K’nex. Ik dacht dat dit leuk uitdagend speelgoed zou zijn voor mijn dochters. Zelfs de juffen adviseren het als speelgoed in hun nieuwsbrief omtrent het thema Bouwen. Ook zien we regelmatig foto’s op SocialSchools van de bovenbouw plusklas die ermee aan de slag is. En ik test heel graag speelgoed dat slimme kinderen uitdaagt… Maar deze dozen constructiespeelgoed die we van BOTI ontvingen waren toch niet zo geschikt voor mijn dochters van 4 en 5.
Ze begonnen enthousiast, maar raakten dan gefrustreerd. Het is ook niet roze of met poppetjes. Misschien zou het handiger zijn om het reviewen aan de doelgroep over te laten: slimme jongens van 7+? Gelukkig wilde Lisette van Lisetteschrijft zich hier wel aan wagen.
Gastblog door Lisette de Bruijn
Jeetje, een review over speelgoed met enige educatieve waarde. Dat is nogal een opdracht voor dé loedermoeder van 2016. Komt dit nog wel geloofwaardig over? Misschien juist wel. Voor mijn kinderen is het extra belangrijk dat ze zichzelf leren vermaken. Immers, van hun moeder moeten ze het niet hebben. Leuk speelgoed is altijd welkom, zeker bij de kids. Alsof we nog niet genoeg rommel in huis hebben…
Waarom is er zo weinig voor stoere bijna-pubers?
Mijn oudste zoon is al een tijdje aan het mopperen dat de spullen die wij krijgen voor het bloggen vooral leuk zijn voor zijn broertje en zusje, in de kleuterleeftijd. Ook de films en uitjes die we aangeboden krijgen zijn meer voor de kleintjes. Waarom is er zo weinig voor stoere bijna-pubers?
Het antwoord is waarschijnlijk simpel: stoere bijna-pubers vinden bijna niets leuk. Ze hangen op de bank. Hummen wat één lettergrepige klanken als je iets vraagt en staan alleen op om te eten. Veel brood. Verder is youtube hun grootste vriend. Speelgoed is voor baby’s. Games zijn cool, maar ja, been there, done that. Na een dag intensief spelen is het alweer saai. Zou Knex iets zijn?
Nonchalant laten rondslingeren
Ik liet de dozen k’nex nonchalant rondslingeren. De ervaring leert dat dit het beste werkt als ik ze iets wil laten doen. Als ik ze iets vraag/zeg/opdraag/eis, is het antwoord toch nee. Maar nu was de nieuwsgierigheid gewekt; er slingert iets rond. Iets nieuws. En voor ik het wist had oudste het naar zijn jongenshol gesleept om te inspecteren.
En het bleek best leuk. Hij besloot het stil te houden. Mogelijk wordt het nog een keer gebruikt als inzet bij een ruzie, maar nu bleven broertje en zusje onwetend en kon hij dus naar hartenlust bouwen. Rustig, op zijn kamer. Voor mij ook nieuw, want hij speelt niet vaak alleen op zijn kamer. Het duurde dan ook niet heel lang, na kwartier werd ik toch geroepen. Helpen hoefde niet, ik mocht kijken, gewoon voor de gezelligheid.
Helicopter en raceauto
Nu kregen we twee hele leuke sets van K’nex. De helikopter en de raceauto. Waarbij de raceauto zelfs op twaalf verschillende manieren in elkaar gezet kan worden.
Maar zoon zou zoon niet zijn, als hij er niet zijn eigen draai aan zou geven. Hij is een creatieve denker, en sinds een paar jaar weten we dat hij hoogbegaafd is. Hij volgt geen boekjes, maar bouwt naar eigen inzicht. En met K’nex kan dat gelukkig heel goed!! Beide sets bestaan zowat alleen maar uit kleine basisonderdeeltjes. Binnen no-time bouwde zoon een standaardje voor zijn zonnepaneel. Hij zou een hele miniatuurboerderij gaan maken van zijn andere speelgoed en daar was dit een mooi onderdeel van.
Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid naar het motortje van de helikopter het toch van zijn creatieve geest. Want het zou wel erg leuk zijn om die heli in werking te zien! Enthousiast begon hij met het bouwen van de helikopter.
Wat vonden we van deze dozen K’nex?
De sets zijn voor een leeftijd 7+. Nu is dat natuurlijk een richtlijn, en met hoogbegaafde kinderen leer je leeftijdsgrenzen al snel los te laten. Hier vanuit gaand zou de helikopter toch wel een makkie moeten zijn voor een bijna tienjarige. De auto zag er nog iets simpeler uit, dus daar begon hij mee.
