Wat is uitdagend speelmateriaal?

Ik zie ze genoeg: de kinderen die zichzelf met niets kunnen vermaken. Of met één ding. Die rondkijken of lopen of bij mama op schoot zitten en daar tevreden mee zijn. Mijn kinderen zijn niet zo. Ze kunnen zich heel goed zelf vermaken, daar niet van, maar altijd met rollenspel, knutselspullen, interactie of uitdagend spelmateriaal. Toen ze jonger waren moest vooral mijn oudste van nu bijna 5 veel uitgedaagd worden, anders werd ze ‘vervelend’. Bij de jongste had ik daar weinig last van tot haar zus naar school ging, want wat is er nu uitdagender dan een grote zus als speelmaatje?

Mijn jongste ontdekt het liefst wat verschillende materialen doen. Zoals zand.
Mijn jongste ontdekt het liefst wat verschillende materialen doen. Zoals zand.

Als speelgoedfan volg ik al jaren de ins en outs op speelgoedgebied en kreeg ik ook tips & tricks van anderen omtrent uitdagend speelmateriaal. Vooral toen ik werkloos thuiszat zocht ik manieren om de kinderen te stimuleren in hun honger naar kennis, zónder al te veel het schoolproces in de weg te zitten.

De ontwikkelingsvoorsprong van mijn oudste was al vroeg merkbaar. Jaha, want ik schreef al eerder dat ik een pushmoeder ben hè? Een moeder op het schoolplein zei laatst dat ze “écht niet thuis haar kinderen het alfabet gaat leren”. Tja. Dat hoeft ook niet, dat doen Dora, Sesamstraat en YouTube wel voor je als je er geen zin in hebt. Het alfabetliedje zing ik vrolijk mee, want ik ben een moeder die dat wel leuk vind.

Samen een boekje lezen.
Samen een boekje lezen.

Liedjes

Liedjes waren dan ook één van de tips die ik kreeg om de leerhonger van mijn oudste dochter te stillen. Mijn jongste is overigens gek op zingen en doet heel vrolijk mee. Naast de kinderliedjes cd die wij in de auto grijsdraaien, de gebruikelijke liedjes en de liedjes die je zelf via youtube kunt ontdekken (zie mijn blog over de kinderliedjestag), leerde ik van een bevriende kleuterjuf samen met mijn dochters het lied over de dagen van de week.

Desgewenst kun je ook kinderliedjes in een andere taal zingen. Er zijn erg veel educatieve liedjes te vinden, DD Company maakt erg leuke inclusief dansjes vind ik. Van tanden poetsen tot ziek zijn, over alle dagelijkse dingen uit de belevingswereld van een jong kind zijn wel liedjes te vinden. Ook Kidzmixflix is een leuk kanaal (met zingende dino’s).

IMG_4106Boek

Ook een inkoppertje, maar boeken vergroten de algemene kennis van je kind. Of ze nu zelf lezen, bezig zijn in een zoekboek of voorgelezen worden… Sommige boeken kent je kind ook al snel uit het hoofd. Bij Bobbi hoefde ik vaak alleen het eerste woord te zeggen, waarna mijn dochter de rest van de pagina reciteerde. Boeken op rijm lezen ook zo lekker weg. In onze boekenkast staan naast prentenboeken, zoekboeken en voorleesverhalen ook boeken voor letter- of cijferherkenning.

Zo hebben we een complete serie interactieve Dora-boeken, bij sommige boeken moet je een draadje rijgen, anderen hebben schuifjes, doorzichtige pagina’s, flapjes, puzzelstukken, etc. Dan staan er nog enkele AVI Start boeken in de kast, waaronder ook enkele delen uit de Borre serie. Kindertijdschriften hebben we ook (gekregen), maar die kijken ze minder vaak in.

IMG_0905
Leerboekjes

Wat vooral de oudste erg aanspreekt zijn opdrachtenboekjes, waarin je puzzeltjes doet, een doolhof volgt, lijntjes verbindt, letters naschrijft, een sudoku doet, alles dat geel is met een potlood geel maakt… Etc. De Action heeft goedkope en leuke, ook bij Formido en speelgoedwinkels zag ik mooie werkboeken maar die zijn een stuk duurder.

Deze week kocht ik trouwens bij Kruidvat voor 99 cent per stuk 2 boeken met lijntjes trekken van nummer naar nummer en op alfabet (dus een lijn van a naar b naar c etc) tip tip tip!

Vanaf heel klein is Duplo al uitdagend.
Vanaf heel klein is Duplo al uitdagend.

Thema’s

Mijn dochters hebben een zeer brede interesse en leerhonger. In mijn optiek daag ik ze het beste uit door ze op een zo breed mogelijk gebied activiteiten aan te bieden, zodat ze verschillende vaardigheden kunnen ontwikkelen én om te voorkomen dat het saai wordt.

