Corona herstel als ondernemer

Druk weekje vol met zorgafspraken. Voelt toch een soort gênant dat je moet revalideren, maar het hoort erbij. Pas op de plaats. Voor het herstel van een zware longontsteking staat 6 weken tot 3 maanden. Voor het herstel van corona houden ze op dit moment een maand per ziekteweek aan. Als zzp-er betekent niet kunnen werken geen inkomsten. Dus werk ik hard aan mijn herstel. In dit artikel vertel ik je hoe.

longfysio
Fysio oefening voor je longen: pingpongballetje blazen door een rietje.

Afijn, ik kon door de corona dus even helemaal niks toen ik ziek was. Van 10 minuten videobellen was ik al kapot. Van werken kon dus überhaupt geen sprake zijn. Ik lag op bed. Raam open. Luisteren naar de televisie. Kijken kostte me vaak teveel energie, al heb ik gelukkig af en toe een filmpje kunnen doen. Af en toe even naar beneden voor een bezoek aan mijn toilet en meteen wat drinken, medicijnen en eten regelen. Uitpuffen. Op de bank of buiten in de zon. En weer naar boven.

Bewust genieten van de rust. Het mooie zien in even helemaal prikkelvrij zijn. Alleen zijn. Stilte en een strakblauwe lucht. Stilstaan bij de fijne momentjes van iemand die je appten vraagt hoe het gaat. Van de mooie kleur op mijn muur. Van mijn zachte bed. Dankbaar dat ik thuis kon uitzieken. Dat ik geen koorts had. Dat de pijn me zo mee viel. Dat ik mijn vluchttas niet hoefde te gebruiken. Eigenlijk overgave aan de situatie van dat moment.

Uiteindelijk kon ik af en toe weer een uurtje achter de laptop om de mail door te spitten. Er stond een afwezigheidsassistent aan die mailers informeerde over mijn ziekte en dat een reactie wat langer op zich kon laten wachten. Het ging steeds een beetje beter. Hield vooral lang last van keelpijn en de extreme vermoeidheid. Toen de keelpijn verdwenen was en ook mijn dochter niet ziek meer was, konden we er weer op uit. Helaas bleek het doen van boodschappen een stap te ver.
De man met de hamer zorgde voor een terugval. Bizar ook: weer kortademig, vermoeid, keelpijn, hoofdpijn, steken op de borst, duizelig… En vooral een blijvende pijn aan mijn long. Alsof ik met mijn inspanning een immuunreactie in gang had gezet.

Dat was de druppel: zo ging mijn herstel natuurlijk niet lukken! Zou er blijvende schade zijn dat ik zo’n pijn had? Is er iets misgegaan in mijn lijf? Zo ziek was ik toch niet? Komt het nog goed? En hoe lang gaat dat duren? Ik maakte een afspraak bij de huisarts en bij de fysiotherapeut. Zodra je weer iets kunt, word je geconfronteerd met de dingen die je zou willen of zou moeten doen, maar die je (nog) niet lukken.

bij het ziekenhuis
Even laten bloedprikken bij het ziekenhuis.

Huisarts

Corona is een nieuwe ziekte, maar longontsteking natuurlijk niet. Mijn huisarts gaf aan dat gezien de zwaarte van de longontsteking ik sowieso rekening moest houden met een herstel van minimaal 6 weken tot maximaal 3 maanden. Dat was even slikken. Ik had eigenlijk niet in de gaten gehad hoe ziek ik was geweest. Omdat ik geen koorts had, ben ik verder niet in het ziekenhuis opgenomen. Maar met een saturatie van 91% was dat wel kantje boord. Als ik verhalen lees over corona-patiënten met ‘stille hypoxie’ dan herken ik daar wel iets in, hoewel ik overduidelijk kortademig was merkte ik verder niets.

Mijn huisarts heeft ten tijde van mijn ziek zijn als arts meegedraaid op de corona-afdeling in het ziekenhuis. Ze weet er dus veel vanaf en dat is prettig. Ik kon al mijn vragen stellen. Ze benadrukte nog even dat ook al ben ik dan niet getest, ik vrijwel zeker last had van het covid-19 virus. Welke longontsteking geeft elke dag andere klachten, tenslotte? Ik maakte me zorgen over de aanhoudende pijn in mijn long. Ik maakte me ook zorgen over de bloedstollende eigenschappen van het virus. Heb best wat vervelende klachten gehad (duizelig, trillen, steken op de borst, hartkloppingen, gevoel van zenuwbeknelling) en wilde er zeker van zijn dat er geen bloedproppen door mijn lijf reizen (longembolie). Focus en goed nadenken zijn soms nog lastig.

