Uitstapje met de kinderen naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Door het grote VOC schip aan de zijkant kun je er niet omheen wanneer je een rondvaart door Amsterdam maakt of door het museumgebied wandelt: Het Scheepvaartmuseum. Zijn jouw kinderen geboeid door zeevaart, piraten of nieuwsgierig naar een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis? Zeker als je een museumjaarkaart hebt, is deze imposante locatie een bezoekje waard.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

Wij bezochten het museum deze zomervakantie op uitnodiging en hebben een ontzettend leuke dag gehad. Dat begon al bij aanvang, we liepen vanuit parkeergarage Markenhoven naar het Kattenburgerplein waar dit museum is. Onderweg moesten we even stoppen voor de brug en konden we direct een mooi kiekje schieten van de enorme zeilschepen bij het museum.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

Bij de kassa werd ik al voor ik iets kon zeggen herkend door de medewerkers “jij bent vast Marguerita van Marstyle”, wauw! Ik voelde me zo welkom! (Kon ik ook wel gebruiken na de heftige gebeurtenissen van een dag eerder, zie weekoverzicht.) Die gastvrijheid voelde ik niet alleen bij de kassa, ook de medewerkers van de kinderactiviteiten en het restaurant waren oprecht hartelijk en behulpzaam. Zulke klantvriendelijkheid maakt je bezoekervaring extra plezierig.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

>> Lees ook: bezoek aan het Zuiderzeemuseum met opa en oma

Audiotoer voor kinderen

Bij binnenkomst kun je 1 of meerdere kastjes pakken voor de audiotour. Deze stel je op het grote binnenplein in op de juiste taal en – in ons geval – voor kinderen. Op verschillende plekken in het Scheepvaartmuseum kun je dit kasje tegen een ‘knop’ houden, waarna het verhaal met achtergrondinformatie begint. Mijn jongste dochter vond dit geweldig en razend interessant.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

Kluisje is gratis

Je ontvangt bij de kassa ook een barcode waarmee je de hele dag toegang hebt tot een kluisje in de catacomben onder het museum. Je tas en jas even wegleggen, weer pakken wanneer je het schip op wilt of wanneer je je portemonnee in het restaurant nodig hebt: geen probleem. Wij zijn meerdere keren heen en weer gelopen (meteen ook even naar het toilet) om de kluis te openen (en sluiten) voor onze spullen. Ideaal dat je niet constant hoeft te sjouwen!

Het museum gebruikt de vier windrichtingen om de tentoonstellingen aan te duiden in de verschillende hoeken van het museum. Centraal is het open plein van waar je alles kunt bereiken, hier zijn leuke activiteiten voor de kinderen te doen. Op veel plekken zijn gelukkig ook bankjes te vinden, want al met al loop je behoorlijk wat trappen op en af tijdens je bezoek. Met de wandeltocht naar de parkeergarage erbij kon ik aan het eind van de dag een mooie 6000 stappen noteren, goed bezig dus.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

>> Lees ook Spoorwegmuseum, wat een leuk uitstapje!

Krijt schilderij workshop

Ons oog viel direct op de hoek met schildersezels. Daar kreeg je een bord met krijt en een wisser en kon je eventueel een voorbeeld halen. Mijn dochters kozen ervoor om zelf iets omtrent het thema water, zee en haven te verzinnen. Na afloop mag je jouw eigen kunstwerk op het plein tentoonstellen in het juiste tijdsvlak. De surfende Pikachu van de oudste kwam bij de toekomst, de jongste ging terug in het verleden met haar vikingen piraten strijd.

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

Walvistand vasthouden

Op het plein zagen we ook een reisleidster met bijzondere voorwerpen. We schoven aan op het kleed en er kwam een bijzonder kistje tevoorschijn. Hierin zat een echte tand van een walvis! We mochten deze even vasthouden en direct viel op hoe zwaar deze is. Ook kwam er een stukje balein tevoorschijn en leerden we dat dit gemaakt is van hetzelfde materiaal als ons eigen haren en nagels. Heel bijzonder!

scheepvaartmuseum amsterdam met kinderen

Er is ook een complete tentoonstelling ingericht over het verhaal van de walvis. Waar de mens deze eerst als eng monster zag, waar er hard op de walvis werd gejaagd, is het nu gelukkig een beschermd zoogdier geworden. Wij hebben ooit in het Omniversum eens een mooie film gezien over bultrugwalvissen en hun gedrag, in Het Scheepvaartmuseum zie je hoe de mens vroeger met deze dieren omging. Indrukwekkend. Aan het eind staat gelukkig een knuffelstaart van een walvis om rustig mee te kroelen. Sowieso zijn er overal voor kinderen leuke interactieve elementen te vinden.

>> Lees ook Sea de Zee, nieuwe tentoonstelling in kindermuseum Villa Zebra Rotterdam

Cartografie en meer

Tekenen was vroeger een ontzettend belangrijke vaardigheid. Dat konden de kinderen goed zien in de Cartografie & Curiosa tentoonstelling. Prachtige landkaarten waarmee de Nederlandse zeevaarders in de 17e eeuw hun weg vonden en curiosa (siervoorwerpen) die versierd waren met gedetailleerde pentekeningen of graveringen… Hoe zouden ze dit toch gemaakt hebben? Dat vroegen we ons regelmatig af. Zo was er bijvoorbeeld een prachtige kelk te zien, gemaakt van een enorme schelp met daarop hele verfijnde lijntekeningen… het moet een bijzonder delicaat werkje geweest zijn om dit te maken, niet alleen de tekening maar ook de gouden houder bevestigen zonder dat deze schelp brak.  

>> Lees ook: het Maritiem Museum in Rotterdam met kinderen (deze is voor jongere kinderen meer geschikt gezien de Professor Plons speelruimte).

Op een echt VOC schip!

We hebben uiteraard ook de replica van een echt VOC schip bezocht dat bij het museum aan wal ligt. Het originele schip ‘Amsterdam’ zonk in 1749 en zag er net zo uit. De kinderen vonden dat toch wel een beetje spannend, dus we zijn niet in het onderschip geweest waar de bemanning sliep. Wel hebben we de kanonnen gezien, de kombuis en de vertrekken van de kapitein, de gasten en natuurlijk die van de chirurgijn (de scheepsarts). Leuk ook dat je de poepdozen van dichtbij kon bekijken!

Voor de kinderen ook interessant dat de mensen vroeger veel kleiner waren, daarom zijn alle plafonds heel erg laag en kon mama dus niet rechtop staan (en zo groot ben ik niet). Uiteraard hebben we ook het roer even vastgehouden. Je kent zo’n schip uit de vele films die er over de VOC periode zijn gemaakt, maar wanneer je er zelf rond loopt is het toch echt een indrukwekkende ervaring.

Kortom, met kinderen van 9 en 10 jaar is dit een erg leuk museum om eens te bezoeken! Wij kozen ervoor om – gezien mijn longcovid revalidatie – met de auto te gaan en waren ongeveer 24 euro kwijt aan parkeergeld. Je kunt ook met de trein of parkeren op een P+R en vervolgens het OV pakken. Op de website van Het Scheepvaartmuseum vind je hiervoor online alle informatie die je nodig hebt. Met een museumjaarkaart heb je gratis entree tickets.

het scheepvaartmuseum review

Heb jij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam al eens bezocht?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.