Inderdaad was het goed te doen, hij zette de auto redelijk vlug in elkaar. Ondertussen kreeg ik de opdracht de helikopter te doen. Eitje, dacht ik. Ik bedoel, ik ben 32 en ook hoogbegaafd. Hoe moeilijk kan het zijn?
Maar dat viel nog niet mee! Op zich bestaat K’nex uit veel dezelfde onderdelen. Dat is makkelijk, je hoeft niet eindeloos te zoeken naar het juiste (formaat) blokje zoals bij Lego. Ook klikt alles makkelijk in elkaar. Maar die gebruiksaanwijzing, pfoeh, die vereist een flinke berg ruimtelijk inzicht. En laat dat nu niet mijn sterkste punt zijn!
Zoon heeft die eigenschap wel, waarschijnlijk van zijn vader geërfd. Maar ook hij gaf aan dat hij de gebruiksaanwijzing ‘wel een beetje moeilijk’ was. Misschien zijn wij iets te gewend aan lego, waar alles stap voor stap wordt voorgekauwd. Daar krijg je ook hele boekwerken bij, deze uitleg bestond slechts uit een gevouwen blaadje voor de auto en een dun boekje voor de helikopter.
Dit alles zorgde ervoor dat ik bij elkaar zo’n twee uur met de helikopter bezig geweest ben. Verdeeld over meerdere avonden, natuurlijk. Een gezellig moeder-zoon momentje. Zoon zette ondertussen de auto in elkaar, en toen die klaar was veranderde hij hem helemaal naar eigen inzicht.
Uiteindelijk was de helikopter ook klaar. Helemaal volgens de beschrijving, die ik af en toe moest draaien, dichtbij moest houden en juist met gestrekte armen moest bekijken om te kijken wat de bedoeling was. Wat was ik trots!
Ik liet hem aan zoon zien die opmerkte dat er nog een dopje miste. Dat kregen we er niet goed op. ‘Geef maar hier, mama!’ was het bevel. Om te merken dat vijf minuten later de heli alweer uit elkaar lag. ‘Ik moet effe iets aanpassen in de constructie, dan werkt hij beter’. Zo kreeg de heli na nog een halfuur klikken een heel ander uiterlijk, en werd de racewagen omgebouwd tot sneeuwschuiver. Wat een fantasie!!
Onze conclusie: is het uitdagend?
Superleuk om eens met k’nex te spelen. Op de een of andere manier hadden wij het nog niet in huis. Het is eens iets anders en dat motiveert. Verder werd de creativiteit van mijn negenjarige geprikkeld, doordat hij gemakkelijk dingen kon veranderen. Anders dan bij Lego is de gebruiksaanwijzing niet zo star. Een nadeel is dat die gebruiksaanwijzing wel erg lastig te volgen is. Als je graag alles volgens de boekjes doet, zoals ik, is het best een puzzel.
Ik heb de sets nog aangeboden aan mijn zesjarige zoon, tegen de wil van de oudste in, maar de middelste haakte al snel af. Ook hij is een ‘volgens de boekjes’ bouwer en kon hier dus niets mee. Mogelijk zou hij de uitdaging er nog wel van inzien als hij iets ouder was, nu was het too much. Oudste kon zich het speelgoed dus mooi toe-eigenen.
Het is in ieder geval leuk om iets van k’nex in huis te hebben, als hij erop uitgekeken is zet ik het weg, en op een moment van verveling tover ik het dan weer tevoorschijn. Zodat het een beetje nieuw en uitdagend blijft! Je kunt het hier kopen.
Meer lezen over uitdagend speelgoed? Lees ook:
- Uitdagend: HABA knikkerbaan voor grotere kinderen
- Uitdagend speelgoed: bouwen met Plus-Plus
- Wat is uitdagend speelmateriaal?
- SmartGames: je kinderen uitdagen op een leuke manier
- Alleen rijke kinderen zijn hoogbegaafd?
Dankjewel Lisette! Ik moest zelf inderdaad ook meebouwen met de meisjes en doe alles het liefst volgens de boekjes, want ja dat ruimtelijk inzicht… Wel gaaf om te lezen dat je 9-jarige zoon er zoveel plezier aan heeft beleefd. Is weer eens iets anders dan een schermpje en dan ook nog quality time met mama er gratis bij 😆 . Ik denk dat we K’nex als zeer uitdagend kunnen beschouwen en dat je kind inderdaad minimaal 7 moet zijn of ouder om er echt mee uit de voeten te kunnen. Zelfs als ie hoogbegaafd is.
Reacties
Mijn meisje is hier echt nog te klein voor, maar het lijkt me best leuk om dit over een aantal jaar gezellig samen te doen! Geen idee hoe zij daar tegen die tijd over denkt natuurlijk haha.