Na het eerste aanbod, geven ze zelf aan of ze iets nog een keer willen doen. Behalve als ik merk dat ze zich vervelen. Dan graaf ik in mijn geheugen en bedenk ik of de Duplobak omgaat, er verf op tafel komt, we ergens naartoe gaan of dat de Barbies graag een leuk avontuur zouden beleven. Ook kun je iets aanbieden in een (actueel) thema en daarmee aan de slag gaan.

Thema’s die het lesprogramma van school niet in de weg zitten: een andere taal leren, tijdsbesef (klok, jaargetijden etc), ruimtelijk inzicht, spelletjes doen, activiteiten voor de fijne of grove motoriek, alles waarbij het kind creatief kan denken (bouwen, knutselen, ontdekken), leren over een onderwerp dat je kind interesseert (dinosaurussen, de ruimte, koken, techniek, …).

Je kent zelf je kind het beste en weet dus ook zelf hoe je hem stimuleert in z’n spel of kennishonger. Mijn oudste wilde persé leren lezen en schrijven, wat ik dus faciliteerde (met boeken, schrijfboeken, pennen, potloden en stiften). Mijn jongste is meer van de materialen, dingen voelen dus probeerde ik dingen op het gebied van sensopathisch spel (spelen met zout of rijst, proeven, ijs) om de zintuigen te prikkelen. Op de vele mamablogs die online staan kun je heel veel leuke tips en ideeën vinden, ook Pinterest vormt een schat aan inspiratie.

Maxi strijkkralen zijn goed voor de fijne motoriek van peuters.
Maxi strijkkralen zijn goed voor de fijne motoriek van peuters.

Fijne motoriek

Dit was vooral leuk voor mijn oudste, mijn jongste vindt dit minder interessant. Het eerste echte fijne motoriek speeltje (na de doosjes rozijntjes) was insteekmozaïek. Daarna grote maxi strijkkralen en toen de kleintjes. Maar daar is ze niet lang door geboeid. Ook leuk voor de fijne motoriek zijn de Beados. En vandaag ontving ik een doos met Photo Pearls die we gaan uitproberen. Maar denk hierbij ook aan meehelpen in de keuken! Bij ons is dit meestal meer het domein van mijn man, maar ook ik laat ze weleens helpen met het vullen van een schaal lasagne of het versieren van cupcakes of brownies.

Voor kleine kinderen is stickers plakken een leuke én uitdagende activiteit. Sticker lospeuteren en opplakken, of via een stickerboek het juiste plaatje zoeken of nog een tandje meer uitdaging met stickeren op nummer.

Op een regenachtige dag alle muziekinstrumenten bij elkaar, zingen en instrumenten rouleren.
Op een regenachtige dag alle muziekinstrumenten bij elkaar, zingen en instrumenten rouleren.

Welk speelgoed is dan leuk?

In deze eerste blog ben ik vrij algemeen, ik weet het. In de volgende blog over uitdagend speelmateriaal zal ik dieper ingaan op specifieke spelletjes en speelmateriaal. Er is namelijk genoeg over te vertellen en ik blijf ook steeds persberichten ontvangen over nieuw speelgoed dat wat mij betreft in de categorie uitdagend valt. Ik heb in ieder geval zelf mijn kinderen vooral altijd veel afwisseling geboden in hun spel. Uitdagend speelmateriaal is voor mij iets dat ze boeit, dat ze leert nadenken en hun creativiteit te gebruiken. Speelmateriaal waarmee ze bepaalde vaardigheden of kennis onder de knie krijgen op een leuke manier. Een hulpmiddel met grappige ideëen dat ik er binnenkort weer eens bij ga pakken is dit doosje met Kleine Avonturen.

Binnenkort meer! De meeste dingen die ik hier beschrijf doe je vast al, maar zit er misschien toch iets tussen dat je wilt proberen? Ik hoop wat inspiratie geboden te hebben!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Evelien zegt:

  Heel erg leuk, ik keek al uit naar deze blogpost. Blij om te lezen dat je er een serie van gaat maken 🙂
  Ik kijk er al naar uit!

 2. Nathalie zegt:

  Misschien gaan we eens opzoek naar maxi strijkkralen. De normale strijkkralen vinden ze lastig of het duurt te lang voordat een vormpje klaar is.

 3. marjon zegt:

  Herkenbaar de boekjes met opdrachten, de maxi strijkkralen en de liedjes…. hier in huis ook. Ik ben een moeder die ook gewoon vrolijk mee doet als mijn kind er naar vraagt.

 4. Fijn eigenlijk dat speelgoed zo goed voor de ontwikkeling kan zijn. Zo heeft een kind plezier en het is nog nuttig ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.