Floriade EXPO 2022 goedgekeurd familie-uitje

Misschien hebben jullie dat ook. Zo’n beeld voor ogen als je denkt aan de Floriade. Heel eerlijk? Bij mij bestond het idee dat de Floriade een soort Keukenhof 2.0 was. Prima voor als je wat op leeftijd bent, maar geen succesgarantie als je met kinderen op stap gaat. Toch hebben we een poging gewaagd. Naast mijn jongens, Quinten van 12 en Lucas van 4, namen we ook oma mee. Dan had er tenminste één gegarandeerd lol dachten we zo maar. Dat bleek gelukkig iets te sarcastisch inschat. De Floriade heeft ook heel veel te bieden voor kinderen. Ik neem jullie graag mee op onze dag.

Door: Lisanne van Uunen

We hadden een warme dag uitgezocht van 25+ graden dus we vertrokken maar vroeg voordat het echt warm zou worden. Parkeren was top geregeld, dichtbij en toen wij arriveerden was het ook nog niet zo druk. Wat handig is met kids, vooral die kleinste, er was al een toilet vóór de ingang. Met mooie grote gekleurde letters, kondigde de FLORIADE zich aan. Hier hebben we helaas geen foto’s van. Niet alleen omdat er steeds groepsladingen mensen voor stonden maar omdat we op zoek moesten naar dat toilet.

Hydrateren: je krijgt er een glas bij

Toegangskaarten kregen we om dit artikel te kunnen schrijven. Vanwege de warmte kregen we bij binnenkomst naast een plattegrond ook een kunststof glas dat we konden gebruiken om bij de verschillende watertappunten te kunnen vullen, zeer attent en goed voor de hydratatie. Ze waren ook daadwerkelijk herbruikbaar (we hebben ze na afloop zelfs meegenomen naar ons vakantieadres) maar echt veel waterpunten hebben wij niet gespot. Gelukkig hadden we zelf ook flesjes mee. Voor het uitstippelen van de route kregen we wat hulp. Er werden ons wat punten aangewezen die met kinderen aanraders waren. Hier was ik heel blij mee want de Floriade is zeer groots opgezet en alleen op basis van de plattegrond wist ik niet zo goed waar te beginnen. We startten in Germany en vanuit daar zouden we de kids hotspots aandoen. Okay, here we go!

Lees ook: Ik bezocht de Floraliën en nu wil ik mijn tuin gezellig!

Wat is een Floriade nu eigenlijk?

De Floriade Expo 2022 in Almere de zevende editie van een wereldruinbouwtentoonstelling die eens in de 10 jaar wordt gehouden. Van over de hele wereld verzamelen experts zich om nieuwe innovaties, groene oplossingen te presenteren die de wereld en dit jaar specifiek steden (het thema is ‘Growing Green Cities) mooier, leuker maar vooral duurzamer te maken. Er zijn wel 400 nationale en internationale deelnemers aan de expo.

floriade almere

Vrijwel direct na de entree kom je trouwens langs een verzorgingstehuis. We moesten even twee keer met de ogen knipperen, want ja, dit staat echt op het floriadeterrein. Die mensen wonen daar dus gewoon al, en ook als de Floriade weer voorbij is blijven ze daar wonen. Het gebied is namelijk zo ontwikkelt dat er na afloop van de expo duurzaam gewoond en geleefd kan worden. Er is ook een woontoren klaar voor gebruik, maar de toekomstige bewoners moeten wel nog even geduld hebben tot na de Expo. Voor de oude besjes van het verzorgingstehuis is het een voordeel dat ze heel de dag al mensen kunnen kijken. Ze kijken uit op grote bollen die bij de kids erg in trek waren om over te klimmen, niets leukers op je oude dag toch.

De Duitse bijdrage BIOTOPIA

HEEJ EDITH!

Vlakbij het verzorgingshuis spotte we al een bekende uit ons dorp, Edith! Ze gaat het vast niet waarderen dat ik dit opschrijf in deze blog maar we hebben er erg om gelachen dat we haar, en haar gezelschap, meerdere keren spotte deze dag. HEEJ EDITH, was onze persoonlijke attractie.

Nu schrijf ik steeds dat we onderweg zijn naar Germany, dat komt dus omdat Duitsland één van de internationale deelnemers is aan de Floriade. Zij bouwden een BIOTOPIA, een interactieve tour waarbij kinderen verschillende spellen kunnen uitvoeren, die allemaal te maken het hebben met vergroenen van de steden. Dat ging natuurlijk veel verder dan verticaal tuinieren en groene daken. Op speelse wijze leerden ze iets over fietsenergie en konden ze met magneten zelf aangeven waar ze kansen zagen tot vergroening. Leerzaam voor mijn oudste, leuk voor de jongste. De ruimte nodigde uit om te ontdekken en aan het einde kregen ze score op het bandje dat aan het begin was verstrekt en werden ze bedankt voor hun duurzame bijdrage, een zeer kindvriendelijk en dynamische ruimte dus, die ook nog eens super tof was aangekleed.

