Review: Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur

De Veluwe is een prachtige omgeving, maar zeker niet bij mij bekend. Ik ben Elke en ben een mamablogger uit Drenthe. Oftewel, Drenthe ken ik als mijn broekzak. Ik heb zo’n 40 blogs geschreven over de leukste uitjes in Drenthe maar de Veluwe of welk ander deel van Nederland is niet heel bekend bij mij. Tijd om eens uit mijn comfortzone te gaan. Op een regenachtige vakantiedag besloot ik met mijn gezin (man + kleuter en baby) om naar het Ambachtenmuseum in Terschuur te gaan. Sterker nog, het bleek naast dat ook een speelgoedmuseum te zijn. We waren benieuwd.

Gastblog door Elke van Elke Blogt

ambachtenmuseum elke blogt

In de tijdmachine

Het museum was snel gevonden en ook het scannen van onze tickets ging snel. Er heerste wel een ietwat oubollige sfeer. Alsof ze de sfeer uit de jaren 80 graag wilden behouden. Voor mij niet heel erg storend. Het paste wel bij het museum en het had wel wat nostalgisch. Het museum heeft een oppervlakte van maar liefst 4200 m2. Aardig groot dus. De ruimtes zijn verdeeld in 3 routes. Ze beginnen allemaal bij de entree. Je kunt voor kinderen en volwassenen een speurtocht mee krijgen met vragen die je onderweg in kunt vullen. Wij hebben dit niet gedaan.

ambachtenmuseum elke blogt

>> Lees ook Ranger worden in Julianatoren

Route A: Oude Ambachten

De route die je loopt brengt je langs allemaal kamertjes. In elk kamertje is een oude ambacht uitgestald. Het is even wennen hoe het werkt. Maar je mag dus in elke ruimte komen, dingen aanraken, er valt van alles te lezen en te ontdekken. Ogen komen te kort want er staan zo ontzettend veel spulletjes. Persoonlijke favorieten waren de school waarbij je dus in de bankjes kon zitten en de brandweer. Leuk om te zien hoe dit vroeger in zijn werk ging. Maar zo waren er wel bijna 80 ruimtes ingericht met elk zijn eigen ambacht of oudhollandse klederdrachten. Sommige ruimtes waren interessant, sommige minder. Er waren ook een aantal mensen die een aantal ambachten uitvoerden. Zo zagen we een kunstenaar schilderen. Dat was leuk!

ambachtenmuseum elke blogt

>> Lees ook: Marjolein bezocht met haar 9-jarige zoon het PIT Veiligheidsmuseum

Route B: Oude Ambachten en Expositie

Ook deze route heeft nog zo’n 70 ruimtes ingericht. De kleuter begon al een beetje hangerig te worden dus we hebben de route maar iets ingekort en zijn naar de expositieruimte gegaan. De expositie over de Fabeltjeskrant was nu opgesteld. Dit trok vooral de kleuter erg aan. En was ook leuk voor hem omdat het allemaal net iets interactiever was. Hij kon door een soort tunneltje kruipen, luisteren en kijken naar de Fabeltjeskrant en op de foto gaan met Meneer Uil. Wie wil dat nou niet!

ambachtenmuseum elke blogt

>> Lees ook Kinderwandelroute: het Dieren ABC in Zeumeren

Route C: Antiek Speelgoed

Dit vonden wij echt de leukste route. Papa en mama kregen flashbacks naar vroeger. We zagen papa’s oude Lego, allerlei poppen en barbies door de jaren heen, poppenhuizen, K’nex en spelletjes, treintjes, autobanen en veel meer. Maar voor de kleuter was het ook adembenemend. Al dat speelgoed! Je kon er niet mee spelen maar het was wel ontzettend aantrekkelijk. Je kon soms op een knopje drukken en dan bewoog er wat, er reed constant een trein rond maar het was vooral verbazingwekkend om te zien. Je vraagt je af welk speelgoed van nu er ooit bij komt te staan. Niet veel verder werd het nog leuker. Er was een ruimte ingericht met allerlei ouderwets speelgoed waar dus ook echt mee gespeeld kon worden. Ja het was wat oubollig en chaotisch maar perfect voor de kinderen om zich te vermaken. Zo was er een hele grote sjoelbaan, verschillende soorten ouderwetse fietsjes waar kinderen op mochten fietsen, houten spelen en een kleine ballenbak.

ambachtenmuseum elke blogt

>> Lees ook Uitstapje met de kinderen naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Buitenmuseum

Toen we de kinders uit de ballenbak hadden gesleurd en hadden besloten dat we naar huis toe wilden bleek er buiten nog een deel opgezet te zijn met Oud-Hollandse spelletjes. Dat was wel een hele leuke afsluiter.

ambachtenmuseum elke blogt

>> Lees ook Uitstapje: Mangrove Musical in Burgers Zoo

Conclusie: leuk uitje op een regenachtige dag

Het museum is vol met informatie maar ook letterlijk vol met spullen. Het komt soms wat oubollig en overweldigend over. Toch hebben wij ons goed vermaakt. Voor iedereen was er wel iets interessants te vinden. Heb je iets oudere kinderen dan is de speurtocht leuk. Heb je kinderen die geïnteresseerd zijn in vroeger dan gaan ze hier veel plezier beleven. Voor kinderen die vooral graag bewegen en doen kan de route met de ambachten wat lang zijn. Voor ons was het een leuk uitje voor op een regenachtige dag.

ambachtenmuseum elke blogt

Lees ook Avifauna in de regen

Fisher Price_ambachten
Foto: Ambachtenmuseum

Update 2023: Fisher Price tentoonstelling

Tot en met 6 januari 2024 kun je de tijdelijke expositie over het bekende merk Fisher-Price bezoeken. Als één van de meest geliefde speelgoedmerken ter wereld heeft Fisher-Price, dat inmiddels al ruim 90 jaar bestaat, de wereld altijd betoverd met hun innovatieve en educatieve ontwerpen voor kinderen. Ongemerkt is bijna iedereen groot geworden met het iconische speelgoed van dit van origine Amerikaanse bedrijf. Herkenbaarheid dus gegarandeerd.

Het museum heeft nauw samengewerkt met een private verzamelaar en laat je kennismaken met een prachtige collectie speelgoed door de jaren heen. De expositie dompelt je onder in een wereld van kleuren, geluiden en herinneringen. Van de iconische ‘Little People’ speelsets tot de beroemde kassa en het dokterskoffertje, tijdens de expositie krijg je kans om al deze klassieke stukken van dichtbij te bewonderen. En ontdek hoe het merk zich door de jaren heen steeds weer heeft aangepast aan de veranderende behoeftes en interesses van kinderen en hun ouders.

Informatie over het Ambachtenmuseum

Het Ambachtenmuseum is rolstoelvriendelijk. Het heeft een restaurantje en een museumwinkel waar souvenirs te vinden zijn. Parkeren is gratis. Het museum heeft regelmatig activiteiten en wisselende exposities. Reserveren doe je via de site. Een museumjaarkaart is hier NIET geldig.

Entree:
Kinderen van 5 t/m 14:  €8,95
Vanaf 14 jaar: €10,95
Senioren: €9,95

Adres: Rijksweg 87, 3784 LV Terschuur

Meer van Elke lezen? Op haar blog vind je een groot aantal leuke uitstapjes in Drenthe verzameld.

Ben jij al eens naar het Ambachtenmuseum geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.