De kinderliedjes tag

Bij deze vul ik voor het eerst een tag in. Tags zijn vragenlijstjes om bloggers te inspireren tot een leuk berichtje. Het gaat om de Kinderliedjes tag en aangezien wij elke autorit (in mijn auto) dezelfde cd met liedjes draaien en uit volle borst meezingen, vond ik dat wel een leuke. Deze tag is bedacht door Iooon, maar ik zag hem voorbij komen bij MamaScrapelle (die voor mij dat leuke mamablogswap pakket heeft samengesteld). Zing je mee?


Welke liedjes herinner je je nog dat je ouders met je zongen?

Mijn moeder zong bij het slapengaan “kleertjes uit, pyjamaatjes aan. Tis de hoogste tijd om naar bedje te gaan.” Dat herinnerde ik mij pas toen ze het voor mijn dochters zong. Mijn moeder zong vroeger allerlei liedjes met ons. Op mijn kamer hing een geborduurd wandkleed met plaatjes en titels van kinderliedjes. Dan wezen we er eentje aan en moest mijn moeder zingen. Verder gingen we destijds zeer geregeld naar de kerk waar we uiteraard netjes meezongen met de mis. Als mijn vader in het weekend thuis was, ging de bandrecorder (plaat, cassette en later cd) hard aan met sixties muziek die het hele gezin hard meezong. Het leukste was als mijn ouders er samen een dansje bij maakten.

Wat is je favoriete kinderliedje van vroeger?

Oeh nu moet ik even goed nadenken. We hadden 1 cassette met hoogtepunten van Kinderen voor Kinderen die ik graag luisterde, maar ik was ook fan van de langspeelplaten met kinderliedjes. Daar stond een liedjes op, weet niet meer hoe hij heet en dat ging van “Katrieneke kom kom, verzin wat anders verzin wat anders, Katrieneke rom bom, je bent te laat maar waarom” Die vond ik erg grappig. En op school hadden wij een heel enthousiaste meester die de leukste muzieklessen gaf. Als klas waren we weg van “Renzebenze pruimesap” waarbij je keihard op de tafel mocht slaan en “Ping en pong spelen pingpong” die ik pas ook eindeloos voor mijn peuter heb herhaald omdat ze hem zo grappig vond. Verder probeer ik mijn dochters “de boom stond op de berg” te leren, al weet ik niet zo goed meer hoe hij ging. De clue is dat er steeds iets nieuws bij komt en je het hele riedeltje moet herhalen om te eindigen met “en de boom stond op de berg …” In mijn basisschooltijd was “De Mini Rock” ook echt een favoriet.

Welk kinderliedje zing jij het liefst voor je kind?

Dat verschilt, net waar mijn kinderen en ik zin in hebben. Toen ze kleiner waren zong ik standaard de klassiekers tijdens het luiers verschonen. Nu zingen we met de tv mee (Youtube), als ze in bad zitten een gek liedje of als ze er om vragen. Ik zing nog elke avond bij het naar bed gaan. En in de auto zingen we samen mee met de cd. Ik zing het liefst waar mijn kinderen om vragen, of iets geks als ik in een gekke bui ben. Als ik toch iets moet noemen ‘The cuppycake song’. Die zing ik bij het naar bed gaan vaak.

Hoe reageert je kind daarop?

De jongste zingt mee, terwijl ze mij aait. Ik kroel haar terug. De oudste pakt haar duimpje en kijkt me gelukzalig aan, terwijl ik haar aai.


Welk liedje hoort jouw kind het liefst?

Dat verschilt. Op de foto doen ze de Maya de Bij dans, die was lange tijd favoriet. Maar ook de Dinosaur song was een periode hip. En mijn jongste was nog gek van ‘kijk kijk kijk ik ben een kuikentje’. Nu vragen ze om liedjes die papa (en mama) graag luistert, de jongste hoort graag Spirit Bird van Xavier Rudd en de oudste danst het liefst op Klangnomad.


Waar haal je je inspiratie voor liedjes vandaan?

Overal 🙂 van vroeger, wat ik op Eftelingradio hoor, via kennissen, cd’s, tekenfilms en vooral ook: dansles van de kids! Ook browsen we geregeld door youtube en mijn man vindt daar eveneens een groot aantal grappige liedjes. Op school zingen ze ook wat af en soms lees je via social schools iets, of zingt mijn dochter iets en zoeken we het op. Weet je dat de lente komt, hebben we via school en die vinden ze geweldig.

Bekentenis: Tijdens mijn zwangerschap browsde ik al op youtube naar de mooiste slaapliedjes zodat ik die uit mijn hoofd kon leren voor de baby er was.Heb je speciale liedjes voor bepaalde momenten op de dag, in de week of in het jaar?

Ja! Ik heb speciale liedjes voor het opstaan (begin de dag met een dansje), een zelfverzonnen liedje voor mijn jongste om haar wakker te maken na de middagdut, slaapliedjes… Maar als ik de dames wil oppeppen voor iets leuks zingen we grappige liedjes. We hebben aan tafel liedjes (alle liedjes met handgebaren, maar nu de dames groter worden zingen we die eigenlijk weinig meer) die we alleen zingen als papa niet thuis is, hihi. Denk aan ’twee handjes op de tafel’, ‘met je vingertjes’, ‘klap eens in je handjes’, ‘visje visje’. Na het avondeten mogen de dames meestal even dansen en zetten we dansliedjes aan. Die zet ik in dE winter ook vaak aan als we lang binnen zitten. Zo krijgen ze toch beweging. Denk aan de minidisco liedjes zoals ’tsjoe tsjoe wa’ en ‘dans met tante Rita’, kinderen voor kinderen ‘bewegen is gezond’ en rond Sinterklaas alles van Party Piet Pablo zoals de Pietenvibe. Mijn dochters zingen ook graag de alfabet-liedjes en het liedje over de dagen van de week.


Heb je ook ‘moderne’ kinderliedjes in je repertoire, zo ja welke?

Ik heb er al aardig wat genoemd geloof ik. Maar moderne klassiekers die ik leuk vind: ‘lief klein konijntje’, ‘ze kunnen zeggen wat ze willen…’ en de ‘cuppycake song’.


Zing je ook weleens andere liedjes dan kinderliedjes, zo ja welke?

Uhm… Nee. Sinds ik kinderen heb weinig. Heel af en toe zing ik mee met de radio, als mijn man wat aanzet in zijn auto. Zelf draai ik vrijwel alleen maar kinderliedjes. Tjee…Zingen je partner en de opa’s en oma’s ook weleens liedjes voor je kind? Wat zingen zij zoal?

Ja. Mijn man zingt slaapliedjes en de Dinosaur Song, ik betrap hem ook weleens op het meezingen met Eftelingradio… Mijn vader zingt geloof ik niet voor de meiden, maar hij leest wel voor. Mijn moeder zingt van alles met ze, zowel klassiekers als modernere kinderliedjes. Heb er van haar ook een paar geleerd. Mijn schoonvader vindt het ook leuk om voor ze te zingen. Hij pakt de klassiekers en daar maakt hij dan een grapje mee, zodat ze hem moeten verbeteren. Vinden ze erg grappig 🙂

Ik merk wel dat de liedjes erg veranderen nu de kinderen groter worden. Leuk is dat 🙂 Als je blogt en deze tag ook wilt doen, link dan even door naar de bedenkster van de tag (die wil heel graag inspiratie opdoen).

Wat zing jij graag met je kinderen? Is mijn repertoire herkenbaar?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.