Lees ook: 6 interessante natuuruitjes in Vlaanderen

Kabelbaan… Please help me…

Omdat we als tip hadden gekregen de familieshow ‘Save the World’ te bezoeken, liepen we richting de kabelbaan die je naar de andere kant van het park brengt. Onderweg kwamen we nog ‘verkoelde ijsjes’ tegen. De beelden leende zich ervoor om de schaduw even op te zoeken, een echt ijsje scoorde we later. Onderweg naar de kabelbaan dronken we nog een appelsapje bij de fruittelers uit Zeewolde en gluurden we naar de tuinders uit Boskoop, omdat we daar vlakbij wonen.

Met enige tegenzin betrad deze held op sokken de kabelbaan. Hij is echt wel heel hoog en ik heb hoogtevrees, maar toch wilde ik dit mijn kids niet onthouden. Vooral de jongste was erg onder de indruk en zwaaide halverwege nog naar de beelden van de ijsjes die hij in de diepte zag liggen.

Kinderentertainment

Aangekomen in het Bostheater zou de show ‘Save the World’ binnen 5 min beginnen dus dat was mooi getimed. We zaten met een man of 15-20 te wachten maar werden helaas teleurgesteld. Er was te weinig publiek om de voorstelling door te laten gaan… Hmmm dat dat was wel een flinke domper, zeker omdat het personeel van de Floriade zelf aangaf dat dit een hoogtepunt zou moeten zijn. Gelukkig was daar de afleiding van de nabijgelegen Wenshoorn. Hier kon je doorheen praten en dan werd het met vertraging en versterkt afgespeeld uit een grote hoorn. De jongens vonden het om te gieren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20220712_123754_resized-1024x784.jpg
De Wenshoorn

Tem je inwendige monster

Omdat de show niet doorging begaven we ons naar een andere voorstelling. Het was even zoeken maar op Green Island zaten we klaar voor show 2. Helaas, ook hier waren we alleen. Toen er een groep volwassenen passeerden, vroeg ik ze samen met ons te wachten voor de show. Gelukkig gingen ze mee en werden we meegezogen in het verhaal van een Boswachter met een kort lontje die vreesde voor monsters in haar bos. Dit was toch echt wel de topattractie van de Floriade voor ons. De door 2 actrices gespeelde Forest art-show ‘Live like a monster’ was geestig en had een boodschap. Ik zal niet alles verklappen maar het had wat te maken met het temmen van het monster dat in iedereen zit en dat het best lekker is om af te toen even te stampen en te gillen. Helaas zaten er ook veel echte monsters in het bos. Deze 20 min leverde mij, ondanks het stampen en gillen, 25 muggenbulten op waarvan er 8 zijn gaan ontsteken. Vast zo’n internationaal geval.

Lees ook: Tuintrends 2022: van e-tuinieren tot grotere regenton

Hop-on train

De temperatuur was inmiddels pittig en om nog bij wat attracties te komen verkozen we een rondje met de trein. Als je een kaartje koopt dus je daar heel de dag gebruik van maken, kost wat maar het scheelt wel lopen én in de trein hoor je van alles over de Floriade. Gecombineerd met het briesje door het raam, zeer welkom. Daarnaast gaf het ons de kans om Edith weer een paar keer te spotten. De trein bracht ons naar een terras waar we een (prijzig) poffertje prikten. Gelukkig prikten de wespen ons niet, die waren namelijk wel erg vertegenwoordigd.

Na een beetje chillen aan het water met een bandje op de achtergrond, liepen we door de tuinen van de vertegenwoordigde landen weer naar de uitgang. Ook daar spotten we Edith, maar ook nog een prachtig bollenkunstwerk waar de kids overheen konden klimmen. Daar volgde ook het echte ijsje. In het winkeltje werden we niet verleid iets te kopen, er was wel van alles te koop, maar wel erg toeristisch opgezet en voor mensen met een grote portemonnee. Onze souvenirs zijn de mooi foto’s en leuke herinneringen die we hebben gemaakt samen. Echt wel een aanrader hoor die Floriade, dankjewel voor de uitnodiging!

Lees ook: Avontuur Cottage in Center Parcs De Eemhof

Openingstijden

De Floriade is nog tot 9 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Nog wel even handig om te weten is dat je hond niet mee mag en je er alleen met pin kunt betalen.

Ga jij er naartoe? Of ben je misschien al geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Els zegt:

    ‘Oma’ heeft er echt van genoten! Leuk stuk heb je erover geschreven Lies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.