Post-corona: inspanning triggert immuunreactie

Je hebt corona gehad. Dat was pittig, maar je bent er weer. Je kon thuis uitzieken of hebt maar kort in het ziekenhuis gelegen. In ieder geval was je weer opgeknapt. Klachtenvrij. Totdat je besloot iets aan je verdwenen conditie te doen, een groot verdriet te verwerken had of ‘gewoon’ een pittig huishoudelijk klusje deed… Net als duizenden andere ex-patiënten, ervaar je dat inspanning een nieuwe immuunreactie in gang zet. Wat nu?

corona immuunreactie

Ik had dat dus ook. Hyperventilatie en benauwdheid bij het kijken van documentaires omtrent Dodenherdenking. Buiten adem na een klein blokje om. En van 2 minuten sjouwen met in elke hand een boodschappentas van een kilootje of 5? Was ik kapot. En niet een klein beetje. Ik moest uithijgen, werd benauwd, voelde me alsof ik een enorme sportprestatie had neergezet. Kort daarna kwam er weer keelpijn opzetten. Het gevoel dat iemand je strottenhoofd dichtknijpt. En nog een paar uur later brandende longen. Alleen rust zorgt ervoor dat deze klachten weer verdwijnen.

Hoe heftiger de inspanning, of hoe harder je longen moeten werken is misschien een betere omschrijving, hoe heftiger de reactie van jouw eigen immuunsysteem. De longen werken hard, dus we moeten NU weer vechten tegen corona denken de antistoffen in je lijf. En dat kan dus nogal wat klachten geven.

Lotgenoten groep

Een hele rare gewaarwording. Net als sowieso die hele COVID-19 ziekte doorlopen heel vreemd is. Vooral omdat het bij niemand hetzelfde loopt. Na mijn immuunreactie zocht ik naar lotgenoten en die vond ik in een groep getiteld ‘corona ervaringen’. Allemaal mensen die thuis moesten uitzieken. Die meestal niet getest zijn op het virus. Die een heel scala aan klachten en ervaringen hadden die je niet in de media leest, net als ikzelf dus had. De trillende handen (heb ik nog steeds) krijgen zo ineens een plekje. Die had ik niet eens beschreven in het artikel met beschrijving van mijn corona ervaring.

Het is echt bij iedereen anders. Wat wel gelijk is: veel mensen worden door hun omgeving als aanstellers gezien, bekenden krijgen het woord beterschap nog net de strot uit en dat is het dan, je bent niet getest dus wat lul je nou? “Weet je zeker dat het wel echt corona is?” Of er was wel steun en begrip toen ze ziek waren, maar niet voor de klachten en het herstel daarna. Bij sommige mensen houden de beginklachten sowieso wekenlang aan! Bizar!

Hoe je het ook hebt doorlopen, als het meer was dan een paar kuchjes en wat steken op de borst, dan zul je in deze groep herkenning vinden. Zeker omtrent de blijvende klachten of de nasleep.

In onderstaande artikelen die werden gedeeld in de groep lees je hier meer over, als je onderbouwde achtergrondinformatie zoekt. Met dank aan iedereen voor het delen! Er wordt overal ter wereld onderzoek gedaan naar CALD (longziekte van ex-corona patiënten) en er is dus nog veel meer te vinden (deel gerust in de reacties):

Fysiotherapie of sportschool?

De corona-patiënten die uit het ziekenhuis komen en zuurstof hebben gekregen, worden vanuit het ziekenhuis begeleid en krijgen speciale fysiotherapie. De meeste thuiszieken worden wel door hun huisarts gemonitord tijdens het ziek zijn, maar daar is verder geen sprake van begeleiding bij het herstel. Toch is veel van je kracht en je conditie verdwenen en komen dus immuunreacties na verloop van tijd nog opzetten. Deze ziekte is nog dusdanig onbekend, dat er waarschijnlijk niet eens weet is van de noodzaak voor speciale herstelbegeleiding. Hoe lang kun je überhaupt nog klachten houden?

We blijven ook veel thuis en merken er nog niet heel veel van tót we straks weer meer gaan en willen bewegen. Bovendien: de sportscholen zijn voorlopig nog dicht, dus daar vraag je nu ook niet om advies tijdens je normale training…

Speciale low impact low intensity trainingen?

Ik heb zelf mijn vaste fysiotherapeut gebeld, waar ik volgende week een afspraak heb. Het wordt nog een uitdaging: hoe ga ik conditie en kracht opbouwen, als elke belasting van je longen een immuunreactie triggert. Hoe houd je dat binnen de perken? Kan ik in de toekomst beter op zoek naar lessen Pilatus of (Nidra) Yoga? Of zijn er nog andere mogelijkheden om low intensity en low impact trainingen te doen zodat je wel weer iets opbouwt?

Welke sportscholen, fysiotherapeuten of personal trainers bieden al gericht iets aan voor ex-coronapatiënten?

Wil je daar iets over vertellen? Of zelf corona gehad en een lange nasleep? Reageer dan hieronder of mail naar blog@marstyle.nl

Uitgelichte afbeelding gemaakt met Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.