Marjolein bezocht met haar 9-jarige zoon het PIT Veiligheidsmuseum

Toen wij de mogelijkheid kregen om voor Marstyle het veiligheidsmuseum PIT in Almere te bezoeken zijn we allereerst de website gaan bekijken. We hadden nog niet eerder van het museum gehoord en waren erg nieuwsgierig. Onze zoon van 9 jaar werd erg enthousiast toen hij de diverse voertuigen zag die daar te zien zouden zijn. Ook de aanwezige skelterbaan sprak enorm tot zijn verbeelding. Wisten jullie trouwens dat het museum is vernoemt naar het blauwe zwaailicht van politie, brandweer en ambulance?  ➡ PIT

Gastblog door Marjolein Voogt

Op de site is duidelijk vermeld waar je de auto kwijt kunt. Dit is in de ernaast gelegen parkeergarage. Hier is volop parkeerruimte. Vanuit de garage wandel je zo naar de ingang van het museum.

Speurtocht en rijbewijs

Bij binnenkomst worden we te woord gestaan door een heel aardige mevrouw die ons wat vertelt over het museum en de mogelijkheden. We krijgen voor onze zoon een blad met een speurtocht en een rijbewijs voor de skelterbaan. Eigen pen meenemen is gewenst. De mevrouw wijst ons op de gardrobe waar ook kluisjes te vinden zijn zodat we onze rugtas kunnen opbergen. Deze mogen we namelijk niet bij ons houden. In een kluisje moet een euro om hem te kunnen sluiten. Bij openen krijg je de euro weer terug.

Restaurant in het museum

pit museum

Omdat we een beste tijd in de auto hebben gezeten, want we komen uit Enschede, besluiten we in het museum restaurant eerst een kopje koffie te drinken met een broodje erbij. Ook zelf meegebracht eten en drinken mag hier genuttigd worden. Wij kiezen voor een broodje van de menukaart. Ik was blij verrast over de keus aan broodjes, tosti’s en snacks. Voor ieders wat wils. De prijs-kwaliteit verhouding is goed.

Het is belangrijk om te weten dat eten en drinken buiten het restaurant niet is toegestaan. Dit wordt duidelijk aangegeven. Helaas hebben we een aantal keren ouders en kinderen met broodjes gezien. Jammer dat er mensen zijn die niet kunnen lezen.

Overal voertuigen

Overal zijn voertuigen te vinden. Dit begint al bij de entree. Sommigen mag je echt op of in klimmen. Anderen zijn puur om te bekijken. Steeds staat er duidelijk aangegeven wat er kan en mag.

verkleedruimte

Wanneer je het museum inloopt is er gelijk een verkleedruimte waar je je kunt omtoveren tot een werknemer van een hulpdienst. Dit is leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. In de grote passpiegel kun je jezelf bewonderen. Je mag de kleren aanhouden terwijl je het museum verkent. Helaas was onze zoon hier niet voor te porren.

Groot maar overzichtelijk

Er loopt een heel duidelijke route door het museum heen. Het is groot, maar voelt heel overzichtelijk. Je begint gelijk bij de brandweer. Heel veel oude voertuigen. Veel informatie over hoe het blussen toen in z’n werk ging. Om het hoekje een blusruimte waar kinderen met een (aangepaste) brandblusser digitale brand te lijf gaan. Heel spannend allemaal. Alleen is in de praktijk brand in een pan blussen met een blusser niet aan te raden ?

Je loopt in PIT van thema naar thema. Overal is veel te zien.

Interactief

Naast dat er veel te zien is, is er ook veel te doen. Bij ieder thema heb je interactieve games en zelftesten. Ben je bijvoorbeeld geschikt om later brandweerman/vrouw te worden of politieagent(e)? Hoe veilig is jouw huis? Welke hulpdienst doet wat en wie komt er als eerst in actie? Ben jij al voorbereid op een veilige toekomst?

Door het museum heen hangen beeldschermen met hulpdienst personeel dat hun verhaal doet. Dit gaat van politie en ME naar brandweer en medisch. Je kunt de daarbij liggende koptelefoon pakken om te luisteren.

De speurtocht voegt ook zeker wat toe. De kinderen (en tegelijk ook de ouders) krijgen denk-vragen, lees-vragen en weet-vragen. Zo krijg je op een leuke en afwisselende manier veel informatie over de hulpdiensten.

Skelterbaan

De skelterbaan is een ware trekpleister. Onze zoon was er niet bij weg te slaan. Drie maten skelters, klein, middel, groot. Zodat ook kinderen vanaf vier/vijf jaar erop kunnen. De baan heeft een stoplicht, zebrapad, parkeerplaats voor de skelters. Op het lange stuk worden ze zelfs geflitst. Dit komt even verderop in beeld met de gemeten snelheid erbij. Zo kun je als ouder een leuke foto maken.

Toekomst

Helemaal op het eind van de route door het museum is een ruimte genaamd ´Toekomst’. Hier zijn allemaal interactieve spellen, opdrachten te vinden. Je wordt aan het denken gezet over hoe de toekomst eruit kan gaan zien. Goede scenario’s en minder goede kwamen voorbij. Hoe de hulpdiensten zullen functioneren. Hoe media ingezet kan worden. Hoe de medische ontwikkelingen zullen verlopen. Ook werd kinderen gevraagd oplossingen te bedenken voor vele alledaags problemen. Ze konden dit dan via een touchscreen tekenen. Vervolgens werd hun oplossing op het grote scherm in het restaurant getoond, roulerend met de oplossingen van vele andere kinderen en natuurlijk hun ouders.

toekomst

Zwart Wit Grijs

Op de eerste verdieping van het museum is de tijdelijke tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs’ te vinden. Deze loopt tot en met 4 november 2018. Het gaat over de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. Best een heftig thema. Een als een scrapbook opgebouwde wand vol met teksten, afbeeldingen, attributen. Van links naar rechts oplopend van 1940 tot 1945. Hoe de inval van Duitsland tot de overgave is verlopen bij de Nederlandse politie. Van ware helden via mensen die bezweken onder de onmenselijke druk van de bezetters tot landverraders. Alle facetten kwamen aan bod.

Aan de andere zijde van de wand wederom allemaal beeldschermen met politie personeel uit deze tijd die gebeurtenissen/ervaringen uit hun praktijk beschrijven. Hoe ze toen keuzes hebben gemaakt en hoe ze dat nu misschien wel anders zouden doen. Deze keer met ouderwetse telefoon hoorns als koptelefoons.

Voor en achterzijde van de wand vulden elkaar goed aan. Tegenover de wand allemaal grote vitrine kasten met officiële uniformen uit de WO II periode.

Ik wist niet zeker of onze zoon van 9 jaar zich hier even zou vermaken zodat zijn vader en ik alles op ons gemak konden bekijken. Gelukkig was het voor hem ook interessant. Vooral de verhalen luisteren door middel van de hoorns vond hij leuk. Hij noemde het bellen en een gesprek voeren ?. Ook de uniformen en attributen interesseerden hem. Zo kwamen we allemaal aan onze trekken.

Wij waren het unaniem met elkaar eens. PIT is een top museum. Het was de lange rit waard.

Groetjes,

Marjolein

Dankjewel Marjolein, fijn om te horen dat het goed bevallen is en leuk met een jongen van 9! 

Nieuwsgierig of het geschikt is voor jongere kinderen? Eerder al schreef Esther een review over haar ervaring met haar zoons in de peuter en kleuterleeftijd.

Ben jij al eens in het PIT museum geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.