Earth Day: de dag van de aarde

Bewust stilstaan bij de invloed van jouw (consumenten)gedrag op de aarde, doen we op Earth Day. Jaarlijks op 22 april gaan om 8 uur ’s avonds de lampen een uurtje uit en de kaarsjes aan. Zal ik vaker een dagje zonder vlees doen? Heb ik insectvriendelijke bloemen in mijn tuin? Let ik er genoeg op om zelf een boodschappentas mee te nemen? Hoe zuinig ben ik met stroom en gas in huis?

earth day
Earth Day Foto: Shutterstock

Met je kinderen zou je op Earth Day een mooie natuurdocumentaire kunnen kijken. Dat is leerzaam en je ziet ook echt iets van onze mooie planeet. Op Disney+ kun je bijvoorbeeld kiezen voor de nieuwste films Dolphin Reef en Elephant. Als activiteit kun je zwerfafval verzamelen tijdens een wandeling.

Veel bedrijven maken ook op deze dag hun milieudoelstellingen bekend. Zo wil bruiswatermerk SodaStream voor 2025 ongeveer 67 miljard plastic flessen besparen. Het bedrijf maakt zich hard voor het verminderen van wegwerpplastic. Om mensen te inspireren om samen voor de planeet te blijven zorgen deelt het bedrijf vandaag een videoboodschap en ze vroegen mij of ik deze met jullie wil delen. De video heeft een sociale en een ecologische boodschap: “we moeten thuisblijven om dit te overwinnen, maar zodra we dit overwonnen hebben, laten we dan niet vergeten om beter voor de planeet te zorgen – ons thuis”. Ik vind de film erg mooi, dus ik deel hem graag: 

Verder stapt SodaStream over van plastic naar metalen flessen, waardoor de komende vijf jaar nog eens bijna 200 miljoen plastic flessen voor eenmalig gebruik worden vermeden. Dat is best een flinke operatie, maar vanaf 2021 moet het gerealiseerd zijn. De SodaStream-fabriek in Israël produceert zo’n 30 miljoen flesjes met smaken per jaar en het is de bedoeling dat middels onder meer zonnepanelen deze fabriek in 20124 energieneutraal zal zijn.

Met een apparaat van SodaStream kun je zelf thuis bruisend water en frisdrank maken van kraanwater, voor thuis en onderweg. Die flessen maak je schoon en kun je weer opnieuw gebruiken. 

earth day sodastream
Foto: SodaStream

Schoon drinkwater is niet overal vanzelfsprekend, daarom gaat er vanuit SodaStream een mooie donatie naar de wereldwijde non-profitorganisatie WaterAid, die helpt om de toegang tot schoon kraanwater te verbeteren voor zowel drinken als het wassen van handen. Verder is het bedrijf partner van de Belgische bewustwordingscampagne Mei Plasticvrij. Op deze website worden tal van tips gedeeld om minder plastic te verbruiken.

In Nederland is SodaStream verkrijgbaar bij onder andere BCC, Blokker, bol.com, Coolblue, MediaMarkt, PLUS en SodaStreamStore.nl.  Wij krijgen binnenkort een apparaat, wat natuurlijk erg handig is als je het huis niet uit kunt. Onlangs deelde ik al wat cocktailrecepten die je hiermee kunt maken.

Tijdens het schrijven van dit artikel weet ik nog niet of ik mijn kinderen weer bij me mag hebben (de corona moet eerst helemaal weg zijn) en dus samen met ze iets aan Earth Day kan doen qua kaarsje branden en natuurfilm kijken, maar ik hoop het. Wens jou een fijne Earth Day en hoop ook snel dat we allemaal weer ‘in het echt’ van de natuur kunnen genieten en dat deze ‘periode van bezinning’ om het zo maar te noemen zorgt voor wat herstel in door de mens aangetaste gebieden. Ook al ben ik daar als consument natuurlijk mede schuldig aan, het zou toch fijn zijn om door het met z’n allen ‘maat houden’ mooie hersteleffecten in de natuur te zien. 

Ga jij vanwege Earth Day iets bijzonders doen vandaag?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Yvonne zegt:

    Bij ons gaat Dag van de Aarde vooral over goed zorgen voor de Aarde, vooral in de directe omgeving. Misschien ga ik dus een rondje ploggen, (zweeds voor joggen en afval rapen), hoewel het nu gelukkig met het afval op straat wel meevalt. En buiten breien in het zonnetje tussen de zoemende insecten in de tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.