Ze hoorde in week 5 na mijn eerste ziektedag nog een ruisje in de long. Daarom kreeg ik een puffer om makkelijker te kunnen ademen en een doorverwijzing voor een longfoto. Deze röntgenfoto bleek schoon: geen fibrose (dus geen blijvende schade), geen ontstekingen en ook geen restontstekingen meer. Met die uitslag mocht ik bloed laten prikken. Ook dit bleek allemaal goed: geen ontstekingen meer, geen sporen van trombose, geen schade aan de lever of nieren en zelfs mijn ijzer was in orde.

pufclub

Ik heb eind deze week de controle afspraak staan. Mogelijk komt er nog een longfunctietest als ik voldoende hersteld ben. Op dit moment triggert teveel inspanning de klachten nog. Een antistoffentest was toen nog niet betrouwbaar af te nemen. Inmiddels zijn we een paar weken verder en kun je in de provincie Utrecht al wel via je huisarts een betrouwbare test laten doen. Ik hoop dat Zuid-Holland nu ook zo ver is: ik wil niet alleen weten of ik de infectie heb gehad, maar vooral het % immuniteit dat ik heb opgebouwd.

Kan ik bloed doneren om ernstig zieken te helpen? Dat zou ik graag willen, want heel eerlijk heb ik me tijdens mijn ziekte het uitschot van de maatschappij gevoeld. Genoot van de kleine dingen, maar was vooral verschrikkelijk alleen en voelde me weinig gesteund. Besmet met corona ben je potentieel dodelijk voor anderen tenslotte. Het is je eigen kracht waarvan je het moet hebben. Ik zou me krachtig en nuttig voelen als ik met mijn bloed met antistoffen hen kan helpen die niet eens de fut hebben om over dit soort dingen na te denken. Een redder zijn is een fijner gevoel dan iemand zijn die (tijdelijk) arbeidsongeschikt was en bijdroeg aan de overbelasting van de zorg…

Fysiotherapie

De extreme vermoeidheid die bij de ziekte hoort, laat al je kracht verdwijnen. Je beweegt tenslotte bijna niet. Daarnaast heeft je lijf een klap gekregen. In mijn long is de pijn nog niet helemaal verdwenen. Gewoon sporten gaat daarom voorlopig niet lukken: doorgaan tot je niet meer kan werkt averechts. Mijn fysiotherapeut Dé Pees Specialist bekeek wat ik aan kon en gaf me om te beginnen 3 oefeningen:

  • Squats waarbij ik met mijn billen de stoel aanraak
  • Borstspieren trainen met de dynaband om de deurklink
  • Opdrukken tegen de keukentafel

De eerste om de beenspieren in beweging te houden. De andere 2 oefeningen om de spieren die tijdens mijn ziekte hard moesten werken soepel te maken. Ik moet deze om de dag doen. Sets van 2 herhalingen waarbij ik in de eerste week na elke 10 oefeningen 1 minuut languit op de bank moest liggen om bij te komen. Ondertussen de handen naar boven uitstrekken om de longen meer ruimte te geven. Inmiddels gaat het gelukkig beter en lukt het door gewoon even te zitten tussen de oefeningen door. Ik ben minder buiten adem en voel me weer iets krachtiger worden.

Na een week kreeg ik er een oefening bij voor de longen. Door een rietje een pingpongballetje vooruit blazen met een zo lang mogelijke adem. Mijn kinderen vinden dat ook een leuke oefening. Als alternatief mag ik opblaasdieren of strandballen opblazen.

Verder is de pijnlijke plek waar de ontsteking op mijn rug zat losgemasseerd. Dit heeft echt heel veel gedaan voor mijn herstel! Direct na de behandeling was ik even helemaal pijnvrij. Een dag later voelde ik me ontzettend goed en heb ik dus eigenlijk teveel gedaan (tuin onkruidvrij maken, huishouden). Dat merkte ik nog weer een dag later: oorpijn, keelpijn, heel erg moe en wat meer pufjes nodig. Nog weer een dag daarna bleek het effect: ik was weliswaar nog heel moe en moet nog veel rusten, maar de pijn op mijn long was behoorlijk afgenomen. Een hele fijne verbetering! 

Tip: volg Dé Pees Specialist hier op facebook als je uit de regio Bodegraven komt.

