leef je uit!

Lees ook: Ik bezocht de Floraliën en nu wil ik mijn tuin gezellig!

Ik heb dit dan ook gedaan  :mrgreen: , vooral dat truukje met die ballon vond ik leuk om eens te proberen. Past prima in een interieur met kinderen. Brengt meteen kleur in huis. Zelf had Geert verschillende voorbeelden staan van op elkaar gelijmd servies. Hij had bloemen in ananassen gestoken en ze een zonnebril opgezet. Er waren boodschappentassen met bloemen, een cakeblik vol bloemen en steekschuimbollen gecombineerd met een boeket in het zelfde vaasje. Heel inspirerend en leuk om buiten de gebaande paden van wat zogenaamd mooi zou zijn te kunnen denken. Juist omdat je niet aan regeltjes hoefde te voldoen, werd het een bont en dus hip geheel. Wel is het belangrijk om verschillende hoogtes, bloemvormen en kleuren met elkaar te mixen. Niet teveel van hetzelfde dus!

Lees ook: Plog: kleurrijke chrysant

Chrysant variatie

Met de chrysant kun je uitstekend variëren, want er zijn heel veel verschillende soorten. De drie hoofdgroepen zijn: troschrysanten, pluischrysanten en santini’s. Troschrysanten zijn net mini-boeketjes op één steel, terwijl pluischrysanten één grote imposante bloem hebben. Santini’s zijn kleinbloemige chrysanten met een bijzonder vrolijke uitstraling. Elke soort heeft een stevige steel en kun je behalve in de vaas ook goed in steekschuim zetten. Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig vrolijke chrysantencupcakes. Laat voor het gebruik het steekschuim eerst goed water opzuigen en prik er vervolgens de chrysanten een voor een in. Geef ze wel af en toe water (net als kamerplanten).

Lees ook: 6 interessante natuuruitjes in Vlaanderen

Hoe geniet je het langst van je bloemen?

Met de volgende 3 tips is het heel eenvoudig om lang te genieten van chrysanten, ze kunnen dan tot wel 3 weken staan:

  • Zorg voor een schone vaas met lauwwarm water.
  • Snijd de stelen schuin af, dan nemen ze het water het beste op.
  • Verwijder de onderste bladeren (houd de stelen schoon), zo wordt het water minder snel troebel.

Lees ook: 5 tips om een industrieel interieur gezellig te maken

Wat betekent Chrysant eigenlijk?

De chrysant symboliseert een lang leven en geluk. Deze betekenis vindt z’n oorsprong in Japan, het land van herkomst. De naam chrysant komt uit het Grieks en verwijst naar de eerste, geelkleurige chrysanten die naar Europa kwamen. Chrys betekent goud en anthemon is Grieks voor bloem.

Conclusie

Ik heb veel geleerd over bloemen en stylen met chrysanten in het bijzonder. Het was ontzettend leuk en na afloop mochten we niet alleen onze eigen creaties meenemen, maar ook iets uitzoeken van de tafel met bloemcreaties van Geert Maas. Ik koos een kleurrijk boeket dat expres schuin in de vaas stond en het gevulde bakblik. Supergrappig en ik werd er vrolijk van. Dat moet je hebben tenslotte.

We kregen een tasje mee met een snijmes en handig snoeischaartje van het merk Oasis, die heel fijn werken. Deze hadden we tijdens de workshop al gebruikt. Bovendien mochten we van de overgebleven bloemen ook nog uitzoeken om mee te nemen, bijvoorbeeld voor je moeder! Dat heb ik natuurlijk gedaan. Ook zodat mijn oudste – wiens lievelingswinkel de bloemenwinkel is – de kans kreeg om zelf creatief met bloemen te zijn. Mijn huis staat nu vol met al die pracht en ik hoop er de komende weken nog van te kunnen genieten. Dit wil ik zeker vaker zelf gaan doen! Gewoon een zwik losse bloemen kopen en thuis aan de slag. Errug, errug leuk. Ik ben er nog vol van!

Kijk voor meer informatie en inspiratie op Mooiwatbloemendoen.nl. In mijn weekoverzicht zie je de foto’s die de fotograaf van pr-bureau Alpha Communications van mij heeft gemaakt tijdens dit event.

Lees ook: De beste Tuintips gehoord op de Blogboot

Heb jij weleens een bloemschikworkshop gedaan? Koop je regelmatig bloemen voor jezelf?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.