Halotherapie

Op facebook schreef ik laatst hoe fijn het zou zijn om weer eens een zoutkamer te bezoeken. Daarop ontving ik een uitnodiging van de Halo Clinic in Zaandam waar ik een paar jaar terug ben geweest om 5 sessies halotherapie te volgen en het effect daarvan te beschrijven. Halotherapie is een natuurlijke geneeswijze die helpt bij allerlei soorten klachten aan de luchtwegen en aan de huid. Sinds de middeleeuwen wordt dit al toegepast en Nederland wordt het door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid vergoed.

Naast de longontsteking heb ik veel problemen met mijn holtes en hooikoorts en door halotherapie zou ik dit allemaal tegelijk aanpakken. Je ademt een bepaald soort zout in, terwijl je relaxt in een stoel zit met een rustgevend muziekje op. De eerste sessie van 2 uur heb ik inmiddels gehad. Je voelt direct bij het binnenstappen van de zoutkamer het verschil voor je longen. Ondertussen doe je je ogen dicht, kijk je op je mobieltje of lees je een boek. Na afloop merkte ik wel dat mijn long hard gewerkt heeft, het deed wat meer pijn en ik was heel vermoeid. Een dag later hoestte ik wat geel slijm op. Afval uit je longen. Tijdens mijn ziek zijn en daarna heb ik vrij weinig gehoest, dus het afval moet er nog uit. Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen na meer sessies halotherapie.

AOV

“Jij hebt toch een arbeidsongeschiktheidsverzekering?” Als ondernemer heb ik die inderdaad afgesloten. Ik was het helemaal vergeten tot mijn ex-man me daar op wees. Nu ik al zo lang niet 100% ben, was het zeker tijd om hier een melding van te maken. Mijn AOV loopt bij Centraal Beheer. Na het lezen van ervaringen van lotgenoten die in loondienst werken, was ik er toch een beetje huiverig voor. Werkgevers hebben niet altijd begrip voor langdurige ziekte omdat het RIVM lang communiceerde dat je na 2 weken wel weer beter zou moeten zijn van corona. Het contact viel me echter alles mee! Ik deed mijn melding bij Centraal Beheer telefonisch en kreeg direct daarna een bevestiging in de mailbox met de folder van mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering bijgesloten om nog even rustig na te lezen.

Ik zou binnen 5 dagen worden teruggebeld en dat gebeurde de volgende werkdag al! Een aardige dame vroeg naar mijn ziekteverloop en had zelfs al even op mijn blog gelezen (je moet bij aanmelding aangeven wat voor werkzaamheden je doet). Ze vroeg of ik getest ben op corona en ik gaf aan van niet, omdat ik niet in de zorg werk. Dat er wel direct de diagnose ‘zware longontsteking’ was gesteld, was echter voldoende informatie. Verzekeraars weten hoeveel hersteltijd daarvoor staat. Het was een heel fijn gesprek. Ik bleek in mijn verzekering 1 maand wachttijd te hebben en had gekozen voor uitkering bij meer dan 35% arbeidsongeschiktheid. Na mijn bezoek aan de zoutkamer schat ik in dat ik ongeveer op 30% zit, dus het gaat de goede kant op. Betekent dat ik toch een gedeeltelijke uitkering krijg over de afgelopen weken. Ik verwacht dat ze nog navraag doen bij de huisarts, maar ze gaf aan dat ik goed bezig ben met mijn herstel. Bij terugval moet ik direct weer bellen, maar voor nu vond ik het contact heel fijn verlopen.

Zag er best een beetje tegenop om te bellen maar het viel me alles mee! Ook in coronatijd blijkt maar weer dat je als ondernemer zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering niet voor niks hebt afgesloten. Centraal Beheer is overigens de enige verzekeraar waar je deze kunt afsluiten zonder dure bemiddelingskosten aan derden te betalen (de eenmalige afsluitpremie was 149 euro, daarna betaal je per maand).

Conclusie: mijn pijnklachten zijn sinds deze week flink afgenomen, minder pufjes nodig, maar ik val nog steeds om van vermoeidheid rond 2 uur in de middag. Even geduld, dan komt het vast weer helemaal goed. Tot die tijd is het beter om me niet te druk te maken, want dat wordt keihard afgestraft. Steady as she goes!

Wat heb jij gedaan om van een longontsteking te herstellen? Had je ook zo’n baat bij fysiotherapie na een ernstige ziekte of blessure? En tevreden over je verzekeraar voor arbeidsongeschiktheid?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.